14 Şubat Sevgililer Günü’nde aşka farklı bir açısıdan bakalım ve bedenimizde o sırada neler oluyor, aşkın belirtileri ve aşık olduğumuzda beyinde yaşanan değişiklikler nelerdir, öğrenelim istedik. Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Filiz Kaya anlatıyor.

Kalp atışlarında hızlanma

Aşık olduğumuzu hissettiğimiz anda vücudumuz alarm vermeye başlar. Adrenalin üretimi tavan yapar. Bunun da direkt çıktılarından biri, artan kalp atış hızıdır. Böylelikle, çılgın şeyler yapabilecek bir enerji düzeyine ulaşırız.


Avuç içlerinde terleme

Adrenalin pompalanmasının temel belirtilerinden bir diğeri de terleme, özellikle avuç içlerinde görülen yoğun terlemedir. Ne yazık ki bu belirti özellikle el ele tutuşurken rahatsız hissetmeye neden olacağından pek de işlevsel değildir.


Seste değişim

Araştırmalar, aşık oldukları kişi ile konuşurken erkeklerin seslerini alçalttıklarını, kadınların ise daha yüksek sesle konuştuklarını göstermekte.


Göz bebeklerinde büyüme

Kalp atışını arttıran ve avuç içlerinde terlemeye neden olan aynı adrenalin miktarı, göz bebeklerinin de genişlemesine neden olur. Bu aynı zamanda cinsel uyarılmanın da göstergelerindendir. Bilinçli olarak farkında olmasak da “seksi bakış” olarak tanımlanan resimlerin ortak noktası, göz bebeklerinin geniş olmasıdır.


Öfori

Aşırı neşeli olma hali olarak tanımlayabileceğimiz öfori, sadece mutlu olduğunuz için ortaya çıkan bir durum değil, aşık olduğumuzda ortaya çıkan kimyasal bir etkinin sonucudur. Aşıkken, beyin ekstra dopamin salgılar; öyle ki, aynı etki kokain alımında da oluşur. Bu nedenle aklımızın havalarda olması da son derece normaldir.


Taklit etme

Birine aşık olduğumuzda o kişinin davranışını taklit etme, hatta kopyalama eğilimi gösteririz. Sohbet ederken bacak bacak üstüne atarsa, biz de atarız… Tamamıyla bilinçdışı bir şekilde gerçekleşen bu kopyalama davranışları, yine tamamen bilinçdışı biçimde partnerimizin çekici bulduğu davranışlardır.


Yüzde kızarma

İnsanoğlunun sadece iki nedenden birinden ötürü yüzü kızarır: Utanma ya da cinsel uyarılma. Emin olun, aşık olduğumuz sürece, her ikisini aynı anda yüksek şiddette yaşarız.


Karında ağrı

Adrenalinin ilginç yan etkilerinden biri de kanı vücudun karın bölgesinden çekerek, kaslara pompalanmasına neden olmasıdır. Böylelikle ihtiyaç duyduğumuzda savaşmaya ya da kaçmaya hazır hale geliriz.


Aşık olduğumuzda beynimiz nasıl etkilenir?

Yıllardır biliyoruz ki aşık olmak, beyinde kokain etkisi yaratmakta. Sevdiğiniz birinden ayrılmak ya da severken terk edilmek de beyinde kokain yoksunluğuyla birebir aynı etkileri ortaya çıkarmakta, fiziksel acı da dahil… Tüm bu etkiler sadece duyguları ilgilendiren alanlarda gerçekleşmemekte; aşk denen muammadan, beyniniz, beyinlerimiz hem fiziksel hem de entelektüel olarak etkilenmekte. Saniyenin beşte biri kadar sürede gerçekleşen bu muamma, bizleri de bir hayli aptallaştırmakta.


Aşık olmak dopamin, adrenalin ve norepinefrin gibi kimyasalların düzeyini arttırırken, beyindeki serotonin düzeyini de düşürüyor. En basit tanımlarıyla, dopamin mutluluk sağlarken, adrenalin ve norepinefrin de kesintisiz enerji, hız ve kalbin durmaksızın atmasını sağlıyor. Aşkın tüm güzellikleri… Beynin ödül ve zevkten sorumlu alanları çok mutlu. Aşık olduğumuzda bu alanlardaki kan akışı inanılmaz. Aynı alanlar, obsesif kompulsif davranışlardan da sorumlu. Tamam, bu da takıntılı biçimde aşık olduğumuz kişiye odaklanmamızı sağlıyor. Burada kadar her şey yolunda, her şey beklendiği gibi… Peki, ya başka neler oluyor?



Ne kadar aşıksanız, odaklanma düzeyiniz o kadar düşük

Basit bir testte, katılımcılardan bir dizi dikkat gerektiren beceri göstermeleri isteniyor ve anlaşılıyor ki kadın-erkek fark etmeksizin, duyulan aşkın şiddeti yükseldikçe test başarısı düşüyor. Kişi ne kadar aşıksa, odaklanabilme becerisi de o kadar düşük oluyor. Aslında bu olağan bir sonuç çünkü beynin kognitif kapasitesinin büyük bölümü, aşık olunan kişiyi düşünmekle meşgul. Dolayısıyla, bilişsel kontrol oldukça düşük.


Aşık olduğunuz kişiyi düşünmek

İlk aşık olunan zamanlarda başka şeylere odaklanabilmek tabii ki son derece zordur, çünkü bilişsel kapasiteniz, neredeyse bütünüyle sevdiğiniz kişiyi düşünmeye kendini adamış durumdadır. Ancak uzun süreli ilişkilerde, bilişsel kontrole sahip olmak son derece önemlidir. İlişkide başarıyı aslında bu kontrol getirir.


Aşk ve bilişsel kontrol

Aşkla bilişsel kontrol arasındaki bağlantı, araştırmaların halen cevap aradığı bir soru olma özelliği taşıyor. Neden aşık insanlar dikkat gerektiren işleri, günlük rutinlerini, temel problem çözme becerilerini etkili bir biçimde sürdüremiyorlar? Tam olarak bilmiyoruz. “Sevdiğim kişiyi düşünmek varken, neden sıkıcı bir işle ilgileneyim?” mantıklı bir açıklama olarak görünse de bilimsel bir dayanak olma özelliği taşımamakta.


Belki de tersinden bakarsak: “Bilişsel kapasitemiz düştüğü noktada, hissettiğimiz romantik duyguların şiddeti artıyor olabilir mi? Tam da entelektüel kontrolümüz azaldığında aşık oluyor olabilir miyiz?” Neden olmasın! Gelecek dönemdeki araştırmalar, bu soruların yanıtlarını aydınlatıyor olacak…



Hemen aşık olan biri misiniz?

3. Biri size iltifat ettiğinde ayaklarınız yerden kesiliyor.
4. Birçok defa iş arkadaşlarınızdan biriyle bir ilişki yaşamayı düşündünüz veya yaşadınız.
5. Birlikte olduğunuz kişiyi, ilişkiniz başlamadan uzun süre önce tanıyordunuz.
6. Çoğu kez iki aşk arasında kaldınız.
7. Bugüne kadar en azından birkaç kişi, eşine veya sevgilisine yakınlık gösterdiğiniz için sizi uyardı.
8. Okul hayatı boyunca birkaç öğretmeninize aşık oldunuz.
9. Sizce bir insanın hayat boyu bir tek aşkı olabilir.
10. Hayallerinizdeki aşkı bir gün bulacağınıza kesinlikle inanıyorsunuz ve aramaktan çekinmiyorsunuz.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Aliiii
    CEVAPLA
  • Misafir Her gördüğüm saçma sapan insanlara aşık oluyorum bıktım artık
    CEVAPLA
  • Misafir Cevap şimdi ne demek oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir sonuçlar beni anlatıyor resmen teşekkür ederim ????
    CEVAPLA
  • Misafir asik oldum inanamiyorum kaybetmekten cok korkuyorum oda beni seviyo asigim ona hemde cok her an yanimda olsun isterim
    CEVAPLA
  • Misafir Cevap verin
    CEVAPLA
  • Misafir Aşk insanı İnsan Yapar Aşk Dünyanın En Tatl Ve En Acı ŞeyidirKavuşunca Meşk Olur Kavuşmayınca Aşk Olur Kavuşuncada Aşk Biter Yerini Meşk Alır Aşk Kavuşamamaktır içinde Gizli Gizli Sevmektir Aşk Budur İşte.
    CEVAPLA
  • Misafir Bı insan için olmek
    CEVAPLA
  • Misafir Lan ben aşık olmuşum ya
    CEVAPLA
  • Misafir bende
    CEVAPLA
  • Misafir Aşka aşığım
    CEVAPLA
  • Misafir bendee
    CEVAPLA
  • Misafir Beyzaya aşığım.
    CEVAPLA
  • Misafir Aynı ben
    CEVAPLA
  • Misafir Daha önce onunla daha rahat konusabildigin biriyle normal sıradan da olsa aşıkken çok farklıyım rahat konusabildigim insanla konuşamıyorum bile sanki dilim tutulmuş gibi sürekli terliyorum buda beni strese alıyor ve soğuk bı hale dönüyor bu seferde karşımdaki insana eskisi gibi rahat konuşamıyorum gözlerine bile bakamıyorum bu nasil gecer
    CEVAPLA
  • Misafir Ben aklımdan hiç çıkaramıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Aşık olduğumu anlayınca buraya geldim ama bana güvenmediğini hissediyorum.Umarım kavuşuruz
    CEVAPLA
  • Misafir İnşallah Kardeşim
    CEVAPLA
  • Misafir Kalbime dur diyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Çok seviyorum oda beni seviyo sevdiğiniz insanlara önce sadık olmayı bilin ve sevin ????
    CEVAPLA
  • Misafir Beni anlatmışbeni bilmeden ????????
    CEVAPLA
  • Misafir Haklı bence ????????
    CEVAPLA
  • Misafir Sevdim,sevdi sandım sonunda da terk etti. Hâlâ seviyorum bu çok iğrenç bişey. Kendimden nefret ediyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Aynen öyle ya halen seviyormu ve nefret ediyorum keşke ben değilde o sevseydi dünyanın kaç bucak olduğunu belki anlardı
    CEVAPLA
  • Misafir O çok güzel o çok tatlı, fırat ve diclenin arasındaki en güzel ceylan şirin lisanı her duyduğumda kalbimi bir kafese kapıyor. Başım önüme eğik, gözümden akan akana, tatlı dudaklarına olan iştiyâkım yok mu? Şirin dudaklarından çıkan harfler düşünmez mi yaktığı kalbimi,
    CEVAPLA
  • Misafir Aşık olup söyleyememek onun da sana aşık olduğunu hissetmek gözlerine bakıp dalıp gitmesi seni her gördüğün de heyecanlanması her yerde tesadüfen karşına çıkması
    CEVAPLA
  • Misafir gülerken ortaya çıkan gamzelerini görmek için ömrümü verirdim ama sen istemedin dilerim hayatın boyunca hep mutlu olursun gecemi aydınlatan dolunayım...
    CEVAPLA
  • Misafir Ondan hoşlanıyorum ama söyliyemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Kova burcu erkeğiyim. Herşey de olduğu gibi aşk konusunda da umursamaz olduğum doğrudur.
    CEVAPLA
  • Misafir Sadece Onu istiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Sevgi
    CEVAPLA
  • Misafir Çaldı bile..aynen..
    CEVAPLA
  • Misafir Aynenn
    CEVAPLA
  • Misafir Aşık olmak güzel de getirileri de bi o kadar acı hepsşni iliklerime kadar yaşadım kalp krizi geçiricem zannettim nefes almakta güçlük yaşadım korktum ikimizide bu aşk yüzünden başarısızlığa götürmekten hiç bişey demeden bişey olmamış hissetmemiş gibi uzak tuttum kendimi kendimi yaktığımı farketmedim o kayboldu bulamadım bende tedavi görmeye başladım içimde bi yara olarak kaldı
    CEVAPLA
  • Misafir Ya bende aşığım aşk onun için ölmekse ben gözümü kırpmadan ölürüm
    CEVAPLA
  • Misafir Onun düşüncesinden emin değilim ne çok yakın ne çok uzak bildiğiniz odun
    CEVAPLA
  • Misafir Aslında şimdi aşk değilim ama birisini nedensizce düşünüyorum anlamıyorum neden o kişiyi sürekli aklımda tutuyorum ama onu her düşündükçe anlamadığım bir hissi tadıyorum çok qarip...
    CEVAPLA
  • Misafir Bendede aynı his var kötü bişey beynin sadece ona odaklı oluyor boşa kayıp
    CEVAPLA
  • Misafir Aşık olmayip onu düsünmek mutlu olmak bunun adı ne? Bir adı varsa bana da söyler misin?
    CEVAPLA
  • Misafir Birisini nedensizce çok seviyorum ona aşık mıyım bilmiyorum o sürekli flört değiştiren birisi ve sanırım şuan aşık olduğu biri var ve yanlış birisi ona aşık olsam da hicbisey yapamam en cok bu üzüyor elim kolum bağlı gibi
    CEVAPLA
  • Misafir Çok seviyorum yukardaki belirtilerde var ama yapamıyorum kalbimi çok kırdı ona güvenemiyorum üzülmekten korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Aşk
    CEVAPLA
  • Misafir B
    CEVAPLA
  • Misafir Çok özledim onuuu
    CEVAPLA
  • Misafir Aşığım....
    CEVAPLA
  • Misafir Bana göre tam olarak aşk bu değil bence bu belirtiler aşkın bir önceki evresi aşk benim kendi tanımın ile karşındaki insan, birey ile kendin gibi olup , rahat davranıp aynı zamanda endişe duymadan bu bahsedilen hisleride yaşamaktır.
    CEVAPLA
  • Misafir Umarım aşık değilimdir
    CEVAPLA
  • Misafir Aşkta üzülmekte var mutlulukta zaten ask bu degilmi
    CEVAPLA
  • Misafir Dünyanın en güzel duygusu evet acı cektiriyo ama şöyle bi durumda varki ask zaten bu demek degilmi sevmekte var mutlu olmakta acı çekmekte gözyaşı dökmekte
    CEVAPLA
  • Misafir Duygusuz bir adama aşık oldum hemde en kötüsü yanlış kişiye olmak ya :( aşkı seçemiyorsunuz
    CEVAPLA
  • Misafir Aşk belirtilerimi bunlar yoksa kanser belirtilerimi
    CEVAPLA
  • Misafir aşık olan varmı
    CEVAPLA
  • Misafir BENI BENDEN ALDINIZ
    CEVAPLA
  • Misafir Beni benden alır
    CEVAPLA
  • Misafir Aşk acıdır acıtır, incidir, incitir, 40 yılda bir sevinmektir, ölümlerden ölüm beğenmektir.
    CEVAPLA
  • Misafir Uyu
    CEVAPLA
  • Misafir timam
    CEVAPLA
  • Misafir Bana cok yardim ettiniz tesekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir Aşk yalnız olmadığını hissetmektir arkadaşlar ve dünyanın en güzel duygusudur
    CEVAPLA
  • Misafir Tesekkurler
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.