Orman banyosu, fitness alanında yeni bir trend. En yaygın olarak, orijinal Japonca adı olan "shinrin-yoku"nun bir çevirisi olan "orman banyosu" olarak adlandırılır. Bu isim "orman atmosferine girmek" anlamına gelir. Japon Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı bu terimi ilk kez 1982'de ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte, kavram Japonya'da popüler hale gelmeden önce ve sonra birçok kültürde var olmuştu.


Uygulama, bireyleri yoğun egzersiz yapmadan düşük etkili bir şekilde açık havada daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmek için ortaya çıktı. Birincil hedef farkındalık yaratmaktır. Teknolojinin önünde çok fazla zaman harcamanın bir alternatifi ve aynı zamanda Japonya'daki yerlilerin ormanlarla daha fazla bağlantı kurmasını sağlamayı amaçlıyordu.


Ancak orman banyosu, ağaçlık alanlarda dolaşmak kadar basit değildir. Bu, düşünceye dikkat ve düşüncelere yoğunlaşmak anlamına gelir. Doğal atmosfere bilinçli bir şekilde girmeyi ve iyice “banyo yapmayı” deneyimlersiniz. Bu, birçok dikkatli uygulamanın özüdür. Ne de olsa, duyuları harekete geçirmek ve çevrenizin farkında olmak, şimdiki zamana kök salmak.



Ağaç banyosunun hem fiziksel hem de zihinsel amaçlar için birçok yararı var. Araştırmacılar, Japonya'nın yerlileri uygulamayı yürekten benimsemeye başladıktan sonra, ormanda banyo yapmanın birçok farklı şekilde faydalı olduğuna dair pek çok çalışma gerçekleştirdi. Doğada dikkatli bir yürüyüşe çıkmanın bu kadar etkili olabileceğini kim tahmin edebilirdi? İşte orman banyosunun zihinsel faydaları...


1- Zihinsel refahın “3 çember” modelini karşılıyor

Üç çember modeli, duygu düzenleme ve sinir sistemi gibi birlikte çalışan sistemlerin bir kombinasyonunu ifade eder. Bu sistemlerin sağlıklı çalışması için kriterler karşılandığında, bu senaryoya üç çember modeli uygulanır.


Anksiyete

Bu döngü, hayatta kalmanıza yardımcı olan koruyucu stres, savaş ya da kaç tepkileri için çok önemli olan amigdala ile ilgilidir. Esasen bu çemberin uyarılardan, duygulardan ve algılanan tehditlere verilen tepkilerden sorumlu olduğu anlamına gelir. Bu, hızlı düşünmenin gerekli olduğu zor, ani durumlarda yardımcı olabilir. Amigdala sistemi gerektiği gibi engelleyebilir ya da etkinleştirebilir. Bu döngü, kaçınma ve kaygıyı dikte eder. Nörotransmiterler kortizol ve adrenalini içerir.


Memnuniyet

Bu döngü, uyaranları işleyerek; onları sakinlik, nezaket, şefkat ve daha fazlasını oluşturmak için kullanır. İlişkisel odaklanma, esasen yaratıcı olumlu duygularla ilgilenir. Bu tipik olarak pozitif bağlantılardan oluşur ve oksitosin hormonunu içerir.


Dürtü

Bu döngü, tipik olarak kaynakların toplanması, iş, hobil ya da aile yoluyla hayatta başarı elde edilmesi yoluyla baaşka bir şekilde hayatta kalma, başarılı olma motivasyonunu ifade eder. Mutluluğu ve olumlu düşünceyi bulmak için harika şeylerin peşinde koşmak için bir tür özlem anlamına gelir. Bu genellikle kimyasal dopamini içerir.


Bu üç çemberin her biri, zihinsel esenliğe ulaşmak için sağlıklı bir denge içinde var olmalıdır. Çevrelerden herhangi birinin aşırı aktivitesi, depresyon, anksiyete ve diğer problemler gibi zihinsel sorunlara yol açar. Örneğin, çok fazla kaygı sizi strese sokar, çok fazla dürtü sizi dürtüsel yapar ve çok fazla memnuniyet sizi sıkabilir. Ya da tersine, çok az kaygı sizi dürtüsel yapar, çok az hareket sizi depresyona sokar ve çok az mutluluk bu depresyonu daha da kötüleştirir.


Ama bunun orman banyosuyla ne ilgisi var? Görünüşe göre, araştırmalar ağaç banyosunun bu döngülerin dengelenmesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu, gelişmiş bir duygusal ve zihinsel deneyim yarattığını gösteriyor. Orman banyosu farklı insanları farklı şekilde etkilemektedir.


Üç çember modelinin orman banyosuyla açıkladığı bazı karmaşıklıklar...

  • Bazı bireyler belirli çevrelerin aktivasyonunu ve diğerleri belirli çevrelerin boyun eğmesini deneyimler, ancak çoğu katılımcı dengeli süreçlerden kaynaklanır.

  • Farklı kişiler, orman banyosunu çeşitli amaçlar için kullanabilirler ve hepsi fayda sağlasa da, yardım etmelerinin kesin nedeni değişebilir.

  • Orman banyosu, vücuttaki farklı sistemleri biyolojik bir bakış açısıyla kontrol etmeye yardımcı olarak daha zorlayıcı zihinsel sağlık yararları sağlar.

  • Mutluluğun pek çok farklı türü ve pozitif düşünmeyi deneyimlemenin farklı yolları vardır. Orman banyosu, katılanlar için biraz farklı deneyimler sağlayabilir.

  • Orman banyosu duygusal düzenlemeye yardımcı olur.

  • Orman banyosu merkezi sinir sistemi için iyidir.

Orman banyosu, bedeni dengede tutmaya yardımcı olur. Bu da onu kişisel olarak size ne kadar yarar sağlarsa sağlasın, zihinsel sağlığı iyileştirmek için mükemmel bir mekanizma haline getirir.



2- Stresi azaltır

Doğanın arasında güzel bir yürüyüşün nasıl rahatlattığını ve stres seviyelerini nasıl azalttığını görmek kolaydır. Aslında, araştırmalar, stres hormonlarının üretimi ve vücudun genel sakinlik duyguları için orman banyosunun ne kadar olumlu olabileceğini ayrıntılı olarak göstermiştir. İşte bu konuyu kapsayan çalışmalardan elde edilen bazı önemli bulgular:


  • Orman banyosu, vücudun doğal stres tepkisini tetikleme riskinden vücudun rahatlamasına yardımcı olur.

  • Stres hormonu olan kortizol, doğadan uzakta yürüyen ve egzersiz yapanlarla karşılaştırıldığında bile, orman banyosundan sonra azalır; Bu şekilde doğada geçirilen zaman sonrasında hormon konsantrasyonu çok daha düşüktür.

  • Orman banyosu, kalp atış hızını rahatlatan ve pozitif düşünceyi destekleyen parasempatik sinir sistemindeki aktiviteyi artırır; bu aynı zamanda dinginlik ve rahatlamayı teşvik ederek enerji tasarrufu sağlar.

  • Orman banyosu stres seviyelerini azaltarak, genellikle aşırı stres hormonları tarafından tetiklenen birçok farklı sağlık sorununun katalizörünü ortadan kaldırabilir.

  • Orman banyosu aynı zamanda çok fazla stresle uğraşanların ortak sorunu olan tansiyonu da düşürür.

3-Size daha fazla enerji verir

Belirli bir zihinsel durum genellikle ne kadar enerjiye sahip olduğunuza bağlıdır. İnsanlar genellikle tüm gücün tamamen fiziksel olduğunu varsayma hatasına düşerler, ancak bu çok fazla zihinsel ve hatta ruhsal olabilir. Sahip olduğunuz enerji bu farklı araçlara dağıtılmalıdır ve yeterince enerjiniz olmadığında zihinsel sağlığınız zarar görür.


Orman banyosunun etkileri üzerine yapılan araştırmalar, enerjinin yenilenmesine çeşitli şekillerde yardımcı olabileceğini bulmuştur:


Uyku kalitesini artırır

Çok uzun süre uyuyabilir ve uykunuzun kalitesi kötüyse sabahları kendinizi bitkin hissedebilirsiniz. Uyku döngüleri, sizi eski haline getirmek için kendilerini tamamlamalıdır ve bozulan uyku, huzurunuzu bozabilir. Ormanda banyo yapmak, uyku kalitesini iyileştirebilir ve bu da, ertesi günün stres etkenleriyle başa çıkma yeteneğinize katkıda bulunur. Ağaçlar kendi aralarında nasıl haberleşiyor? yazısını okumak için tıklayınız...

Daha hızlı ve daha uzun uyku sağlar

Yatakta dönüp durmak, saatlerce uyumaya çalışmanın ve yeterince dinlenmeyi zamanında başaramamanın ne kadar sinir bozucu olduğunu bilirsiniz. Birçokları için bu tür uykusuzluğun kaynağı kaygıdır. Neyse ki, orman banyosu sakinlik hissi uyandırarak buna karşı koymaya yardımcı olur. Bundan kaynaklanan egzersiz, gece daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir, dinlenme süresini uzatır, böylece ertesi gün daha fazla enerjiniz olur. Stres ve kaygıya karşı ne kadar dirençli olduğunuzu belirlediğinden, yeterince uyumak zihinsel sağlık için de önemlidir.


Enerji sağlar

Ağaç banyosu harika bir gençleşme kaynağıdır. Doğada yürüyüşe çıktığınızda, vücudunuz pozitif hormonlarla stresle savaşmaya başlar ve sizi zinde hissettirir. Bu canlandırıcı etkiler, sizi yenilenmiş hissederek günü atlatmanız için biraz daha fazla enerji ve coşku verir. Bu, zihinsel durum semptomlarını, özellikle kaygı veya stresi azaltmaya yardımcı olur.


4- Yaratıcılığı artırır

Orman banyosunun genel yaratıcılık üzerinde olumlu etkileri olduğu bulunmuştur. Akıl sağlığı söz konusu olduğunda yaratıcılık genellikle göz ardı edilir. Ancak psikolojik sağlığınızda oldukça önemli bir rol oynar. Yaratıcı bir zihin, aktif ve sağlıklı bir zihindir ve bu özellik bazı alanlarda devreye girer:


  • Sorunları çözerek, engelleri ve zorlukları daha kolay ve esnek bir şekilde aşmanıza olanak tanır.

  • Alışılmışın dışında düşünebilmeniz ve daha yenilikçi olabilmeniz için yeni fikirler bulmanıza yardımcı olur.

  • Akıl sağlığınıza yardımcı olabilecek harika bir ifade biçimi olan sanat yaratmanızı sağlar.

Yapılan bir araştırma, doğada vakit geçirdikten sonra yaratıcılık ve problem çözme ile ilgili performansınızda %50'lik bir artışın tadını çıkarabileceğinizi ortaya çıkarmıştı. Teknolojik cihazlara erişimi olmayan orman banyosu, bu faydaları elde etmenin harika bir yoludur.


Birçok insan, ağaç banyosu veya orman banyosu kavramının en iyi vahşi doğayı ve açık havayı sevenler için ayrıldığına inanır. Ancak ağaç banyosunun birçok faydasından yararlanmak için doğa aşığı olmanıza gerek yok. Herkes, gür yeşilliklerin arasında olmanın ve çevrenizde ve duyularınızda dikkatli bir varlığı korumanın olumlu sonuçlarının tadını çıkarabilir.


Unutmayın, oman banyosuna gidiyorsanız, kendinizi önemli ölçüde zorlamanız gerekmez. Önemli olan çok fazla terlememek, hatta kalp atış hızınızı yükseltmek değil. Yapmanız gereken tek şey yeşillikler arasında olmak, konsantrasyonunuz ve keyfiniz ile içinde güneşlenmek. Siz de mümkünse cihazlarınızı geride bırakıp teknoloji olmadan doğanın tadını çıkarmalısınız. Her türden insan için mükemmel bir egzersizdir. Nefes almak, hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar ve keşfetmek isteyenler!


Tabii ki, orman banyosunun zihinsel sağlık yararları sadece bir yere kadar. Akıl sağlığınızla ciddi bir şekilde mücadele ediyorsanız, belirtilerinizin “tedavisi” için bir yöntem olarak orman banyosuna güvenmemelisiniz. Bu, özellikle zihinsel sağlık sorunlarınız günlük yaşamınızı etkilemeye başlıyorsa geçerlidir. Yardım için bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşmanız en iyisi olacaktır. Gerçekten de, ağaç banyosu tedaviye ek olarak mükemmeldir, ancak tıbbi bakımın yerini alamaz.



Kaynak: Lakeisha Ethans. "4 Mental Health Benefits Of Tree Bathing". Şuradan alındı: https://www.powerofpositivity.com/tree-bathing-mental-health/ (09.05.2022).




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.