Zeytinyağı ile yapılacak pek çok yemek tarifi, pek çok kullanım şekli bulunuyor. Merak ediyorsanız, zeytinyağıyla hayatı güzelleştirmenin yollarını öğrenebilirsiniz. Ev için, sağlığınız için, güzellik için, gebelik ve bebek bakımı için ve elbette yemekler için evde bol bol zeytinyağı kullanabilirsiniz! Mücevherlerinizi parlatabilir, deri ayakkabılarınızı koruyabilir hatta sigara dumanını temizleyebilirsiniz.


İşte zeytinyağının hayatınızı güzelleştirecek kullanım alanları:


Gebelik ve bebek bakımında zeytinyağı kullanımı nasıl olmalı?


1- Pişikte zeytinyağı kullanılır mı? Bebeğiniz için pişik kremi formülü...

Zeytinyağı bebek bakımı için de rahatlıkla kullanılabilir. Mesela bebeğinizin poposundaki pişik için çok basit bir formül var. 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağını 1 tatlı kaşığı su ile karıştırın. Bir kıvam elde edinceye kadar çırpın. Bebeğin poposuna sürün.


2- Göğüs ucuna zeytinyağı sürülür mü? Emzirenler için göğüs ucunu yatıştırıcı formül

Eşit miktarda sızma zeytinyağı ve suyu iyice karıştırın. Emzirmeden hemen sonra göğüs uçlarına uygulayın. Emzirmeden önce her zaman göğüs ucunu su ile nemlendirmeyi de unutmayın. Bu arada eğer isterseniz su yerine gül suyu da kullanabilirsiniz. Zeytinyağının sadece göğüs ucunu iyi ettiğini düşünmeyin. Doğum çatlakları için de epey faydası var. Her gün uygulanacak bir formülle doğum izlerini azaltabilirsiniz.


3- Zeytinyağı doğum çatlaklarında etkili midir? Doğum çatlaklarını azaltan formül...

Yeni doğum yapmışsanız bedeninizde oluşan çatlaklarla yüzleşmişsiniz demektir. Pahalı kremler yerine zeytinyağını denemeye ne dersiniz? İtalyan kadınları emzirme dönemlerinde göğüs uçlarına mutlaka zeytinyağı uygularmış. Carol Firenze’in ‘Zeytinyağı Tutkusu’ isimli kitabındaki anlatımına göre, bir İtalyan kadınına zeytinyağını yemek dışında nerede kullanırsın diye sorarsan akla gelen ilk yanıt bu olurmuş. Üstelik hiç de zor bir formülü yok. Eşit miktarda karıştırılmış sızma zeytinyağı ve saf Hindistan cevizi kremini karın, kalça ve göğüs bölgesine uygulayın.


4- Zeytinyağı ile ıslak mendil yapılır mı?

Bebeğinizin bakımında ıslak mendil kullanıyor musunuz? Peki, bu ıslak mendilleri tamamen doğal yollardan yapabileceğinizi biliyor musunuz? 2 bardak ılık su, 2 çorba kaşığı bebek şampuanı, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağını karıştırın. Kalın, yumuşak, beyaz kağıt havluları bu karışıma batırın. Fazlalık sıvıyı sıkıp güzelce katlayın. İşte ıslak mendilleriniz hazır. Bunları boş bir ıslak mendil kutusunda veya plastik bir kutuda saklayabilirsiniz.


5- Bebeğe masaj yapmak için zeytinyağı kullanılır mı?

Ellerinize sızma zeytinyağını sürün. Yumuşak ve dairesel hareketlerle bebeğinizi okşayarak masaj yapın. Bebeğinizin el ve ayak parmaklarını da unutmayın. Yapılan bir araştırmaya göre yeni doğan bebekler yağlı masaj yapıldığında yağsız masaja göre daha az stres belirtileri göstermişlerdir.


Zeytinyağının sağlığa faydaları için nasıl tüketmek gerekir?


6- Sağlığınız için her sabah bir kaşık zeytinyağı

Zeytinyağının sağlık için faydaları saymakla bitmez. En basiti; sabahları aç karnına içilen bir çorba kaşığı zeytinyağı mideyi rahatlatır, yanmayı ve gaz problemlerini önler. Zeytinyağı sadece sindirim amacıyla vücuda alınmaz. Yüzyıllardır uygulanan pek çok tedavide bu yağın yeri vardır. Bu tedavi rahatsız bölgeye zeytinyağı sürülerek yapılır. Örneğin kulak ağrılarından tutun da saçtaki bitkileri yok etmeye, deniz anası ısırıklarından güneş yanıklarına kadar birçok tedavide zeytinyağı kullanılır.


7- Mide ve sindirim sistemini dinlendirin

Sabah uyandığınızda hiçbir şey yemeden önce sindirimi kolaylaştırmak için bir çorba kaşığı zeytinyağı için. Sadece midenizi rahatlatmaz, mide asidini ayarlar ve ülseri engeller. Tabii mide yanması ve gaz problemlerine karşı da kullanılabilir.

8- Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürüğü giderme

3-4 kaşık limon suyu, bir bardak bal ve yarım bardak zeytinyağını bir tencereye koyun. Yaklaşık beş dakika kısık ateşte ısıtın. Her iki saatte bir, bir çorba kaşığı için. Soğuk algınlığını yenmede bu tedavi birebir, tabii boğaz ağrısı ve öksürük de kendiliğinden geçecek.


9- Karın ağrısının ilacı zeyinyağı

Soru: Bir süredir karnım çok ağrıyor. Doktora gittim, sorunumun psikolojik olduğunu ve aşırı stresten kaynaklandığını söyledi. Sorunu çözecek bir reçeteniz var mı? Yasemin K. / İstanbul


Suna Dumankaya'nın cevap: Sıcak su, tuz ve zeytinyağını iyice karıştırın. Bu karışımı ılıkken dairesel hareketlerle masaj yaparak karnınıza güzelce yayın. Bu formülden ne zaman ihtiyacı nız olursa yararlanın.

10- Zeytinyağı kulak tıkanıklıklarında etkili midir? Kulak şikayetlerini tedavi formülü...

Zeytinyağı tıkanmış kulakları temizlemekte ve kulak ağrılarını dindirmekte kullanılabilir. Kulakları temizlemek için birkaç damla ılık zeytinyağını sorunlu kulağa damlatın. Bir kulağınız üstte kalacak şekilde ve başınızı bir havlunun üzerine koyarak birkaç dakika uzanın. Sonra öbür tarafınıza dönün ki zeytinyağı kulağınızdan havluya aksın. Dikkat: Eğer kulak zarınızda bir delik olduğundan kuşkulanıyorsanız ya da ciddi bir tıbbi probleminiz olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle kulağınızdan içeri hiçbir sıvı damlatmayın.




Güzelleşmek için zeytinyağı nasıl kullanılır?

Zeytinyağını kullanarak cildiniz için, saçlarınız için el, ayak ve tırnaklarınız için bakım kremleri hazırlayabilirsiniz. Dünyaca ünlü üç güzel kadın, Jane Saymour, Sophia Loren ve Juilette Binoche’un güzellikleri için zeytinyağı kullandıklarını biliyor muydunuz? Jane Saymour sahip olduğu alımlı ve güzel saçlarını zeytinyağına borçlu olduğunu söylüyor. Sophia Loren günde iki çorba kaşığı zeytinyağı içiyor. Juiette Binoche ise zeytinyağı özünden yapılmış şampuan ve kremleri kullanıyor. Çünkü zeytinyağı güzelleştiriyor. Zeytinyağı ile hazırlayabileceğiniz bazı formüller; cildinize, saçınıza ve ellerinize çok iyi gelecek. Cilt temizliğinden vücut temizliğine, yüz maskelerinden saç bakım komplekslerine el ve tırnak bakımlarına kadar yirmi çeşit formülden birkaçı şöyle:


11- Nemlendirici krem formülü

1 çay kaşığı taze maydanozu 1 çay kaşığı sıcak su ile karıştırın. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve tekrar iyice karıştırın. Yüzünüzü ılık suyla yumuşattıktan sonra karışımı yüzünüze dairesel hareketlerle uygulayın. 5 dakika kadar yüzünüzde tuttuktan sonra yumuşak bir bezle silin.





12- Kırışık önleyici gece kremi formülü

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ile birkaç damla limon suyunu karıştırın. Karışımı yüzünüze gözaltı ve kapaklarını dışarıda bırakarak sürün. Gözaltı ve göz kapaklarına sadece sızma zeytinyağı sürün. Gece boyunca yüzünüzde tutun.





13- Çatlak ve kuru ayakları tedavi formülü

2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı, 3 damla lavanta yağı, 1 damla papatya yağı, 1 damla sardunya yağını bir kapta karıştırın. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra karışımı iyice yedirin. Fazla yağı emmesi için çorap giyin. Bırakın sabaha kadar ayaklarınıza canlılık gelsin.


14- Dudakları harika yapmak için formül


Yarım olgun muz ve 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağını bir kaba koyun. Kıvama gelinceye kadar çırpın. Dudaklarınıza sürün. 20 dakika kadar bekletin. Durulayın ve dudaklarınızın ne kadar harika göründüğüne bir bakın.


15- Kurumuş saçlara krem formülü


Yarım bardak sızma zeytinyağı ve bir yumurta sarısını bir kapta karıştırın. Birkaç damla limon suyu ekleyin ve karıştırın. Önce saçlarınızı normal şampuanla yıkayıp durulayın. Zeytinyağı, yumurta sarısı ve limon suyundan hazırladığınız karışımı saçınıza uygulayın. 5 dakika bekletin. Tüm karışımın iyice temizlendiğinden emin olacak şekilde saçınızı yeniden şampuanlayın ve durulayın.


16- Tırnak bakımı için formül

1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 buçuk tatlı kaşığı deniz tuzunu karıştırın. Az miktarını tırnaklarınıza masaj yapın. Fazlalıkları pamuk veya temiz bir bezle alın. Bakımı elinize birkaç damla zeytinyağı damlatarak ovarak bitirin.


17-Türk kahvesi ve zeytinyağı ile yüz maskesi

Siyah noktalara birebir olan Türk kahvesi ve zeytinyağı karışımı kadınların yeni yüz maskesi ve peelingi olarak yerini aldı. Kolay ve bir o kadar masrafsız olan bu peeling hem siyah noktaların oluşumunu engeller hem de yüzünüzün nemlenmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda cildinizin yumuşacık olmasını sağlayacaktır.



Malzemeler:

1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı



Yapılışı:

Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırın. Yaptığınız karışımı cildinize sürün. İyice yaydıktan sonra 5 dakika bekleyin. Sonra soğuk su ile yüzünüzü yıkayın. Zeytinyağının etkisi ile yüzünüzü yıkadığınız anda cildinizde yağlı bir etki hissedebilirsiniz, endişelenmenize gerek yok. İyice yıkadığınız zaman bu yağ etkisi zaten gitmiş olacak. Haftada 1 ya da 2 defa bu uygulamayı yaptığınız zaman yüzünüzdeki farklılığı hissedeceksiniz.


18- Güneş yanığı sonrası zeytinyağı tedavisi

Aynı miktarda sızma zeytinyağı ve suyu karıştırın. Mayonez kıvamında yumuşak bir karışım elde edinceye kadar çırpın. İlgili bölgeye sürün. Yıpranmış cilt için zeytinyağı ve papatya çayından oluşan bir kompres yapın. Bölgeye uygulayın.


19- Kuru ve çatlak ciltleri rahatlatmak için zeytinyağı merhemi

Yarım kilodan biraz az sızma zeytinyağını 40 gr. Balmumu ile karıştırın. Eriyinceye kadar yavaşça ısıtın. Soğuyunca kuru veya çatlak bölgeye uygulayın. Kalanını kapalı bir kavanoza koyup serin bir yerde saklayın. İsterseniz içine sevdiğiniz bir esans yağından birkaç damla ekleyebilirsiniz. Bu karışık gerçek bir şifa verecektir.



Zeytinyağı ile evinizi güzelleştirin

Zeytinyağını yemekler dışında mobilyalarınızda da kullanabileceğinizi biliyor musunuz?


20- Toz alma formülü

Mobilyaların ne kadar çabuk tozlandığını bilmeyen yoktur. Peki, zeytinyağı ile hazırlanmış bir karışımı kullanarak tozdan nasıl kurtulacağınızı biliyor musunuz? Her ¼ su bardağı beyaz sirke için 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı su ekleyin. Karıştırın. Toz alma bezinizi bu zeytinyağlı karışıma batırın. Bezi zeytinyağını damlatıncaya kadar iyice sıkın ve tozları bununla alın.


Not: Sirke ahşaptaki tozları çekerken zeytinyağı da parlaklık verecektir.


21- Mobilya cilası formülü

Bir kapta bir limonun suyunu birer tatlı kaşığı zeytinyağı ve su ile karıştırın. Temiz bir bezi karışıma batırın ve fazlasını sıkın. Dairesel hareketler yaparak ağacın çizgilerini takip ederek temizleyin. Yüzeye ince bir tabaka halinde sürün ve 5 dakika bekletin. Sonra temiz bir kuru bezle parlatın. Deri koltuklarınızın bakımını, zeytinyağına batıracağınız bir pamukla dairesel hareketler çizerek yapabilirsiniz.


Not: Zeytinyağı ile mobilyalardaki su, alkol veya yapışmış kağıtları da çıkarabilirsiniz. Üzerine biraz damlatın ve bekleyin. Sonra silin. Sihir gibi!


22- Şamdandaki erimiş mumu temizleme formülü

Birkaç damla zeytinyağı yeterli. Şamdanın içine damlatmak yeterli! Erimiş mumların birikmesini önler ve kolayca şamdanları temizleyebilirsiniz.


23- Kızartma tavalarını koruma formülü

Tavanızı elde yıkayın ve bir havluyla kurulayın. Bir kağıt havlu üzerine birkaç damla zeytinyağı dökün. Tavanızı kabaca ovun ve bu şekilde bırakın.


Not: Bu işlem tavanızın paslanmasını önler, parlaklığını korur ve ömrünü uzatır.


Yemeklerde zeytinyağı kullanımı


24- Yemekte tereyağı ve zeytinyağı kullanılmalı


Canan Karatay: Zararlı dediğimiz yağlar, trans yağlardır. Trans yağlar, kızartmalarla meydana gelen yağlardır, işlenmiş her gıdanın içindeki trans yağlar zararlı ve kanserojendir. Artık halkımız, şekere ve trans yağlara dikkat etmeli, zaten dikkat edilirse hastalık da kalmaz. Mısırözü ve ayçiçeği yağı, çiğ olarak kullanılabilir. Ama ikisi de ısındığı veya kızardığı zaman aşırı miktarda trans yağ oluşur. Margarin haline gelince de, katı ya da sıvı olsun, içi trans yağ doludur. Yemek yaparken tereyağı, zeytinyağı veya fındıkyağı kullanmak gerekir, çünkü bunlar ısıya dayanaklıdır ve hemen bozulmazlar. Bunlardan asla korkmayacağız, bu yağlar yanmadıkça, trans yağ oluşmaz. Isınınca bozulan mısırözü ve ayçiçeği yağıdır. Bunlarla kızartma yaparsak hemen kanserojen olur. Trans yağlar, en fazla çoklu doymamış dediğimiz bitkisel yağlarda oluşmaktadır unutmayalım!


Zeytinyağlı enginar nasıl yapılır?




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir bebeğimizin sağlığı için aydından aldığım bebek zeytinyağını kullanıyoruz
    CEVAPLA
  • Misafir Süper her sabah aç karnına 2 çorba kaşığı alırım vede akşama aynen devam.
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.