Tütsülerle arınmak
Ortalık yine buram buram tütsü kokuyor. Seans aralarında ve günü sonlandırırken illa ki biraz adaçayı, biraz sandal ağacıyla arınıyorum. Kokuya hassasiyetim ve düşkünlüğüm dolayısıyla işimin en sevdiğim yönlerinden biri bu aslında.
Tütsünün hayatıma girişi yıllar önce meditasyon yapmaya başlamamla olmuştu ama daha sonraları yoga derslerinde ortamın enerjisini dönüştürmek, stresli günlerde rahatlamak ve bazen de enerjimi yükseltmek için de kullanmaya başladım. Tütsü deyip geçmeyin, zaman içinde çok ilginç bilgiler de edindim bu konuda…
Kökeninin Asya olduğu sanılsa da ilk kullanımının Mısır’da olduğu biliniyor. Çeşitli bitkilerin kurutulması, ağaç kabuklarının yakılması tarihte ilk tütsü örnekleri olmuş. Daha sonraları Budistler, Hindular ve Hrıstiyanlar kullanmaya başlamış. Birçok dinde, tütsünün dumanının istek ve dileklerimizi Tanrı’ya ilettiğine inanılırmış. Budistler her zaman tek sayıda tütsü yakarmış, çoğunlukla da üç tütsü yakılırmış. Batı kültürünce benimsenmesi ve kullanılması dini amaçlı değil de meditasyonda odaklanmayı ve dinginliği artırma, mekanlarda negatif enerjiyi arındırıp, sakinlik ve huzur getirme özellikleriyle olmuş.
Sadece yaydıkları güzel kokuyla değil, ortamın enerjisini arındırmalarıyla ön plana çıkıyor tütsüler. Ben de bol bol tüketiyorum ve danışanlarıma da öneriyorum. Şakası yok, onca hikayeye tanık olup, onca çözülümün parçası olunca arınmak ve mekanı arındırmak şart oluyor. Birçok çeşit tütsüm var, rengarenk, hepsinin kokusu ve görevi ayrı. En sevdiklerimi ve sıklıkla kullandıklarımı sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Adaçayı: Olmazsa olmazım. Bazen seans öncesinde danışanımın aurasını temizlemek için kullanıyorum ama çoğunukla seans aralarında odayı hazırlamak ve günün sonunda ortamı arındırmak için yararlanıyorum. Bu arada adaçayı kokusunun, diyet yapanlara tokluk hissi verdiği de bilinir, aklınızda bulunsun.
Sedir: Enerjiyi temizleyip, dönüştürüp, bütünlük enerjisi getirdiği için zorlu dönemlerde muhakkak yakın. Yeni bir eve taşındığınızda da mekanın enerjisini arındırıp güçlendirmeki için yararlanın.
Lavanta: Rahatlatıcı, gevşetici bir koku olduğu için yatak odasında kullanılması ideal ama aynı zamanda işten çıkıp eve geldiğinizde sizi rahatlatacağı için tüm odalar için uygun aslında.
Yasemin: Şifada acıları yatıştırıcı, huzur verici ve sakinleştirici özellikleri sayesinde sıklıkla kullanılıyor ama aynı zamanda aşkı ve romantizmi çoğalttığı da biliniyor.
Tarçın: Enerji veren, coşku hissi getiren “lezzetli” ve uyarıcı bir koku. Biraz iştah açıcı olduğu ve bana annemin enfes elmalı turtasını çağrıştırdığı için kalori ve tartıya çıkmak gibi sıkıcı konuları unutturucu bir gücü var. Bu yüzden sevsem bile çoksık kullanmamaya gayret ediyorum.
Sandal: Depresyonu ve korkuları giderici bir koku olduğu bilinir ama en çok da meditasyonda konsantrasyonu ve motivasyonu artırması ve dinginlik hissigetirmesiyle tanınır. Bu arada sandal yağını da öneriyorum çünkü bu kokunun inanılmaz çok faydası var. Bu konuda detaylı bilgi için Sandal da Sandal adlı yazımı da okumanızı öneririm.
Sevgiyle kalın...
Facebook Yorumları