HTHAYAT
BİRKAÇ KELİME YAZARAK SİZE YARDIMCI OLABİLİRİZ
Duygu Asena'nın ardından...
Giriş: 30 Temmuz 2023, Pazar 11:00
Güncelleme: 30 Temmuz 2025, Çarşamba 09:38

19 Nisan 1946’da doğan Duygu Asena, Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden kabul edilir.

İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı. 70’lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

1987 yılında yayınlanan “Kadının Adı Yok” isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena’nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan’da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.

Yayınlanan kitapları sırasıyla:

Kadının Adı Yok, 1987

Aslında Aşk da Yok, 1989

Kahramanlar Hep Erkek, 1992

Değişen Bir Şey Yok, 1994

Aynada Aşk Vardı, 1997

Aslında Özgürsün, 2001

Aşk Gidiyorum Demez, 2003

Paramparça, 2004

Duygu Asena, 30 Temmuz 2006’da beyin tümörü nedeniyle İstanbul’da vefat etti. Hala feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.

News Image
GÜNCEL

İyi ki doğdun Duygu Asena!

1

1. Feminizme dair hangi sözleri söyleyen Duygu Asena’dır?

2

2. İş hayatına atıldığı, peşi sıra gazeteciliğe başladığı meslek hangisidir?

3

3. TRT -2 için hazırladığı programın ismi nedir?

4

4. Yönetmen Atıf Yılmaz’ın aynı isimle filmini çektiği kitabı Kadının Adı Yok’un yasaklanma nedeni nedir?

5

5. Bir dönem Kelebek’in çocuklar için hazırlanan sayfasında köşe yazmıştı. Bu köşenin adı neydi?

6

6. Yayınlandığı dönemde çok tiraj alan Kadınca Dergisi’nin yöneticiliğini üstlendiğinde kaç yaşındaydı?

7

7. Kocası hapse giren Nurten ismindeki kadını canlandırdığı filmin adı nedir? oynadığı, filmin adı nedir?

8

8. Kadınlara tavsiyelerinden biri de “Külodunuzu her gün değiştirin, aynı külodu iki gün üst üste giymeyin”dir.

9

9. Hangisi onun söylediği sözdür?

10

10. 30 Temmuz 2006’da vefat ettiğinde kaç yaşındaydı?

Paylaş:
brush-black

Yorumlar

Misafir 30 Temmuz 2022, Cumartesi

İzindeyiz Duygu Asena Hiç unutulmayacaksin Kadının adı yok 7 kez okudum gerçekleri yazınca bazı kesimler (kadın düşmani ataerkiller) rahatsız oldu tabiki Nurlarda uyu

Misafir 30 Temmuz 2022, Cumartesi

İzindeyiz Duygu Asena Hiç unutulmayacaksin Kadının adı yok 7 kez okudum gerçekleri yazınca bazı kesimler (kadın düşmani ataerkiller) rahatsız oldu tabiki Nurlarda uyu

Misafir 30 Temmuz 2022, Cumartesi

İzindeyiz Duygu Asena Hiç unutulmayacaksin Kadının adı yok 7 kez okudum gerçekleri yazınca bazı kesimler (kadın düşmani ataerkiller) rahatsız oldu tabiki Nurlarda uyu