1- Vücudunda kızarıklık varsa

Bebeğinizin cildinde özelikle sıcak havalarda, kurdeşen denilen kabarıklıklar, kırmızı renkli döküntüler görülebilir. Bu döküntülerin boyutları birbirinden farklı olabilir. Uzmanlar ciltte beneklerin görülmesinin önemli alerjik reaksiyonlara bağlı olabileceğini söylüyor. Bebeğiniz elleriyle karnını kaşımaya çalışıyorsa, bu egzamanın ilk belirtisi olabilir.


Ne yapabiliriz?

Anne sütüne mümkün olduğunca uzun süre devam edin ki bağışıklık sistemi güçlü olsun. Evin aşırı tozlu, kirli olmamasına, bebeğin yattığı odanın rutubetli olmamasına özen gösterin. Bebeğiniz alerji riski taşıyorsa, katı gıdalara geç başlayın. Evde hiçbir zaman sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Hala risk olduğuna inanıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna bebeğinizi acilen götürün.


2- Sıtma geçirirse

Sıtma, anofel tipli sivrisineğin ısırmasından dolayı yaşanır. Bebeğinizde belirli bir titreme, üşüme ve renk solması varsa sıtma geçiriyor olabilir. Sıtma süresince ateşi yükselecektir. Sakin olun. Bu durum her 1-4 yaş aralığındaki çocukların birinde görülen bir durum.

Bebeklerse ilk 6 ayda daha sık sıtma geçiriyor. Uzmanlar iştah azalması, mutsuzluk, halsizlik ve eklem ağrılarının sıtmanın belirtileri olabileceğini söylüyor.


Ne yapabiliriz?

Sıtma sivrisinek ısırığından dolayı olduğundan, özellikle geceleri sinek kovucu spreyler, sineğin ısırmasını engelleyecek kıyafetler tercih edilebilir. Amaç, sivrisineğin vücuda temasını önlemek. Sıtma sırasında bebeğinizi en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Bu süreçte de kıyafetlerini çıkarıp ıslak bir süngerle ateşini azaltmaya çalışın. Ayrıca direncini artıracak besinlerle besleyin.


3- Kafasına darbe aldıysa

Bebeğinizin kafasını sert bir şekilde bir yere çarpması ciddi problemlere yol açabilir. Uzmanlar miniğinizde bir bayılma, uyuşukluk, kusma ya da bulantı durumları varsa hiç beklemeden bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerektiğini öneriyor.



Bilinç kaybı, nefes alıp vermede zorlanma, havale geçirme, bir saatten fazla süren solgunluk, burun, kulak veya ağızdan kan ve suya benzer sıvı gelmesi önemli belirtilerden.


Ayrıca durdurulamayan ağlama, huzursuzluk, kasılma, titreme nöbeti, aşırı uyku isteği, uyanmada zorluk, bir saat içinde iki defadan fazla kusma, konuşma bozukluğu aldığı darbenin şiddetini ve durumun tehlikesini gösterir.


Ne yapabiliriz?

Önce sakin olun ve soğukkanlı davranın. Eğer mevcut kanayan bir yara varsa öncelikle yarasını sarıp kanamasını durdurmaya çalışın. Darbeden dolayı şişlik varsa buz uygulayın.


Burun ve kulağa kesinlikle pamuk tıkamayın. Çünkü kafa içindeki basıncı artırarak bebeğinize zarar vermiş olursunuz. Solunum yollarını açın. Gerekirse ağızdan ağza yapay solunum yapın. Şuursuzsa öne meyilli olarak yan tarafına yatırın. Aksi durumda sırt üstü düz olarak yatırın. Hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidin.


4- Çok hırlıyorsa

Bebeğinizde sürekli bir hırıltı varsa bronşit göstergesi ya da solunum yollarıyla ilgili bir problem olabilir. Özellikle 6 aydan küçük bebeklerde bu risk daha yüksek olabilir. Uzmanlar bebeklerdeki hırıltıların hava kirliliği ve enfeksiyon artışından kaynaklanabileceğini söylüyor. Daralan küçük hava yollarındaki vibrasyon hırıltıya neden oluyor. Bu duruma özellikle ekim ve mart aylarında daha sıklıkla rastlanıyor. Ne yapabiliriz? Bebeğin bulunduğu ortamlarda asla sigara içilmemeli ve oda sık sık havalandırılmalı. Toz, duman, is, boya kokusunun olduğu yerlerden çocuğunuz uzak dursun.


Eğer hırıltı değil de sürekli bir öksürük varsa, bebeğinizi sıcak tutun ama çok fazla sarmayın. Bebeğinize bol miktarda sıvı verin. Fındık, fıstık gibi küçük cisimler yedirmeyin ve çocuğa bakan kişinin ellerinin sık sık yıkanması gerektiğini unutmayın.


5- Ateşlendiyse

Uzmanlar, bebeğiniz 3 aylıktan küçük ve ateşi 38 derece ya da üstündeyse ciddi rahatsızlıkların söz konusu olabileceğini söylüyor. Bebeklerin bağışıklık sistemi özellikle ilk 6 hafta gelişmediğinden, incinmeye ve enfeksiyon kapmaya çok açık. Ateşlenmeyse kalıcı izler bırakabilir. Çocukluk çağındaki ateşin nedeniyse enfeksiyonlar. Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları yanında özellikle bebeklerde ciddi bakteriyel enfeksiyonlar, ateşe neden olabilir.


Ne yapabiliriz?

Ateşlendikten sonra bebeğinize kesinlikle aspirin vermeyin. Ateşi hızlı düşüren diğer bazı ilaçların ve aspirinin tehlikeli yan etkileri olabilir ve bebeğinize zarar verebilir. Unutmayın, ateş düşürücü ilaçlar hastalığın gidişatında herhangi bir değişiklik yapmaz ve iyileştirmez. Sadece çocuğunuza ateşi düştüğü ve ağrısı azaldığı için geçici bir iyilik hissi verir. Ancak şiddetli enfeksiyonda ilacın etkisi geçince ateş yeniden çıkacaktır. Yüksek ateşte, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmayın. Böyle bir durumda serinkanlılığınızı kaybetmeyin. Ateşi düşürmek için çocuğun üzerini soyarak vücuduna ıslak havlu sarın. Çocuğun solunum yolunu açık tutmaya, dilin solunumu kapamamasına ve soluk alıp verişine dikkat edin. Unutmayın, bebeğiniz ateşliyken çok soğuk suya sokmak, ayıltmak için sarsmak veya tokatlamak kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir.


6- Kusuyorsa

Kusma bebeklerde ve çocuklarda çok sık görülen bir bulgudur. Bu, önemli hastalıkların belirtisi olabileceği gibi basit ve gelip geçici bir durum da olabilir. Kusma ve ishal çocuklarda su kaybına yol açtığından, bebeğinizde uyuşukluk, içine çökmüş gözlerle karşılaşabilirsiniz. Eğer bebeğiniz 2 aylığın altındaysa huzursuzluk, solgunluk, terleme, kusmadan sonra besinleri reddetme, mide bulantısı işaretleri olabilir. Kusmanın en önemli nedeninin enfeksiyonlar olduğunu unutmayın.


Ne yapabiliriz?

Kusma tamamen önlenemez ancak bazı önlemler alınabilir. Her şeyden önce bebeğinizin sakinleşmesini sağlayın.


Her beslenme saatini huzurlu ve sakin geçirin. Beslenmeyi bebeğiniz sinirlenmeden önce tamamlamaya dikkat edin. Oturmasını sağlayın. Miniğinizi dik bir pozisyonda oturtarak besleyin. Her beslenmeden sonra, 15 dakika oturmasını sağlayın. Yer çekimi yiyeceklerin midesinde kalmasına yardımcı olacaktır.


Beslenmeden sonra, bebeğinizi hoplatmayın ya da sallamayın. Beslenmeden sonra bebeğinizin geğirmesini sağlayın ki rahatlasın. Biberonun deliğini kontrol edin. Eğer delik çok büyükse sütünü hızlı içeceğinden midesinde baskı hissedebilir. Küçük olduğunda da bebeğiniz zorla emecek ve sürekli hava yutacaktır.


7- Topallıyorsa

Yeni yürümeye başlayan çocuklar geniş adımlarla, ayakucuna basarak, zıplar tarzda ve kolları yana açık olarak yürür. Bu yüzden topallama durumu çocuklarda çok bariz bir şekilde görülür. Topallama genellikle ani olarak ortaya çıkar. Sebebi mikrobik nedenlere dayanıyorsa ateş, huzursuzluk gibi diğer belirtilerde görülür. Çocuk yürümeyi reddedebilir ya da çok isteksiz yürür.


Ne yapabiliriz?

Tanı için topallamanın başlangıç zamanı ve başlangıç şekli önemli. Zaten anne-babalar bu zamanı çok iyi bilir. Özellikle ani başlayan topallamalarda laboratuar incelemeleri gerekli. Gerekli tanı laboratuar testlerinin sonucunda da doktorunuz tarafından konulur. ‘Her burnu aktığında koşa koşa doktora gitmenize gerek yok ama bu on temel sorunu yaşıyorsa doktorunuza başvurun.’


8- Karnı ağrıyorsa

Sancılı karın ağrıları iki veya daha uzun saatler sürebilir ve bazı sancılar apandisit belirtisi bile olabilir. Ağrının nedeni ayrıca kolik ya da kabızlıktan da kaynaklanabilir. Kimi zamansa karın ağrısı çok daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.


Anne-babaların ağrının özelliğine ve ona eşlik eden belirtilere dikkat etmeleri büyük önem taşır. Bebekler karın ağrısını ağlama, huzursuzluk, ayakları karına çekme, emmede isteksizlik gibi belirtilerle gösterebilir.


Ne yapabiliriz?

Her zamanki gibi sakin tavrınızı koruyun. Öncelikle bebeğinizin ateşini ölçün. Ateşi yüksek, karın ağrısı şiddetli ve ağrı göbeğinin çevresindeyse apandisit olabilir. Apandisit olduğunu düşünüyorsanız yiyecek ya da içecek vermeyin. Hemen doktora başvurun. Apandisit olmadığını düşünüyorsanız, sıcak su torbasına ılık su koyup havluyla sarıp karnının üstüne koyun.


9- Alerjik reaksiyonu varsa

Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğundan alerjik reaksiyonlar sıkça görülebilir. Alerjik reaksiyonların belirtileri, egzama gibi döküntüler, akan burun, kırmızı gözler olabilir. Bu belirtiler varsa ve alerjik bir reaksiyondan şüpheleniyorsanız, doktora gidip alerjinin nedenini küçük bir testle öğrenebilirsiniz.


Ne yapabiliriz?

Bebeğinize muz, çilek, yulaflı yiyeceklerin verilmesi alerjiyi artıran faktörler olabilir. Katı yiyecekleri verirken onu gözlemleyin. Çamaşırlarda pamuklu kıyafetleri tercih edin. Evlerinizi yüksek emiş güçlü süpürgelerle temizleyin. Ona bol sıvı verin ve doktorunuzun önerdiği alerji kremlerini sürüp rahatlamasını sağlayın.


10- Kabızlık varsa

Çocukların bağırsak hareketleri farklıdır. Kimi kakasını günde iki kez kimi de iki-üç günde bir yapabilir.


Çocuğunuz sert kaka yaparken zorlanır. Makatta tahriş olur. Bu tahriş veya çatlak, kakasını yaparken acıya yol açar. Bu yüzden bebeğiniz kaka yapmak istemeyebilir. Bu da kabızlığı artırır. Bebekler oturmayı ya da emeklemeyi öğrenirken ve yürümeye başlamadan önce hafif kabızlık çekebilir.


Çocuğun tuvalet eğitiminde baskıcı olmak da çocuğun kaka yapmayı reddetmesine yol açar. Bunun sonucunda da kabızlık oluşabilir. Tuvalet eğitiminde çok erken ve aşırı ısrarcı davranmayın.


Ne yapabiliriz?

Kesinlikle müshil ilacı vermeyin ve biberonuna şeker katmayın. Özellikle sıcak havalarda bol bol meyve suyu ve su içirin. Bebeğinizi uzun süre oturakta bekletmeyin ki kakasını rahat rahat yapabilsin. Lifli gıdaları yedirmenin bağırsak hareketlerini hızlandıracağını unutmayın. Çocuğunuz kaka yaparken ağrı, sızıdan söz ediyorsa, çamaşırında kan izleri varsa, karnının alt bölümünde ağrı ve sancı varsa telaşlanmadan hemen doktora götürün.


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Kıl kurdu var ne yapmam lazım
    CEVAPLA
  • Misafir Kıl kurdu var ne yapmam lazım
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.