Peki neden İngilizce konuşamıyoruz? Soruyu, Wall Street Institute Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uçar cevapladı.
Dünya üzerinde 3000 dil arasında başrol tartışmasız İngilizce’nin. “Eskiden büyük balık küçük balığı yetişmen bile zor” diyorWall Street Institute (WSI) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uçar. Kabul. Bunları biliyoruz da neden hâlâ İngilizce öğrenemiyoruz?
Ne zaman gönül rahatlığıyla “İngilizce biliyorum” diyebileceğiz? Rahat iletişim kurmak yeterli mi?
İşini görebilecek düzeydeysen kâfi. Mutlaka herkes nutuk atacak kadar profesyonel seviyeye gelecek diye bir şey yok.
İngilizce bilen kaç bakanımız var?
“Anlıyorumama konuşamıyorum”culara ne söylemek istersiniz?
İşte bu doğru değil. Bazı kelimeler kulağını ısırdığı için anladığını sanıyor. Halbuki anlayabiliyorsan karşılığını da verecek düzeydesin demektir. Çata pata da olsa konuşabilmelisin.
Dile yatkın olmamak diye bir şey varmı?
Tabii. Bilimsel olarak var hemde. Onlar daha yavaş öğreniyor.
İnterntette “İngilizce öğreniyorum” başlıklı çok doküman var. Hiç İngilizce bilmeyen biri bile kendini belli bir seviyeye getirebilirmi?
Mümkün. Ama bir yerde muhakkak takılır ve desteğe ihtiyaç duyar. Eğer dijital sistemler eğitimi halletseydi tüm dünya üniversite mezunu olurdu. Beceriyi bir kenara bırakıyorum, çok büyük emek siter. Zaman alır.
Neden İngilizce öğrenemiyoruz?
Devlet sisteminden konuşalım. Öğretmen sınıfa giriyor. “Bu budur” deyip iki örnek verip çıkıyor. Sınıflar 40-50 kişilik. Dünyada böyle bir mucize çocuk grubu yok ki pratik yapmadan sadece işiterek öğrensin. Öğretmen de çaresiz, elinde çok yüklü bir müfredat var. Eğitimşartları değişmedikçe dil öğrenmek mümkün değil.
Nasıl çözeceğiz?
Anadolu liseleri, süper liseler hep fırsattı. Ama çocukların önünde dershane engeli var. Üstelik her yıl sınava tabi tutulmaya başladılar. Yurtdışındaki üniversiteleri hedef belirleyenlerin dışında hiçbir öğrenci yabancı dille uğraşmıyor. 86-98 yılları arası özel okullar derneği başkanlığı yaptım. O zamanlar “Yabancı dilleri de matematik, tarih gibi soru haline getirip sınavda sorun” diye YÖK’ten çok ricacı olduk. Ama olmadı.
Şu an öyle bir devlet politikasından söz edebilirmiyiz?
Söz konusu değil. İngilizce bilen kaç bakanımız var? Ya da devletin kaç tane dil bilenmemuru var? Diyelim yarın Avrupa Birliği’ne girdik. Devlet kiminle konuşacak?
Türklerin İngilizce’yle imtihanı
Röportaj: Pınar Erbaş