Toplumsal adalet arayışı
Canım kardeşim merhaba,
Bu aralar herkes gibi benim de içim çok sıkılıyor. İsyan yükseliyor zaman zaman içimden ama ben yine de duygularımı dengede yaşayabilmek için, derinlerden gelen bilgeliğin sesini duyabilmek için çoğunlukla sükûneti seçiyorum. Özümün sözümün BİR olabilmesi, Allah’ın Adaleti’nin bu üç boyutlu dünyamızda da zuhur edebilmesini diliyorum sevgili kardeşim.
Bu köşeden ilk seslenmeye başladığımda sana BİRLİK bizi çağırıyor deyip ayrışmamak üzerine sözler vermiştim. Din, dil, ırk, siyaset bizi ayırmasın istemiştim ve dilemiştim. Bu sözüme hala sadığım. İçinden geçtiğimiz, siyasetin giderek sertleştiği döneme ve adeta ülke iklimini derin ayrışmalarla kaosa sürüklemek isteyen üst akılların hırsına rağmen BİZ bir arada SEVGİ’de birleşmeye devam ediyoruz. Sen hala ordasın ve beni düşüncelerimden dolayı yargılamayıp saygı duyabiliyorsun diye ben hala buradayım canım kardeşim. Benimkinden farklı da olsa senin düşüncene saygım var. Tek beklentim ADALET.
Sen de biliyorsun ki bir toplum içinde tüm farklı seslerin huzur ve barış ortamında gelişebilmesi derin demokrasinin en temel unsurlarındandır. Bireylerin birbirlerinin düşüncelerine saygıyla yaklaşmaları yepyeni sentezlerde buluşabilmelerini sağlar ve gelişimin önünü en çok da bu yaklaşım açar. Böyle derinlemesine bir demokratik ortamın sağlanabilmesi toplumun adalete inancıyla mümkündür. Bunun içinde adalet kurumlarının görevlerini kutsal sayıp önce Yaradan’ın huzurunda sonra da hukukun üstünlüğünü kabul eden bir bakış açısıyla bunları ifa etmeleri gerekir. Yargı kurumları çıkar unsurları tarafından manipülasyona uğrar, bağımsızlığını ve objektifliğini kaybederse toplumda adalete olan güven kökten sarsılır. Bu da toplumsal çürümenin, ahlak çöküntüsünün zeminini hazırlar. Bunları sen de benim kadar iyi biliyorsun sevgili kardeşim. Amacım sana ders vermek değil ama bazı toplumsal gerçekleri hatırlatarak birbirimize nasıl destek olacağımızı birlikte düşünebiliriz. Eğer bunu sen de istersen tabii.
Ülkemizde son günlerde yaşanan gerginlikler uzun süredir vatandaşların birçok alanda sindirilip haksız müdahalelerle karşılaşmasıyla son bulan uygulamalardan kaynaklanıyor. Bıçağın kemiğe dayandığı noktalar çoğunlukla, zulüm karşısında sessiz kalmanın sonuçlarını hep birlikte görmemizle ortaya çıktı. Bunu sen de görüyorsun. Birtakım cenahlar refah ve lüks içerisinde -ne yaparlarsa yapsınlar (buna insan öldürmek dahil)- rahatça yargılanmadan istedikleri gibi bir hayat sürebilirken birtakım cenahlar ise sadece politik görüşü nedeniyle cezalandırılıp ayrıştırılıyor. Bunların hepsi objektif gözlemlerim. Bu gözlemleri yapabilmek için herhangi bir partiye üye olmaya da gerek yok üstelik. Yurtdışından herhangi biri gelip beş altı ay memleketimizde yaşasa bu dediklerimi o da tespit edebilir. Ne acı değil mi!
Dünya adalet sıralamasında:
Türkiye, World Justice Project (WJP) tarafından yayımlanan 2024 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 142 ülke arasında 117. sırada yer alarak 0.42 puan aldı. Bu, bir önceki yıla göre bir sıra gerileme anlamına geliyor. 2023 yılında Türkiye 116. sıradaydı. NCCA+1stockholmcf.org+1stockholmcf.org
Endeks, hükümet yetkilerinin sınırlandırılması, yolsuzluğun yokluğu, açık yönetim, temel haklar, düzen ve güvenlik, düzenleyici uygulama, medeni adalet ve ceza adaleti olmak üzere sekiz faktörü değerlendiriyor. Türkiye, özellikle hükümet yetkilerinin sınırlandırılması ve temel haklar alanlarında düşük sıralamalara sahip.
Bu veriler, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü alanında karşılaştığı zorlukları ve reform ihtiyacını ortaya koyuyor. Adalet sisteminin güçlendirilmesi ve temel hakların korunması, ülkenin uluslararası sıralamalarda daha iyi bir konuma gelmesi için kritik öneme sahip.
Şimdi aşağıda birkaç istatistik daha paylaşarak, neyle karşı karşıya olduğumuzu senin de gözlerinin önüne sermek istiyorum. Bu arada bu istatistikler özellikle
19 Mart 2025 olaylarından sonra sürekli şekilde güncelleniyor. O yüzden sayılara değil de sayıların gösterdiği şeye odaklan olur mu güzel kardeşim?
İçeriye Giren Gazeteci Sayısı
117 gazeteci hapiste: PEN International’a göre, Türkiye hâlâ dünyada en fazla gazeteci tutuklayan ülke konumunda. [1]
58 gazeteci hapis cezası aldı: 2024 yılı boyunca 58 gazeteci toplamda 135 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[2] (Bu yılın verileri dahil değil)
515 gazeteci yargılandı: Aynı yıl içinde 515 gazeteci hakkında dava açıldı, bunlardan 36’sı hapis cezası veya para cezası aldı. [3](Bu yılın verileri dahil değil)
Açık Radyo'nun kapatılması: Bağımsız yayın yapan Açık Radyo, RTÜK tarafından "nefret söylemi yaymak" suçlamasıyla kapatıldı. [4]
Film festivali iptali: İstanbul'da düzenlenecek Mubi Fest, "Queer" adlı filmin gösterimi gerekçesiyle iptal edildi.[5]
Sosyal medya sansürü: Instagram, Hamas liderinin öldürülmesiyle ilgili paylaşımlar nedeniyle Türkiye tarafından erişime engellendi.[6]
Instagram ve diğer sosyal medya platformlarına erişim Türkiye’de defalarca sınırlandırılmış, vatandaşların haber alma özgürlükleri engellenmiştir.
139 öğrenciye hapis istemi: 23 Mart'ta yapılan bir eylemde gözaltına alınan 139 öğrenci hakkında, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmiştir.
Toplam Gözaltılar: 19 Mart ile 27 Mart 2025 tarihleri arasında, protestolarla bağlantılı olarak ülke genelinde 1.800'den fazla kişi gözaltına alındı ve bunlardan 260'ı tutuklandı.
Ezcümle bu veriler, toplumsal adaletin sağlanması için ifade özgürlüğü, medya bağımsızlığı ve akademik özgürlük gibi temel hakların korunmasının önemini gösteriyor bizlere. Ve tabii ki bu konuda sınıfta kalmamızın!
Şimdi ben sana soruyorum; sen susarsan, ben susarsam ve hepimiz susarsak adil şekilde yönetilebilecek miyiz?
[1] https://www.pen-international.org/news/w0pquini07ysnn01kd3rz584jrxuqv?utm_source=chatgpt.com
[2] Turkish Minute sayfasının haberidir. O da Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Türkiye’den erişime engellenmiştir. (24/08/2016 2016/987 sayılı karar)
[3] Turkish Minute haberidir. Yabancı kaynaklardan araştırıldığında erişilebilir. Bu bilgiye ChatGPT yardımıyla erişilmiştir.
[4]https://www.lemonde.fr/en/international/article/2024/10/22/in-turkey-acik-radyo-the-radio-station-for-all-the-voices-in-the-universe-goes-silent_6730070_4.html?utm_source=chatgpt.com
[5] https://ew.com/istanbul-film-festival-canceled-after-daniel-craig-queer-film-banned-8741989?utm_source=chatgpt.com
[6] https://www.ft.com/content/0b6c6a35-d5c3-4755-8362-b085b6b06c46?utm_source=chatgpt.com
YORUMLAR