Anne olmasaydın anlardın!

1984 yılında günlüğüme yazmışım:


Annem Banu’larda kalmama izin vermedi. Bence çok ayıp bu yaptığı. Ve bana sebep olarak. “Anne olunca anlarsın, sen istersen çocuğunu sürekli sokağa gönderirsin, gider hiç eve dönmez” dedi. “Anne olunca anlarmışım kadar saçma bir sebep yok!”


Sonra ben anne olmadım, annem "anne olunca anlarsın"larını önce azalttı, sonra kesti.

Sonra yaşıtlarım, arkadaşlarım birer birer anne olmaya başladı.

Ve ben boş boş uzaklara bakıp, yarına yazmam gereken yazıyı düşünürken arkadaşlarımdan bir ses duyuldu: “Anne olunca anlarsın!”

“Yok canım mümkün değil, yanlış duyuyorumdur.”

“Anne olunca anlarsın” bayrağını kapmış koşan arkadaşlarıma bakarken çocuğum olmadığından düşünmeye çok vaktim var ya biraz düşündüm.


Anne olmayanlar, maddi ve manevi ve hatta fiziksel birtakım engeller nedeniyle olamayanlar ve belki de hiç olmayacaklar adına konuşmak haddime düşmez. Lakin cenneti ayaklarımızın altına almadan da anladığımızı, patates sepeti gibi oturmadığımızı anlatmam gerektiğine karar verdim.


Bir kere biz sizi ve çocuklarınızı ayrı ayrı kabul ediyor ve seviyoruz.


Yani kalkıp da bize “Bu sene yuvaya başlıyoruz” ya da “Artık kakamızı söylemeye başladık” dediğinizde, ne kadar antipatik olduğunuzu nasıl anlatalım?


Sizi lazımlıkta otururken ya da yuvada küplerle oynarken hayal etmek zorlayıcı ama insan buna da alışıyor. Ve “İnsan anne olmadan da sabrını kontrol etmeyi böyle öğreniyor” deyip geçiyoruz.


Bir kere biz sizi başka anneleri hayattaki en büyük rakipleriniz olarak görürken ve çocuğunuzun gittiği yüzme kursunu, yediği ilk balığın türünü, hastalandığında verdiğiniz ve hemen iyi gelen o bitkisel karışımın tarifini veya çocuğunuza aldığınız “İngilizce’ye ilk adımlar” kitabının adını bile başka annelerden saklarken, sizin samimiyetinizi sorguluyoruz. İçimizden “Yahu bu kadın benim en yakınımdı hangi ara böyle hırslandı? Hangi ara bu kadar delirdi?” diye düşünmeye başlıyoruz.


Çünkü besbelli bize de hayatınızı eksik püksük anlattığınızı, eskisi kadar samimi olamayacağımızı bize siz düşündürtüyorsunuz.

Samimiyetin bir çocuğu büyütürken ne kadar mühim olduğunu biliyoruz lakin çocuğunuzla kurduğunuz bağın ne kadar plastik olduğunu, anne olmadan da görüyoruz.


Bir kere biz sizi topluma faydalı bireyler yetiştirme ihtimaliniz olduğu için sevmeye devam etmeye çalışıyoruz.


Ama baktığımızda sadece gitardan koşturarak çıkıp jimnastiğe giden, oradan Fransızca konuşsun diye eve çağırdığınız üniversite talebesi tarafından su ikram edilen çocuklarınızı görüyoruz.


Demek ki siz bu yaştan olmayan bir CV’yi doldurmaya çalışıyorsunuz.


“Yahu boşver, daha çok küçük be, bırak oynasın” dediğimizde “Anne olunca anlarsın” cevabını hızlı EFT’yle gönderdiğinizden susuyoruz.


Siz ne yazık ki sadece kendinize faydalı çocuklar yetiştiriyorsunuz.


Aklı başında, sağduyulu, sakin büyütülen çocuklara, ileride sizin gibi “proje anneler” tarafından büyütülen çocukların ağır mobbing uygulayacağını bugünden görüyoruz.


Çocuklarınız yuvada prezantasyon yapıyor, iPad’i sol koluyla açıp iPhone’da sizden hızlı hareket ediyor diye sabahtan akşama kadar yüzümüzde “Ay maşallah” yapıştırmasıyla otururken gerçekten acı çekiyoruz.


Çünkü “Sene olmuş 2012, bütün çocuklar seninki gibi, bunlar uçsa biz şaşırmayız” diyemiyoruz.


Çünkü sizinkiler en akıllı! Sizinkiler yeme problemi de yaşamıyor, sizinkiler kakasını da hemen söyledi, sizinkiler koyuyorsun uyuyor, sizinkiler hiç antibiyotik de içmedi değil mi?


Ne güzel. Başka annelere attığınız palavraları biz anne olmadan da yemiyoruz.


Sizin çocuğunuz elimizden ağlayarak telefonumuzu alıp, ilk sinirlendiği anda havada uçan tekmeler atıp, kendini yerlerde yuvarlarken bizden onun şımarık olduğunu düşünmemiz yerine, “Şekerim bizimki indigo, var işte böyle anormallikleri” lafınıza yine “Ayyy maşallah, yerim onun o tekmelerini, kaslı da baksana, bacakları pek kuvvetli, herhalde yediği taze somonlardan” dememizi bekliyorsunuz.


Siz bize her seferinde büyük harflerle, “Anne olunca anlarsın” uyarısını yapıştırırken, biz kibarlığımızdan ‘Seninki düpedüz şımarık’ diyemiyoruz.


Siz elinizde akıllı telefonlarınızla oturmuş, çocuğunuzun en tontiş pozunun peşinde koşarken, “Emrehannnn bana bak oğlum, gül şimdi”, “Nazendeeee kızım eteğini savurarak Adele’in şarkısını söylesene” diye video çekerken, sizin çocuğunuzu iPhone’unuzda büyütmenize üzülerek bakıyoruz.


Sonra da siz üzülmeyin, bize alınmayın, sitem etmeyin diye bütün o videoları, fotoğrafları like’larken kendimizi buluyoruz.


Ve asıl sıkıntı şurada:


Siz bu hayatın tüm yükü sizin omuzlarınızdaymış, hayatın sillesini siz yemişsiniz, bizse anne olmadığımız için tatlı bir rüyanın içindeymişiz ve partilerde coşuyormuşuz gibi davranıyorsunuz.


Bizim yaşadıklarımız hayat değil.


Bizim yaşadıklarımız aşk da değil. Ha doğru ya siz hayatınızın en doğru evliliğini kafasını iPad’inden kaldırmayan ve sizinle aylardır sevişmeyen adamla yaptınız değil mi?


Biz aşkı da bilmeyiz, anne olmayı da…


Ama ne acıdır ki bütün bunları olmadığımız halde, 2 km. öteden sizin ne kadar mutsuz olduğunuzu görebiliyoruz.


Ve artık ne kadar sıkıcı olduğunuzu anne olmasaydınız anlardınız, bilmiyorum biliyor musunuz?

Ve biz bedelli annelik çıkarsa yapacağız, yeter ki siz biraz kendinize gelin istiyoruz.


Ve aslında biz belki de Ah Muhsin Ünlü’nün “Gidiyorum Bu” kitabında yazdığı şu cümleyiz: “Ben gece korkunca istemediğim kitaplar okuyup, anlamadığım annelere saygı duyuyorum.”

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Elif Hanım.. yazı harika.. döllenme yoluyla kapitalist hayallere bir kurban daha veren kendisi de ruhen kayıp Türk kadınını ne güzel anlatmışsınız.. dünyanın beklediği o kutsal evlat meğer onların bacaklarının arasından çıkacakmış.. da biz onların fedakarlık kılıklı ego tatminlerini yıllarca ...
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olmaya çabalarken,acaba buna hazır mıyım diye düşünürken,etrafımdaki anneler gibi olmayacağıma yemin ettiğim günlerde çıktı yazınız karşıma.Ancak bu kadar harika anlatılabilirdi...
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olunca anladın mı bari?
    CEVAPLA
  • Misafir bu yazi ne kadar anne olmak istediginizin ruhani bir isyani aslinda...Insallah siz de en kisa sure icinde elestirdiginiz !tum hatalari yapan tatli bir anne olursunuz...
    CEVAPLA
  • Misafir Anne kadrini bilelim
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olmadan önceki duygularım.
    CEVAPLA
  • Misafir Bu yazinin özünde gercek bi adam bulamamak,biri tarafindan sevilmemek,istikrarli bir sex hayatina sahip olamamak,Allah'in herkadina bahsetmedigi o kutsal hamileligi yasayamamak,bu eksikliklerin sancisi yatiyor.Anne olabilirmisin bilmem ama olursan bu yazindan utanirsin;)
    CEVAPLA
  • Misafir Yazınız da evet doğru olan şeyler var ama siz bir anne olmadığınız için anlayamayacağın şeylerde fazlasıyla var . O yuzden siz bir anne olun tekrar konuşalım
    CEVAPLA
  • Misafir Hay ellerin dert görmesin. Karşınızdaki mucizenin büyüyüp yetişmesini izleyin tabii ama önce sakince kamerayı yapalım telefonu gözünün hizasında indir. Biz küçükken Ayşegül serisi vardı olay ona döndü.Oğluşum okulda, kızçem damda, paşamın aşkı, prensesim havuz keyfisi. Söylesen haset derler. Neyse!
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olamasaydınız anlardınız
    CEVAPLA
  • Misafir 34 yaşında ve anne olmayan bir kadın olarak tüm anne olmayan kadınlar adına sizi takdir ve tebrik ediyorum.. Gamze KARADENİZ
    CEVAPLA
  • Misafir Harika bir yazı gercekten çok beğendim.tebrikler
    CEVAPLA
  • Misafir 2 çocuk annesiyim. Ve bayıldım yazınıza. Ohhh be dedim. Biri konuştu. Ben açık açık her gerçeği söyleyenlerdenim. Nasıl yorumluyor diğer anneler bilmiyorum ama çok ama çok uyanık olmak lazım anlattığınız girdaba girmemek için, çalışmak normal olmamak adına.
    CEVAPLA
  • Misafir Bir yaza oralar bu kadar sığ bakabilmeniz takdire şayan.siz bank(bkz tahta) fotoğrafı çekmekten hoşlandığınızı rahatça söyleyebilirken bizim yanımızda yetişen mucizenin fotoğraflarını çekmemizi eleştirmeniz muhteşem. Türkiye'de yaşadığımız, insanların işsizlikten kırıldığı gerçeğini unutmanız süperd
    CEVAPLA
  • Misafir Bir yaza oralar bu kadar sığ bakabilmeniz takdire şayan. İlk olarak insanoğlunun birinci vazifesi 30una gelmeden evlenmek,kadınlığın varoluş sebebi ise anne olmak kafasından en çok delicesine savaşanların çıkması gerek. İkinci olarak "bank fotoğrafı çekmeyi seviyorum" yazmışsınız. Siz bir odunun ---
    CEVAPLA
  • Misafir Yaw he he.
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olunca annemi daha çok anladığım bir gerçek. Yazıda bahsettiğiniz annelerden tanıyorum, kim olduklarını unutan her türlü tatmini çocukları vasıtasıyla yaşayan o kadar çok kadın var ki. Doğurduğun çocuk kadar, ona ne kadar iyi baktığını kanıtladığın kadar saygı gördüğün bir ideoloji pompalanıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Basta doğru noktalara parmak basmış olsanıza sonlara doğru kıskançlık dürtülerinizle yazdığınız bir yazı olduğunu anlıyoruz anne olunca sizde anlarsınız
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olmadığınız için gerçekten anneleri anlamamışsınız
    CEVAPLA
  • Misafir 2 çocuğum var dediği herseye katiliyorum,hele çevremde o cocuk yaristirma ay bizim ki baleye gidiyor resim kursuda var. Ingilizceyle beraber fransizca öğretiyor. O ozel okul iyi degil vs vs biktim biktim cok bilmiş annelerden ve hayatlarinda cocuklari disinda hicbirsey kalmamış. Korunmak o kadar zor
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 2 çocuklu bir anne olarak söylediklerinize tamamen katılıyorum ama sizi 2. Çocuğumda daha iyi anladım Bunu da itiraf ediyorum 1.çocuğumda sanırım ben de biraz overdoze anne olmuştum Ne gereksiz davranışlarmış Hem çocuğuma,hem kendime hem de çevreme sıkıntı vermişim
    CEVAPLA
  • Misafir Mukemmel bir degerlendirme..asli da fark cok basit bu nedenle anlasilmiyor..anne olmayan kadin bütün cocuklari sever sayar..anne olan ise sadece kendi cocugunu..
    CEVAPLA
  • Misafir Anneyim bende Bu yazilanlaria katiliyorum.saptamalarin hepsi cok gercek.annelik komplesine kapilmak var.sadece sahip olduklari cocukla var oldugunu sanan annelerin sayisi az degil.mesele farkindalik
    CEVAPLA
  • Misafir Hayatı anlamak için sadece insan olmak gerekir.Bir cocuk için kaygılanmak insanı duygudur
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olmamanın ne demek olduğunu anneler gayet iyi biliyor çünkü doğuştan anne olmadık. Fakat anne olmayanların saçma sapan anneleri aşağılayıcı konuşması gerçekten yazanı ve paylaşanların kendi komplekslerini gösteriyor. Gerçekten anne olmadan anlayamazsınız... Uzaktan gözüktüğü gibi değil çünkü
    CEVAPLA
  • Misafir Var elbette. Hayatta tek başarısı doğanın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak çocuk sahibi olup, onun üzerinden tatmin olmaya çalışan anneler de var. Ama bu durum, kimseyi bütün anneleri genelleyecek, itham edecek ve suçlu bulacak pozisyona getirmemeli.
    CEVAPLA
  • Misafir süper :) ben de bir anneyim elbette zaaflarım olmuştur. ancak bahsettiğiniz tarzda yaklaşımları çok fazla görüyor ve o çocuklar için üzülüyorum. kaleminize sağlık..
    CEVAPLA
  • Misafir Kaleminize sağlık.
    CEVAPLA
  • Misafir Yazar annelere karsi baya dolmus tasmis.. tavsiyem ruh sagligi icin annelerle arkadaslik etmesin . Yazik yani valla cildiracak kadin. Anneler sizde haddinizi bilin uzak durun bu kadindan , bi rahat verin yaa!!
    CEVAPLA
  • Misafir Anne degilim ama bu yaziyi yaralayivi buldum. Toplumun her yerinde art niyetli insanlar vardir ve sizi sahip olmadiklarinizdan vururlar. Anne degilseniz cocuk kiloluysaniz kilo. O yuzden tum annelere genelleme beni cok uzdu.
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olduğum halde , katılyorum, anlıyorum. :) çok doğru tespitler. Kutlarım.
    CEVAPLA
  • Misafir Ya da yasanan soruna bir cozum gosterdiginizde sen anne degilsin...bilmezsin yargisi kati karardir ve sizi susturur...bu da hem simarik hem de mutsuz bir tavirdir bana gore....
    CEVAPLA
  • Misafir Harika :) sonunda bunları yazan da çıktı..
    CEVAPLA
  • Misafir Anneler bi sozu soylerken kimseyi asagilamaya calismiyor. Benim de kesinlikle emin oldugum se anne olmadan bazi seyleri anlamanin mumkun olmadigi. Cunku kendi anne olmayan ve anne olmus halimin arasindaki farki goruyorum. Bu yaziyi anne olan biri yazmaz cunku farki yasamistir
    CEVAPLA
  • Misafir Yazarın bunca öfkesinin sebebi aslında annesinin bilinçsizce kendisine uyguladığı tutum. "Anne olunca anlarsın" hareketi o kadar bilinçaltına yerleşmiş ki, anne olan kadınlarla kendisini gayet bir ruhsal kıyaslama haline sokmuş..
    CEVAPLA
  • Misafir Gayet yerinde bi yazı olmuş. Kendi seçimiyle çocuk yapmak istemeyen bir kadına uzaylı gibi davranilmasi hayret uyandırıcı bi şey doğrusu. Çünkü çoğunluğun davranışının dışında bir tercih yapmak toplumumuzda pek kabul edilir bir şey değil maalesef ki.
    CEVAPLA
  • Misafir Muadilini cirkince eleştirmeden kendini, konu hakkindaki fikirlerini ve ofkesini anlatma becerisi olmalı insanın. O yüzden bu yazı olmamış.
    CEVAPLA
  • Misafir abla bu kadar şikayetciysen(iz) bi çocuk evlat edin(in) de görsünler nasıl çocuk yetiştirilir. bu arada bunu parantez içinde çoklu yapın biz diyosun ya... görsünler rol model ana nasıl oluyo hem sevişir hem de mandıra hayatını yazar hem de.... ya kim nasıl istiyosa takılsın teyze sen bişleri
    CEVAPLA
  • Misafir aşırı derecede hasetlik içeren bir yazıdır çok fazla genelleme yapılmış. yazar tüm gün işe gidip sonra eve geldiğinde 5 saat ağlayacak bir çocuğa iphone vermezsin ondan sonra konuşalım. ha bu arada çocuklar ve annelerin bizli konuşmalarından şikayet ederken eleştirilerini de biz diye yapıyor. biz?
    CEVAPLA
  • Misafir Sizi tebrik ediyorum. Teskkur ederim. Pek anlayacaklarini sanmam. Daha ne kadar acimasiz da olabiliyorlar. Biraz anlayis ltfn.
    CEVAPLA
  • Misafir Nedir bu anne olmak istemeyen kadınların anne olan kadınların seks yapmadıkları ya da yapamadıkları söylemi? Anlayamadım! Bu akşam bu konuyla ilgili okuduğum ikinci yazı bu . Daha önce farklı bir yazardan daha aynı söylemi okumuştum. İlginç yani. Sıkmayın siz tatlı canınızı ya. Yapamayan dogurama
    CEVAPLA
  • Misafir Kimse kimseyi Mutlu edemiyor Mutlu olmayı sen bulacaksın bakış açısına göre değişiyor ya mutlusun ya deyilsin sana göre neyse o her şeye rağmen anne olmak eşsiz üzüisende kırılsanda yorulsanda bilirsin o sensin aynaya bakmak gibi evet bilemezsin olmasadan senin tercihin tercihse eyer
    CEVAPLA
  • Misafir süper
    CEVAPLA
  • Misafir doğduğu için mutlu olmayan, mutlu bir çocukluk yaşamamış insanlar çocuk sahibi olmayı istemez. zaten niye doğduklarını anlamadıkları için çocuk sahibi olmayı da istemezler.
    CEVAPLA
  • Misafir Vay ki vaayyyy....
    CEVAPLA
  • Misafir Ne doğru ifade edilmiş duygular.
    CEVAPLA
  • Misafir annelik kesinlikle kadınların askerliği gibi onu daha olgunlaştırıyor ve adam ediyor. yazar da tam bir asker kaçağı :))
    CEVAPLA
  • Misafir sanirsam yazar cocugu olmadigi icin pek kiskanmis cocuklu anneleri ve giydirmiste giydirmis...
    CEVAPLA
  • Misafir şu iki satır okumuş kadınların ayar verme halleri beni öldürüyor ya.
    CEVAPLA
  • Misafir bu neyin öfkesini kusmuş anlayan var mı
    CEVAPLA
  • Misafir süper walla! buna benzer birkaç yazı daha okumuştum, sizinki de +1 olarak eklendi :) gerçekten de nedir bu "anne olunca bla bla bla..." onun doğrusu şudur: "anne OLURSAN ....."
    CEVAPLA
  • Misafir Madalyonun diğer yüzünü okadar güzel anlatmışsınız ki,hem cuk diye oturmuş tespitlerinizi okurken şaşırdım hemde gülümsedi.Ben anneyim ve bu anlattiklarınıza hicc yabancı değilim.sevgiler
    CEVAPLA
  • Misafir Harika
    CEVAPLA
  • Misafir Daha iyisini biliyorsanız siz yapın korkunç bir yazı sizene kim nasıl çocuk yetiştiriyorsa yetiştirir üstüne vazife değil bu neyin öfkesi bu neyin kini buram buram kıskançlık kokuyor yazık size siz bide yazı yazıyorum diye övünürsünüz ahaha komik
    CEVAPLA
  • Misafir Yüreğine, kalemine sağlık.
    CEVAPLA
  • Misafir Hasetlik değildir bu yazı, olsa olsa genç anne olup buraya hasetlik yazanların hiç anne olmadığı günlere 'hasretliği' olabilir. Çalıştığım yere gidip bir genç anne ile her karşılaştığımda ayan beyan bu gerçeklik ortaya çıkıyor işte, samimiyetsiz plastik anneler. Elinize sağlık çok güzel olmuş bu yaz
    CEVAPLA
  • Misafir Hasetliğin kötü karakter olarak dışa vurmuş hali opmuş bu yazı.... Korkunç abartılı...
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olmayı Allah isteyen herkese nasip etsin.Ne diyelim gerçekten bazı şeyler sadece anne olunca anlaşılabilir.Bu arkadaşımız biraz haset yapmış gibi geldi bana.
    CEVAPLA
  • Misafir ve. hattaaa anne olunca anneleri hiç anlamıyorum!
    CEVAPLA
  • Misafir Ben anne olmamak cok icine oturmus anne olmanin ne demek oldugunu hepimiz anne olunca anladik daha once degil sikici olabiliriz hayatin en onemli isini yapiyoruz Allah isteyen herkese nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Sıklıkla kullanılan en lüzumsuz cümledir. Aslında 'başına gelince anlarsın'ın bir çeşitlemesidir. Gözden kaçan şu ki mesele anne olunca anneliği anlamak değil çocukluğun ne olduğunu unutmamak ve unutturmamaktır. Özellikle, yukarıda sayılanlar gibi anne olabilmek o kadar kolay ve bencil davranış ki..
    CEVAPLA
  • Misafir bayıldım teşekkür ederim çok içten ve samimi ..bi de ellerindeki hazinelerin degerini bilseler ne mutlu olacağız.
    CEVAPLA
  • Misafir Güzel yazı
    CEVAPLA
  • Misafir Anne olunca anlarsin diyecekler yine, hazir ol demek istemistim.
    CEVAPLA
  • Misafir Ben de eski annayim ama şimdi gözlemlerim sizin yazdıklarınız gibi
    CEVAPLA
  • Misafir Elif KEY
    CEVAPLA
  • Misafir Ne güzel düşündüm güldüm.....
    CEVAPLA
  • Misafir Ağzınıza sağlıkkkkkkk
    CEVAPLA
  • Misafir Aslında iki duygusal anlatmış anneligide cocuksuzluguda velhasıl ikisinde zor
    CEVAPLA
  • Misafir yorumlarda birileri yine sen anne değilsin anlamazsın yazmış. :)
    CEVAPLA
  • Misafir Ben anlamıyorum çocuk sahibi olmayanların ağzında yukarıda yaZılan klişelerin ağızlara sakız olmasını.evet kişiliğini unutttum hayatına anne olarak devam etmek bir anne olarak benim için akıl alır şey değil ama sürekli böyle eleştirmek niye? İster anne olarak devam eder ister Ayşe.
    CEVAPLA
  • Misafir Güzel yazmış abartılan günümüz anneliğin ta kendisi
    CEVAPLA
  • Misafir Tüm annelere gerçeği gormeleri dileğiyle.
    CEVAPLA
  • Misafir Annelik bu zamanda böyle bir şey
    CEVAPLA
  • Misafir Olur ama bu kadar güzel mı olur ellerıne sağlık ben yaz dığını biliyordum ama böyle güzel yazdığın beni derınden etkıledı. Emınım bırcok seyi de kağıda dökmemıssın. Ben şahid oldum cok daha duyarsız seyler de olluyor.
    CEVAPLA
  • Misafir son durum özeti ..
    CEVAPLA
  • Misafir süper yazilmis anlayana
    CEVAPLA
  • Misafir Şahane, niye hep anne olmayanlar, anne olanları anlamak ve o çocuklu yaşantını küçük detaylarındaki ilginçmiş gibi davranmak zorunda, anne olan kişi bir daha hiç arkadaşının sorunlarını dinlemez, ilgilenmez ve de doğrusu buymuş gibi davranır
    CEVAPLA
  • Misafir Güzel.
    CEVAPLA
  • Misafir gönülden katılıyorum...
    CEVAPLA
  • Misafir Cok guzel soyleyecek soz bulamiyorum okurken kendimi yaxadim
    CEVAPLA
  • Misafir
    CEVAPLA
  • Misafir Anneyim ama sonuna kadar katılıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Harikaa
    CEVAPLA
  • Misafir Güzel yazmış.. bende aynı düşünüyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Dogru söze "Haci Emmin ne desin..."
    CEVAPLA
  • Misafir Anneligi bu kadar basite indirecek bu kadar olur diyorum. Doğru anne olmayan birine neyi anlatıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir çocukluğunu yaşamasına izin verdiğim, yarış atı yapmadığım bir çocuk yetiştirdim..o da bende mutlu olduk..bu anlamda çok haklısınız..sevgiler..
    CEVAPLA
  • Misafir Elif hanım yazınızı tebessümle okudum tesbitlerinizi ve sizin bakış açınızı saygıyla karşılıyorum fakat şunu unutmamak lazım anne olmadan önce hepimiz siz gibiydik sizin gibi düşünüyorduk aynı duygulardaydık fakat anne olduktan sonra hayata ve çocuklara bakış açımız tam ters köşe yaparak değişti
    CEVAPLA
  • Misafir "bedelli annelik" üzerine. mutlaka okuyun...
    CEVAPLA
  • Misafir Ben de anneyim ve bu tür anneler nedeniyle gelecek nesillerden endişe duyuyorumm..
    CEVAPLA
  • Misafir Bir anneyim. Hiç kimseye soylememistim ama size bu yazınıza istinaden tavsiyem şöyle "Malesef anne olunca bu yazınızı daha iyi anlayacaksiniz" sevgilerr
    CEVAPLA
  • Misafir Bu neyin öfkesi, nasıl bi kabuk böyle kanar,,haklılık ve gerçeklik payı yok değil, ama az objektif fazla projektif bi duruşu var.Her şeye rağmen uzun yillar birinci grupta top kosturup annelige transfer olmus ikz annesi olarak saygı ve tebessümle karşılıyor ve dikkate almam gerektiğini düşünüyorum
    CEVAPLA
  • Misafir anne olmaya gerek yok anlamak için söyleminize saygı duyuyor ancak katılmıyor, uslubunuzu yıkıcı ve alaycı buluyorum. kadın kadının düşmanı değil dostu olmalıdır diyor ve size sevgi dolu günler diliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir anneniz bu yazınızı okuduysa çok üzülmüş olabilir diye düşünüyorum. annelik garip bir ruh halidir ve çoğu kez mantığın kitlendiği ama mutlaka sevginin esas olduğu bir ruh hali
    CEVAPLA
  • Misafir harika
    CEVAPLA
  • Misafir Anneyim ama sizi anlıyorum.Umarım geç kalmadan okur bu yazıyı anneler ve çocuklarına birey gibi davranırlar.
    CEVAPLA
  • Misafir Elif Hanım, hayat hikayenizi kaleme alışınızı çok sevdim. Bu yazınızı da haklı buluyorum. Ben de anneyim. İki oğlum artık 20 ve 15 yaşında. Şu sıralarda küçükleri izlerken sizin gibi düşünüyorum. Anneliğin bırakılabilecegini - hatta bırakılması gerektiğini düşünenlerdenim. Doğal yaşam :) Sevgiler
    CEVAPLA
  • Misafir nice
    CEVAPLA
  • Misafir Diyecek birşey yokki
    CEVAPLA
  • Misafir Ben se "anne olup anlayardanim" sanirim. Ve bu sıkıcı annlerin seni, yetersiz bir anne (aslinda normal anne:) oldugunu hissettirmeleri var ki o da ayri bir yazi konusudur. Ne yazik ki normal cocuklarinin "proje" cocuklardan cok cekecegi var. Asil uzucu olan da bu. Sevgiler
    CEVAPLA
  • Misafir Ben de anne olamadım ama yeğenlerimde anneleri kadar emeğim olduğuna inanıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Olağan üstü beni yansıtan bu yazıya tşklerrrr
    CEVAPLA
  • Misafir anne olamayanlardanım. biz bunu kabullendik ama çevremizdekiler kabullenmemize engel oluyorlar. ülkemin insanı kadınlığı sadece anne olmak zannediyor. en yakınlarımız bile canımızı yakmaya devam ediyor.
    CEVAPLA
  • Misafir anne olunca anladığım bir ton şey olmakla ve her defasında annemi anmış olmakla birlikte içinde bulunduğum çevre için tespitlerinizin çok doğru olduğu üzücü ama gerçek. çoçuğuna yüzyılın en başarılı projesi gözüyle bakan çok anne görüyorum. ha bir de emzirme konusuna değinmemişsiniz :) onu da askerlik anısı gibi anlatanlarımız çok :)
    CEVAPLA
  • Misafir N e kadar güzel yazmışsınız..bu durum bu kadar mı güzel ifade edilir..kutlarım sizi..
    CEVAPLA
  • Misafir Bravo.!!!!
    CEVAPLA
  • Misafir cok guzel harika
    CEVAPLA
  • Misafir madalyonun diğer yüzünü görebilenlere her zaman saygı duymuşumdur tebrikler
    CEVAPLA
  • Misafir Tek basina cocuk yetistiren, hayatin yukunu yalniz omuzlayan annelride anliyormu acaba bu beljide hic sorumluluk almamis bayan
    CEVAPLA
  • Misafir Ben anneyim ama tamamen size katiliyorum. Cocugumu buyuturken o komedinin icinde birsuru seyi anlayamiyorumdur. Su anda bile Ulkeme gittigimde artik arkadslarimin kocaman olmus cocuklarinin muhabbetlerini onlarin dahilierini , herkeskeskerden fark ki olduklarini dinlemek ten gercekten bunaliyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Süper yazı anlatım!Tebrik ediyorum☺
    CEVAPLA
  • Misafir Çok güzel günümüz annelere armağan olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Ben bir anneyim ve yazıyı sonuna kadar dikkatlice okudum; ve size yürekten katılıyorum.iyiki paylaştınîz, kendi adıma teşekkür ediyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Cok guzel bir yazi. Anne olmama ragmen hak verdim cok.
    CEVAPLA
  • Misafir Anne değilim, 18 yıllık öğretmenim. Elimden yüzlerce çocuk geçti, her biri böyle anneler tarafından yetiştirilmiş. Her anne çocuğunu kendi gibi yetiştirir. Kendi doğrularını çocuğunun da kabul etmesini ister. Çocuğunun kendi doğruları olmasını asla kabullenemez. Çocuklar bir birey olmaktan çok uzak yetişirler ve kendilerini maalesef ifade şansları yoktur. Ama annelere sorsanız asla öyle değildir. Annelerden lütfen gerçekleri görmelerini istiyorum. Göremiyorsunuz. O çocuklar sürekli sizlerin birer kopyası gibi yetişiyor. Çoğu kendi istedikleri gibi olamadıkları için hayat boyu yoğun sıkıntılar...
    CEVAPLA
  • Misafir her anne çocuğunu böyle yetiştirmiyor. sizde bu algıyı yaratanlara direkt kızmanız belki daha iyi olurdu. genelde anne olmayanları ezme, onlarda gariplik arama gibi bir kötü huyumuz da var. anne olmak illa bir çocuğu doğurmak değil, ona iyi bakmaktır. herkes de bunu hakkıyla yapmaz. karşılıksız sevmek ve birini yetiştirmek de anneliktir. bu bir çiçek, hayvan, kuzeniniz veya yeğeniniz de olabilir. bazen biyolojik ana-babasından daha hakkı geçer insanın. bu bir sorumluluktur. ebeveynlik büyük bir sorumluluktu, biz bunu almak yerine köpeklerimizle yaşamayı tercih ettik.” ellen degeneres
    CEVAPLA
  • Misafir Kısaca eklemek istiyorum bütün annelere hitaben yazılmış gibi ama öyle olmadığını umuyorum. Ayrıca kırıcı. Anneligin ne kadar yıkıcı bir surec olduğunu da bilmek ve anlamak gerekir .
    CEVAPLA
  • Misafir Çok üzülerek okudum yazıyı. Bu cümleyi ben de kurdum ama benim amacım sahip olinmak istenen ama olunmayan birseyi hatırlatmak değil şuydu : biliyorum çıldırmış gibiyim ama ve bu çok yıkıcı bir süreç. Herhangi bir mantığı yok belki ancak
    CEVAPLA
  • Misafir butun anneler boyle gibi olmus.
    CEVAPLA
  • Misafir Butun anneler boyle gibi olmus biraz.
    CEVAPLA
  • Misafir ....kendi Yaşadığınız cevreden çok etkilenmişsiniz.
    CEVAPLA
  • Misafir Mükemmel
    CEVAPLA
  • Misafir Muhteşem bir anlatım duygularimı dile getirdiniz teşekkür ederim sevgiler❤
    CEVAPLA
  • Misafir süper bir ifade, yumuşak bile diyebilirim. yüreğinize sağlık..
    CEVAPLA
  • Misafir anne olunca anlayacak
    CEVAPLA
  • Misafir muhteşem bir yazı, bin kere muhteşem bir yazı...
    CEVAPLA
  • Misafir korkunc
    CEVAPLA
  • Misafir harikasınız nasıl keyifle okudum dakikarca güldüm ama doyamadım verdiği keyfe..... sevgilerimle dilinize sağlık olsun
    CEVAPLA
  • Misafir ben de anne değilim; yazi içerik olarak doğru olabilir ama dili gereksizce sert tepkili.herhalde birilerine epey kızmıssınız:)
    CEVAPLA
  • Misafir anneyim... ama her kelimesine katılıyorum ve sinir oluyorum... ben öyle miyim bilmiyorum ama sinir oluyorumm...
    CEVAPLA
  • Misafir süper! mizahi bakışınıza bayıldım! bekarlığım boyunca dalga geçtiğim her şeyi ama her şeyi anne olunca ben de yaptım:) 2 erkek çocuk annesi olarak diyorum ki; benimkiler bildiğiniz gibi değil çok zeki, çok fena, çook farklı , çok çokk.:) anne olunca anlarsınız:))
    CEVAPLA
  • Misafir fazla agresif bir yazı bence. hatta saygısızlık boyutuna bile ulaşmış yer yer...her konuda birbirimize nefretimizi kusarcasına fikirlerimizi ortaya koymaktansa daha empati içerikli daha kibar daha saygılı özellikle daha insancıl davranmayı/konuşmayı/yazmayı tercih etmeliyiz. bu fikirlerim anne olmak veya olmamakla değil insan olmakla/kadın olmakla alakalı. kadınların artık birbiriyle daha dayanışmacı, işbirliğine yakın olması gerekirken, "kadının kadına yaptığına da bak" dedirtecek tarzda ilişkilerden/çekişmelerden/söylemlerden uzak kalınmalı bence...
    CEVAPLA
  • Misafir valla ben 'manyaklastım yahu cocugun eline dayadım ipadi' , yazıda kendimi buldum cok haklıymıssın diyecek bir anne tanımıyorum. yani boyle anneler tanıyorum da bunu kabul edecek kadar yureklisini tanımıyorum. her yorum da aynı tad..'cevrenizi değiştirin biz farklıyız bıdı bıdı'.. aynı yerden bakıyoruz konuya.. güzel olmuş :)
    CEVAPLA
  • Misafir bence buraya annelerin çıkıp da harika b,ir his çok kutsal bla bla yazması saçma bence çocukla da ok çocuksuz da ok hayat, herkesin seçimi kendine bir kadın asla çocuklu olmak zorunda değili hayatın tadını nasıl çıkartırsanızi çocuk beni engelleyecek olaydı yapmazdım ama dünyayı gezerim kızımla, olmasa da gezerdim bana göre hava hoş :) elinize sağlık ben de anne oldum anlamadım anlamayacağım da :)
    CEVAPLA
  • Misafir Yazinizi okurken hissettigim ilk dusunce bu oldu..ilginc :) bende bir anneyim..anne olmadan once de simdi de bahsettiginiz sekilde davranan anne ve babalari elestirdim ve dusuncelerimi onlarla acikca paylastim. Evlatlarimizi kendi yasayamadigimiz hayatlarimiza cevirirsek mutsuz cocuklar yetistirmis olacagimiz dusuncenize tabiki katiliyorum ama sunu unutmamak gerekir ki kendi caninizdan olan bir cani sizden daha fazla kimse bukadar karsiliksiz sevemez ve buyuzden bukadar istemese de korumaci davranamaz. Cunku anne oldugunuzda hayatiniz hic bir zaman eskisi gibi olamaz..anne oldugunuzda hicbir...
    CEVAPLA
  • Misafir bir anne, bir insan, bir ebeveyrn olarak diyebilirim ki, hayatta gercekten basima gelen en guzel tecrubelerden biri. ınsan ruhunu gelistiren, sabiri, karsiliksiz sevgiyi ogreten, bir insani gelistiren cok buyuk bir deneyim. diyecegim o ki - bu anneleri asagi gormeyin, cocuklari icin en iyisini yapmaya calisan anneler bunlar. evet sacmaliyor olabilirler ama bu durumda sizin goreviniz gercek dusunduklerinizi bu kisilere soylemektir. eger kendi arkadaslariniza bu dusuncelerinizi soylemekten acizseniz, bu sizi sadece iki yuzlu yapar. bence sizin probleminiz daha cok kendinizle ilgili...
    CEVAPLA
  • Misafir evet bence de arkadas cevrenizi hemen degistirmeye bakin. bu tip anneler gercekten de var ama bu tip olmayan da bir suru anne de var. ben bir anneyim. son zamanlarda sizin yazdiginiz tarzda anne olmayan kadinlar tarafindan yazilmis yazilar - serzenisler, sikayet dolu yazilar okudum. ben sizin yazinizda daha cok bir uzuntu sezinliyorum. butun yazi boyunca anne olmayisinizla ilgili bir uzuntu, bir seyleir ispatlamaya calisma sezinliyorum. sikayet etmeyin. eger bu insanlar sizi bu kadar rahatsiz ediyorsa bu insanlarla arkadaslik etmeyin. devami asagida...
    CEVAPLA
  • Misafir anne olunca anlamadim boyle bi dunya yok cevrenizi degistirin demeleri hos olmus hahaha yazi iyi ama hedefe ulasmistir. sal gitsin cocuk duse kalka ama sehirli anneler delirmis bizden uzak kalsinlar.
    CEVAPLA
  • Misafir evet, çocuk sahibi olmadan anlayamayacağınız bedensel, zihinsel ve maddi bir zorlanmaya maruz kalıyorsunuz. bunu patrondan fırça yemekle veya hafta sonu aralıksız çalışmakla filan karşılaştırmayın. ana okuluyla askeri kamp kadar fark var aralarında. işin başı-sonu bellidir, ebeveynliğin değil. mesele, ayarı kaçıranlara laf çakmak değil, ebeveynlerin kendilerine ve çocuklarına zarar vermemelerini sağlamak olmalı. biraz daha objektif ve bütünlüklü ele alınması gerekiyor yani.
    CEVAPLA
  • Misafir kabul, ayarsız aileler var ve bunlar genelde üst gelir grubundalar (tatminsiz aristokrasi, diyelim). bununla beraber, yazının tarzı ve içeriği, görünürdeki amacına aykırı gibi geldi bana. "anne olmadan da bazı yanlıları görmek mümkün" diyorsunuz, eyvallah. lakin bunu yaparken (ve reytinginizi arttırıken) gereğinden fazla agresyon kullanmışsınız. siz çok şahane sevişiyorsunuz, ama çocuklular sevişemiyor (ve o yüzden extreme parenting'e yöneliyorlar). neden? bu kadar baskıya ve endişeye maruz kalmayı onlar mı seçti, yoksa mutluluk kalıplarında ve hayat koşullarında mı bazı sorunlar...
    CEVAPLA
  • Misafir öfkeyle yazılmış bir yazı bence
    CEVAPLA
  • Misafir anneyim,ama size katılıyorum...
    CEVAPLA
  • Misafir bence arkadaş çevrenizi değiştirin elif hanım neredeyse tüm arkadaşlarım anne ama bu yazıda anlatılanlar gb davranan yok ama davranan anneler mutlaka var piyasada.ben de üni mezunu iyi bir kurumda yöneticiyim ama çocuğum bi yarış atı değil.annelik gerçekten çok başka birşey bambaşka bir sevgi duygu : annelik ama zaten herkes anne olmasın hakeden isteyen herkese allah nasip etsin...onlar sadece çocuk motor değil
    CEVAPLA
  • Misafir çevrenizde ne acı örnekler varmış kendinizi gerçekten tatmin etmenizi sağlayacak hallerini görmüşsünüz hep demek ki arkadaşlarınız da sizin kadar travmatik durumda :) önerim psikolog ha bu arada sevişemediklerini bildiğiniz arkadaşlarınız kendileri mi söyledi eşlerinden mi duydunuz ?
    CEVAPLA
  • Misafir yaşam bir denge, aydınlık ve karanlık, gece ve gündüz, kötülük ve iyilik, sevinç ve hüzün,....... vb. o dengeyi aramaya dair bir maceranın bütünü aslında hayat. içinde varolmak... ne dışında ne de tam ortasında.sadece kendi yerini diğer tüm şeylerin yerleriyle birlikte bilmek, bilebilmek abartmadan, hezeyanlara kapilmadan, emekle, sagduyuyla...
    CEVAPLA
  • Misafir annelik insanı ehlileştiren bir şey.çünkü mutluluğunuzu sizden bağımsız olan bir insanın mutluluğuna muhtaç kılıyorsunuz.aslında o size verilmiş bir emanet, kendine yetene kadar yanında olmanız,yardım etmeniz için.sonra bir gün belki yurtdışında yaşamaya karar verecek mesela,olabilir.o artık bağımsız bir insan.tam da olması gerektiği gibi.evlendi,işi gücü var,başka bir yerde ya da her neyse.tabi ki sevinçler paylaşılacak,gerekirse omuzunuzda ağlanacak bir limansınız.ama gelirse,gerekirse,ge-le-bilirse vs.belki anneliği kutsal yapan şey bu muhtaçlık.çünkü herkesin bir annesi olması gerekiyor.
    CEVAPLA
  • Misafir annelik insanın içinde farklı bir kapı açıyor evet. hırslar da çıkıyor bazen o kapıdan. ve bolca endişe, korku. içinden o kadar derin bir yere açılıyor ki çıkanları yönetmek mümkün olmayabilir de. (ben anne olunca ne oldu.. eskiden anaç değil miydim? yaratılışımda var, öyleydim. hatta daha fazla. anne olunca kızım için sağlığıma, ruh sağlığıma dikkat eder olduğumdan bir parça bencilleştim bile çevreme karşı) bizde annelik biraz da statü kazandırıyor kadına, evet. haklı, haksız tartışılır.. kadın olarak kazandığımız kazanabildiğimiz tüm statülere sahip çıkmaktan yanayım :)
    CEVAPLA
  • Misafir harika bir tespit olmuş, "proje anne" lafına bayıldım, ben de bir çocuk annesiyim ve tamamen katılıyorum, çok haklısınız, annelik bir artislik, şımarıklık mevzusu olamaz, yüce bir histir, çok özeldir, anneliği de ele ayağa düşürdüler, özellikle ünlüler "yok göğüslerim svegi ve süt dolu" yok bilmem ne diyen arıza bit beyinliler, annelik elbette kutsal ama mahremdir de.
    CEVAPLA
  • Misafir bazı konularda gerçekten haklısın... :) birde anne olmaları yüzünden kendilerine hak görüp evde beslenen hayvanları sorumluluktan sayılmaz diye eleştirenler var... yahu dilsiz derdini anlatamayan bir canlıyı beslemekten ala sorumluluk mu var...:)
    CEVAPLA
  • Misafir bende diyorumki anne olunca anlarsınız. annelik bir canı sadece 9 ay karnında taşımak değildir ocanı hayata hazırlarken geçirilen fedakar bir süredir.
    CEVAPLA
  • Misafir dünyadaki tüm anneleri tanıyormuş gibi fazla genel ve aşağılayıcı bir yorum.tıpkı o annelerin yaptığı gibi.yeni arkadaşlar edinmek gerek
    CEVAPLA
  • Misafir anne olunca anlarsınız!!
    CEVAPLA
  • Misafir yürü be!!!
    CEVAPLA
  • Misafir oldukça aşagilayici bir yorum. belli ki bazi tepkiler hakli gosterilmis hayatinizda. yazik.
    CEVAPLA
  • Misafir 2 çocuk annesiyim ve sen biraz haklısın..
    CEVAPLA
  • Misafir bu yazdıkların hepsine bi gün gülüp geçersin.. anne olunca :))))))))))))
    CEVAPLA
  • Misafir çok güzel anlatmışsınız,çoğu zaman ben de çocuk yetiştirmeyi bilmek için anne olmak gerekmez diye düşünmüşümdür...
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.