Kaç saatte bir emzirmeliyim?
Yaklaşık beş sene önce günlerden Cuma doğum yaptım. Pazar günü de hastaneden çıkıp canım kızımla eve geldim. İşte macera o vakit başladı. Emdi, emmedi, ne kadar emdi, şimdi bir daha ne zaman emzireceğim, kaç saat oldu, uyudu, uyumadı, uyanmazsa ne kadar süre sonra uyandırmalıyım?
Annelik yolculuğunun ilk günlerinde çıkar bu sorular karşınıza. Bir emzirme telaşı sarar dört bir yanınızı. Ayrıca dört bir yanınız kuşatılmış durumdadır, kendi bebesini emzirmiş bir sürü kadın size akıl verme konusunda pek heyecanlıdır. Hepsi iyi niyetten, sakın yanlış anlamayın. Ben de eleştirmiyorum kimseyi. Ben de aynı şeyi yapmıyor muyum şu an? Önce emzirmiş bir anne kimliğimle, sonra da mesleki bilgim ile size doğru bilgiyi vermeye çalışıyorum. Kuşatma bölgenizdeyim anlayacağınız.
Peki, soruyorum. Kaç saatte bir emzirmelisiniz?
Ben hastaneden çıkıp eve geldiğim gün, hastane hemşiresinin dediklerini harfiyen uygulamaya başlamıştım. İki saatte bir yaklaşık on beş dakika bir meme, sonra öteki meme. Hatta hiç unutmuyorum, hangi saatte, kaç dakika, en son hangi memeyi emdiğini not etmeye başlamıştım. Ama Derin bazen emdikten sonra uzunca bir uykuya geçerdi, iki saatten fazla sürerdi bu uyku. En sonra iki saat oldu emzirmeyeli, uyandırmalı mıydım? Yoksa uyumasına izin mi vermeliydim, ne kadar süre daha uyumalıydı? Kafam karışmıştı. Emzirme konusunda uzman birkaç kişi ile görüşmüş ve emzirme düzenini değiştirmiştim. Her bebeğin düzeni farklıdır, onu anlamıştım. Belki de bir düzen yoktur.
Biliyoruz ki, emzirmek sadece anne sütü demek değildir.
Emzirmek anne ve bebeğin yakınlaştığı, birbirinin ihtiyaçlarını karşıladıkları bir süreçtir.
Bebekler sadece karınlarını doyurmak için emmezler. Maruz kaldıkları ışıklar, renkler, sesler, gürültüler, dokunuşlar onları aşırı derecede uyardığında ve duygusal olarak rahatlamaya ihtiyaç duyduklarında da annelerine yakın olmak ve emmek isterler.
İşin özeti, “Kaç saatte bir, ne kadar emzirmeliyim?” sorusunun cevabının bebeğinizde olduğudur.
Yenidoğan bir bebeğin küçücük bir midesi vardır ve çok kolay dolar. Ama anne sütü çok hızlı sindirildiği için çok da hızlı boşalır. Bir bebek ne kadar kilolu ise midesinin süt alma kapasitesinin o kadar yüksek olacağını ve emdiği sütle daha uzun idare edebileceğini düşünebiliriz.
Annenin süt depolama kapasitesi, bebeğin kilosu ve büyüme ihtiyacı ve bebeğin duygusal ihtiyaçları tamamen farklıdır. Süt nasıl üretilir ve ne kadar sütünüz olur konusuna geçenlerde değinmiştik.
Bebeğiniz her istediğinde emzirin.
Sadece bebeğiniz isteyince değil, siz isteyince de emzirebilirsiniz. Canınız istediğinde, göğüslerinizi dolgun hissettiğinizde, dışarı çıkmadan önce, eve gelince, bebeğinize yakın olmak istediğinizde, ne zaman isterseniz emzirebilirsiniz.
Sütün tekrar oluşumu için, bebeğin önce bir memeyi bitirip yani tamamen boşaltıp, sonra öbür memeye geçmesi gerekir.
Kimi bebekler çok hızlı ve verimli emerek memedeki tüm sütü kısa sürede bitirirken kimi bebekler (özellikle kiloca küçük bebekler) yavaş yavaş, dinlene dinlene emerler.
Anne memesini verimli bir şekilde emmeyi öğrenmiş bir bebek için memeyi boşaltarak son süte ulaşmak 5-10 dakika sürerken ilk haftalarında emmeyi öğrenmekte olan bir bebek için bu süre 20 dakikadan dahi uzun sürebilir.
20 dakika bu işin ortalamasıdır, ama her bebek bu ortalamaya uymak zorunda değildir. Siz de değilsiniz, meme boşalana kadar aynı memeden emzirmeye devam etmelisiniz.
Her bebek farklı aylarda, hatta günün farklı saatlerinde farklı hızlarda memeyi bitirebilir.
Ayrıca, günün farklı saatlerinde memede farklı miktarda süt olabilir.
Son emzirmenin üzerinden geçen süre, annenin yorgun veya dinlenmiş oluşu gibi faktörler de memede biriken sütün miktarını etkiler.
O nedenle hangi zamanda sütün kaç dakikada biteceğini biz bilemeyiz.
Bazı bebekler birkaç saat çok sık emerler ve sonra birkaç saat uyurlar. Beslenme her zaman düzenli aralıklarla olmaz. Genelde uzmanlar özellikle ilk aylarda bebeğin bir uyku seansında üç saatten fazla uyumasını önermezler, yani baktınız bebeğiniz üç saattir uyuyor. Uyandırın, emzirin.
Bebeğin beslenme işaretlerini takip edin ve bir beslenme çizelgesi oluşturmaya çalışmayın.
Tekrar söylüyorum, bebeğiniz her istediğinde emzirin.
Bebeğiniz sadece karnını doyurmak için emmek istemeyebilir. Bebeğinizin bildiği tek şey, her türlü sıkıntının tek bir çözümünün memede olduğudur.
YORUMLAR