Tuvalet eğitimi sezonu olarak yaz mevsimi...
Yaz ayları küçük çocukların tuvalet eğitimi ayıdır. Çocuğu ayaklanan anne bezli haline baktıkça uygun zamanda, geç kalmadan çocuğunu bezden kesen anne durumunda olmayı planlar.
Bu planın zamanlaması havalar ısınınca bu işi ele almaktır. Kolay da değildir bu iş için harekete geçmek. Tuvalete veya lazımlığa oturmaya sabrı olmayan, 2 yaş sendromu bitmemiş, beziyle mutlu minik bir insana öğretiyorsunuz.
Anne olarak eğitime başladıktan sonra “Yok olmadı, bir dahaki yazı bekleyeyim.” dense o da olmaz, toplum ve eğitim kurumları için uygun zamanı geçmiş olabilirsiniz. Kışın daha başarılı oluruz desen o da olmaz.
Sahi neden olmaz? Çocuk üşümesin, üstünü başını değiştirmek kolay olsun, altı açık rahat dolaşsın, gibi çocuk için sağlık ve fiziksel odaklı bu yaklaşım neticesinde yaz ayları zamanlama olarak gayet mantıklıdır.
Annenin ruhsal havasının hiç önemi yoktur. O lazımlığa yazın çiş ya yapılacak ya yapılacaktır.
Bu baskı altında kendi kendini yiyip bitiren ve huzursuzlanan annelere bir çift sözüm var. Kendinizi hazır hissetmeden, çocuğunuz uygun olgunluğa gelmiş olsa bile asla tuvalet eğitimine başlamayın.
Önemli olan her zaman uygun olduğunuz gün veya haftayı sizin hissetmeniz. Taşındığınız haftayı, hastanız olan dönemi, izne ayrılanlar yüzünden daha çok çalışıp yorulduğunuz iş günlerinin hemen sonrasını başlangıç için seçmeyin. Ayrıca yaz aylarında tatil, izin veya iş hafifliği nedeniyle babaların da destek olma şansı artar.
Biz kızımı ev kiralayıp Bodrum’da uzun kaldığımız bir yaz alıştırmıştık, daha doğrusu babası alıştırmıştı. Beraber bir eylem planı hazırlamıştık. Hangi olası durumda ne yapacağımızı biliyorduk.
Gerçekten bazı durumlarda babaların yaklaşım farklılığı bu tip kırılma noktası olan gelişimsel süreçlerde işe yarıyor. Eğer tek başınıza iseniz de sakin, güven veren, onaylayıcı ses tonunuzu ve mimiğinizi kaybetmeden, işin uzamasının pes ettirmesine ve bunaltmasına izin vermeden yolunuza devam edin.
Unutmayın ki altı bezli kocaman bir çocuk sokakta göremezsiniz ve sizin ki de her çocuğun yürümesi gibi bunu da öğrenecek.
Gece tuvaletleri de aynı şekilde. Sonunda kendi kuru kalmayı başardığı ve gerektiğinde kalkıp tuvalete gittiği günler gelecek. Zorluklarla ilgili de asla utanmayın, sıkılmayın, paylaşın ve sorun. Her çocuk ve her fiziksel durum farklılık gösterebilir. Bunun da olağan aşılan doğal bir durum olduğunu unutmayın. Konu kafanızda uzayan bir sorunsa Çocuklar Gülerek Uyansın sitesine göz atın. Konunun uzmanına ulaşabildiğiniz, benzer sorunları yaşayanların hikâyelerini görebildiğiniz bu site aynı zamanda başarılı bir farkındalık hareketi.
Sevgili anneler ve babalar, kimi çocuk için annesi “Kendisi öğrendi” der, kimisi bir haftada attı bez der, bununla gururlanır.
Siz birçok alanda olduğu gibi bu konuda da kendi çocuğunuzu kendi gelişim sınırları içinde değerlendirip, her durumda olduğu gibi bu konuda da onu her adımında cesaretlendirin, onaylayın, takdir edin.
En önemlisi yaşadığınız o çişli anla bile mutlu olun, çünkü sonuçta onlarla geçen her an onlar büyüklerinde bizi tebessüm ettiren birer anı olacak zihnimizde…
YORUMLAR