Doğru çabanın tekrarı
Aslında bir yoga dersinin programı “Size büyüyüp serpilmeniz için şefkatli, yumuşak, güvenli bir kucak açtım, gelir misiniz?” cümlesinden ibarettir.
Ama beynimizin sol tarafı bu mesajı anlamlandıramaz. Sağ tarafını çalıştırmak için sol tarafı ikna etmemiz gerektiğinden biz de 8 haftalık program, ileri seviye program gibi yollara başvurmak zorunda kalırız. Duyurular, ders programları, metotlar, pratik isimleri ekleriz.
Hepimizin aşina olduğumuz öğrenme şekli, çizgisel ve bilişsel öğrenme. Beynin analitik düşünce merkezi olan sol lobunu kullanan öğrenme şekli. Beynimizin sağ tarafını, yani tecrübe etme ve kendi deneyimin üzerinden keşfetme kısmını dışarıda bırakan bir sisteme alışığız.
Yoga ve mindfulness büyük oranda bir sağ beyin çalışması. İşimiz, tecrübe etmek ve keşfetmek.
Bu anlamda çizgisel ve bilişsel öğrenmeden çok farklı bir öğrenme şekli ve çoğu zaman öğrencileri de en çok bu zorluyor. Çocukluk yıllarından çok iyi bildiğimiz bu keşifçi hali geri çağırmak emek ve zaman istiyor.
Öğrenciler çizgisel öğrenmeye çok daha aşina olduğu için yoga dünyası da sıklıkla bu öğrenme şekline doğru ne yazık ki zaman zaman kayıyor. Kimi zaman hem öğrencinin hayrına hem kendi hayrıma olduğunu düşündüğüm için ben de bu tür yollara mümkün olduğunca minimum düzeyde başvuruyorum. Bu durum bana göre iyi niyetli bir kandırmaca. Öğrenciyi süreçte tutuyor. Nasıl mı?
Mindfulness temelli yogayı eğer
1’inci aşama program
2’inci aşama program
3’üncü aşama program
diye sınıflandırsaydım ve her programa farklı ders başlıkları koysaydım bu çizgisel bir metod olacak ve sizde bir ilerleme hissi yaratacaktı. Başlangıç, orta, ileri seviye sınıflandırması da yine aynı etkiyi yaratacak ve bu yalandan ilerleme hissi, öğrenci için havuç haline gelecekti.
Yoga çizgisel bir öğrenme değil, döngüsel bir öğrenme şekli. Doğru çabanın gündelik tekrarına dayanıyor. 22 yıldır yoga yapıyorum, hala başka hocaların derslerine öğrenci olarak katılmaktan büyük zevk alıyorum ve çok besleniyorum. Eğer tercih hakkım varsa her zaman “başlangıç seviye” olarak belirtilen derslere girmeyi tercih ediyorum.
Benim derslerimi doğru çabanın haftalık tekrarı olarak görebilirsiniz. Derslere dört kurdur devam eden öğrenci ile yeni başlayan öğrencinin farklı bir ders yapması gerekmiyor. Ders aynı oluyor ama herkes kendi sürecini yaşarken bambaşka bir ders tecrübe ediyor.
Öğrencilerimin her kurda daha sade ve basit olana, çabasızlığa, keşfe, daha çok hissetmeye, daha çok fark etmeye, daha çok zevk almaya doğru ilerlediklerini umut ediyorum. Her yeni dönemde biraz daha az öğrenme, biraz daha fazla sessizlik…
Yoga derslerimin bu süreçte öğrencilerime sunduğum güvenli ve şefkatli bir alan olduğunu umuyorum. Gelip yumuşaklığının içine kendinizi bırakabileceğiniz, kendinizle temas edecek kadar özgürleşip rahatlayabileceğiniz bir alan.
Yeni dönem için program soranlara cevabım her zaman şudur: “Size büyüyüp serpilmeniz için şefkatli, yumuşak, güvenli bir kucak açtım, gelir misiniz?”
YORUMLAR