CSO Ada Ankara 2022-23 sezonunda bir harika

Geçtiğimiz Mart ayı itibarı ile Ozan Binici ülkemize ve Ankara’ya büyük değer katan ve şu an Türkiye’nin en prestijli sanat kurumu olan CSO Ada Ankara’ya “Sanat Yönetmeni” olarak atanmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Deneyimli sanat yönetmeni Binici’nin böyle önemli bir göreve getirilmesinin ne kadar doğru bir karar olduğu daha gelir gelmez hayata geçirdiği projelerle gösterdi.





Pandemi sürecinde vekaleten yönetilen CSO Ada Ankara gerçek potansiyeline Ozan Binici ile kavuştu. Nerde ise sezon bitiminde ataması gerçekleşen Binici, çok kısa sürece sanat adasına büyük hareketlilik getirdi. Ve Ozan Binici 2022-23 sezonunda büyük ses getirecek ve %100 onun imzası taşıyan “CSO Ada Ankara 2022 Eylül - Aralık Programı” geçtiğimiz Ağustos ayı başında duyuruldu. CSO Ada Ankara’da dört ay boyunca gerçekleşecek konserler resmen İstanbul’u kıskandıracak cinsten. “Erken Dönem ve Barok Serisi, Çağdaş ve Deneysel Müzik Serisi, Oda Müziği ve Resital Serisi, Org Serisi, Caz Serisi, Dünya Müziği Serisi ve Pop Müzik Serisi” kapsamında hazırlanan programlar adeta bir ünlüler geçidi ve daha da önemlisi Türkiye’ye hiç gelmemiş sanatçılardan hazırlanmış olması. Ozan Binici müthiş bir program hazırlamış ve CSO Ada Ankara’nın ‘sanatın da başkenti’ olması yönünde müthiş bir iş çıkarmış. CSO Ada Ankara'nın sadece Aralık ayına kadar açıklanan programı İstanbul’da kendini tekrar eden ayını sanatçıların “ünlü” diye getirildiği kısır döngüye resmen 8 ay sürecek bir festivalin habercisi gibi.


Ozan Bey CSO Ada Ankara’nın mottosunun “Başkentin kültür ve sanat adası” olduğunu, konserler harici ülkemizin “somut olmayan kültür mirası”na da çok önem verdiğini ifade etmekte. Bu hassasiyetine istinaden bilhassa gelecek kuşaklara aktarmak için yeni hayata geçirdiği ‘somut olmayan kültür miraslarımız’ projesine dikkat çekmekte. Bu misyon doğrultusunda öz kültür değerlerimiz “Meddah, Karagöz, Ebru Sanatı Atölyesi, Mangala Zeka ve Strateji Oyunu” gibi projelerini de CSO Ada Ankara bünyesinde tek tek hayata geçirmeye başlamış.

Eylül ayında CSO Ada Ankara

CSO Ada Ankara 17 Eylül’de yeni sezona merhaba diyor. Yaz boyunca etkinlik ve konserlere ara vermeyen Türkiye’nin ilk ve tek sanat adası yeni sezona birbirinden güzel ve ilk Türkiye konserlerini verecek sanatçılarını ağırlamaya hazırlanıyor. Açıkçası Ankaralı müzikseverler bu sezon her anlamda müziğin her türüne dair kaliteli programlara ulaşabilecek olmalarından dolayı çok şanslı. Ankaralı müzikseverleri birbirinden güzel dopdolu bir Eylül ayı bekliyor, ama ben Eylül ayında “CSO Ada Ankara Ana Salon” da kaçırmamanız gereken iki konserden bahsetmek istiyorum.





Mojca Erdmann ve Riccardo Bovino “Alman romantizminin sınırsız ufuklarında”

Almanya’nın uluslararası sahnelerdeki en başarılı seslerinden yıldız soprano “Mojca Erdmann” CSO Ada Ankara’nın “Misafir Yerleşik Sanatçısı“ olarak bu serinin ilk konserini vermek üzere 17 Eylül’de Ankara’ya geliyor.


Berlin Filarmoni Orkestrası, Amsterdam Concertgebouw, Elbphilarmonie (Hamburg) ve Köln Filarmoni gibi dünyaca ünlü orkestralarla konserler veren, Avrupa’nın önemli operalarında sahne alan, Daniel Barenboim, Yannick Nézet-Séguin, Kent Nagano gibi şeflerle çalışan Deutsche Grammophon sanatçısı Mojca Erdmann bu konserde dünyaca ünlü Romantik dönem Alman bestecilerin şarkılarının yanısıra Mozart’ın çok sevilen bir konser aryasını da seslendirecek.


Mojca Erdmann CSO Ada Ankara konserinin ilk yarısında hem Robert Schumann hem de ünlü müzisyenin eşi, zamanının en ünlü piyano virtüözlerinden ve besteci Clara Schumann’ın romantizmin sihirli doruklarındaki birbirinden güzel şarkılarını seslendirecek. Konserin ikinci yarısında ise Felix Mendelssohn’un yaşamının çeşitli dönemlerinde yazdığı ve bestecinin göz kamaştırıcı duygu zenginliğiyle dolu şarkıları yer alıyor. Konserin finalinde ise Mozart’ın dönemin en ünlü seslerinden soprano Nancy Storace için yazdığı ve bestecinin en sevilen aryaları arasında yer alan tutkularla ve Mozart’ın tanımsız güzellikleriyle dolu “ Ch‘io mi scordi di te“ aryası bu son derece özel lied akşamının finalini yapacak.


Kaçırmayınız…


Fenella Humphreys & Nicola Eimer “Bach’tan Sibelius’a Virtüözlerin Sihirli Sesi”

Dünyaca ünlü müzik dergisi ‘The Strad Magazine’ kemancı Fenella Humphreys ve piyanisti Nicola Eimer’in birlikte yaptıkları CD’ye ithafen “her zamanki gibi üstün yaratıcılığıyla bezenmiş doğal yeteneğini ve parlak renklerini, çaldığı parçaların tüm güzelliklerini gözler önüne sermek üzere gayet iddialı bir performans sergiliyor. Humphreys ve piyanisti Nicola Eimer yıldızların doruğundalar…” yorumunu yapmış.


Birleşik Krallık klasik müzik dünyasının son yıllardaki en parlak keman virtüözlerinden bir kabul edilen Fenella Humphreys ve başarılı piyanist Nicola Eimer’in 2019 senesinde çıkardıkları “So Many Stars “ albümü için ünlü sektör dergisi ‘The Observer’ tarafından “Son derece tatmin edici… Tutkuları her notadan taşan sanatçılar eserleri yoğun bir adanmışlıkla seslendiriyor…” şeklinde övgüye layık görülmüş.


Ankara ve Türkiye’de ilk konserlerini verecek olan parlak İngiliz ikili CSO Ada Ankara için farklı ve çok renkli bir program hazırlamış. Oda müziğinin ender eserlerinden olan, her bölümün farklı bir besteci tarafından yazılan (Schumann, Brahms ve Schumann’ın öğrencisi Dietrich) F-A-E Sonatı’nı seslendirecekler. Brahms tarafından bestelenen üçüncü bölümü, evrensel müziğin en yüce yapıtlarından, Bach’ın Re Minör Partita’ dan “Chaconne”, Clara Schumann’ın eşi Robert Schumann kadar ulaşılmaz romantik dünyaların izinden giden “3 Romans”ı, Beethoven’ın hummalı tamperamanını, benzersiz enginliğini ve ağır bölümde doyumsuz hüznünü barındıran ‘8 Numaralı Keman ve Piyano Sonatı’, yaşamı boyunca pek çok eser bestelemiş, Afro- Amerikan kadın besteci, piyanist, orgçu ve müzik eğitmeni Florence Price’ın ülkemizde büyük olasılıkla ilk defa seslendirilecek, birbirinden güzel motiflerle örülü, atmosferik ve cıvıl cıvıl “Fantezi”si, Finli dev besteci Sibelius’un ülkesinin renklerini tüm parlaklığıyla işlediği “5 Parça”sı ile Ravel’in caz ve blues müziğinden –kim bilir, belki de beklemediği kadar - etkilenerek dört senede bestelediği, güçlü izlenimci renklerin yanı sıra ateşli, heyecanlı, ve yer yer soluksuz anlarıyla hızla geçip giden sonatı sanatseverlere olağanüstü bir oda müziği akşamı vaat ediyor.





Kısaca CSO ADA ANKARA

28 yıllık bitmek bilmeyen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser binası projesi jet bir hızla nihayet 2020 yılı içinde tamamlandı. Ve CSO ADA ANKARA bünyesinde yer alan “Ana Konser Salonu” 3 Aralık 2020’de pandemi gölgesinde görkemli protokol açılışı ile tüm klasik müzik severlere “Merhaba” dedi ve ta ki pandeminin 2021 Eylül ayında hafiflemesine kadar beklemeye çekildi. CSO ADA Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yeni binasında 10 Eylül 2021’de dünyaca ünlü keman virtüözü Yury Revich’i konuk ettiği “2021 CSO Sezon Açılışı Konseri” ile seyircilerini muhteşem bir konser ile kucakladı.


CSO Ada Ankara 2021 Eylül’den itibaren sahip olduğu ‘Ana Salon’, ‘Mavi Salon’ ve Tarihi Salon ile birlikte bir “sanat adası” olarak nispeten faaliyetlerine başladı. CSO ADA’ yı 2023 kişi kapasiteli ‘Ana Salonu’, 500 kişi kapasiteli ‘Mavi Salonu’ ve 600 kişilik ‘CSO Tarihi Salonu’ içinde barındıran sanat adası aynı zamanda içerdiği geniş bilgi, belge, fotoğraf ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tarihi boyunca kullanmış olduğu enstrümanlardan örneklerin yer aldığı çok sayıda eseri bulunduran CSO1826 sergi alanıyla, sosyal imkanlarıyla seyircileri kucaklayan devasa ve benzersiz bir kompleks olarak tanımlayabiliriz. Kültür hayatımızda bu denli özel bir yeri olan CSO Ada Ankara sadece Türkiye’de değil çok kısa bir sürede dünyanın en seçkin konser salonları arasında adından söz ettiren ve en önemli salonlardan biri olarak gösterilen bir sanat merkezi haline geldi.


CSO Ada Ankara sahip olduğu bu özellikleri ile sadece 8 aylık sezonla sınırlı olmayıp yıl boyunca neredeyse haftanın 7 günü, 7’den 70 herkesi kucaklayan etkinlik ve konserleri ile yaklaşık 800 etkinlikle Ankaralı sanatseverleri kucaklamakta. CSO Ada Ankara yaz sezonunda başlaması planlanan yaz akşamı etkinlikleri ve hayata geçecek diğer etkinliklerle 1000’ne yaklaşan etkinlik sayısı ile sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin kültür ve sanatla parlayan aydınlık yüzünün dünyadaki temsilcisi olacak.





Ozan Binici kimdir?

Ozan Binici çok uzun yıllar İstanbul klasik müzik hayatında bulunduğu önemli pozisyon ve görevler sırasında imza attığı işlerle İstanbul’a damgasını vurmuş ve markalaşmış müzik camiasının önde gelen isimlerinden. Binici geldiği günden itibaren her anlamda CSO Ada Ankara’ya çok büyük değer katarak bu sanat adasını bir dünya markası yapmak yönünde doğru adımlarla ilerlemekte.


Binici ailesinde müzikle profesyonel düzeyde ilgilenen olmamasına rağmen müzik sesi hiç eksik olmadığı müzikle iç içe bir ortamda büyümüş. İyi müzisyen olmak için ilk önce iyi bir dinleyici olmanın önemini erken yaşlarda keşfetmiş. İlerleyen süreçte ilk müzik öğretmeni Mehmet Taşpınar onu doğru bir şekilde yönlendirmesiyle girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nden mezun olmuş ve ilerleyen yıllarda hem klasik Türk müziği hem de klasik batı müziği ve caz müziği sahasında çok değerli hocalarla çalışma şansına sahip olarak müziğin çeşitliğini kucaklayan zengin bir deneyim ve birikime sahip olmuş.


Müzik yöneticiliği kariyerine 2007 – 2012 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İ.B.B.) Orkestralar Müdürlüğü’nde aranjör ve Oda Müziği Biriminin kurucu müzik yönetmeni olarak başladı. 2012 Kasım- 2016 Mart arası Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği görevinde bulundu. 2016-2022 arası İ.B.B. Kültür A.Ş’de sanat yönetmenliği görevini layığı ile yerine getirdi. Bu süreçte Şerefiye Sarnıcı’nda Uluslararası Erken ve Barok Dönem Konserler Serisi ile Oda Müziği ve Resital Serisi’ni düzenleyip sanat yönetmenliğini üstlenmiş. 2022 Mart itibarıyla CSO Ada Ankara’nın sanat yönetmenliği görevini yürütmekte.


Ben her ne kadar yazımda Ozan Binici’den çok bahsetsemde o kendisini hep geri planda tutmakta ve sadece yaptığı işlerle anılmayı tercih eden mütevazi bir kişiliğe sahip olmasıyla müzik camiasında farklı bir konuma sahip. Ve onun sayesinde Ankara CSO ADA her alanda dünyanın en ünlü sanatçılarını ağırlamak için gün saymakta.


İster Ankaralı olun ister başta bir ilden müziğe dair yüksek kaliteli iş nasıl yapılırı görmek için CSO Ada Ankara’nın sosyal medya hesaplarını takip ediniz, Ankaralı iseniz bu birbirinden güzel konserleri kaçırmayınız.




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.