Emzirme notlarım
"Geriye dönsem neyi farklı yapardım acaba?" diye bazen anneliğimin başlangıç noktalarına şöyle bir geri dönerim. Nedense hep lohusalık dönemine takılıyorum. Var orada galiba bir şeyler, ne dersiniz?
Hastaneden eve bir aile olarak geldiğimiz ilk gün, ilk saatler. Sanırım o saatleri şimdi olsa daha sakin, tenha geçirmek isterdim.
Neyse gelelim konumuza, ben emzirirken anneannem, “Vah vah! Sütün yok mu henüz?” diye bir iç geçirmişti hem de yüksek ses ile. Bir lohusaya denilebilecek en kötü şeylerden biridir. "Sütün mü yok?", Sütün az mı? Doymuyor bu bebek" şeklinde uzar gider bu liste. Nitekim iki gün sonra şakır şakır sütüm akmaya başlamıştı.
O yüzden süt ile emzirme ile ilgili bazı önemli noktalar vardır ki, özellikle defterime bile farklı renk ile vurgulamışımdır bu noktaları. Sizlerle bu vesile ile paylaşmak istedim.
Yenidoğan bebek ne ister? Emmek ister. Bırakın emsin, emin olun sürekli sizin kucağınızda olmaktan dolayı şımarmaz, arsızlaşmaz. Bebeklerin kucakta olmaya psikolojik olarak ihtiyaçları vardır. Zaten şımarmaya yetecek psikolojileri henüz gelişmemiştir. Bebeğinizin en çok ihtiyaç duyduğu şey sizin sıcak kollarınız, göğsünüz ve sütünüzdür. Bebeğiniz emdikçe, sizin kollarınızın arasında oldukça kendini güvende hissedecektir. Ama bir saat önce emdi, şimdi karnı toktur. Emzik mi denesem acaba dediğinizi duyar gibiyim. İlk altı hafta emzik kullanımı bebeğin emme-süt ilişkisini bozabilir. Öncelikle sizi sürekli emmeli ki, sizin de göğüsleriniz süt yapsın. Sizi emeceğine, emzik emer ise o memeler yeteri kadar süt yapmayabilir biliyor musunuz?
Ayrıca sarılığı önlemenin yollarından biridir sürekli emzirmek. Özellikle ilk günler. Kolostrum sayesinde doğumdan önce bebeğin sisteminde birikmiş olan mekonyum bağırsaklar aracılığı ile atılır.
Bu arada çok önemli bir bilgi, kolostrumdan dolayı göğüslerinizde dolgunluk hissi hissetmeyebilirsiniz. Esas süt gelmeye başladıktan sonra o his de gelecektir.
Bebeğiniz normal şartlarda günde 20-40 gr. kilo alacaktır. Doktorunuz ile aylık kontrollerinizde bunu takip edebilirsiniz. Ayda 500gr. kilo alımını genelde sütünüzün yettiğine işaret edebilir.
Sütünüzü arttırmak için öncelikle dengeli beslenmeniz önemlidir. Özellikle protein ağırlıklı gıdalar tüketmeniz gerekecektir. Ayrıca dış etkenleri kontrol etmelisiniz, unutmayın kafa rahat ise her şey yolunda gider. Gıda olarak destekleyici bir takım ilavelerde alabilirsiniz sütünüzün artması için. Benim özellikle tavsiye edeceğim bir şey var ki, harika! Anadolu’da yapılan kaynar diye bir içecek var. Bu karışımı muhakkak hastaneden eve gelmeden annelerinize hazırlatabilirsiniz.
Emzirme notlarım ile haftaya devam edeceğiz…
YORUMLAR