Bebek ile birlikte uyumak – Doğal Ebeveynlik
Ebeveyn olmak daha önce bulunmadığınız bir yerde bulunmak gibidir, adeta farklı bir yere yolculuk yaparsınız. Henüz hamile iken belki de hamile kalmadan düşünmeye başlarsınız nasıl bir ebeveyn olacağınızı. Hayal edersiniz, kendinize kurallar koyarsınız. Anneniz ve babanız sizin için iyi ya da kötü bir modeldir. İyi model olsa bile siz hep daha iyisini yapmaya çalışacaksınız.
Benim için ebeveynliğin ilk kuralı içgüdülerini dinlemektir. Ben öyle yaptım. Önce içgüdülerim vardı. Aklıma yatan hep doğal olanı tercih ettim. Zaman zaman eleştirildim. Ama dinlemedim. Sürekli kucağıma da aldım, saat ile değil o istediği zaman emzirdim, her gün yıkadım. Özellikle en takıntılı konum, kızımla aynı odada yatmaktı. Ben hep aynı odada yatmak istedim ama ısrarla bazı kişiler tarafından bu isteğimin yanlış olduğu anlatılmaya çalışıldı. Sonuçta ben ne yaptım? Tabii ki kızımla aynı odada yattım, hem de kızım 8 aylık olana kadar. Derin üç yaşına basmak üzere, şimdi bile bazen geceleri beraber aynı yatakta yatıyoruz. Bence bir bebek için, bir çocuk için bundan daha huzurlusu olamaz.
Evet, kızım 8 aylık olana kadar onunla aynı odada yattım. Kendi ayrı yatağı vardı, kendi yatağıma yaklaştırıp dayıyordum yatağını. Ben onun kokusu ile o benim kokum ile mışıl mışıl uyuduk, tabii emme zamanları hariç. “Bebek ile aynı odada yatılmaz, bebeğe süt kokusu gider, anneyi sürekli uyandırır, emmek ister” uyarılarına kesinlikle kulak asmadım. Bunu söyleyenler; siz kendiniz söylüyorsunuz, anne kokusuna, süt kokusuna uyanır, emmek ister diye. Emecek tabi. Onun anne kucağından, anne memesinden, anne sütünden başka bir şeye ihtiyacı var mı? Geçen haftaki yazımda da değinmiştim. Bir bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu üç şey; annesinin varlığı, annesinin kollarındaki sıcaklık ve annesinin sütüdür.
Bebeğin annesi ile birlikte uyumasının birçok faydaları var. Ani bebek ölümü sendromuna engel olabileceğini bile okumuştum. Bu konu ile ilgili araştırmalar bile var. Nedeni ise bebek annesinin nefes almasından feyz alıyor ve nefes almaya devam ediyor. Bebeğiniz ile birlikte uyumak aranızdaki bağı pekiştiriyor, gün boyu devam eden bağlanma gece boyu da sürüyor, kesintiye uğramıyor. Bence anne ve bebek bu sayede daha iyi uyumuş oluyor. En büyük faydalarından birisi de, emzirmenin daha kolay olması. Hatırlıyorum, kızım acıktığında mık mık ses çıkarır, ben de hemen yanı başımda duran yatağından onu alır, emzirir, tekrar yanı başımdaki yatağına koyardım. Sonra ikimiz de uyumaya devam ederdik, ta ki ikinci mık sesine kadar. Bu arada babası tüm bu süreç boyunca ayrı odada yattı. Çünkü hem onu uyandırmak istemiyorduk, hem de kış aylarında kol gezen grip mikroplarına karşı bir önlemdi bu. Sonuçta o aktif olarak işe gidip geliyor, mikrop getirme riski taşıyordu. Bebeğiniz ile aynı odada yatıyor iseniz, bazı güvenlik önlemleri almanız gerekir, hele ki aynı yatakta yatıyorsanız.
Bebek ile birlikte uyumak doğal ebeveynliğin 7 bağlanma yöntemlerinden birisi. Bebekle doğumda bağlanmak, emzirmek, bebeği askı (baby wearing) ile taşımak, bebeğin ağlamasını dikkate almak, denge ve sınırlar, bebek eğiticilerine dikkat diğer yöntemler… Tüm bu doğal ebeveynlik bağlanma yöntemlerini detaylı olarak Dr. William Sears ve Dr. Martha Sears’ in Doğal Ebeveynlik kitabında okuyabilirsiniz hatta ebeveyn olma yolunda iseniz, kesinlikle okumalısınız.
YORUMLAR