Hormonal bozukluklar sağlığımızla ilgili pek çok durumu etkileyebiliyor. Tiroit hormonları, yumurtlama ve adet döngüsünü kontrol eden kadınlık hormonları, melatonin gibi pek çok hormon, vücudun temel ihtiyaçları için gerekli olan işlevleri mümkün kılarlar. Hormonların diğer vücut kimyasalları ile uyumlu bir şekilde çalışmadığı durumlarda ise ciddi belirtiler ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Hormon dengesizliğine işaret eden bu 5 belirtiyi sık olarak yaşıyorsanız, hormon seviyelerinizi kontrol ettirmek için bir uzmana danışabilirsiniz. Sonrasında ise hormonal sisteminizi dengelemek için bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir.
1- Yorgunluk
Herkes yorulur! Ancak yeteri kadar uyumanıza rağmen sabahları yorgun uyanıyor ve gün boyunca yorgunluk hissinden kurtulamıyorsanız, kronik yorgunluk yaşıyorsunuz demektir. Kronik yorgunluğun sebebi elbette çok çeşitli olabilir, ancak bu durum genellikle hipotiroit hastalığı ya da melatonin hormonu eksikliğinden kaynaklanıyordur.
2- Uyku problemleri
Uyku problemleri sadece geceleri uyuyamadığınızda ortaya çıkmaz. Gün içerisinde sürekli uykusuz hissediyorsanız, yorgun olmanıza rağmen iyi bir uyku çekemiyorsanız veya gereğinden fazla uyuyup güne başlamakta zorlanıyorsanız, bunun sebebi de hormonal dengesizlikler olabilir. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan nörotransmitterler doğru bir şekilde çalışmadığında, uyku kalitesinin düştüğü görülür. Yine melatonin hormonu, verimli bir şekilde sadece uykuda salgılanabildiği için, sorunlu bir şekilde çalışıyorsa uyku sorunlarının bir kısır döngüye dönüşmesine neden olabilir. Aynı zamanda ‘stres hormonu’ olarak bilinen kortizol da uyku düzenini etkileyebilir.
3- Değişken ruh hali
Kortizol, testosteron ya da östrojen hormonu ile ilgili dengesizlikler yaşayan kişilerde ciddi ruh hali değişiklikleri görülebilir. Bir an çok keyifli ve neşeli hissederken anlamsız bir öfkeye kapılmak ya da anksiyete benzeri durumları çok sık yaşamak, çeşitli psikolojik nedenlerden kaynaklanabildiği gibi hormonların dengesiz çalışmasından da kaynaklanıyor olabilir. Depresyona kadar varabilen bu tür değişimleri sık olarak yaşıyorsanız, antidepresan benzeri güçlü ilaçlara yönelmeden önce hormon seviyelerinizi kontrol ettirmek için bir uzmana danışmayı düşünebilirsiniz.
4- Cilt sorunları
Mevsimsel ya da dönemsel olarak hepimiz cildimiz ve saçlarımızın çok da sağlıklı görünmediğini fark edebiliriz. Özellikle kadınlar, aylık döngülerinde yükselen ve alçalan hormonlarına bağlı olarak bu tür değişimleri daha sık yaşayabilirler. Ancak tiroit hormonlarının dengesiz bir şekilde çalışıyor olması da çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Ciltte kuruluk, saç dökülmesi, güçsüz tırnaklar gibi belirtileri yoğun olarak gözlemliyorsanız, tiroit hormonlarınızı kontrol ettirmeniz gerekebilir.
5- Sıcak basması ve gece terlemeleri
Menopozun en bilinen belirtileri olan ani sıcak basmaları ve geceleri atak şeklinde gelen terleme nöbetleri, aslında ani hormon değişimlerinden kaynaklanır. Östrojen ve progesteron seviyeleri sağlıklı bir şekilde ve döngüsel olarak çalışmadığında, menopoz döneminde olmasanız bile bu belirtileri yaşayabilirsiniz.
YORUMLAR