Tarif defterimden;
Lahana sarmasıyla uğraşmak istemeyenler için pratik versiyonun olan dolması fırında çok lezzetli oluyor.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
Malzemeler:
İç harcı için;
Sosu için;
Pişirdikten sonra;
Yapılışı:
*Lahananın tepesindeki bölümü oyarak çıkartın ve yapraklarına ayırın (dolmasını yapacağımızdan yaprakları bütün olarak kullanıyoruz), büyük bir tencereye suyu alın, açık ateşte kaynamaya başlayınca tuz, limon suyu ve lahana yapraklarını ekleyin. Yapraklar yumuşayana kadar arada alt - üst yaparak yaklaşık 7 - 8 dakika haşlayın (fazla haşlamamaya dikkat edilmeli! Sarılacak kıvama gelmeleri yeterli). Haşlanan yaprakları soğuk suya alın ve süzdürün.
*İç harç malzemelerini geniş bir kapta iyice karıştırın.
*Lahana yaprağını 8 - 9 cm ilk küçük bir kaseye serin, içine bir tepeleme yemek kaşığı iç harçtan yerleştirin, kenarlarından toparlayarak kapatın ve ters çevirerek fırına girebilecek tava veya tepsiye sıralayın, lahana yaprakları ve iç harç bitene kadar aynı işlemi tekrar edin (pişerken dağılmamaları için aralarda boşluk bırakmayın).
*Sos malzemelerini bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine akıtın. Benim gibi döküm tencerede yaparsanız kapağını kapatıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirdikten sonra kapağı açık olarak üzerleri kızarana kadar 15 - 20 dakika daha pişirin. Servis esnasında üzerlerine incecik doğranmış maydanoz serpiştirin
Kısa bir not;
*Kapaksız fırın kabı kullanacaksanız üzerini önce pişirme kağıdı, sonra folyo ile kaplayarak yukarıdaki yöntemle fırınlayabilirsiniz.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın...