Her evliliğin başında iki taraf da çok heyecanlı ve umutludur. Biraz zaman geçtikten sonra ilişkide bir şeyler oturur ve zamanla her şey rutinleşir. Durum böyle olunca da çekişmeler kaçınılmaz olabilir. Peki bu durumda ne yapabilirsiniz?
Farklılıklarınızı kabul edin
Ortak noktalarımız ne kadar çok varsa farklı yönlerimizde bir o kadar çoktur. Bazı farklılıklarımız zamanla değişirken bazıları değişmez karakter yapılarımızdır. Eşinizi olduğu gibi kabul edin, bir insanın tamamen değişmesini beklemek doğru değildir. Bu yüzden onu olduğu gibi sevip ilişkinize devam edin.
Birbirinizin haklarına saygı gösterin
Sağlıklı ilişkilerde her bir kişinin haklarına, kendi duyguları, arkadaşları, sosyal faaliyetlerine saygı duymak gerekir. Bunları değiştirmesini beklemek, kendi çıkarlarınız doğrultusunda bir şeyler talep etmek doğru değildir.
Beklentilerinizi dile getirin
Farklı kültürler, dini ya da ekonomik etkenler ilişkileri çoğu zaman etkilerler. Bu durumda eşinizin karakterinin büyük önemi vardır. Birbirinize olan duygularınız gerçek ve sağlamsa bu etkenler karşısında birbirinize razı gelirsiniz. Birbirinizin beklentileri hakkında konuşmak işinize yarayabilir. Farklı geçmişlere sahipseniz sağlıklı bir ilişki için fazla zaman ve enerji harcamanız gerekebilir. Eşinizin kültürü vb konular hakkında bilgi sahibi olmak için zaman ayırın.
İletişim her şeyin anahtarı
Anlaşmazlıkların çözümünde, dürüstlük, anlayış ve empati gerekir. Taraflar sakin kalmalı ve iletişim içinde olmalıdır. Sağlıklı iletişim, diğer konularda da (seks, kariyer, evlilik, aile gibi) önemli ve düzgün kararlar aldırır. İletişim ilişkide kritik bir öneme sahiptir ve başarılı iletişim, çatışmaları her zaman çözer.
Tartışmak için bahane aramayın
En ufak bir olayda hemen tartışmaya girmeyin. Çoğu çift genelde karşılıklı olarak tartışırlar ve bu durum genellikle kavgaya dönüşür. Sürekli tekrarlanan kavgalar bir döngü olacağına bazen çiftlerin tartışmadan çekilmeleri ya da hiç tartışmaya girmemeleri gerekir. Eninde sonunda bir uzlaşma yoluna gidilecektir.
Birbirinize zaman tanıyın
Belki bu sefer daha önceki küçük kavgalarınız gibi değil daha şiddetli bir çatışma içine girdiniz. Bu olayı konuşarak çözemiyorsanız biraz zamana ihtiyacınız var demektir. Bu 'zaman aşımı' dönemi her iki taraf içinde yaralayıcı şeyler söylemeye engel olabilir. Neyin haklı, neyin haksız olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
Net olun
Eşinizin sizin istek ve ihtiyaçlarınıza saygılı olmasını istiyorsanız duygularınızı doğrudan ifade etmeniz gerekir. Onunla konuşmadan önce gerçekten ne istediğinizi anlamak için biraz zaman ayırın. Net ve gözlemlenebilir biri olmak açısından tarifi mümkün birisi olun.
Birbirinizin ailesini tanıyın
Çatışmaların iki tarafında aileden gördüğü durumlar, tutumlar ve kurallardan kaynaklanması muhtemeldir. Eşinizin aile geçmişini araştırın. Eğer aileler ifade farklılıklarını çözmekte yapıcıysa bu bireylere de geçmiştir. Ailenin iletişimi iyi değilse eşinizle aranızı düzeltmek ve kavga etmemek için yeni yollar denemeniz gerekebilir.
İyi bir dinleyici olun
Onu gerçekten dinleyin, iyi bir dinleyici olmak için sevgilinizin sözünü kesmeyin, yanıtınıza değil onun söylediklerine odaklanın, doğru mu duydunuz kontrol edin.
Birlikte zaman geçirin
İlişkilerde tarafınların birbirinden ayrı zaman harcaması sorun oluşturabilir. Eşinizin sizden ayrı vakit geçirmesi sizi çok incitiyorsa ilişkinize eşinizle beraber göz atın ve birlikte zaman geçirme açısından neye ihtiyacınız olduğunu tartışın. Fakat tarafların bazen birbirinden ayrı zaman geçirmeye de ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundurun.
YORUMLAR