Bebeklik, erken çocukluk, okul çağı ve ergenlik dönemlerinin tümünde uyku sorunlarına sık rastlanılmaktadır. Okul öncesi çocukların yaklaşık yüzde 25-50'sinde çeşitli uyku sorunları tanımlanırken okul çağı çocuklarının ve ergenlerin yaklaşık yüzde 20-30'unda uyku bozukluğu denilebilecek düzeyde sorun yaşadığı bildirilmektedir. Çocuk kontrollerinde çocuk doktorlarının bu yaş grubunda en çok karşılaştıkları problemdir.


Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Ayık, bebeklik döneminden itibaren büyüme çağında çocukların da pek çok uyku sorunu yaşadıklarını belirterek erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.


Çocuklardaki gündüz uykularının 3 yaşa kadar normal olduğunu belirten Dr. Başak Ayık, 3 yaştan sonra gündüz uyku ihtiyacının azaldığını söyledi. Çocuklardaki uyku sorunlarının temelinde uykuyu düzenleme sorunu olabileceğini ifade eden Dr. Ayık, “Bebek ve çocuklarda ebeveynin sınır koyması veya ebeveynin düzenleme yapması gerekiyor. Bazı ruhsal hastalıklarda uyku bozukluklarını görüyoruz ama ruhsal bir hastalık olmasa da çocuklarda en çok strese bağlı uyku bozukluğu sorunu görüyoruz. Stresli bir yaşam olayı sonrasında çocuklarda ve beklerde uyku değişiklerini görüyoruz. Uyku bozukluklarının temelinde reflü, solunum yolu tıkanıklıkları, astım ve alerji gibi tıbbi sorunlar uyku bozukluklarına yol açabilir. Çocuklarda uyku sorunu önemli bir sorundur, uyku sorunları eğer giderilmezse yani çocuk yeterli uyku uyuyamadığında öğrenme süreçlerinde dikkat süreçlerinde problemler yaşanabilir. Beyin gelişiminde aksaklıklar olabilir ve gündüz uykululuk hali yaşanabilir” dedi.


Çocuklarda görülen uyku sorunları nelerdir?


Dr. Başak Ayık, çocuklarda görülen uyku sorunlarını şöyle sıraladı:


Kâbuslar

Çocuklarda sık görülen uyku bozukluklarından biri kâbuslardır. Kâbuslar en sık 3-5 yaş arası görülüyor ama tüm yaş gruplarında görülebilir. Kâbuslar kaygı verici ve korkutucu içerikli rüyalardır. Uykunun aslında iki dönemi var, biri rüya gördüğümüz ve beyin gelişiminin daha hızlı olduğu bir dönem diğeri ise ağır ve dinlendirici bir uyku. Kâbusları rüya gördüğümüz dönemde görüyoruz burada önemli noktalar var. Bir çocuk kâbus gördükten sonra tamamen uyanır ve hemen uyandıktan sonra özellikle ayrıntıları hatırlayabilir. Bazen gece uykusunda gördüğümüz kâbusları sabah net olarak hatırlamayabiliriz ama kâbustan sonra hemen uyanıldığında hatırlanma vardır. Stresli ve kaygılı dönemlerde çok kâbus görülebilir. Bunun belli bir tedavisi yok ama vakalarda en sık neyi görüyoruz genellikle uyaranların kontrolü önemli, mesela çocuklar uygunsuz çizgi filmler seyrettiklerinde korku içeren video oyunları oynadıklarında veya korku hikâyeleri sonrasında kâbuslar sık görülebiliyor öncelikle bunları normale getirmek lazım sonra devam edip etmediğine bakabiliriz.


Gece Terörü-Uyku Terörü

Kâbuslardan sonra sık gördüğümüz bir uyku bozukluğu gece terörü ya da uyku terörü diye geçer. Burada çocuk uyuduktan yaklaşık iki üç saat sonra ağlayarak ve bağırarak korku içerisinde gözlerini açar ve yatağın içinde oturur. Burada aslında çocuk uykudadır ve özellikle ağır uykudadır. Dinlenmenin sağlandığı uyku döneminde yaşanan uyku teröründe gözler açık olduğu için ebeveynler onları uyanık zanneder. Çocuk bu sırada uyandırılmaz ve tekrar yatırılırsa ağır uykuda olduğu için sabah bu durumu hatırlamaz. Bunlar 30 saniyeden 3 dakikaya kadar sürebilen uyku bozukluklarıdır. Bu sırada çocuğu uyandırmamak önemlidir ama tabi ki ebeveyn de kaygılandığı için çocuğu uyandırabiliyor. Bu durumu yaşayan çocukta yorgunluk oluşabiliyor o nedenle gündüz uykusunu önerebiliriz.




Uyurgezerlik

Çocuklarda görülen uyku bozuklukları arasında uyurgezerlik de bulunuyor. Uyurgezerlik de önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor, çocuklarda genellikle %15 oranında görüyoruz. Uyurgezerliğin sıklığı önemli, genellikle 4-8 yaşlar civarında başlayıp ergenliğe doğru azalmasını bekliyoruz. Uyurgezerlikte de gene gözler açıktır ama donuk ve hareketsiz bakışlar olur ve yine ağır uyku döneminde olduğu için eğer uyandırılmazsa sabah bunları hatırlamaz. Emniyet tedbirleri çok önemli çünkü uyku sırasında yaptığı eyleme devam edebilir mesela sokak kapısını açıp gidebilir veya camı sokak kapısı sanıp çamdan düşebilir. Maalesef böyle olaylar görebiliyoruz, çocuk tuvalete gittiğini düşünüp evin başka bir yerine idrarını yapabilir. Burada pencere kollarını çıkartmak, kapıları kilitleyip anahtarları gizli bir yere kaldırmak eğer basamaklı odalar varsa bunların kapılarını kilitli tutmak önemlidir. Yine gece teröründeki gibi uyurgezerlikte de aşırı yorgunluk olabildiği için gündüz uykusu önerebiliyoruz. Uyurgezerlik sık tekrarladığında ayrıntılı değerlendirme önemlidir. Uyurgezerlik sorunu yaşayan çocuklarda gündüz uykusu dışında programlı uyandırma da yapılabilir eğer çocuk her gece belli saatlerde uyku terörü ve uyurgezerlik durumu yaşıyorsa saat gelmeden 15 dakika veya yarım saat önce çocuğu uyandırıp tekrar uyumasını sağlarsanız bu atakları ortadan kaldırabilirsiniz.


Tıkayıcı uyku apnesi

Apne, solunumun geçici olarak durması olayıdır. Uyku sırasında çocuğun solunum yolunu tıkayan herhangi bir hastalık varsa veya beyinden kaynaklanan bir durum varsa uyku sırasında apne dediğimiz solunumun geçici olarak durduğu durum yaşanır. Genellikle çocuklarda en sık bademcik ve geniz eti büyümelerinde görülür ama o solunumun durduğu beyne oksijen gitmediği dakikalar olduğu için beyin gelişimini çok olumsuz etkileyebilir. Yine okul öncesi dönemde bu uyku apnesiyle beraber gece alt ıslatmalar yaşanabilir.

Huzursuz bacak sendromu

Uyku sırasında yaşanan sorunlardan bir diğeri de huzursuz bacak sendromudur. Bu durum gündüz genellikle fazla sıkıntı yaratmazken gece uykuda veya istirahat halinde ortaya çıkar. Bacaklarda ağrı, karıncalanma gibi bir huzursuzluk hissidir, hafif olanlarda bacağı hareket ettirdiğinde bu sıkıntı ortadan kalkar ama ağır ve şiddetli olan vakalarda hareketle sıkıntı geçmez. Genellikle uyku sırasında bacak hareketlerinde sık olarak görülür. Huzursuz bacak sendromunda alta yatan tıbbi durumlar olabiliyor. Mesela çocuklarda demir eksikliğinde 5 kat daha sık görüyoruz, yine B12 eksikliğinde böbrek hastalarında görebiliriz aşırı kahve ve sigara tüketiminde de huzursuz bacak sendromu görülebilir.


Narkolepsi

Önemli bir uyku bozukluğu da tıp dilinde narkolepsi dediğimiz, gündüz uyanıkken ani gelen uyku ataklarıdır. Kişi konuşurken veya yemek yerken aniden uykuya dalar buna bazen ayaktayken yere düşmelerde eşlik edebilir kahkaha atarken veya ani duygu yüküyle mesela çok sevindiğinde veya çok üzüldüğünde aniden yere düşme şeklinde olabilir. Narkolepsi önemli çünkü gündüz olan bu uyku ataklarının sıklığı kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Aniden düştüğünde kafasını çarpıp ciddi bir hasar da oluşabilir.




Çocuklarda uyku problemi nasıl çözülür?


Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ferit Durankuş, iyi uykuya yönelik önerilerde bulundu.


  • Bebeğin uyku döngüleri, süresi ve kendi kendine uyumasının önemi ve yöntemi,

  • Bebeğin giyeceklerinin, yatak ve battaniyesinin yünden yapılmış olması,

  • Yatağının korunaklı olması,

  • Bebeği yatağına uyanık halde bırakılması ve kendi kendine uyumayı öğrenmesinin sağlanması,

  • Bebeğin sallanma, emme gibi bir aracı kullanmadan uyumayı öğrenmesi,

  • Uyuduktan sonra yerinin değiştirilmemesi,

  • Bebek yatağa bırakılırken sevdiği bir nesne (ayıcık, bebek, tülbent, battaniye gibi) ile beraber uyumasına izin verilmesi,

  • Uyku saatlerinin aile tarafından belirlenmesi ve ödün verilmemesi,

  • Uyku saatleri konusunda ailenin kararlı olması ve çocuklara uygun sınırlar koyması,

  • Uykudan önce sakin ve aile ile beraberce zaman geçirilebilecek etkinlikler, uyku törenleri (masal anlatmak, ninni söylemek gibi) düzenlenmesi,

  • Yatağa aç olarak yatırılmaması, hafif ve onu tok tutacak yiyecek veya içecek verilmesi,

  • Gece uyarıcı özelliği olan besinlerden uzak tutulması (kahve, çay, çikolata),

  • Odasının çok karanlık olmamasına, ortamın nem ve ısısının (18˚C) yeterli olmasına, odanın havalandırılmasına ve odada sigara içilmemesine özen gösterilmesi,

  • Bebek yatağında elektrikli battaniye veya sıcak su torbası kullanılmaması,

  • Direkt güneş ışığı altında veya ateş ya da ısıtıcı yanında uyutulmaması.

Yrd. Doç. Dr. Ferit Durankuş, davranış tedavisi konusunda billgiler verdi.


Genellikle gece uyanmaları sırasında bebeğin ağlamasına yanıt olarak, anne-babanın çocuğun yanında bulunması onun endişesini azaltır. Çocuğun ağlamasına yanıt olarak, onun yanında bulunma süresinin gittikçe uzatılması önerilmektedir (duyarsızlaştırma). Uyku öncesi yaşantıyı düzenlemeye yönelik uyku öncesi ilişkilerin değiştirilmesi amaçlanır. Okuma, şarkı söyleme, sakin olarak oyun oynama gibi bireyselleştirilmiş yatak alışkanlıkları ve anne-baba, çocuk uyandığında yatakta kalmasını teşvik etmelidir.


Bunu anne-baba çocuğun yatağının yanında oturarak, ona dokunarak veya yanına uzanarak yapabilir. Yatma zamanında ayrılık sorunu çözülürse, geceleri uyanma sorunu da büyük olasılıkla kaybolacaktır.




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 1bucuk yasında oğlum doğduğundan beri gece hep ağlayarak uyanıyor 1veya 2saatte bir hep kurulu alarm gibi...Cook yoruldum gece bende onunla birlikte agliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Sanmayın sadece sizde rabbim hepimize sabırlar sağlıklı bireyler yetiştirmek nasip etsin anne baba olmak kolay olsaydı herkes olurdu dua ile yatıp dua ile kalkmak dilegiyle
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde birbicuk yaşında oğlum var gece ağlayarak uyanıyor tekrar uyutanakadar canimcikiyor sabaha kadar binkere uyaniyorumdur artık ne yapacağımı bilemiyorum yorgunluktan bitmek uzereyim
    CEVAPLA
  • Misafir Bnm kızımda 2.5 buçukta doğduğundan beri gece uykusu haram oldu ne yaptıysam uyumuyor sinirden sağlığım bozulacak bi çare arıyorum ama bulamıyorum ne yaptıysam işe yaramadı artık umudum kalmadı...
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba, Biz nane ve limın suyu veriyoruz çay kaşığı ile çok güzel uyuyor yatmadan önce bir çay kaşığı Bir doktor tavsiye tmişti denemenizi isterim.
    CEVAPLA
  • Misafir 2 yaşına yeni girdi oglum ...canımdan bezdim uyumuyor gece gündüz 1 saat bazen 2 saat oda 2 ye bölük...artik dayanacak gücüm kalmadı...elimde kalıcak ondan korkuyorum...bıktım ve bezdim...
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba ben 2 kiz babasi yim suan da küçüğü 2 yasinda buyuk ise 4 yasında buyuk olan maşallah 40 i çıkasıya kadar gündüz ve gece cok rahat idi lakin 2 yaşından 3 yaşına kadar herşeyi merak edip sinir etmek icin elinden geleni yapıyordu sonra öğrendim ki 2 yas sendromu yaşıyormuş her cocuk da olan birsey mis ilk kez duydum .. simdi ise o benim di bu benimdi anladım ki herşey onun .. bu da 4 yas sendromu olsa gerek fakat 36 yasında yim maşallah akli başında yetişkin ler gibi her soruma bir cevabi hazır.. büyümüş de küçülmüş sanki.. çiş eğitimi ise cok basit. formül belli ve basit.. gecen...
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba ben 2 kiz babasi yim suan da kucugu 2 yasinda buyuk ise 4 yasında buyuk olan maşallah 40 i çıkasıya kadar gunduz ve gece cok rahat idi lakjn 2 yasindan 3 yasjna kadar herşeyi merak edip sinir etmek icin elinden geleni yapıyordu sonra ogrendjm ki 2 yas sendromu yasiyormus her cocuk da olan birsey mis ilk kez duydum .. simdi ise o benim di bu benimdi anlicaniz hersey onun .. budq 4 yas sendromu olsa gerek fakat 36 yasında yim masallah akli basinda yetiskin ler gibi her soruma bir cevabi hazir.. büyümüş de küçülmüş sanki.. cis egitimi ise cok basit. formül belli ve basit.. gecen...
    CEVAPLA
  • Misafir 1 yasnda torunm var gece gündüz hiç uyku yok uyumamk icn direnyo kizm damdm perisn durumdalar doktora götürdüler herşey normal çok şükür ama uykuya bı çözüm bulamdik
    CEVAPLA
  • Misafir 2 yaşında oğlum sabahları kalkıp yanıma gelmek istiyo sonra yanım da uyuyo tabi Bende uyuyorum fakat bi bakiyorm yerde uyumuş özellikle hali olmayan bi yerde yatmk istiyo
    CEVAPLA
  • Misafir 1 yaşına gelene kadar her şey çok güzeldi ama ne zaman ki yaşına girdi allak bullak bir düzenin icinde bulduk kendimizi uyumamak için öyle direniyor ki ne kadar sallarsam sallayayım uykuya dalamıyor çünkü ISTEMIYOR! Yalan yok bazen çok ağladım çok isyan ettim ama yine dr bir sonuç elde edemedim eski yenidoğan günlerimizi çok özlüyorum sabir sadece sabır diyorum allaha dua ediyorum hepimizin yardımcısı olsun insallah:(
    CEVAPLA
  • Misafir Benim de kızım 3 yaşına yaklaştı ama hala sabaha kadar kalkıp duruyoruz gece zor yatırıyorum 6 aylık bebeğim var bi ona kalk onu yatır diğeri bebeğin zorluğu yok ama kızım beni benden aldı ne uyuyor ne beni uyutuyor ayağında salla diyor bu aralar yatakta da sallanmıyor salında yerde salla artık sırtım tutuluyor uykusuzluktan ölçüme bazen 1 saatlik uykuyla geçiriyorum tüm günü gün içinde de uyutmaz beni koltuğa uzanayım gelip ağlar kaldırır böyle de bir tuaf huyu var artık nasıl düzelecek nereye kadar çekeceğim bilmiyorum hep aynı hep
    CEVAPLA
  • Misafir Iyi geceler size bi uykusuz gecelerimden bir tanesinden yazıyorum ayağımda ikibucuk üç yaşlarında oğlum uyumamak için direniyor ve bu iki buçuk yıldır zombi mi dersin hayalet mi dersin ne dersen de gözlerimden uyku akıyor saat başı uyanıyor ve ben ne diyorum son zaman? Bir gün hastanelik olacak diyorum evet ama tabi gaybi ALLAH bilir . Ben tükendim oğlum tükenmedi doğdu doğalı saat başı uyanıyor yani şöyle diyim misal ayda bir tüm gece uyumuslugu var misal dün ama sabahın altisinda uyanıyor en geç yedide uyanıyor hiç bilmem en son ne zaman dokuzlara kadar uyumuşum? Belki hamileliğimin ilk...
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım 4.5 yaşında uykusu geldiğinde huzursuz olur ve uyuturum yataginde yatmayı seviyor arada uyanır su süt ister ama bana arada uynamanin dışında geri uykuya dalar kreş gidiyor fakat 5 aydır sürekli bana benim le uyu diyor neden diyorum cvp vermiyor odasındaki koltukta uzanıyorum uykuya dalınca odama gidiyorum ama bir saat geçmeden anne gel diyip neden gittin benim yanımda ol diyor korktun mu diyorum yanıma alım mi diyorum hayır diyor oda da ol çok şaşırıyorum bir iki istemsizce kızdım ama genelde uykusu bolununcede dalanakadsd bekliyorum ne yapmam gerek benim çocuğum bebekken bile...
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kizim 1 yasinda 8 Ay kadar hic yükü bilmezdi sonra bir arkadaş dedi ki bana ben cocuklarima yumaya gitiklerinde çocuklar icin yükü duasi dinletiyorum hem uyuyorlar ondan sonra dedim bende deneyeceğim bir dua var çocuklar icin kuvetli yükü duasi 10dk gecti yudu ben sok geçirmiştim uymayan cocuk yudu ve ozamandir her akşam dinletiyorum ve çok rahat yuor
    CEVAPLA
  • Misafir Oglum sürekli emio oyle uyumak istioçıkarınca uyanıo alerjisi de var ilac kullanio ama hala derin uyumuo
    CEVAPLA
  • Misafir 3.5yasinda oğlum doğduğu günden beri uyku nedir unuttum. Her gün aynı şeyler 3 saat boyunca uyusun diye mücadele veriyorum, sonunda aglayarak kriz geçiriyorum, neden uyumaz bir çocuk, borcu mu var ödenmeyen faturalar mi canını sıkıyor? Yoruldun artık..
    CEVAPLA
  • Misafir Sen
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oglum 10 aylık dogdu doğalı uyku ne bilmiyorum bir yardım edin ne olur ne gece uyur ne gündüz uyuması 10 dakikayı gecmiyor deli olacam
    CEVAPLA
  • Misafir 13 yaşında torununun gece uykusu hiç yok sabaha kadar oturuyor acaba neden
    CEVAPLA
  • Misafir 4 yaşinda oglum, 5 aylikta kizim var Oğlum doğduğundan beridir ciddi uyku problemi yaşıyoruz. Dünden beridir ağlıyorum. Denemedigim yöntem kalmadi. Uykudan nefret ediyor. Uyumamak icin elinden ne gelirse onu yapıyor. Uyumadigi zaman da delirmis gibi oluyor ayakta duramıyor, huysuz ve asi oluyor. 4 yaşından sonra uykuya ihtiyaç yoktur deniyor ama bedeni istiyor, bu net. Geceleri saat başı uyanir aglar, odasında beklerim guzelce uyur tam yatağa gecerim geri aglar. Kısır dongudeyim. Oğlumla uğraşmaktan kızımın varlığını hissedemiyorum hep arada kaynıyor kuzum. Yardim lütfen
    CEVAPLA
  • Misafir Valla şuradaki yazıları okudum tek ben sandım böyle sıkıntılar çeken kızım 1yaşdan geçdı doğdu gunden beri gece uyku yok sabah 6 lara kadar oturuyorus bıyardam edinn lutfen perişan oldum 2 elim bilek den sakat oldum resmen gunduz de 2 saat uyuyor
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 2,5 yaşında doğduğunda 40'ı çıkana kadar ne gündüz uyudu ne gece.. Sonra da bu zamana kadar gece uykusu ne uyudu ne uyuttu. Sabah erken kaldırıyorum bu sefer akşam 9 gibi uyuya kalıyor gece 1 de kalkıp sabah 4'te uyuyor. Bari öğlen kalksın gece 12'de uyusun diyorum en erken 2'de uyuyor. 2 yaşından sonra gündüz uykusunu bıraktı zaten. Asla ama asla ayağımda sallayamadım bebekken de ağlardı şimdi de kaçıyor. Bi arkadaşım var genel olarak rahatına düşkün üşengeç bi yapısı var çocuğuyla hiç ilgili değil, doğduğundan beri erken yatıp erken kalkar diyor çocuk 4 yaşında öğlen 1 2 saat uyuyor...
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 2,5 yaşında doğduğunda 40'ı çıkana kadar ne gündüz uyudu ne gece.. Sonra da bu zamana kadar gece uykusu ne uyudu ne uyuttu. Sabah erken kaldırıyorum bu sefer akşam 9 gibi uyuya kalıyor gece 1 de kalkıp sabah 4'te uyuyor. Bari öğlen kalksın gece 12'de uyusun diyorum en erken 2'de uyuyor. 2 yaşından sonra gündüz uykusunu bıraktı zaten. Asla ama asla ayağımda sallayamadım bebekken de ağlardı şimdi de kaçıyor. Bi arkadaşım var genel olarak rahatına düşkün üşengeç bi yapısı var çocuğuyla hiç ilgili değil, doğduğundan beri erken yatıp erken kalkar diyor çocuk 4 yaşında öğlen 1 2 saat uyuyor...
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum tam üç yaşında doğduğundan beri uyku sorunu yaşıyoruz alilece oda yetmiyor komşularıda uyutmuyor ben bakan kişi olarak dövmeye kesinlikle vede kesinlikle karşıyım ona rağmen uyumak istemiyor ona ben herşeyi anlatıyorum işte uykunun nekadar faydalı olduğunu uyumasa nedenlerini anlatıyorum bişey yapacaksan beraber yapalımmı beraber oynayalımmı vesayre gibi herşeyi açıklayıcı bı şekilde anlatıyorum ana herseye tam anne yine aynı uyumadan öcede hadi dişlerimizi fırçalıyalım hadi ayaklarımızı yıkıyalım hadi çişimizi yapalım hadi tulumumuzu giyelim tadı uyku arkadaşımızıda alalım...
    CEVAPLA
  • Misafir 7 yaşında oğlum ve 18 aylık ikiz kızlarım var. Kızlar doğdu doğalı asla gece uykusu yok. Ne yaptıysam etki etmedi. Gece uykusuzluk gündüz ev ve ev ahalinin sorumlulukları. Uykusuzluk sınır stres yapıyor çünkü devamı gelen bir yorgunluk asla bitmeyecekmiş gibi. En acısı da oğlum sürekli eskileri anlatıyor nasıl zaman geçirdiğimizi nasıl oynadığımızı yaptığımız etkinlikler. Ne yapacağımı bilemiyorum YORULDUM. hayatım alt üst oldu
    CEVAPLA
  • Misafir Burda yazması ne kadar güzel biz mi anne baba olamadık bilemiyorum ama soylediklerinizle asla olmuyor benim oğlum 1 yaşında gece gündüz uyumuyor ya anlatılmaz yaşanır. BIKTIM.......avazim ciktigi kadar bagarmak istiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 3 yaşın da oğlum var doğdu doğalı uykuyuyla arası yok resmen direniyor uyumamak için denemediğim şey kalmadı kitaplar masallar şarkılar yok sevmiyor uykuyu enerjiside tukenmiyor 3 yıldır ayaklarımda sallıyorum kollarımda hoplatiyorum daha 1 kere uyuya kalmadı kendi esiminde benimde kollar bitti artık uykuya dalması bile 1 saatimizi alıyor ikna ediyoruz dalıyo uyuyor bu seferde sabaha kadar yatakta hareket halinde bide ses çıkartıyor iki uuu susmuyor ama uyuyor sabaha kadar uyanma yok ağlama falanda yok şükür uzun bı süre napmamiz gerekir hangi bölüme hangi doktora gitmemiz gerekir
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oglum da tam 10 yaşında uyku problemi var uyuyamıyor korkuyor ne yapmam lazım
    CEVAPLA
  • Misafir Her yolu denememe rağmen ayağımda 100 saat sallamama rağmen yok arkadaş hiç bi şekilde uyumuyor. Direniyor çok aşırı direniyor gücüm yetmiyor bazen kendini kasıyor. Sinirden ağladığım çok oluyor. Olmuyorsa olmuyor. Çocuğun karakterine bağlı demekki. Bu yazıda yazdıkları çocukların karakter yapısı farklı olsa gerek.
    CEVAPLA
  • Misafir Tok açın halinden mi anlar. Klavyede yazmak kolay. Zombi oldum. Ne gece ne gündüz. Yaptirmadigim test tetkik kalmadı. O kadar paralar döktüm. O kadar uyku eğitimleri. Yok arkadaş uyumuyor.
    CEVAPLA
  • Misafir 2 bck yaşında oğlum uyku gözlerinden aksa bile yine uyumak istemiyor. Uykuya dalınca iyi ama uyuyana kadar akla karayı seçiyorum.sinir krizleri geçiriyorum çocuğu hirpaliyorum oda uyulmadığı için huysuz oluyor. 2 yaşından itibaren gündüz uykusu iptal zaten.
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum da 4 yaşına girecek 1 ay sonra ama hala sabahliypruz uyku yok
    CEVAPLA
  • Misafir Yazıdan ne anladık uyumuyorsa uyutmak için bir yöntem göremedim ve bu ciddi bir sorun arkadaşım yapın bi ilaç herseye yapıyorsunuz uyumuyor bende uyumuyorum sol kolum artık sakat ben ölene kdr devammı yanı bi çocuk yaptık die ölelimmi tıpbi çözüm bulsun gece uyumuyorum gunduz oturmuyorum 60 yaşındakiler benden dinç
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kizim2.5 yaşında geceleri uyumuyor5.6 yatıyoruz saat1.2 kalkıyor doğduğundan belli böyle bazen ara uykularında oluyor 7 .8 1saat uyutmamaya çalışıyorum gece uyusun diye ama yine uyumuyor ne yapmam lazım yadimci olursanız sevinirim
    CEVAPLA
  • Misafir Doğdu hastaneden eve geldik asla beşiğinde yatmadı ,2yaşa kadar çocuk sağlığı anne ile yatsın denildi yattı ama gece dwğil hep gündüz uyudu ,3 yaşında 3 yaşıba kadar uyuması için herşeyi yaptık ,oyun oynama,akşam banyosu,kitap okuma ve uyuma saati ama yok uyumuyo 2ay aynınsını yaptım yok uyumuyo arkadaş .Sen nasıl uyutamıyosun diyenler,ne kitaplar videolar izledim uyguladım yokkkkkk uyumuyoooo ne yapıyım.
    CEVAPLA
  • Misafir Benim çocuğum 1.5 yaşında ama geceleri sabaha kadar yatamıyor ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 6yasinda ve uyumuyr ağlıyor bazen çok güzel uyur bazen de ağlar uyumaz uyku saati dediğim an da kusuyr ne yamaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kizim 10 yasinda dogdugundan beri herzaman saat 3 veya 4 gibi yatar ve mutsuz bir cocuk ne yapacagimi bilmiyorum uyumama yuzunden hicbirsey yapamiyoruz
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum 3.5 yaşında ve hamilelikten bu yana uyumuyor doğru düzgün hamileyken eşim yüzünden düzensiz uyku uyudum ben hep bebeğim de şuan düzensiz ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir ben misafirim sanırım.. burayı yanlışlıkla açmışım...
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlumda 29aylık gece 1 de 2 de yatıyor önceden 10.30 da babasına baybay yapıp yatmaya giden çocuk şimdi ne yapsam yatmıyor çığlık çığlığa bağırıyor ve sesi kısılıyor ????
    CEVAPLA
  • Misafir ne diyon?
    CEVAPLA
  • Misafir Ya cocuklari erken yatirin diye yaziyorsunuz da baglayalim mi yataga anlamiyorum ki!!! Uyumuyor iste kalkiyor yatakta. Bagiriyor agliyor sinir krizi geciriyor butun apartmana rezil oluyoruz.gece 1-2 civarinda uyuyor sabah 9 da kalkıyor gece 2 defa uyanıyor birinde süt içiyor. Ve bu cocuk 3 yaşında! Ben de delirmek üzere olan annesi!!! Berbat ve anlamsız bir yazı yazmışsınız kimseye bir faydası yok bu yazının!!!
    CEVAPLA
  • Misafir Biri beni çok ama çok iyi anlatmış..Bizde aynı durumdayız sinirden ağlamaya başlıyorum..İnsanların sınanmadığı seyler hakkında ne kadar emin konusuyor..Kız çocuğu olan iki iş arkadaşım çocukları ne kadar erken yatırmaya götürürsen o kadar erken yatıyorlar dıyor..Gece 11 den 2 ye kadar uyuma mücadelesi veriyoruz daha 3 yaşında yatakla savaşıyor bağırıyor apartmana rezil oluyoruz..Uyumayınca uyumuyor işte allah yardımcımız olsun..O çok emin konuşanlara da benim çocuktan bi tane versin allah :)
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 7yaşındaki kızım var uyuyamıyor ve korkuyo????
    CEVAPLA
  • Misafir Kizim 8 yasinda ve hic uyumayi sevmiyor ama benimle yatarsa uyuya biliyor ama genede derin uykuya dalamiyor llutfen yardim edin artik dayanamiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 12 yaşın dayım uykuya hiç dalamıyorum uyumaya çalışıyorum ama olmuyor nedeni ne olabilir ki????????????
    CEVAPLA
  • Misafir Hiç faydalı bir yazı olmamıs
    CEVAPLA
  • Misafir Altı yaşında oğlum var 6senedir hiç uykuyu sevmedi üç gün uyutmasam uyumaz hep aynı enerjide uykudan nefret ediyor yok böyle bişey sabah erken kalkınca hiç uyumuyor ????????????
    CEVAPLA
  • Misafir Altı yaşında oğlum var 6senedir hiç uykuyu sevmedi üç gün uyutmasam uyumaz hep aynı enerjide uykudan nefret ediyor yok böyle bişey sabah erken kalkınca hiç uyumuyor ????????????
    CEVAPLA
  • Misafir ben 15 yaşındayım ve hiç uyuyamıyorum ve uykuya dalamıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum dokuz aylık ama gece uyumuyor neyaparsam yapim uyumuyor
    CEVAPLA
  • Misafir Doktora git nüroloji
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım 10yasinda uyumada zorluk çekiyor benimle uyursa bir sorun yok yanliz uyuyamiyor hep uyuyamam korkusu var
    CEVAPLA
  • Misafir 12 yasındakı kızımın uyku sorunu hiç yoktu 1 ay oncesıne kadar 1 aydır kesınlıkle kendı odasında ve yatagında yatmıyor hep benımle yatıyor anında uykuya dalıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 9 yaşında ve geceleri uyuyamıyo ve bu en az saat 5'e kadar uyuyamıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Torunum 3 yaşında ve gece uyumuyor bazen bu sabahlara kadar olabiliyor
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 10yasindaki oglum uykuya dalmakta zorluk cekiyo ve benimle yatmak istiyo kendisi konjenital netropeni hastasi yani immün yetmezlik var sik hastane yatislarimiz oldu buna baglida olabilecegini düşünüyorum ama 2 seneden bu yana hastanede hic kalmadı k
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.