Dünya Doula Haftası kutlu olsun!
İlk kez 2011 yılında İsrail’de 22 Mart günü, Doula Günü olarak kutlanmıştı. Daha sonra uluslararası bir doğum profesyonelleri kuruluşu olan CAPPA, bu günü Dünya Doula Haftası olarak kutlamayı kabul etti ve 2012 yılından beri tüm kuruluşlar, 22-28 Mart haftasını Dünya Doula Haftası olarak kutlamaya devam etti.
22 Mart, kadim zamanlardan beri kutsal kabul edilen tarihlerden birini temsil ediyor: İlkbahar ekinoksu. Bazı yıllar 20, bazen de 21 Mart’ta gerçekleşen ilkbahar ekinoksu, birçok kültürde doğanın uyanışını, bereketi, doğurganlığı temsil eden bir bayram olarak kutlanırdı. Doğuma hizmet eden doulalar için de bu nedenle 22 Mart tarihi seçildi.
**
Türkiye’deki ilk doula eğitimi, uluslararası bir doula kuruluşu olan Birthing From Within eğitmenlerinden Julia Steils Paçacıoğlu tarafından 2011 yılında İstanbul’da açılmıştı. İçsel Doğum Doula Eğitimi’nin 2012’de başlayan ikinci sınıfa doula adayı olarak katıldığımda, Türkiye’de bu meslek çok az kişi tarafından biliniyordu. Şimdi İçsel Doğum dışında başka kurumlar da doula eğitimleri vermeye başladı ve gün geçtikçe Türkiye’de doula mesleğine gönül verenlerin sayısı artıyor.
Sık sık kullandığımız bir söz var, “doğumu değiştir, dünyayı değiştir.” Doulaların gerçekten de dünyayı daha iyi bir yer yapmak için çalışan insanlardan olduğunu düşünüyorum. Bir insanın dünyaya gelişini kolaylaştırmak için hizmet vermek, yaşamın başladığı anı onurlandırmak; her doulanın büyük heyecanla yaptığı bir iş. Elbette öncelik, bebeğin ve annenin sağlıklı bir şekilde doğumu atlatabilmesi. Bu noktada hekimler ve ebeler canla başla çalışarak aynı amaca hizmet ediyorlar. Doulalar ise anneye, babaya, hatta gerektiğinde doğum ekibine bile hizmet ederek, alan tutarak doğumları güzelleştiriyorlar. Sağlık dediğimiz zaman artık sadece fiziksel sağlığın önemsenmediğini gayet iyi biliyoruz, ailenin ve bebeğin psikolojik olarak da kendini güvende ve sağlıklı hissettiği doğum ortamları için profesyonel desteğin önemi çok büyük.
Meslek popülerleştikçe, bu yolda ilerlemek isteyenlerin sayısı da artıyor. Dünya Doula Haftası vesilesiyle, büyüyen doula ailemiz için birkaç öneri paylaşmak istedim...
Doula olmak isteyenlere tavsiyeler:
Eğitim alın. Başka türlü olmaz! Daha önce hiç doğum görmemiş olabilirsiniz ya da işi gücü doğumhanede olan bir sağlık profesyoneli olabilirsiniz. Doula eğitimi, size bir doğumda nasıl hizmet edebileceğinizi ve sürece kendinizi dahil etmeden nasıl alan tutabileceğinizi öğretir. İçsel doğumun yaklaşımı, uzun haftalar boyunca kendi kişisel gelişiminizi, doğuma, anneliğe, kadınlığa bakış açınızı gözden geçirmenizi sağlayacak çeşitli egzersizler içerir çünkü doula olmak sadece doğumda neler yapabileceğinizi öğrenmekten ibaret değildir. Aktif olarak devam eden doula eğitimlerini araştırın, eğitim programlarını gözden geçirin ve eğitmenlerle mutlaka tanışın. “Uzaktan eğitim” dedikleri online eğitimlere hiç güvenmiyorum ve birebir çalışmadan, gerekli egzersizleri uygulamadan, akranlarınızla paylaşımlar yapmadan alınan doula sertifikasının geçerliliğini ciddi şekilde sorguluyorum.
Doulalarla tanışın. Doula eğitimlerinin web sitelerinden ya da sosyal medya üzerinden bulunduğunuz yere yakın doulalara ulaşabilirsiniz. Bir doula ile yüz yüze görüşün, aklınıza takılanları sorun, aldığı eğitim hakkında bilgilenin. Yolculuğunuza karar verme aşamasında oldukça etkili olacaktır.
Neden doula olmak istediğinizden emin olun. Bunun için geçerli bir şart yok elbette. Bebekleri çok sevdiğiniz için de doula olabilirsiniz, sadece size uygun bir meslek olduğunu düşündüğünüz için de, ek gelire ihtiyacınız olduğu için de. Ancak doula olmak ciddi sorumluluk gerektiren bir iştir. Aniden doğuma çağırılacağınız zamanlar olacaktır, ev ziyaretleri yapacaksınızdır... Günlük hayatınız bunun için uygun mu? Ya da daha da önemlisi, psikolojik olarak böyle bir destek elemanı olmaya hazır mısınız?
YORUMLAR