Kantaron çayı nedir?

Sarı, yıldız şeklinde çiçekleri olan kantaron bitkisi yüzyıllardır şifa için kullanılan bir bitkidir. St.John's wort ismiyle de bilinir. Bu bitkinin kaynatılmasıyla kantaron çayı elde edilir. Özellikle depresyona iyi geldiği bilinen kantaron bitkisinin kantaron yağı olarak kullanımı da mevcuttur.


Kantaron çayı nasıl yapılır?

Kantaron çayı 10 dakikada demlenir. 1 bardak kaynamış suya 2 çay kaşığı kurutulmuş kantaron bitkisi ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. “Kantaron çayı nasıl içilir?” diye merak ediyorsanız, bunun tercihinize göre değişebileceğini söylemek gerek. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Biraz tatlandırmak için limon ya da bal katabilirsiniz.



Kantaron çayı ne kadar tüketilmeli?

Düzenli olarak tüketmek isteniyorsa 4-6 hafta boyunca günde 1 bardak tüketilmeli ve ardından 2 hafta ara verilmelidir.


Kantaron çayının faydaları nelerdir?


  • Ruh haline iyi gelir

Kantaron çayı uzun yıllar boyunca ruhsal, psikolojik sorunlara çözüm olarak antidepresan niteliğinde destek olarak kullanılmıştır. Sinirleri yatıştırır, depresyona iyi gelir. Olaylara daha olumlu yönden bakmayı, hemen sinirlenmemeyi sağladığı söylenir. Depresyon belirtileri gösteriyorsanız veya “Depresyondan nasıl çıkılır?” diye soruyorsanız doğal bir destek olarak kantaron çayı kullanabilirsiniz. Depresyon hakkında daha fazla bilgi ve "Depresyondan nasıl çıkılır?" sorusunun cevapları için "Depresyondan kurtulma yolları" haberimize bakabilirsiniz.


  • Strese iyi gelir

Kantaron çayı, günümüzde en çok yaşadığımız sorunlardan biri olan stresi rahatlatmaya yarar. Strese bağlı olan kaygı, uykusuzluk gibi sorunları da gidermeye yardımcıdır. Eğer strese bağlı olarak “Uyuyamıyorum” diyorsanız, uykusuzluktan yakınanlara öneriler için “Uykusuzluk Sorunlarına Çözüm Getirecek 10 yöntem” yazımıza da bakabilirsiniz.


  • Cilde iyi gelir

Kantaron çayının hücre yenileyici özelliği bulunmaktadır. Bu sayede ciltte oluşmuş yara, yanık ya da sivilce izlerinin giderilmesinde büyük fayda sağlar. Aynı zamanda akne ve sivilce oluşumunu da önler. Sivilce izleri ve cilt lekeleriyle ilgili daha fazla bilgi için “Cilt Lekesi Nasıl Çıkar?” başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.



  • İltihap gidericidir

Kantaron, antiseptik özelliği sayesinde mikrop ve bakterilere karşı vücudu korur. Vücutta oluşan iltihapların daha hızlı giderilmesini sağlar. Vücutta iltihabı arttıran gıdalar tükettiyseniz sarı kantaron çayı sayesinde enflamasyon ile başa çıkmanız kolaylaşır. İnflamasyon yapan yiyeceklerle ilgili daha fazla bilgiyi bu yazıda okuyabilirsiniz.


  • Sindirim sistemini rahatlatır

Bağırsak ve mide problemlerinin tedavi sürecinde destekleyicidir. Karın ağrısı ve iştahsızlık gibi sorunların da önüne geçer. Bağırsak sağlığı hem bağışıklık hem de diğer sistemlere etkisinden dolayı önemlidir. Karın ağrısı, kendi başına bir hastalık olmadığı gibi çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple karın ağrısının asıl nedeni bulunmalıdır. Karın ağrısı konusunda daha fazla bilgi için “Karın Ağrısı Deyip Geçmeyin” yazısını okuyabilirsiniz.


  • Hormonları dengeler

Sarı kantaron çayının tiroit de dahil olmak üzere birçok hormon üzerinde dengeleyici etkisi vardır. Özellikle tiroid hastalarına önerilir. Elbette ki ilaca alternatif olmadığını ve ilaçla etkileşimleri konusunda doktora danışılması gerektiğini hatırlatmak gerek. Kantaron çayı ayrıca menopoz döneminde hormonsal dengesizliklerden oluşan ağrıları gidermeye yardımcı olur. Tiroid ve hormonal dengesizlikler konusunda daha fazla bilgi için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.



  • Adet sancılarını hafifletir

Adet sancısı birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Özellikle de PMS (Premenstrüal sendrom) olarak adlandırılan adet öncesi sıkıntıların çoğu adet ağrısıyla birlikte seyreder. Rahatlatıcı etkisiyle kantaron çayı, regl ağrısına iyi gelen şeyler arasında bulunur. Kantaron çayını geceleri yatmadan önce içmek adet sancısını azaltmaya destek olur. Adet ağrısına iyi gelen çözümler için Adet ağrısına iyi gelen besinler yazısını okuyabilirsiniz.


  • Ağrı kesicidir

Kantaron çayı doğal bir ağrı kesicidir. İçeriğinde bulunan antioksidan ve anti inflamatuar sayesinde eklem ağrılarını, kas ağrılarını, gut hastalığından kaynaklanan ağrıları gidermede etkilidir. Çeşitli ağrılar için ağrı kesici özelliğe sahip doğal destekler arıyorsanız "7 doğal ağrı kesici" içeriğimize göz atabilirsiniz.


  • Baş ağrısını giderir

Ağrı kesici özellikleriyle bilinen kantaron çayından bir fincan içmek baş ağrısının geçmesine yardımcı olur. Baş ağrısı yaşıyorsanız, bildiğiniz gibi çeşitli türde baş ağrıları için farklı çözümler gerekir. “Baş ağrısına iyi gelen yiyecekler” haberimize göz atabilirsiniz.


  • Kansere karşı savaşır

Bilindiği gibi kanser, vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan ve kendini çeşitli belirtilerle belli eden bir hastalık türüdür. Kantaron çayı antioksidan, anti inflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde kansere karşı korur, kanserli hücrelerin büyüyüp çoğalmasını önler. Vücutta inflamasyonu azaltan ve arttıran besin maddeleriyle ilgili daha fazla bilgiyi “İnflamasyonu azaltan ve arttıran gıdalar” içeriğimizde bulabilirsiniz.



  • Mide sağlığına iyi gelir

Kantaron çayının hazımsızlığa yönelik faydaları olduğu söylenir. Düzenli olarak tüketildiğinde hazmı kolaylaştırır ve mide sorunlarını önler. Ülser, gastrit gibi mide sorunlarına iyi gelir. Sindirimi kolaylaştıran ve böylece hazımsızlığa iyi gelen sarı kantaron çayının özellikle aç karnına içildiğinde mide koruyucu etki gösterdiği düşünülüyor. Mideyi rahatlatan bitki çayı olan kantaronun yanı sıra mideye iyi gelen yiyecekleri merak ediyorsanız “Mideyi rahatlatan besinler” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


  • Solunum sistemini rahatlatır

Grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarında boğazı rahatlatır, balgam söktürücüdür. Aynı zamanda bu hastalıklara yakalanmamak adına günde bir küçük fincanda kantaron çayı içebilirsiniz. Gripten korunma yolları arasında bitkisel destekler arasında kabul edilen kantaron çayının tek başına yeterli olmayacağını hatırlatmak gerek. Öksürüğün görülebildiği üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle ve grip gibi hastalıkların ayırt edici farkları konusunda daha fazla bilgi için “Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir?” içeriğimize bakabilirsiniz.


  • Ateş düşürücüdür

Kantaron çayı yetişkinler için ateş düşürücüdür ve hastalık etkilerini yatıştırıcı özelliktedir. Menopoz döneminde aniden ateş basması problemlerinde de başvurulan yöntemler arasında sarı kantaron çayı içmek gösteriliyor. Menopoz belirtilerini hafifleten çözümler konusunda “Menopoz belirtilerini hafifleten şifalı bitkiler” yazımızdan bilgi alabilirsiniz.



Kantaron çayının zararları nelerdir?

  • Herhangi bir yan etkiyle karşılaşmamak için aşırı tüketimden kaçınmanız önemlidir. Aşırı tüketiminde oluşabilecek yan etkiler şunlardır; mide rahatsızlığı, ürtiker, ciltte döküntü, yorgunluk, huzursuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu, baş dönmesi, akıl karışıklığı.

  • Hamile, emziren ve hamile kalmaya çalışan kadınlar için kantaron çayı önerilmemektedir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

  • Kronik bir rahatsızlığınız veya düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmadan kantaron çayı tüketmeyiniz.

  • Hiperaktivite ya da dikkat eksikliği olan kişiler kantaron çayı tüketmemelidir.

  • Bipolar bozukluğu olan ya da şizofreni hastası olan kişilerin de kantaron çayı tüketmemesi gerekmektedir, psikoza neden olabilir.

  • Alzheimer hastaları kantaron çayını demansa katkı sağlayabileceği için tüketmemelidirler.

  • Anestezi gerektiren cerrahi işlem, ameliyat geçirecekseniz en az 2 hafta önceden kantaron çayını içmeyi bırakmalısınız.

  • Antidepresan, kan inceltici, oral kontraseptif, tansiyon ilaçları ya da astım ilaçları kullanıyorsanız kantaron çayı içmemelisiniz. Kendi sağlığınızla ilgili olarak bunlar ve benzeri durumları göz önünde bulundurmayı ve doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Bende iltihap li romatizma var tansiyon tiroid kortizon alıyorum kontoron çayını icebilirmiyim
    CEVAPLA
  • Misafir Bende topuk dikeni ne faydalı diye duydum içmeye başlıcam inşallah iyi gelir
    CEVAPLA
  • Misafir Çayını hiç yapmadık ama yağını yıllardır kendimiz yapıyoruz. egzamaya ve yüzeysel yanıklara iyi geldiğini tecrübe ettik.yanık acısını alıyor,pek iz kalmıyor, egzamayı kurutuyor.
    CEVAPLA
  • Misafir bende kan şekeri düşüklüğü var ve uyku problemleri de var iyi gelir mi
    CEVAPLA
  • Misafir Uyku problemi bendede vardı öncelikle çayı bırakmak gerekiyor ,öylede yaptım ve çay yerine kantaron demleyip içiyorum uyku sorunum kalmadı çok şükür.
    CEVAPLA
  • Misafir Kronik gastrit hastasıyım sarı kantoron çayı iyi gelirmi ilaçlarla beraber kullanmam gerekirmi yoksa ilaçları bırakıp öyle kullanmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Antidepresan kullanıyorum. Kantaron çayını da tüketmek istiyorum. Çok bi zararı olur mu?
    CEVAPLA
  • Misafir Diz ağrılarım var ins faydası olur olursa tekrar yazarım buraya
    CEVAPLA
  • Misafir tekrar yazmadığına göre demekki faydası olmamış
    CEVAPLA
  • Misafir Misafir yıllar biyo mide rahatsızlığım aynı zamanda danstı depresan kullanıyorum kullanabilirmiym
    CEVAPLA
  • Misafir Bende aşıri derecede uykusuzluk çekiyorum gecede 3,4 saat ancak uyuyabiliyorum ilk defa deneyeceğim inşallah iyi gelir ama sürekli mi kullanmak gerekiyor...
    CEVAPLA
  • Misafir Oğlumda uyku problemi vardı akşamları bir fincan vermeye başladım şimdi rahat uyuyor
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben geçen yıl verem oldum verem ilaçları mikrobu öldürmedi ben 11 ay ilaç kullanacaktim bir abimden sarikantoron tarifini aldım denedim Allahın izniyle beş ay sonra ilacı kesti doktorlar iyilesmistim cunku
    CEVAPLA
  • Misafir Akciğere iyi gelirmi
    CEVAPLA
  • Misafir Kızımı denizde güneş yakmıştı dokundurmuyor ağlıyordu kantaron yağını bütün vücuduna sürdüm sabaha hiç birşey kalmadı inanmadım
    CEVAPLA
  • Misafir 1 aydır mide sorunu yaşıyorum iyi gelirmi
    CEVAPLA
  • Misafir 10 dakikadan fazla beklettiğimizde bi zararı olur mu
    CEVAPLA
  • Misafir Şu an bende kantoron çayı içiyorum çay içmeden dizim de şişlik verdi yurrumekte zorlaniyordum şu an şişlik gitti ve çok rahat yürüyorum ama çeyrek çay bardagiyla içiyorum tansiyonu yüksektio
    CEVAPLA
  • Misafir Kendimi hep hasta hissediyorum,uyku uyuamıyorum,acile gidiyorum tahlil temiz çıkıyor,acaba bu cay bana iyi gelir mı?!
    CEVAPLA
  • Misafir Gunde kaç ml içilmeli
    CEVAPLA
  • Misafir Uykusuzluğa iyi geliyor uyutuyor ama cok tuaf rüyalar görülüyor yasayan varsa paylasabilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir 2 hafta süren ishalim vardı aktardan önerdiler 2 gün kullandım sadece günde 1 bardak olmak şartıyla soğuk olarak anında kesti
    CEVAPLA
  • Misafir Kanı inceltirmi
    CEVAPLA
  • Misafir Bu gün ilk defa deneyeceğim,inşallah midemdeki rahatsızlıgıma şifa olur
    CEVAPLA
  • Misafir Akciğer kanseri olan içebilir i ne kadar tuketebilir
    CEVAPLA
  • Misafir kanser hastalarina keyfe keder onermiyorlar doktorlar kendi menfaatine calisiyor
    CEVAPLA
  • Misafir Hücreleri yeniledigini biliyorum ve kanser hastalarına önerilmiyor. Özellikle kemoterapi alan hastalar için . Hücre yenileyici özelligi olduğu için kanser hucresini de yeniliyor diye biliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Günde kaç bardak kantoron cayi normaldir
    CEVAPLA
  • Misafir Stres mide ye vururmu
    CEVAPLA
  • Misafir vuruyor tabi ki..
    CEVAPLA
  • Misafir ne yese midesine dokunan babam kantarondan sonra hiçbir şikayeti kalmadı çok şükür
    CEVAPLA
  • Misafir Migde agrisina iyi gelir mi
    CEVAPLA
  • Misafir Hem de nasıl vuruyor
    CEVAPLA
  • Misafir deler geçer
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.