Filmleri izlemek için vaktiniz kalmadı. Oscar Ödül Töreni bu gece. Hiç üzülmeyin. En İyi Film dalında yarışan 9 filmi sizin yerinize izleyip özetledik. Bu bilgiler hem filmleri izlerken işinize yarayacak, hem de herkes Oscar’dan konuşurken öğrendiklerinizi eşe dosta satabileceksiniz.


Les Miserables ( Sefiller)


Süresi

2 saat 37 dakika


Tuvalet arası için en iyi sahne

“One Day More” şarkısı sırasında ama çok çok hızlı bir şekilde gidip gelin. Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz: “Küçük çocuk vurulduğu zaman ağlamamak için kendimi çok zor tuttum.”


Konusu

Jean Valjean olarak bilinen 24601 nolu mahkûm, hapishaneden salınır. Kendisine yeni bir hayat kurmak ister ama müfettiş Javert’in gölgesi onu daima takip etmektedir. Fransız Devrimi’nin arifesinde geçen hikâye ihtilalin her iki tarafının da yüzünü gözler önüne serer. Film aslında Victor Hugo’nun aynı adlı romanından uyarlanan müzikallerin sinema uyarlaması.


İlginç bilgi

Filmin tanıtım turnesinde, Hugh Jackman oyuncu arkadaşı Amanda Seyfried’in 27’nci doğum gününü, ona herkesin içinde “kucak dansı” yaparak kutladı. Filmde Jackman, Seyfried’i evlatlık alan kişi aslında. Jackman, bu dansı Oscar gecesi tekrarlayıp tekrarlamayacağı konusunda şöyle dedi: “Biraz daha kucak dansına ihtiyacı olabilir. Yaramaz bir kız, o yüzden onu yola sokmak zor bir iş.” Seyfried ise şu cevabı vermiş: “Hugh’ün bundan gerçekten zevk aldığını biliyorum, o yüzden izin veriyorum. Eğer ihtiyacı olan buysa ihtiyacı olanı alır.


Amaour (Aşk)


Süresi

2 saat 7 dakika


Tuvalet arası için en iyi sahne

Piyano öğrencisinin ziyarete geldiği sahne.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“O yaşa gelince birbirimizi hâlâ öyle sevemeyeceksek aşkımız bitsin sevgilim.”


Konusu

80’lerinde emekli ve eğitimli iki müzik öğretmeni olan Georges ve Anne, ilerlemiş yaşlarına rağmen geride kalan ömürlerini huzur ve mutluluk içerisinde geçiren bir çifttir. Yaşlı çiftin sakin hayatı bir gün Anne’nin kriz geçirip boyundan aşağısının felç olmasıyla altüst olur. İlginç bilgi: Başrollerdeki Emmanuelle Riva, bugüne kadar en iyi kadın

aktris dalında Oscar’a aday olan en yaşlı kadın. Ve daha ilginci, Riva, Oscar gecesi 86 yaşına basacak.


Zero Dark Thirty


Süresi

2 saat 37 dakika


Tuvalet arası için en iyi sahne

En iyisi film başlamadan gidip sonra tutmak.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“Bigelow, Hollywood’un tüm erkeklerini cebinden çıkaracak bir kadın!”


Konusu

11 Eylül 2001’de Dünya Ticaret Merkezi kuleleri yerle bir edildikten sonra, yakın dünya tarihini değiştiren bu saldırıyı El-Kaide terör örgütü ve Usame Bin Ladin üstlenmişti. Afganistan’da başlayan savaş, diğer Ortadoğu ülkelerine yayıldı. Pentagon Bin Ladin’i aramaktan asla vazgeçmedi. Bu “insan avı” operasyonu 1 Mayıs 2011’de düzenlenen gizli bir operasyonla sonlanmıştı.


İlginç bilgi

Eski CIA başkanı Leon Panetta’yı canlandıran James Gandolfini, çekimlerden önce Panetta’ya bir mektup göndermiş ve “Her şey için şimdiden çok özür diliyorum. Filmde bir yanlışımı görürseniz lütfen bana söyleyin” demiş. Film gösterime girip ödülleri topladığı sırada senarist Mark Boal Gandolfini’ye “Panetta telefon numaranı istiyor. Sana nasıl ulaşacağını bilememiş” demiş. Gandolfini doğal olarak çok şaşırmış. Düşünsenize adam CIA’in başındaki isim ve ünlü bir oyuncunun telefon numarasını bulamıyor! Peh!


Django Unchained (Zincirsiz)


Süresi

2 saat 45 dakika.


Tuvalet arası için en iyi sahne

Ku Klux Klan saldırısı sahnesi.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“Tarantino vahşeti ekrana taşıma konusunda kendi çıtasını bile yükseltmiş.”


Konusu

Film, Amerikan İç Savaşı’dan 2 sene önce, köle Django’nun Alman asıllı ödül avcısı Dr. King Schultz ile yolunun kesişmesiyle başlıyor. Django, eski efendisini ölü ya da diri ele geçirmek isteyen Schultz ile anlaşmaya varır ve özgürlüğü karşısında Brittle kardeşleri kendisine getirme sözü verir. Görev başarıyla tamamlanır ama ikilinin yolları ayrılmaz, Schultz ve Django beraber Güney’in en çok aranan suçlularının peşine düşerler. Avlanma hünerini her geçen gün geliştiren Django’nun artık tek bir hedefi vardır: Köle ticareti yüzünden kaybettiği eşi Broomhilda’yı bulmak ve onu kurtarmak... Bu hedef onları kötü şöhretli “Candyland” çiftliğine ve çiftliğin sahibi olan Calvin Candie’ye götürecektir...


İlginç bilgi

Filmde, orijinal Django filminin müziklerinden parçalar, spagetti western filmler yapan Sergio Corbucci’nin “The Hellbenders” filminin müziklerinden ve Clint Eastwood’un oynadığı “Two Mules for Sister Sara” filminin müziklerinden parçalar var.


Life Of Pi ( Pi'nin yaşamı)


Süresi

2 saat, 6 dakika.


Tuvalet arası için en iyi sahne

Gemi kazası sahnesinde.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“Ben de olsam kesinlikle çocuğun anlattığı, insanları yiyen adanın olduğu hikâyeyi tercih ederdim.” Alternatif: “Acaba Pi, Hindistan’daki aşkıyla mı evlendi?”


Konusu

Hindistan’dan Kanada’ya giden bir yük gemisi, içindeki tüm canlılarla birlikte trajik şekilde batar. Bir can kurtaran filikası, uçsuz bucaksız vahşi Pasifik Okyanusu’nun ortasında yapayalnız kalır. Sandalın hayatta kalmayı başarabilen mürettebatı ise bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, bir orangutan, Richard Parker adında 3 yüz kiloluk bir Bengal kaplanı ve Pi adlı 16 yaşında Hintli bir çocuktan oluşmaktadır. Pi’nin hayvanat bahçesi işleten ve hayvanlarıyla göç yoluna koyulan ailesi, batan gemide yaşamını kaybetmiştir. Pi, kurtuluşu yok gibi görünen bu okyanusta zayıf bir sandalda yanında dev bir Bengal kaplanı ile bir başınadır.


İlginç bilgi

Yönetmen Ang Lee ve senarist Dave Magee, çekimlerden önce gerçek bir gemi kazasından kurtulan Steve Callahan ile görüşmüşler. Callahan, Pi’nin sandalda neler yapabileceği konusunda yardımcı olmuş. Kendisinin okyanustayken nasıl günlük tuttuğunu anlatmış ve Lee ile Magee, Pi’nin de günlük tutabileceğini düşünmüşler. Callahan ayrıca kötü bir havada film ekibini okyanusa götürmüş ve küçük bir teknede yönetmenin tek başına okyanusta kalmasını istemiş. Bu şekilde gemi kazazedesi olma duygusunu hissedebilecekmiş. Ancak Callahan, gerçek bir kazazede olarak yönetmenle birlikte okyanusa açılmayı reddetmiş.


Lincoln


Süresi

2 saat 30 dakika.


Tuvalet arası için en iyi sahne

İstediğiniz zaman gidin, bir şey kaçırmazsınız. Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz: “Bu film sadece Amerika’daki liselerin tarih derslerinde gösterilse de olurmuş...”

Konusu

ABD’nin 16’ncı Başkanı ve kuzey eyaletlerinde 1861-1865 yılları arasında yaşanan iç savaşa öncülük eden Lincoln’ün son dönemlerini anlatıyor.


İlginç bilgi

Daniel Day-Lewis metot oyunculuğunu kullanan bir aktör. Yani rolünü gerçek gibi yaşıyor. Lincoln setinde, rolüne iyice girebilmek için karısını canlandıran Sally Field’e kısa, muzip şiirler yazmış. Anlaşılan bu şiirler fazlasıyla erotik ya da en azından çok kişiselmiş çünkü Sally Field şöyle diyor: “Onların içeriğini kimseye söylemeyeceğim. Onlar sadece benim ve hep öyle kalacak. Bu sadece birbirimizi tanıma sürecinin bir parçasıydı. Yani kimseyle paylaşmayacağım, her sözü gayet iyi hatırlasam da.”


Argo


Süresi

2 saat 20 dakika


Tuvalet arası için en iyi sahne

Konsolosluk çalışanlarının sığındığı evdeki yemek sahnesi.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmin hem başrolünde oynayan hem de yapımcısı olan Ben Affleck’e sakal yakışmış.”


Konusu

1979’da İran’da geçen bir rehine krizini anlatıyor. Affleck, 6 Amerikalı rehineyi kurtarmak için sahte bir film senaryosu ve ekibi ile İran’a gider...


İlginç bilgi

Filmde Kanada Konsolosu’nun evinde saklanan 6 kişi haftalarca cama bile çıkmadan yaşıyor. Bunun yarattığı klostrofobinin inandırıcı olması için, Ben Affleck, rehine rolündekileri gerçekten bir eve kapatmış. Üstelik internet ve klima olmayan bir eve... 2-6 kişiyi kaçırmak için yapılan planda, Affleck, sahte bir film çekimi için İran’a gider. O filmin senaryosu aslında 1967 yılından kalan “Lord of Light” romanından esinlenerek hazırlanmış.


Beasts Of Te Southern Wild (Düşler Diyarı)


Tuvalet arası için en iyi sahne

Film kısa ve iyi. Tutabildiğiniz kadar tutun.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“O çocuk kesinlikle Oscar’ı almalı!” (Ne kadar heyecanla söylerseniz o kadar inandırıcı olur.)


Konusu

Cimcime (Hushpuppy), New Orleans’ın kıyılarında Bathtup (Leğen) isimli fakir ama mutlu toplulukta babasıyla birlikte yaşayan altı yaşında sevimli bir çocuktur. Hafif çatlak babasıWink bir gün gizemli bir hastalığa yakalanır. Eşi benzeri görülmeyen ve ne olduğuna dair tanı koyulamayan bu hastalık dünyanın işleyişini derinden sarsar ve bir nevi kıyameti tetikler. Tarih öncesinde yaşamış olan “Auroch” isimli antik ordu mezarlarından çıkar ve dünyanın sonunu getirmek için savaşmaya başlar. Şimdi küçük Cimcime yaşadığı topluluğu terk edecek ve dünyanın diğer ucundaki annesini aramaya başlayacaktır. Hem babasını hem sular altındaki evini kurtarması gerekecektir.

İlginç bilgi

Hushpuppy karakterini canlandıran 5 yaşındaki QuvenzhanéWallis’i seçmeden önce yönetmen Behn Zeitlin, tam 4000 çocuğu izlemiş. QuvenzhanéWallis ile ilgili tek sorun varmış, yüzme bilmemesi. Oysa filmin çoğu sularda geçiyor. Bu yüzden de çekimlerden önce Wallis’e yüzme öğretmişler. Bir sahnedeWallis’in suda koşması gerekiyormuş. Düşerse tutsunlar diye, yönetmen, suyun içine bir sürü adam saklamış. AmaWallis hiç düşmeden korumaları geçip gitmiş.


Silver Linings Playbook ( Umut Işığım)


Süresi

2 saat 2 dakika.


Tuvalet arası için en iyi sahne

SheaWhigham’ın futbol maçını izlemek için eve geldiği sahne.


Filmi izlediğinize inandırmak için şu cümleyi kurabilirsiniz

“Bradley Cooper eski karısına dönecek diye çok korktum!” Alternatif: “Robert de Niro sinir krizi geçirirken bile karizmatik.”


Konusu

Eski bir tarih öğretmeni olan Pat Salitano (Bradley Cooper), yaşamında değer verdiği her şeyi bir günde yitirmiş bir adamdır. Yaşadığı travma sonrasında 8 ayını akıl hastanesinde geçirir. Artık hayattaki amacı eski karısını geri kazanmaktır. Arkadaşı onu kendisiyle benzer şeyler yaşamış Tiffany ile tanıştırınca işler değişmeye başlar.


İlginç bilgi

Cadılar Bayramı gecesi Pat ve Tiffany sokakta, sinemanın önünde kavga eder. Sinemada o an gösterimde olan korku filmi “Midnight Meat Train”dir. 2008 yapımı bu filmde Bradley Cooper oynamıştı.


Haber: Heja Bozyel

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.