HTHAYAT
BİRKAÇ KELİME YAZARAK SİZE YARDIMCI OLABİLİRİZ

Yeşim Hanım merhaba; ben iki çocuk babası bir adamım. Eşimle yaklaşık 12 yıllık evliyiz. Son bir yıldır evin içinde sürekli bir gerginlik hali var. Eşim özellikle çocuklara karşı çok tahammülsüz davranıyor. En ufak bir şeyde hemen bağırmaya başlıyor, sesi yükseliyor. Çocuklar bir şey düşürse, biraz gürültü yapsa ya da ödev konusunda yavaş davransa hemen sert tepki veriyor.Evde neredeyse her gün bir bağırma çağırma oluyor. Çocuklar da artık annelerinden çekinir hale geldi. Bazen yanıma gelip “Annem yine kızacak mı?” diye soruyorlar. Bu durum beni çok üzüyor çünkü evin içinde huzur kalmadığını hissediyorum. Eşim kötü bir insan değil, çocuklarını sevdiğini biliyorum ama sanki sürekli sinirli ve gergin. Ne desem ters anlıyor bu konuyu açmaya çalıştığımda da hemen savunmaya geçiyor. “Bütün yük benim üstümde kimse beni anlamıyor” diyor. Ben hem eşimi kırmak istemiyorum hem de çocukların böyle bir ortamda büyümesinden endişe ediyorum. Evin içindeki bu sürekli kavga ve bağırma hali normal mi yoksa gerçekten bir şeyleri yanlış mı yapıyoruz?

Yeşim Tijen’in cevabı:

Merhaba sevgili okurlar, size de merhaba sevgili okurum; "Bazı insanlar sevmeyi öğretir. Bazıları sevmekten vazgeçmeyi”... Siz eşinize neyi öğrettiniz? Öfkelenip bağırmayı mı? Diye soracağım. Hiçbir kadın boş yere bağırıp çağıran bir kadın haline gelmez, vardır bir sebebi. Bu hallerinin manasını birlikte çözelim isterseniz… Bazen bardak dolar dolduğunu görmezsiniz ama taştığında o bardağı hemen fark eder telaşlanırsınız. Eşinizde de böyle olmuş içindekiler artık taşmış, dışarıya taşmaya başlamış haliyle etrafa da o sular yayılmış. Bardağın dolduğunu değil taştığını görür insanlar… Oysa mesele o bardak dolarken görebilmektir. Bazen de susarsınız suskunluğunuzun altına saklanırsınız, içiniz acır ama herkese başım ağrıyor dersiniz. Gerçeği söylemek istemez, bahanelere sığınırsınız. Eşiniz de susmayan, zihnini içini acıtan şeyleri öncesinde size defaten söylemiş olmalı… Ya duymamışsınız ya da sorunları çözmemişsiniz. O da içinin acısına başım ağrıyor dememiş de çocuklarına bağırıp çağırmaya başlamış. Yoksa hangi anne canından çok sevdiği çocuklarının olur olmaz her şeyine bağırır? O bağırmalar, söylenmeler içindeki duyulmamasının, anlaşılmamasının öfkesidir.

Nasıl anlamaz erkek kısmı kadının bağırıp çağırmalarının taşımaktan yorulduğu yüklerinin acı veren sesi olduğunu? Mutlu kadın bağırmaz; güler yüzlü, neşeli, anlayışlı, sevgi dolu olur. Mutsuz kadın ise eşiniz gibi olur. Bağırmaya söylenmeye yer arar. Ne desem ters anlıyor dediğiniz cümleniz eşinizin sorunun sizinle olduğu intibasını uyandırıyor. Derdi başkasıyla olsa sizi terslemezdi. Derdinin kaynağı siz olmalısınız… Eşinizin yüklerini hafifletmemiş, söylediklerini dinlememiş dinlermiş gibi yapmış olabilir misiniz? Evlilikler işte bu duyulmamakla, dinlememekle, verilen sözlerin tutulmamasıyla, ümitlerini kaybetmiş olmasıyla tükenmeye başlar. -Mış gibi yaptığınız her şeyde birbirinizde eksilmeye başlarsınız. Bakıp görmediğinizde, takdir etmediğinizde, söylediklerine burun kıvırdığınızda, onu küçümsediğinizde, sever gibi yapıp o sevgiyi eşinize geçirmediğinizde, emekleri görülmediğinde bütün bunlar içinde birike birike patlamaya hazır bir volkan olur ve kadınlar genelde bu patlamaları en yakınında olan güzelim çocuklarında yaşarlar. Eşiniz hala bağırdığı için şanslı olabilirsiniz eşiniz susarsa işte o zaman korkmalısınız.

Eşinizle konuşmalı, “Çocuklara niye hep bağırıyorsun?” demeyip “Bu sıralar beni endişelendiriyorsun. Gerginsin konuşalım mı canım?” diyerek onun çözülmesini sağlayabilirsiniz. Kadın için mesele sevildiğinin söylenmesi değildir o sevginin hissettirilmesidir, çabayı görmektedir. “Yol ağır gelmiyorsa yanında doğru kişi vardır” demişler. Bu sözden yola çıkarsak eşinize sizinle yürüdüğü yol ağır gelmiş olmalı… Ona destek olun, dinleyin, sevginizi tüm samimiyetinizle hissettirin. Siz de eşiniz için doğru kişi olursanız onu da bu evlilik yolunuz yormayacak; çocuklarına sevgi dolu, toleranslı anne olacaktır.

Sevgiler sevgili okurlarıma…

Çözemediğiniz sorunlarınızı yazın, Yeşim Tijen size önerilerde bulunsun.

İşte sorularınızı gönderebileceğiniz adres:yesimilehayatbilgisi@gmail.com

Paylaş:
brush-purple Yorumlar