Genel olarak mutfaklarımız rahat, kullanışlı, kolay temizlenebilen, aydınlık ve huzurlu olmalıdır.
Eğer mutfaklarımızın içinde yemek yiyeceğimiz bir bölüm de varsa, orada geçirilen zaman açısından mutfaklarımızı daha da dikkatli düzenlememiz gerekir. Böyle durumlarda mutfağın içinde yemek yiyeceğiz diye değil, yemek yediğimiz odamızın bir bölümü de mutfak diye düşünmeliyiz.
Tezgah Yüksekliği
Mutfaklarda ölçüler çok önemlidir. Tezgâh yüksekliği sağlığımız açısından en dikkat etmemiz gereken ölçüdür. Tezgâh yüksekliğini bulaşık makinesinin yüksekliğinden yola çıkarak bulabiliriz. Montaj esnasında tezgah altına yerleşen bulaşık makinelerinin yüksekliği 83 cm’dir. Üst kapağı çıkarılırsa tezgahın altına girdiğinde doğru yükseklikte kalır. Üst kapakları ile tezgah altına konan bulaşık makineleri üstüne tezgah da gelince 90 cm kadar çıkar. Şimdi bu 7 cm çok mu önemli diyorsunuz; Evet çok önemli çünkü gereğinden yüksekte duran bir tezgahta çalışmak bel ağrısına sebep olur.
Son zamanlarda Avrupa'dan gelen mutfak firmalarının etkisiyle tezgah yükseklikleri arttı ve 90 cm’leri buldu. Ama bu ölçü Türk kadınlarına pek de uygun değil. Avrupalı kadınlar daha uzun boylu oldukları için ölçü onlara uygun. Çünkü uzun boylu bir kadın için de mutfak tezgahının kendine göre alçak olması, onun iş yaparken eğilmesine ve bel ağrılarına sebep olur.
En ve Boy
Mutfaklarımızın eni ve boyu da çok önemli… Çünkü mutfakta çalışırken bir insan farkında olmadan kilometrelerce yol yürür. Bu yolu azaltmak için tezgâh aralarının 2 adımdan fazla olmamasını sağlamak iyi sonuçlar verir.
Aydınlatma
En önemli noktalardan biri de mutfak aydınlatılmasıdır. Tavandan gelen ışık sadece genel bir aydınlatma için iyidir. Ama çalışma anında elimizin olduğu yere gölge düşer ve tam anlamıyla göremeyiz. Tezgah başında çalışırken tezgah üstünün ayrıca aydınlatılması gerekir ki ışık karşıdan gelsin ve elimizin, vücudumuzun gölgesi tezgaha düşerek yaptığımız işi gölgede bırakmasın. Bunun içinde tezgah üstü dolaplarının altından tezgaha vuran bir ışık gerekmektedir.
Malzeme Seçimi
Gelelim kullanılan malzemelere... Mutfak dekorasyonunda en önemlisi kolay hijyen sağlanan malzemeleri seçmektir. Evin diğer kısımlarında olduğu gibi burada da doğal malzemeleri tercih etmek yaşam kalitemizi artıracaktır. Mutfak zeminleri seramik, mermer; tezgah üstleri ve tezgah dolap aralarına ise mümkün olduğu kadar derzli döşenmeyecek malzeme seçilmelidir. Derzlerin temizliği zordur ve aralarında mikrop, bakteri üremeye uygundur.
Dolaplar yerden ayaklarla kaldırılarak monte edildiği için zeminden gelen ıslaklıklara karşı korunur. Ayrıca dolap altlarındaki bu boşluk tesisatların buradan geçirilmesine de olanak sağlar
Dolap kapakları, kullanımları kolay olduğu için genelde laminant yapılmaktadır. Ama bunlar daha fazla ödeme yapmak şartıyla lake veya ahşap da olabilir.
Tezgah İçin Paraya Kıyın
Bence mutfaktaki en önem vermemiz gereken bölüm tezgâhtır. Buraya biraz daha fazla ödemeyi göze alarak sağlık açısından en doğru malzemeyi seçmenizi tavsiye ederim. Çünkü mutfakta yapılan her hareket tezgah üstündedir ve oradan alınacak her türlü kimyasal vücudumuza girer.
Mermer ve ahşap tezgah için kullanabileceğimiz doğal malzemelerdir. Pahalıdırlar ve kullanımları dikkat ister. Laminat tezgahlarda dikkat edilecek konu malzemenin yatay kullanılan malzeme olmasıdır. (Dolap kapaklarında kullanılan düşey laminatlar tezgah laminatlarından farklıdır ve tezgahlarda kullanılmamalıdır.)
Yemek bölümü tezgâhlardan çok uzak olmamalıdır. Her servis için devamlı yürümek iş bitmeden yorulmanızı neden olabilir. Bu bölümü ayrıca yapacağınız dekorasyonla sıcak bir hale getirip ailenize huzurlu bir toplanma yeri yaratabilirsiniz. Sıcak ve huzurlu mutfak sohbetlerinin yerini hiçbir şey tutmaz...
Y.Mimar Bahar Doğu
YORUMLAR