Kayısı birçok hastalığa şifa olan, içeriğinde bolca A, B ve C gibi temel vitaminleri barındıran sağlıklı tatlı bir meyvedir. Oldukça lezzetli olan kayısı kuru olarak da tüketilebilir, aynı zamanda çayı da yapılmaktadır.
Kayısı çayı nasıl yapılır?
Kayısı çayı elde etmenin iki farklı yolu vardır:
Sallama poşet çay: Güvendiğiniz market ya da aktarlardan bulabileceğiniz poşet kayısı çayını bir bardak kaynamış suda 7-8 dakika bekletin. Süre dolduğunda çayınız demlenmiş olacak, poşet çayı çıkartıp afiyetle içebilirsiniz.
Kuru kayısı çayı: Tencerede bir miktar su kaynattıktan sonra 2 adet kuru kayısı ekleyin ve bu şekilde 2 dakika daha kaynatın. Ardından altını söndürüp 10 dakika demlenmeye bırakın.
Kayısı çayı nasıl tüketilmeli?
Kayısı çayı günde en fazla 1-2 fincan içilmelidir. Uzun süre düzenli olarak tüketmemeli, ara vererek içmelisiniz. Ayrıca kayısı çayının su attırrıcı özelliğinden dolayı tükettiğiniz günler bol su içmeye dikkat etmelisiniz. Zayıflamak için kayısı çayından maksimum etki alabilmek için sağlıklı beslenmelisin. Aç ya da tok karnına içebilirsiniz.
Kayısı çayının faydaları nelerdir?
Kabızlığı tedavi eder
Kayısı zengin lif içeriğine sahiptir, bu sayede bağırsak hareketliliğini sağlar. Besinlerin absorbe edilmesine ve işlenmesine destek olur. Böylelikle kabızlık sorununun giderilmesini sağlar.
Kemik sağlığını destekler
Kayısının içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor, manganez, demir ve bakır mineralleri kemik yapısının oluşmasında önemli rol oynamaktadır.Bu sayede kayısı çayı tüketimi kemiklerin sağlıklı gelişmesini sağlar ve osteoporoz gibi kemik rahatsızlıklarının da önlenmesini sağlar.
Göz sağlığını destekler
İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri ve bakır, çinko mineralleri sayesinde sağlıklı bir görüşe sahip olmanıza destek olur.
İltihaplanmalarla savaşır
Anti inflamatuar özelliği sayesinde vücutta oluşan iltihaplarla savaşır ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemini destekler
Tek bir kayısı ya da bir fincan kayısı çayında, günlük lif ihtiyacımızın %12’si bulunmaktadır. İçerdiği bu zengin lif sayesinde besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve sindirim için gerekli olan iyi bakterileri besler.
Kalp sağlığını destekler
İçerdiği yüksek oranda lif sayesinde kötü kolestrolün azalmasını, iyi kolestrolün de artmasını sağlar. Ayrıca içerğinde bulunan potasyum sayesinde kalp kaslarını tutar, sistemdeki elektrolit seviyelerini dengeler.
Antioksidandır
Doğal bir antioksidan özelliği gösterir ve bu sayede vücudu biriken toksinlerden arındırır.
Cilde iyi gelir
Sağlıklı bir cilt için kayısı çayı oldukça destekçidir. İçerdiği vitaminler sayesinde cilde destek olurken antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Kansere karşı savaşır
Vücuttaki hücrelere saldırarak kanser olma riskini arttıran serbest radikallerin en büyük düşmanı antioksidanlardır. Kayısı çayı içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşır.
Zayıflamaya yardımcıdır
Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim ve boşaltım sistemini destekler, bu sayede metabolizma hızını artırır.
Doğal bir ateş düşürücüdür
İçerdiği vitamin, mineral ve kalori sayesinde vücutta meydana gelen ateşi düşürmede yardımcıdır.
Kansızlığa iyi gelir
İçerdiği bakır ve çinko mineralleri sayesinde anemi hastalığını önler, tedavi sürecine destek olur.
Kayısının faydaları nelerdir?
Kayısı çayının zararları nelerdir?
- Her besinde olduğu gibi kayısı çayında da aşırı tüketim söz konusu olduğunda alerjik reaksiyonlar ve yan etkiler gözükebilir. Bunlar ciltte kaşıntı, kızarıklık, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi etkiler olabilir.
- Aşırı miktarda tüketimi durumunda ishal görülebilir.
- Kuru kayısı sülfit içermektedir ve bu da astım durumlarını tetikleyebilmektedir. Astım rahatsızlığı ya da sülfit hassasiyeti olan kişilerin kayısı çayını içmemesi önerilir.
- Kronik bir raahtsızlığınız veya düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa doktora danışmadan kayısı çayını tüketmemeniz önerilir.
YORUMLAR