Gerçek hesap bu
“Alo, n’aber Nejat?”
“İyidir, senden n’aber?”
“Sen köpekten korkar mısın?”
“Hayır, korkmam.”
“Peki, kangaldan korkar mısın?”
“Yumurta” filminde oynaması için Semih Kaplanoğlu ile Nejat İşler arasında geçen bir diyalog bu. Arada menajer falan yok. “Gerçek Hesap Bu” kitabının basılması kararı da benzer bir diyalogla alınıyor. Can Yayınları sahibi Can Öz, Nejat İşler’i arıyor, “Yaz, basalım” diyor. En janti kahraman Nejat İşler de “Telifi Gümüşlükspor’a gider,” diyor ve proje hayata geçiyor.
Birçoğumuz onu oyuncu olarak biliyoruz. Ama sahnelenen üç oyunu ve şu sıralar çalıştığı senaryoları da var Nejat İşler’in. Bir de kökü çocukluğuna kadar uzanan sıkı bir okurluğu.
Nejat İşler’in kitaplarla ilişkisini ilk öğrenişim yanılmıyorsam Okan Bayülgen’in programlarından biri aracılığıylaydı. Nejat İşler, o programda Hakkı Devrim’e “Barda” filmindeki (Yönetmeni Serdar Akar) karakteri için Truman Capote’un bir kitabını okuduğundan bahsediyordu. Bahsedilen kitap Türkçe’ye iki farklı yayınevi tarafından kazandırılan Soğukkanlılar/Soğukkanlılıkla idi. Hakkı Devrim ise onu takdir ediyor (ki öyle hemen herkesi takdir etmez) ve o dönem kitabın baskısının bulunmadığından bahsediyordu.
“Gerçek Hesap Bu”dan öğrendiğim kadarıyla okurluğu öyle bir iki kitapla da sınırlı değil İşler’in. Hayatını yıllarca Teşvikiye’de, Beyoğlu’nda açtığı kitap tezgâhlarından kazanmış. Şimdi yeni hayatına başladığı Gümüşlük’te bile bir tezgâhı var. Sevmek için bir sebep daha.
Onu sevdiğimiz, sosyal medyada bir fenomen haline getirmemizden de belli. Adına açılmış onlarca Twitter ve Facebook hesabı var ve bütün hesaplar onun söylediği iddia edilen aforizmalarla dolu. Aforizmalara çok meraklıysanız, kitapta gerçek aforizmalar mevcut. Hepsi de İşler’in kendi kaleminden ve kendi hayatının imbiğinden süzülmüş.
Peki, sadece aforizmalar mı var kitapta? Tabii ki hayır. Gerçek adının ne olduğundan ilk aşkın derbederliğine, erotik sinemalı günlerden konservatuarlı yıllara, kızlar için kasetlere kaydedilen şiirlerden en hızlı rock barlara, konfeksiyon atölyesinden gazete satıcılığına, 12 Eylül izlenimlerinden Fenerbahçe taraftarlığına, kurduğu ilk şirket Ne-Bu-İş’ten yangında kül olan barına, sünnet fotoğrafından artistik pozlara, aldığı ilk evlenme teklifinden manitacılığa, rol aldığı dizi ve filmlerin setlerinden hastane odalarına ve taraftarlıktan başkanlığa terfi ederek şampiyon yaptığı Gümüşlükspor’a… Kısacası, Eyüp’teki çocukluk günlerinden Bodrum Gümüşlük’e uzanan hayatına dair her şey. Hem de ince ince ve samimiyetle yazan bir yazarın kaleminden. Tıpkı manitalara yazdığı gibi…
Siz de gerçeği sosyal medya yerine kitaplarda arıyorsanız, Nejat İşler hakkında aradığınız tüm gerçekleri Can Yayınları’ndan çıkan “Gerçek Hesap Bu”da bulabilirsiniz. Çünkü gerçeği hâlâ sadece kitaplar yazıyor.
Facebook Yorumları