Önce kadınların renkli elbiselerine egzotik meyvelerin ve baharatların kokusuna sayısız tapınakla birlikte turuncular içinde Budist rahiplere takılacak gözleriniz. Şehrin eski mahallelerinde ise daktiloyla dilekçe yazılan küçük ofisler, matbaalar, bakkal dükkânları dikkatinizi çekecek. Hindistan’ın güneyindeki bu mistik ada çok bilinmeyenli bir denklem gibi hafızanıza kazınacak.
Sri Lanka Adası’nın tam ortasında yer alan Kandy, ülkenin eski başkenti. Günümüzde de kültürel ve dini başkent olarak kabul ediliyor. Sri Lanka ya da diğer adıyla Seylan Adası’na vardığınızda bölgeye özgü tropikal havayı hissediyorsunuz. Havalaanı başkentte bulunduğundan önce, Kolombo’ya ayak basacaksınız. Başkent Kolombo’dan Kandy’ye biraz zahmetli sayılabilecek, yaklaşık 2 saat süren karayolu yolculuğu ile ulaşılıyor. Zahmetten kastım ülkenin tamamını etkisi altına alan trafik problemi.
Öte yandan yol boyu alabildiğine renklilik içindesiniz. Şehrin en önemli mekânlarından Sri Dalada Maligawa ya da diğer adıyla Kutsal Diş Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Sri Lanka halkı ve Budistler için dünya üzerindeki en önemli yer olan bu tapınak, kralların son mirası kabul ediliyor.
Tapınağın kuzeyinde yer alan Kraliyet Sarayı da aynı şekilde önemseniyor. Malwatte ve Asgiriya adlı iki bölümden oluşan keşiş tapınağı, oldukça geniş bir alana yayılıyor. İç odasında şafak vakti, öğle ve akşam, yani 3 kez tekrarlanan günlük ibadetler yapılıyor. Özellikle bu saatlerde salonda adım atacak yer kalmıyor. “Kutsal Diş”i görmek için sırada bekleyen yüzlerce kişiyi de hesaba katarsanız burası hayli hareketli bir mekân. Çarşamba günleri iyileştirici gücü olduğuna inanılan “Nanumura Mangallaya” adı verilen kokulu su ve çiçeklerle hazırlanan kutsal Relic (bir çeşit sembolik banyo) ritüeli yapılıyor. Bodrum katta ise vejetaryen yemekler servis ediliyor. Kandy, Kutsal Diş Tapınağı ile beraber Kraliyet Botanik Bahçeleri’ne de ev sahipliği yapıyor. Asya’nın en geniş orkide koleksiyonunun da burada olduğu söyleniyor.
Yapmadan dönmeyin
Nerede kalınır?
Haber: Levent Özçelik