Dinlenme (Her yaş için)
Enfeksiyonla savaşmak enerji gerektirir. Vücut tüm enerjisini bakteri ya da virüsle savaşmak için harcadığından, grip ya da nezle olduğumuzda genellikle yorgun hissederiz. Bu nedenle çocuğunuzun bol bol dinlenmesini sağlayın, dinlenme iyileşme sürecinin bir parçası. Dinlenmeye ayrılan zamanda televizyonu açmak yerine beraber kitap okuyun; yormayan oyunlar oynayın, resim yapın. Sadece dinlenme değil anne babadan göreceği ilgi de çocuğun keyfini yerine getirmeye yarayacaktır. Direnci tam olarak yerine gelmeden çocuğunuzu okula göndermemeniz hem yeni virüslerle tekrar hasta olmaması hem de öteki çocuklara hastalığın bulaşmasını engellemek açısından çok önemli.
Geceleri oda ısısının düşük olması
Çocuğun rahat nefes alabilmesi için geceleri uyuduğu odanın serince olması gerekiyor. 18 dereceden yüksek ısılarda mukus (öksürüğe ya da burun tıkanıklığına sebep olan) bünyeye daha fazla yapışıyor ve uyumayı zorlaştırıyor. Bu yüzden geceleri kaloriferinizi kapatmanız ya da camınızı aralamanız sıcak odada yatmaktan çok daha sağlıklı. 16-18 derece arası gece için ideal. Ateşi yüksek çocukları da fazla giydirmemek, fazla örtmemek, sıcak ortamlarda bulundurmamak gerekiyor.
Buhar banyosu (Her yaş için)
Nemli havayı solumak, genizde biriken mukusun yumuşamasına ve daha rahat atılmasına yardımcı olur. Odasına bir nem aygıtı koyabilirsiniz ya da iyice ısıtılmış bir banyoda, sıcak suyla doldurulmuş küvetin içinde oynamasını sağlayabilirsiniz. 2 yaşın üzerindeki çocuklar için, küvete birkaç damla biberiye yağı damlatmak, tıkalı olan burnunun açılmasına yardımcı olur.
Tuzlu su solüsyonu ve ampul şırınga (Her yaş için)
Tuzlu su solüsyonu, burunlarını temizleyemeyen bebeklerin, nefes almalarına yardımcı olur. Özellikle, burunları tıkalı olması nedeniyle anne sütü ememeyen bebekler için, ampul şırınga kullanmak, burunlarının açılmasını ve daha rahat beslenebilmelerini sağlayabilir. Temizleme işleminin, emzirmeden 15 dakika önce yapılması gerekiyor. Bu işlem için plastik ampul şırınga, tuzlu su solüsyonuna ihtiyacınız olacak. Solüsyonu kendiniz hazırlayabilirsiniz: 1 bardak ılık suyun içinde yarım tatlı kaşığı tuzu eritin. Bir damlalık yardımı ile bebeğinizin burnuna bu solüsyondan birkaç damla akıtın. Tuzlu su, burnun içinde biriken mukusun yumuşamasını sağlayacaktır. Daha sonra, bebeğinizin bir burun deliğini tıkayarak, diğerinin içine plastik ampul şırıngayı yerleştirip yavaşça sıkın ve serbest bırakın. Bu şekilde burunda biriken mukus şırınganın içine gelecektir. İki burun deliği de tamamen temizlenene kadar, işlemi tamamlayın. Hazırladığınız solüsyonu 1 günden fazla kullanmayın. Gerekiyorsa yenisini hazırlayın.
Su tüketimi (6 aydan büyük çocuklar için)
Bolca su tüketmek ateşli, nezleli, gripli hastalıklar için olmazsa olmaz bir kural. Su tüketimi hem mukusun incelmesine hem de ateşle susuz kalan bünyeyi rahatlatmaya yarıyor. 6 aydan daha küçük bebekler için, doktor önermediği sürece, anne sütü dışında bir içecek kullanmayın.
Tavuk çorbası ve diğer sıcak içecekler (6 aydan büyük çocuklar için)
Sıcak içecekler tıkalı olan burun ve akciğerlere iyi gelir. Araştırmalar, özellikle tavuk çorbasının grip ve nezlede görülen vücut ağrısına, yorgunluğa, tıkanıklığa ve ateşe iyi geldiğini gösteriyor. Bitki çayları ve ılık su da çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. 6 aydan küçük bebeğinize, ılık ve fazla koyu olmayan papatya çayı verebilirsiniz. 6 aydan büyük çocuklar için de ıhlamur ve melisa çaylarını güvenle içebilirler.
Başı yüksekte tutmak (1 yaşından büyük çocuklar için)
Yatarken, ikinci ya da üçüncü bir yastıkla çocuğun başını desteklemek, onun daha rahat nefes almasına yardımcı olur. Yastıkları, şiltenin altına koyarak baş kısmını yükseltmek diğer bir yöntem. Bu şekilde yastıkların kaymasını da engellemiş olursunuz.
Bal (1 yaşından büyük çocuklar için)
Bal kış hastalıklarının kahraman gıdası. Boğazı sararak yumuşatır ve öksürüğün azalmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, balla yapılan tedavinin, öksürük şurubuna oranla, gece öksürüğünü azaltmada daha başarılı olduğunu kanıtlıyor. Yarım ya da bir tatlı kaşığı balı, sıcak suyla yumuşatarak çocuğunuza yedirin. İçine biraz limon da sıkabilirsiniz. Limon suyu, bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitaminini sağlayacaktır. Ayrıca gece uyandıran öksürüklerde çocuğun göğsüne bal sürüp sonra ılık bir havluyla kapatıp öyle uyumasını sağlayabilirsiniz. Sabah kalktığınızda balın tamamen emilmiş, öksürüğün bir nebze hafiflemiş olduğunu göreceksiniz.
Tuzlu suyla gargara yapmak (4 yaşından büyük çocuklar için)
Tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca, boğazda biriken mukusu da temizler.
- Yarım tatlı kaşığı tuzu, bir bardak ılık suya ekleyerek karıştırın.
- Taze sıkılmış bir limon suyunu da karışıma ekleyin.
Bunu yapabilmek için çocuğunuza gargara yapmayı öğretmeniz gerekiyor. Gargara yapmayı öğretmek için ipuçları:
- Önce sade suyla deneme yapın.
- Çocuğunuza başını geriye atarak, ağzına aldığı suyu yutmadan, boğazının gerisinde tutmasını söyleyin.
- Bunu rahatça yapmaya başladığında, boğazındaki suyla sesler çıkarmaya çalışmasını söyleyin.
- Kendiniz yaparak, çıkan seslerin neye benzeyeceğini gösterin.
- Suyu yutmadan, tükürmesi gerektiğini öğretin.
Yazı: Damla Çeliktaban
YORUMLAR