Bazı bebekler neden emmeyi reddeder?

Bir bebeğin emmeyi reddetmesine kısaca “Meme reddi” denmektedir. Bu ret, genellikle herhangi bir sağlık sorununa bağlı değil ise geçici bir süreçtir ve sağlık sorununa bağlı olan durumlarda ise sorun tedavi edildiğinde çoğu zaman bebek başarıyla emmeye devam edebilmektedir.


Her zaman söylediğimiz gibi, bir bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren en temel içgüdüsü emme içgüdüsüdür. Bu anlamda bir bebeğin doğar doğmaz annesinin memesini reddetmesi, nadir görülen bir durumdur. Daha doğru bir ifadeyle, doğaya aykırıdır. Ancak bu son derece doğal ve temel olan davranışı başlangıçta olumsuz etkileyen bazı nedenler söz konusu olabilir.


Doğumun hemen ardından görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?

Öncelikle şunu belirtelim, bir bebeğin doğumun hemen ardından ağız içi sağlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bebeğin emme becerisi gösterebilmesi için damak, dil ve dudak anatomisinin sağlıklı olması son derece önemlidir. Eğer bir bebeğin emmeye engel bir sağlık sorunu yok ise, yeni doğan bebeğin meme reddi aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;


  • Doğum süreci, hem anne hem de bebek açısında son derece önemlidir. Günümüzde doğum yapma biçimleri arasındaki çeşitlilik, bir bebeğin dünyaya gelişinin doğal sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda doğum sürecinin doğal bir akışla yönetilmemesi, doğal zincirin baştan kopuk başlamasına neden olabilir. Örneğin, hem vajinal doğumda hem de sezaryen doğumda kullanılan söz konusu analjezikler, süt salgılanışını etkileyebileceği gibi bebeğin uyanıklık ve farkındalık düzeyini de etkileyebilir. Yani, doğumdan sonra bebek uyuşuk ve/veya gergin bir yapıdaysa, meme emmeyi reddedebilir.
  • Aynı şekilde kullanılan bu ilaçlar, annenin de doğum sonrası adaptasyonunu olumsuz etkileyebilir ve annenin doğal olarak yapması gerekeni reddetmesine, yani, emzirmek istememesine neden olabilir.
  • Bir anne, doğum sürecinin işleyişine ve/veya anneliğin ilk zamanlarının kendine özgü telaş ve kaygılarına ilişkin nedenlerle emzirme başlangıcını kaygılı ve stresli olarak kurabilir. Bu durum ise, bebeklerin telaşlı bir memeden beslenmeyi istemeyecekleri için meme reddine yol açabilir. Ayrıca annenin ruhsal durumu, eğer varsa stresi, kaygıları ve mutsuzluğu bebeği tarafından taklit edilebilir. Dolayısıyla bebek, annesinden bu enerjiyi daha fazla almayı reddederek emmeyi reddedebilir.

Emzirme başlangıcında bir bebeğin emmeyi reddetmesi yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı ise genellikle geçici bir durumdur ve bebekler kısa bir süre içinde dünyaya adaptasyonlarını tamamladıklarında sorunsuz emmeye devam ederler. Bu anlamda, bir bebeğin ortada hiçbir neden olmaksızın meme emmeyi reddetmesinin doğaya aykırı olduğunu söylemek mümkündür. Öyleyse, meme emmeyi reddeden bir bebeğin geçerli bir nedeni olmalıdır. Bu nedeni bulup çözüm yolu aramak ise, bu zor durumun atlatılmasını mümkün kılabilir.


İlk 3 ayda görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?

  • Yeni doğan bebeklerin emme becerilerinin zarar görmemesi için özellikle ilk 3 ay biberon ve emzik gibi materyallerle tanıştırılmaması son derece önemlidir. (Bu konuda detaylı bilgi için tıklayınız.)
  • Daha önce de belirtildiği gibi, yeni doğan bebeğin ağız içinin fizyolojik ve anatomik sağlığının emmeye engel bir sorunu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Bebeklerin alerji metabolizması emme adaptasyonlarını olumsuz etkileyebilir. Eğer bir bebekte çoklu besin alerjisi, inek sütü alerjisi ya da laktoz intoleransı söz konusu ise, bu bebekler çoğu zaman meme reddedebilirler.
  • Meme reddi yapan bir bebeğin genel sağlık durumunun da kontrol edilmesi son derece önemlidir. Örneğin, genel kas, kemik ve beyin sağlığı mutlaka değerlendirilmelidir.
  • Daha önce de belirtildiği gibi, eğer annenin bu dönemde yaşamış olduğunu varsa stres, kaygı ya da sağlık sorunu, mutlaka değerlendirilmeli ve gerekli yardım alınmalıdır.

Peki, ilk 3 aydan sonra görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?

  • Bazı bebeklerde 3. aydan itibaren diş çıkarma belirtileri yavaşça kendini göstermeye başlayabilir. Bunlar; yoğun salya, ellerin sürekli ağza götürülmesi, cisimlerin sürekli ağza götürülmesi, yoğun ağlama nöbetleri, huysuzluk ve uykusuzluk olarak sıralanabilir. Kimi bebek diş çıkarma döneminde ağrılarını bastırmak amacıyla şiddetli bir emme isteği duyabilirken, kimi bebek ise emmeyi tamamen reddedebilir.
  • Yine bu aylarda da bir bebeğin genel sağlık durumu; ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar ve ağrılar meme reddine neden olabilir.
  • Bu aylardan itibaren bebekler, daha şiddetli bir biçimde çevresel faktörlerle etkileşim haline girerler. Onlara bakan kişideki değişiklik, annenin işe başlaması, ev ve mekan değişikliği gibi nedenler, bebeğin korku ve endişe yaşamasına neden olabileceğinden, bebeğin değişen ruh hali meme emmesini de olumsuz etkileyebilir.
  • Eğer bir bebek 6. ayın üzerindeyse ve ek gıda alımına başlanmışsa, ek gıdanın miktarı mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü ek gıda ile karnı doyan bir bebek meme emmede isteksizlik gösterebilir. Unutulmamalıdır ki, anne sütü ilk 24 ay bebeklerin temel besinidir ve ek gıda sadece ek olarak verilmelidir. Bir bebeğe verilen fazladan her ek gıda anne sütü alımını ve emme davranışını eksiltebilir.
  • Bebekler büyüdükçe ihtiyaçları da onlarla beraber büyür. Özellikle 4. aydan itibaren bebekler, hızla bilişsel beceriler, kas ve kemik koordinasyonu kazanmaya başlarlar. Bu nedenle de daha az uykuya ve daha çok oyuna ihtiyaç duyabilirler. Uzun saatler yatmak, hep aynı ortamlarda bulunmak ve eski rutinlerinin aynen devam ettirilmesini istemeyebilirler. Büyüyen bebekler artık ilk aylarda olduğu kadar uzun ve sık emmek istemeyebilirler. Çünkü birincisi, memeyi daha hızlı boşaltırlar ve ikincisi, hayatlarına meme emmek dışında başka eğlenceler, meraklar ve ilgiler de dahil olmuştur. Bu nedenle de bebek büyüdükçe ayına uygun ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak farklı teknik ve pozisyonlarda emzirilmesi denenebilir.

Meme reddi yaşayan bir anne neler yapabilir?

  • Öncelikle, meme reddi yaşayan bir anne bu reddin süresini ve dönemini doğru değerlendirmelidir.
  • Anne, bu reddin bebeğin yaşadığı her hangi bir sağlık probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmalı ve buna göre gerekli olan tedavi desteğini almalıdır.
  • Yaşanan meme reddinin süresi ve bu sürede izlenen süreç, anne ve bebeği arasında gergin, stresli ve irrite bir ilişkiye dönüşmüş olabilir. Bu nedenle anne, bu reddin üstesinden gelebilmek için sabırlı ve kararlı olarak, zedelenen ilişki yapısını sevgiyle yeniden kurmayı tekrar tekrar denemelidir. Anne, meme teklif ederken ısrarcı, baskıcı ve stresli olmamalı; emzirme ilişkisine olan inancını ve özgüvenini kaybetmemelidir
  • Aslında meme reddinin en güzel çaresi, anne ve bebeği arasındaki doğal bağın tekrar hatırlanması olabilir. Bu süreçte anne, bebeğiyle bol bol çıplak ten teması kurarak, sabırlı ve sevecen bir ruh haliyle emzirebilir. Annenin bebeğine söylediği şarkılar ve ninniler, bebeğiyle şakalaşmaları ve oyunları hem bebeğin hem de annenin keyifli zamanlar geçirmelerini sağlayabilir. Keyifli geçirilen zamanlar keyifli bir ilişkiye dönüşerek emme becerilerinin tekrar gelişmesine olanak sağlayabilir. Büyüyen bebeklerin ayına uygun pozisyon ve tekniklerle emzirilmelerinin önemli olabileceğini söylemiştik. Bunlar; bebeğin ayakta, oturtarak, dolaşarak, uzanarak, banyoda vb. tekniklerle emzirilmesi olarak sıralanabilir. Kısacası, çoğu zaman meme reddinin en etkili çaresi keyif ve oyunla emzirmektir.


Özetle meme reddi, neden doğru anlaşıldığında ve çözüm doğru üretildiğinde çoğu zaman geçicidir. Bir bebek, büyümeyi sürdürürken çeşitli nedenlerle herhangi bir zamanda meme reddi yapabilir. Bu sırada anneler özgüven kaybı yaşamamalı, sabır ve sevgiyle emzirmeye devam etmelilerdir. Unutmayalım ki, bir bebek meme reddini hangi zamanda yaparsa yapsın her durumda, bu işin en güzel çaresi anne ve bebeği arasındaki sevgi bağının tekrar pekiştirilmesidir.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Benim bebeğim 55gunluk emek istiyor memegi verdinmi çok aşırı ağlıyor mamada istemiyor emzikgi iyi emiyo ama napmaliyim.
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb benim bebeğim 45 günlük emmeyi reddediyor ne yapmam gerekiyor ne olur yardımcı olun biraz sağlık sorunlarida var fıdık var bide böbrek genişlemesi var ondan olabilir mi
    CEVAPLA
  • Misafir 3 aylık bebeğim var 5 saat kadar süre emmiyo vereceğim zaman da başını geriye çekiyo ve aşırı derecede ağlıyor. Ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir 8 aylık bebeğim memeyi normalde emiyor du iki gün dur sabahları red ediyor ek gıdadan doğduğu ičin mi yoksa memeyi istemiyor anlamadım yardımcı olur musunuz
    CEVAPLA
  • Misafir 50 gunluk bebeğim dogdugundan beri emmek istemiyor zor zor veriyorum 2 dk emiyor doyuyorr.aglamiyor eziyeti yok sürekli uyuyor karnı aç olan bebek nasıl uyurr.sagio biberenlo veriyorum içmiyor emzik emmiyor kaşıkla veriyorum istemiyor siringayla denedim onu da çıkarıyor ne yapabilirim lütfen yardım edin kendim de çok hasta oluyorum sütüm var göğüslerim ağrıyor sagmasam catlkcaklar ne yapabilirim acil çok acil uardim istiyroum
    CEVAPLA
  • Misafir 7 aylık bebeğim emeği reddediyor ne yapmalıyiz
    CEVAPLA
  • Misafir 10 aylik oğlum memeyi yaklaşık 3.4 gündür reddediyor uykuya geçişlerde veriyorum cok itiyor zorlamayla istemiyorum ama geçmesi için dua ediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir benim bebeyim 4aylik ne su iciyor ne meme emiyor ustelik de az da olsa emdiyi sutun hepsini fiskirarak kusuyor nedenini bilen varmi?
    CEVAPLA
  • Misafir Doymadigi zaman kaka yapamaz bizde oyleydik 4 buçuk aylıkken ek gıda başladık doktor tavsiyesi üzerine emmesi içinde sakin odaya götürün ses çıkmasın yanında uzanın yada ayakta verin ben öyle yaptım
    CEVAPLA
  • Misafir Bebeğim 3 aydan sonra memeyi reddetmeye başladı.kakasını müdahalesiz yapamıyor .uykuda emiyor sadece sağıp enjektörle veriyorum yutmak istemiyor ağlıyor ne yapabilirim çok üzülüyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Sadece gece etmiyordu ve sureklı elını emıyordu. Su verdim arkadas lar.
    CEVAPLA
  • Misafir Sırınga yola su verdıkten sonra agzına sutu damlattım gogsumu goturunce tuttu. Cok mutluyum. Bıngıldagı da cokuk gıbıydı. Şu an duzeldı. Bır haftadır savasıyorduk.
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım 3 aylık. Mayıs sonu dogum yaptım. Meme verince cıldırıyor bas bas bağırıyordu. Hiçbir saglık problemi olmadığını anladıktan sonra su verdim. Sırınga İn ıgnesini cıkar arak aglayınca agzına damlattım ve sakınlestı. 5 ml sırıngadaki suyu yavas Yavas ıcırdım. Gogsumden de sut damlatarak agz
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oglimda 2.5 aylik mwmeyi uykudayken emiyi sadece uynikken ne yapsam bos cok uzulyorm bu drurna
    CEVAPLA
  • Misafir 2 aylik bi kizim var 1 haftadir ara ara reddediyo uyurkn yediriyorum bunada cok uzuluyorum tabi birazda baski ypiyorum yemesi icin bu seferde cok hircinlsyo
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba benı kızım memeye tutmuyor parmağın emiyor sadece uykulu oldu zaman emiyor napabilrim
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba bebegim 4 ay 1 haftalık enayi red ediyor sadece uykuda etmiyo napa bilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Bebeğim bir hafta yoğun bakımda kaldı çıkarırken biraz emiyordu az az sonra emmeyi bıraktı ne yapabilirim lütfen yardımcı olun
    CEVAPLA
  • Misafir Cok guzel bir aciklama olmus cok tsk ederim kizim 5 aya girdi nerdeyse 10 gundur reddeyor sadece uykuda
    CEVAPLA
  • Misafir Cok zor
    CEVAPLA
  • Misafir Çok yardımcı oldu ouduklarim çok teşekkür ederim ????
    CEVAPLA
  • Misafir 3 aylık bebeğim emek istemiyor zorladıkca da cok kötü ağlıyor na bacağı mı bilemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Bebeğim 4 aylik beni reddetti emmek istemiyor.mama veriyorum savaşlarımsavaşlarım gece devam ediyor. Yardım edin ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Benim bebeğim 5 buçuk aylık biraz sağlık sorunu yaşadı şuan bende işe başladım beni emmek istemiyor ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim bebeğim daha 27 günlük bir hafta küfez de kaldı kufezde de emiyordu eve geldim yine emiyor ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Sagolun
    CEVAPLA
  • Misafir Teşekürler
    CEVAPLA
  • Misafir Tesekkur ederiz cok yardimci oldunuz
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.