Rabia’nın azmi
Herkese iyi pazarlar! Öncelikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramını kutluyorum ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha saygı ile anıyorum. Bu hafta sizlere otizmli bir kardeşimizin başarı öyküsünü anlatacağım. Geçen yıl kolunda saatle sınava girdiğinin tespit edilmesi üzerine Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) iptal edilen otizmli Rabia Aytek, devlet üniversitesinde okuyabilme hayalini gerçekleştirebilmek bu yıl tekrar şansını denedi. YGS'den geçerli puanı alan Aytek, Türk sanat müziği eğitimi alıp, günde 10 saat piyano çalışarak, yazın yapılacak özel yetenek sınavlarına hazırlanıyor.
Annesinin ve eğitmenlerinin çabasıyla engelleri yıkarak müzik yeteneği ortaya çıkarılan 20 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’nde tam burslu okudu. Gitar, keman, piyano, kanun, çello, bağlama ve vurmalı çalgıların aralarında bulunduğu 19 enstrüman çalabilen Aytek, aynı zamanda şarkı da söylüyor.
Aytek, devlet üniversitesinde okuyabilme hayalini gerçekleştirebilmek için geçen yıl ilk kez girdiği YGS'den engelliler barajını aşarak geçerli puan aldı. Yaz döneminde yapılacak yetenek sınavları için müzik çalışmalarına devam eden Aytek'in sınavı, kolundaki saat nedeniyle ÖSYM tarafından geçersiz sayıldı.
ÖSYM'den gönderilen yazıda, yanında bulundurması yasak olan araç ve gereklerle sınava girdiğinin belirlenmesi üzerine Rabia Aytek'in sınavının kabul edilmediği belirtildi. Anne Canan Aytek'in ÖSYM'ye yaptığı itirazın reddedilmesi üzerine Rabia, geçen yaz döneminde yetenek sınavlarına giremedi.
"Devlet sanatçısı olmak istiyor"
Hayalinin peşinde koşmaya devam eden Rabia Aytek, bu yıl tekrar YGS'ye girerek, ikinci kez şansını denedi ve geçerli puanı aldı.
Anne Canan Aytek, geçen yıl sınavının iptal edilmesinin ardından ÖSYM'ye itirazda bulunduklarını, ancak kendilerine 8 ay sonra yazılı cevap verildiğini söyledi. ÖSYM'den 18 Mart'ta gönderilen yazıda, bu konuyla ilgili daha önce cevap verildiğinden yapılabilecek başka bir işlemin bulunmadığının bildirildiğini söyleyen Aytek, "Rabia bu yıl tekrar YGS'ye girdi. ÖSYM ise sınavdan bir kaç gün önce bize cevap vererek, itirazımızı kabul etmedi" dedi.
Kızının, sınavının iptal edilmesine çok üzüldüğünü ancak çalışmalarına devam ettiğini anlatan Canan Aytek, şöyle devam etti:
"Rabia bu yıl Türk sanat müziği alanında kendini geliştirdi. Rabia'yı solo olarak dinleyen Hüsnü Üstün hocamız, sesinden çok etkilendi. Ona Türk sanat müziği eğitimi vermeye başladı. Yine Kemal Külah tarafından da aynı şekilde eğitim veriliyor. Rabia'nın sesini çok beğendiler. Usulü, tarzı çok gelişti. Sesi oturdu. Daha da büyüdü. Rabia hem yetenek sınavlarına hazırlanıyor hem de Türk sanat müziği eğitimi alıyor. TRT Türk Sanat Müziği Korosu'na katılmak için de çalışıyor. Günde 10 saat piyano çalıyor. Özel yetenek sınavlarına girmek için var gücüyle çalışıyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı devlet sanatçısı da olmak istiyor. Geçen yıl kötü bir şey yaşadık ama inşallah bu sene Rabia üniversiteli olacak. Yeni bir yetenek sınavı heyecanımız var. Rabia, özlediği, hedeflediği, hakkı olan şeyi yaşamak istiyor. 10 saat piyano çalışan bir kız bunu hak ediyor."
Engelliler tek okulda sınava alındı
Canan Aytek, geçen yıl Rabia'nın sınavı iptal edilince imza kampanyası başlattıklarını ve sosyal medyada duyurduklarını anlatarak, "Rabia gibi engelli birçok çocuğun sınavı, saat gibi yasak araç ve gerekle sınava girdikleri için iptal olmuştu. Bu yıl ÖSYM engelli öğrenciler için farklı bir uygulama yaptı. Engelli öğrencileri bir okulda toplayarak sınava aldı. Her öğrenciden sorumlu bir gözetmen görevlendirildi. Öğrencilere çok ilgi gösterildi ve ek süre tanındı. Bu onlar için çok faydalı oldu" diye konuştu.
Herkese engelsiz bir hafta diliyorum…
YORUMLAR