Salmonella nedir, nasıl bulaşır?
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, salmonella bakterisine dair bilgiler verdi.
Gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler arasında ön sıralarda bulunan Salmonella, çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Son zamanlarda tehlikeli vakalarla adı duyulmaya başlanan bu bakteri türü insanlara, çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesi sonucu bulaşıyor. Bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırarak, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonrasında mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi ortaya çıkıyor.
Çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş süt salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturabilmektedir. Temiz su sistemine yönelik alt yapının yetersiz olduğu durumlarda toplu zehirlenmeler görülmektedir.
Salmonella kaynaklı zehirlenmelerin belirtileri
Bakteri vücuda girdikten sonra genellikle 6 – 48 saat içerisinde hastalık belirtisinin ortaya çıkmaya başlamaktadır. Salmonella kaynaklı belirtiler karın ağrısı-kramp hissi, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş sık görülen semptomlardır. Yapılan muayenede yüksek ateş ile birlikte karın ve göğüs bölgesinde görülen küçük kırmızı döküntüler Tifo olarak adlandırılan salmonella enfeksiyonunu ağır formunun göstergesidir. İshalin şiddetine bağlı olarak gelişen sıvı kaybı özellikle çocuklarda önemli bir klinik sorundur.
Salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için neler yapılmalı?
Usulüne uygun şekilde pişirme veya pastörizasyon ile salmonella bakterisi canlılığını kaybeder. Salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için...
- Gıdalar uygun şekilde pişirilmeli ve saklanmalı,
- Yiyeceklerin hazırlandığı alanların temizlikleri uygun şekilde yapılmalı,
- El hijyenine dikkat edilmeli,
- Yumurta, süt, kaymak vb. besinler çiğ olarak kullanılmamalı.
YORUMLAR