Bedenimin günlük ihtiyaçları neler?
Bedenimin günlük ihtiyaçları neler?
Cumartesi günü “Bedenimizi Nasıl Dinleyebiliriz?” konulu bir atölye gerçekleştirdim ve atölyemde bedenimizin ihtiyaçlarını dinlemekten bolca bahsettim. Öncelikli olarak, bedenimizin günlük ihtiyaçlarına kulak vermeliyiz. Gün içerisinde ara ara kendinize bu soruları sormayı unutmayın, bedeninizi dinleyin ve ihtiyaçları nedir diye kulak verin.
- Aç mıyım?
- Yorgun muyum?
- Tuvaletim mi var?
- Hareket etmem mi gerek?
Bazılarımıza bu sinyalleri duymak çok kolay gelebilir ve buna neden ihtiyaç duyduğumuza dahi şaşırabilirsiniz. Ama pek çoğumuz ne yazık ki günün telaşı içerisinde genellikle bedenimizin ihtiyaçlarını önceliklendirmiyoruz, hatta bazen bedenimizden o kadar kopuk yaşıyoruz ki, farkına dahi varmıyoruz. Özellikle e-ticarette çalıştığım dönemde her iş bana öncelikli geliyordu, sürekli tuvaletimi tutuyordum, çok sefer neredeyse altıma işeyecek noktaya gelene kadar tuttuğumu biliyorum. Deliler gibi çalışıyordum ve o sırada toplantıya yetişmemin veya bir ürünü siteye koymanın bedenimden daha önemli olduğunu düşünüyordum. Daha doğrusu düşünmüyordum ama bunun bilincinde değildim. Bu beden her şeye katlanabilir gibi geliyordu. Bazen, tuvaletim çok geldiği için, toplantıda, bir dosyayı almam gerekiyor diye yalan söyleyip, tuvalete gittiğimi biliyorum. Bunu yapan da sadece ben değildim, pek çok çalışma arkadaşım da aynı durumdaydı. Kurumsalda hala böyle çalışanlar var, eminim. Plazalar bizimle dolu. Bunların artık daha fazla konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Öncelik sizde, sizin bedeninizde.
Kendinizi takdir edin, ilk adımı öyle atın
Özellikle, biz kadınlar, hem kendi kendimize yaptığımız, hem de toplumdan gördüğümüz “Her şeyi bir arada yapmalısın” baskısı nedeniyle genellikle otomatikman her ricaya, her isteğe "evet" cevabını veriyoruz. Yapacak çok işimiz var, tamamlayacak az zaman var. İşler asla bitmiyor ama işleri bitirene kadar kendimize dinlenme veya kendimizle ilgilenme fırsatı vermiyoruz. Sürekli ne kadar ürettiğimizle kendi değerimizi ölçen bir inanç sistemimiz var. Bu inanç sistemini yıkmadığımız müddetçe kendimize sürekli iş çıkartırız ve bu sistemi devam ettiririz. Her zaman tamamlanması gereken işler var, tamamlanacak işler kadar, tamamladıklarınızı da düşünüp kendinizi takdir edin. Bedeninizin ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin.
Bedeninizin sizi ne kadar çok sevdiğinin farkında mısınız?
Hep sizi hayatta tutmak için çalışıyor. Bütün yaşam sebebi bu. Düşünün ki, insan bedeni 50 trilyon hücreden oluşur. Bedenimizdeki her bir hücre milyarlarca kimyasal reaksiyonu koordine eder. Kalbimiz her gün 100 bin kere atar ve 96 bin km'lik damardan 7500 litre kan pompalar. Bedenimiz uyurken nefes almanızı sağlıyor, yaralarınızın iyileşmesi için çabalıyor, kırık kemiklerinizi iyileştiriyor, sizi hastalıklardan korumak için çabalıyor.
Artık sizin de bedeninizi sevmenizin ve korumanızın zamanı gelmedi mi?
Sevgilerimle, mutlu haftalar...
YORUMLAR