Bütün bebekler, fiziklerine bağlı olarak doğal kişisel özelliklere sahiptir. Bebeğiniz, gülme ya da ağlamayla yüzünün değişmesine neden olan bu özelliklerden biriyle doğmuştur. Başarısızlığa uğradığı zaman soğukkanlılığını korumasına yardım edin, belki tekrar yürümeyi deneyecektir.




Fakat bu sadece parçalardan biri. Denklemin diğer yarısı, onun eşsiz eğilimine sizin nasıl tepki verdiğinizdir. Utangaç bir bebeğiniz olduğunu düşünüyorsunuz. Halanız ve amcanızı ziyaret ettiğinizde ona coşma şansı verirseniz belki ziyaret bitiminde onların üzerinde bir rüzgar gibi esiyor olabilir. Ama çocuğunuzu, onların kucaklarına zorla vermeyi seçerseniz yuvaya gitmeden önce bir daha onların yanına gitmeyi istemeyebilir.




Araştırmalar, her çocuğun kalıtımla geçen 9 kişisel özellikle hayata başladığını söylüyor. Spesifik karışım, üç kategoriden biriyle oluştuğu yönünde: Sakin, ağırdan coşkuluya ve zorlu. Ama bunlar gözünüzü korkutmasın.




Adam olacak çocuk!


Bebeğinizin dünyaya geldiği kişiliğini artık değiştiremiyor bile olsanız, eşinizin can sıkıcı alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz. Tüm potansiyelini kullanarak uygun zamanda bazı davranışlarını deneyimlemesini ve kendisine en uygun olanını gerçekleştirmesine yardımcı olabilirsiniz.




Bir süre sonra bebeğinizin neye benzeyeceğini bilebilir misiniz? Bazı kişisel özellikler doğumdan sonra açıkça görülür. Diğerleri 3-4 aylık olunca ortaya çıkmaya başlar. Bazıları da yardımla gelişir. Örneğin, başarısızlık seviyesinin düşüklüğü, yeteneklerini elde etme güvenini kanıtlayabilir. Ya da aktivite tutkusu, onun biraz daha az büyümesini azaltır. En zorlu kişilik özellikleri daha az problemli hale gelebilir, hayatın yükseliş ve düşüşüyle başa çıkmayı çocukça öğrenir ve kendisini neyin mutlu ettiğini sonunda anlar. Tabii ki sizin destek ve rehberliğinizde bunları birbirine bağlayarak…




İşte, miniğinizin kısa bir süre sonra bir çocuk olacağını nasıl fark edeceğiniz ve onu en iyi nasıl ortaya çıkacağınıza dair ipuçlarımız.




1- Etkinlik seviyesi


Uslu mu? Yaramaz mı? Usluysa nasıl davranacaksınız? Yaramazsa?




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz genellikle oturduğu yerden dünyayı izlerken hoşnut mu görünüyor yoksa siz alt bezini değiştirirken o bez paketiyle mi mücadele ediyor?




Nasıl davranırsınız?


Eğer hareketli olma düzeyi düşükse, çok fazla fiziksel oyunla onu etkileyemezsiniz. Bunun yerine motivasyon sağlayacak daha fazla seçenek sunun. Hoppalaya bindirin, pusetinin önündeki toplarla oynamasını sağlayın.




Diğer yandan, çok hareketli bebekler, teşvik için yüksek toleransa sahiptir. Diğer bebeklere oranla daha çabuk yürüme yetisine ulaşabilirler. Dezavantajı, güvenlik için daha çok tetikte olmanız gerektiğidir. Çünkü, olgunlaşmış bebeklerden daha çok sorun yaratırlar. Çocuk karyolasının tüm aksesuarlarını ondan uzaklaştırın çünkü onları kısa zaman içinde çevirmeyi öğrenirler. Altını değiştirirken daima dikkatli olun.




Asla mama sandalyesinde ya da kendini çevirebilecek durumda yalnız başına bırakmayın. Her şeye rağmen işte işin en yüz güldüren tarafı: Bu kadar hareketten sonra üzerini çıkarıp yatırdığınıza muhtemelen hemen uykuya dalacak ve mışıl mışıl uyuyacaktır.




2- Düzenli olma devamlılık


Minik prenses ya da küçük prens düzenli mi? Yoksa değil mi?




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz, saat mekanizması gibi vaktinde uyuyor, yiyor, hatta gazını çıkarıyor gibi mi görünüyor? Yoksa bir düzen tutturma girişiminize karşı kafa mı tutuyor?




Nasıl davranır sınız?


Programlı büyüyen bebekler için gününüzün yapısını mümkün olduğunca onun alışkanlıkları doğrultusunda oluşturun. Bebeğinizin güven duygusu buna bağlıdır. O da sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Biraz daha büyüdüğünde, ara sıra kaçırdığı şekerlemeleri tolere edebilecektir.




Eğer bebeğinizin sağı solu belli olmuyorsa, çok katı olmamaya ya da sinirden çıldırmamaya çalışın. Düzene takılıp kalmayın ama düzenli olarak birtakım yöntemleri de korumaya çalışın. Örneğin, aynı sandalyeye ve onu sakinleştiren favori metotlara sadık kalın. Ve kesinlikle yatma vakti konusunda ısrarcı olmayın. Bu kişilikteki bebekler dinlenmeye ihtiyaç duyarlar ama bu konuda ısrarcı olursanız huysuzlaşırlar.




3- Girişkenlik


Bebeğiniğiniz bir Cem Yılmaz mı (ya da Gülse Birsel) ?yoksa Okan Bayülgen mi (ya da Zuhal Olcay)?




Nasıl bir bebek?


Bebeğinizi herhangi biri kucakladığında gülüyor ve sevgi dolu bir şekilde mi mırıldanıyor yoksa yabancı birinin yanında huzursuz gibi mi görünüyor, anneannesinin ona düşkünlüğüne direnç mi gösteriyor?




Nasıl davranırsınız?


Eğer sosyal bir kelebeğe sahipseniz, diğer kişilerle ilişki kurabileceği çok fazla seçeneğe sahipsiniz demektir. Siz de onu oyun gruplarına katın, parka götürün, ondan getir-götür işlerinizde yardım alın.




Utangaç bebeğe, alışık olmadığı durumlar için baskı uygulamayın. Etkileşime geçmeye hazır olduğu sinyalini verene kadar ona yakın olun. Bazı hareketlerini dikkatlice takip edin. Asla endişe etmeyin. Daima bir parça içe kapanık da olsa, kendini hazır hissettiğinde arkadaş edinecektir. Hatta yapışkanlık aşamasına gidecek kadar arkadaş canlısı bir bebek olacaktır. Bu süreç 9 ay ile 18 ay arasında geçecektir.




4- Adaptasyon uyum yeteneği


Uyumlu da olsa uyumsuz da olsa sizin bebeğiniz! Ama onu huzurlu bir bebek yapmak sizin elinizde.




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz tipik olarak uyum sağlayan bir bebek mi? Yoksa kendi yatağında olmadığı sürece uyumayı reddeden bir bebek mi? Sevdiği battaniye, kitaplar ve oyuncaklar ona evde olduğu hissini verecektir.




5- Gerginlik huzursuzluk


Hüngür hüngür ağlayan bir bebek karşısında ne yapmalsınız?




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz duygularının farkında mı? Bağırarak ya da yeri göğü inletecek şekilde mi ağlıyor? Yoksa canı sıkılınca sızlanmaya mı meyilli?




Nasıl davranırsınız?


Küçük drama kraliçeniz her ağladığında onu sakinleştirmek istemenize rağmen bunu başaramazsanız kendinizi suçlu hissetmeyin. Bu, gergin-huzursuz bebeklerin duygularını gösterme yoludur. Onunla artık baş edemiyorsanız karyolasına koyun, biraz zaman tanıyın. Şunu da unutmayın ki bir gün bu gerginlik onu mükemmel bir öğrenci yapacaktır. Çünkü bütün enerjisini buna harcayacaktır.




Daha az gergin bir bebekle hayat daha kolay görünür. Fakat onun ne düşündüğünü anlamaya daha çok çalışmak zorundasınızdır. Dikkat kesilin. Kaş çatışını ya da yüzünü yan tarafa çevirme gibi can sıkıntısı belirtilerini izleyin. Bebeğinizle duygularıyla ilgili konuşun. Örneğin, “Oh, bu gürültüden hoşlanmıyorsun” gibi. O sizin orada olduğunuzu ve çözüm bulacağınızı anlayacaktır.




6- Yaradılış ve karakter


Güleryüzlü bebeğiniz etrafa mutluluk saçar. Güleryüzlü değilse siz güldürürsünüz!




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz güne gülümseyerek uyanıyor ve tüm gün boyunca da aynı mı davranıyor yoksa güne çatık kaşla, sızlanmayla ya da mızmızlanmayla mı başlıyor?




Nasıl davranırsınız?


Mutlu bir bebek gibisi yoktur. Onunla çok eğlenceli vakit geçirebilirsiniz; şarkı söyleyebilir, birbirinize taklitler yapabilir ya da saçma oyunlar oynayabilirsiniz.




Eğer bebeğiniz gülümsemekten daha çok kaşlarını çatarak size bakıyorsa kendinizi de onu da hırpalamayın. Bu sizi sevmediği anlamına gelmez. Onun hasta ya da rahatsız olup olmadığına ve onu gülümsetecek yeterli şey yaptığınıza, dünyaya daha iyimser bakması için sevgiyle yardım ettiğinize emin olun. Biraz daha büyüdüğünde ve kendini daha iyi ifade ettiğinde ağlaması azalacaktır. Bu çocukları mutlu etmenin sırrı, kim olduklarını öğrenmelerine fırsat tanımaktır.




7- Dikkat dağınıklığı


Amannnnn sinirlenmesin! Hadi önerilerimize bir göz atın.




Nasıl bir bebek?


Bebeğinizin durumu değiştiğinde onu çabucak sakince yatıştırabiliyor ya da yeni bir oyuncak mı veriyorsunuz? Yoksa istediği bir şeyi tutturduğunda onu elde edene kadar sakinleştirmekte oldukça güçlük mü çekiyorsunuz?




Nasıl davranırsınız?


Bebeğinizin dikkatini sorundan uzaklaştırmak için başka yöne kolayca çekebilir ya da öfke nöbetlerini engelleyebilirsiniz. Dikkatini farklı bir yöne çekerseniz kafasına taktığı sorunu çabucak unutacaktır. Fakat negatif yönde dikkatini dağıtacak şeyler aklında kalacaktır. Örneğin ona gürültülü bir odada yemek yedirmeniz bebeğinizi rahatsız edebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca sakin bir ortam yaratın.




Eğer bir şeye çok odaklandıysa, dikkati dağılmayabilir. Şekerleme yaparken çamaşır makinesi çalışıp uykusunu bozduysa hızlı hareket edin ve emzik ya da oyuncak vererek oyalayın.




8- İstikrar ve Süreklilik


Hayatta devamlılığını şimdiden korusun. Ama inat yapmayın.




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz, oyuncak ya da bebek bezini değiştirmek gibi alışkanlıklarını kolayca bırakamayan bir yapıda mı yoksa aktiviteden aktiviteye kolayca geçemediği için mi ağlıyor?

İnadı bırakın, bebeğiniz değişen masası için söylensin ya da bezini oynadığı yer neresi olursa olsun orada değiştirin. Artan oyuncak karmaşasıyla meşgul olsun. Örneğin, oyuncakları toplama mücadelesi uzun sürdüğünde, sınıflar ayırarak gruplandırmayı gösterin. Eğer bebeğiniz istikrarlı değilse, tersini yapın. Mekanizmalı oyuncaklarını ondan daha büyük bebeklere vermekte aceleci davranmayın. Bir şeyler yapmak ihtiyacı hissediyorsanız, el oyalayacak birçok aktiviteyle tanıştırın.




“Genlerle karakter özellikleri de taşınabilir. Babası gibi inatçı, sizin gibi güleryüzlü olmasında genlerin, sizin davranışınızın etkisi var.”




9- Alınganlık-Hassasiyet


izinki masaldaki gibi bezelye tanesini on kat yataktan anlayacak kadar hassas anlaşılan.




Nasıl bir bebek?


Bebeğiniz çok gürültüye, çok insana, ıslak bebek bezine, dağınık çarşaf gibi en küçük kışkırtmaya karşı velveleci mi yoksa düzenini ya da ortamını değiştiren şeylere nadiren mi tepki gösteriyor?




Nasıl Davranırsınız?


Hassas bebeğiniz için mümkün olduğunca alıştığı ortamı muhafaza edin: loş ışık, sakin bir müzik, daha az misafir gibi… Onunla sakin bir ses tonuyla konuşun, yatmadan önce onu çok yoracak hareketlerden ya da sorun yaratacak şeylerden kaçının.




Eğer bebeğiniz hassas bir cilde sahipse, bezinin temiz ve rahat hareket edebilecek şekilde olduğundan emin olmak için düzenli olarak kontrol edin. Bu tür bebekler çok fazla ağrı olmadığı sürece tepki göstermez. Bu nedenle, hastalandıklarında aksi ya da sinirli olmaktan ziyade sessiz olabilir ya da durgunlaşabilirler.




Bebeğinizin eğilimi ne olursa olsun, ilk birkaç ayda sınıflandırma yapmaktan kaçının. Tüm değişken karakter özelliklerine rağmen çocuklarla birtakım oyunu oynuyormuşçasına kuralları öğrendiğinizde pozitif olabilirler. İyi bir uyum için işte bilmeniz gereken şey: Çocuğunuzun yeteneklerini onaylamak ve uygulamasına yardımcı olmak. Sonunda, bebeğinizin kişilik özelliklerini ve davranışlarını algılayışınız ve tepkileriniz, o mutlulukla şekillenene kadar sürecektir. Bu gelişim sizi de tatmin edecektir. Daha o doğmadan önce rahminizdeyken onu korumayı ve beslemeyi istemeniz, anne-bebek bağının bir parçasıdır. Fakat gerçek güçlü sevgi geliştikçe birbirinizi ve yeteneklerinizi okumayı öğreneceksiniz.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.