Hamilelik, bir kadın için heyecan verici bir dönemdir ancak bu dönemde sağlıklı seçimler yapmak çok önemlidir. Hamileyseniz, bebeğinizin doğru büyümesi ve gelişmesi için doğru beslenmesini sağlamak için sağlıklı yiyecekler yemelisiniz. Beslenmenize taze meyve ve sebzeleri dahil etmelisiniz çünkü bunlar temel besinlerle ve lifle doludur. Meyve ve sebzeler bebeğe büyümesi için gerekli mineralleri ve vitaminleri sağlarlar. Daha fazlası için: Muzun faydaları nelerdir?
Hamilelikte muz yenir mi?
Hamilelikte beslenmenize dahil etmeniz gereken sağlıklı, lezzetli ve besleyici meyvelerden biri de muzdur. Muz tropikal bir meyvedir ve temel vitaminler, mineraller, karbonhidratlar ve lif içerir. Muz, zengin bir karbonhidrat, diyet lifi, omega-3 ve omega-6 gibi esansiyel yağ asitleri, C vitamini, B vitamini kompleksi ve manganez, magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır ve selenyum gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Tüm bu besinler hamilelik sırasında fetüsün sağlıklı gelişimine yardımcı olur. Muz yemek ayrıca hamilelikte ortaya çıkan bazı komplikasyonlardan kurtulmayı sağlayabilir ve hem annenin hem de bebeğin sağlığı için faydalı olabilir.
Hamilelikte muz yemenin anneye faydaları nelerdir?
Hamilelikte muz tüketmek kusma ve mide bulantısını giderir, hamilelikte ödem riskini azaltır, enerji verir, hamilelikte kabızlığı giderir, kan basıncının korunmasına yardımcı olur, mide yanmasını önler, kemik gelişimine yardımcı olur, cildin korunmasını sağlar.
Hamilelikte muz yemek bulantı ve kusmaları önler mi?
Muz, zengin bir B6 Vitamini veya piridoksin kaynağıdır. B6 vitamini mide bulantısını ve sabah bulantısını tedavi edebilir. Bu nedenle, özellikle hamileliğin ilk üç ayında muz yemek kadınlara özellikle tavsiye edilir.
Hamilelikte muz yemek ödemi azaltır mı?
Birçok hamile kadın, gebeliklerinin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde ödem yaşar. Ödem ayak bileklerinin, ayakların ve diğer eklemlerin şişmesine neden olabilir. Eklemlerde veya ayak bileğinde şişlik fark ederseniz, tuzlu yiyecekler tüketmekten kaçının ve beslenmenize muz ekleyin; şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
Hamilelikte muz yemek yorgunluğa iyi gelir mi?
Muz, anında enerji artışı sağlamak için vücut tarafından hızla metabolize edilebilen glikoz, fruktoz ve sükroz gibi basit şekerler içerdiğinden karbonhidrat bakımından yüksektir. Hamileliğin son üç ayında muz yemek size hızlı bir enerji artışı sağlayabilir. Bu yüzden bu meyveyi el altında bulundurun. Muz yemek, yorgunlukla savaşmanıza ve enerji seviyenizi artırmanıza bile yardımcı olacaktır.
Hamilelikte muz yemek kabızlığa iyi gelir mi?
Muz, bağırsak hareketlerini uyarmaya ve midede gazın neden olduğu şişkinliği azaltmaya yardımcı olan yüksek miktarda diyet lifi içerir. Orta boy bir muz yaklaşık 6 gram lif içerir. Kabızlık hamilelik sırasında sık görülen bir sorundur ve bu nedenle bu kolayca bulunabilen meyveyi yemek yardımcı olabilir. Muz yemek bağırsak hareketlerini iyileştirerek kabızlıktan kurtulmayı sağlar.
Hamilelikte muz yemek tansiyonu dengeler mi?
Muz zengin bir potasyum kaynağıdır. Vücuttaki kan basıncını kontrol eden önemli bir mineraldir. Muzu beslenmenize dahil edebilir, tansiyonunuzdaki dalgalanmaları önleyebilirsiniz.
Hamilelikte muz yemek mide yanmasını önler mi?
Muz yemek, mideyi ve yemek borusu duvarlarını mide asidinden korumaya yardımcı olabilir. Mide ekşimesi hamilelik sırasında yaygın bir sorundur. Bu süre zarfında muz yemek, mide ekşimesine iyi gelir ayrıca sindirime yardımcı olabilir.
Hamilelikte muz yemek cilde iyi gelir mi?
Muz iyi bir C vitamini kaynağıdır. Askorbik asit olarak da adlandırılan bu vitamin, vücuttaki demirin emilmesi için gereklidir. Ayrıca kemiklerin büyümesine, dokuların onarılmasına ve sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidandır ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Hamilelik sırasında muz yemek, bebeğe ve anne adayına C vitamininin tüm faydalarını sağlayabilir. Daha fazlası için "Cilde iyi gelen vitaminler nelerdir?" içeriğine göz atın!
Hamilelikte muz yemenin bebeğe faydaları nelerdir?
Bebekte doğum kusurları şansını düşürür
Muz, bebeğin beyin ve omuriliğinin gelişimi için gerekli olan iyi bir folat kaynağıdır. Hamilelik sırasında muz yemek, vücuttaki folat düzeylerini artırır ve böylece bebekte doğum kusurlarına neden olduğu bilinen folat eksikliği olasılığını azaltır.
Bebeğin sinir sisteminin gelişiminde yardımcıdır
Muz, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimi için gerekli olan suda çözünen B6 Vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Bu nedenle, hamileliğin ilk üç ayında düzenli olarak muz tüketimi beyin gelişimi için de faydalı olabilir.
Kemik gelişimine yardımcı olur
Muz, hem bebekte hem de annede kemik gelişimi için gerekli olan mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum vücuttaki kas kasılmasının düzenlenmesi için de gereklidir, bu nedenle bu meyveyi hamilelik beslenmenize dahil edin.
Hamilelikte muz tüketmenin zararları var mıdır?
Muz, hamilelik sırasında tüketim için kesinlikle güvenlidir. Hem anne hem de bebek için çeşitli sağlık yararları olan bol miktarda besin içerirler. Ancak ölçülü tüketilmeleri gerekir. Muz şekerli bir meyvedir ve aşırı miktarda yemek diş çürümesine neden olabilir.
Gebelik diyabeti olan kadınlar da şeker seviyelerinin hızla yükselmesine neden olabileceğinden çok fazla muz tüketmemelidir. Hamileyseniz ve gebelik diyabetiniz varsa muz yeme konusunda doktorunuza danışmanız önerilir. Muz alerjisi olan hamile kadınlar da muz yemekten kaçınmalıdır.
Hamilelikte muz yerken nelere dikkat etmeli?
Taze ve temiz olan muzları tüketmek en iyisidir. Günlerdir ortalıkta bekleyen, fazla olgunlaşmış veya kararmış muzları yemekten kaçının. Ayrıca, özellikle alerjiniz varsa veya gebelik diyabetiniz varsa, beslenmenize muz dahil etme konusunda doktorunuza danışın.
Günde kaç muz yiyebilirim?
Her şey gibi muz da ölçülü tüketilmelidir. Günde 1-2 orta boy muz yiyebilirsiniz. Ancak, beslenmenize eklemeden önce mutlaka bir doktora danışın ve ne kadar yemeniz gerektiğini de sorun.
Referanslar:
Megha Mukhija. "Eating Bananas During Pregnancy". Şuradan alındı: https://parenting.firstcry.com/articles/eating-banana-during-pregnancy-health-benefits-and-more/ (12.12.2022).
Facebook Yorumları