Yaz mevsimi bitiyor. Sonbaharın yaklaştığı şu günlerde vücudumuzu iklim değişikliğine hazırlamamız gerekiyor. Hava sıcaklığının düşmesinden kaynaklanan grip, bonito, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmamak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ihtiyacımız var. Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Yılmaz, bu konuda önemli ipuçları veriyor ve toksinlerden arınmak için bir de detoks önerisi sunuyor.
Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz?
Sonbahar mevsiminde insanlar, hava değişiminden dolayı depresyona girme olasılıkları yükseldiğinden, hamurlu gıdalara ve abur cubur diye tabir ettiğimiz sağlıksız beslenmeye daha meyilli olmaktadırlar. Bu noktada depresyonun önüne geçebilmemiz için B vitamini grubu gıdaları tüketmemiz gerekmektedir. Bu grubun içerisinde tam tahıllı ürünler, et ve süt ürünleri, kuru bakliyat, sebze ve meyveler yer almaktadır.
Bağışıklık sistemimizi hangi besinlerle güçlendirerek vücut direncimizi artırabiliriz?
A vitamini açısından zengin olan kayısı, yumurta, karaciğer ve yeşil yapraklı sebzeleri tüketmekle işe başlayabiliriz. Örneğin, karaciğeri 14 günde 1 tüketebiliriz. C vitamini; maydanoz, kuşburnu, limon, çilek, greyfurt, yeşil sivri biber, karnabahar, karalahana, brokoli vb. sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. E vitaminini de genelde bitkisel yağlardan, soya yağından ve yağlı tohumlardan alabiliriz.
Çinkoyu et, karaciğer, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru bakliyat ve diğer et ürünlerinden; selenyum’u böbrek, yürek, deniz ürünleri ve yumurtadan; magnezyumu muz, badem, ceviz, tahıl, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru bakliyatlardan rahatlıkla alabiliriz. Bunlar zaten sonbahar ve kış mevsiminde rahatça bulunan besin maddeleridir. Bununla beraber metabolizmayı hızlandırmak için zencefil ve yeşil çay içilmelidir.
Sağlıklı beslenme açısından ben günde 3-4 fincan çay veya kahve tüketilmesini öneriyorum, bunun 2-3 fincanı mate çayı olursa daha iyi olur. Bunlarla beraber, sonbaharda bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için aynı zamanda antioksidan almamız gerekiyor. Antioksidan da biraz önce saydığım besinlerin çoğunda var. A, C, E vitamini ve selenyum, çinko, magnezyum mineralleri içeren besinlerin içerisinde sıklıkla bulunuyor. Antioksidan, vücudun içerisindeki oksitlenmeyi önlemeye çalıştığından dolayı bu besinler, hastalıklara daha az yakalanmamızı veya hastalıkları daha hızlı atlatmamızı sağlar.
Antioksidanın bol olduğu sebze meyveler hangileridir?
Genelde kırmızı ve yeşil renkli sebze ve meyveler, mesela domates, brokoli, yeşilbiber, kırmızıbiber, elma, limon, portakal, greyfurt ve bütün yeşil yapraklı sebzeler. Bunları tükettiğimiz takdirde “Hiç grip olmaz mıyız? Soğuk algınlığına yakalanmaz mıyız?” derseniz, elbette ki yakalanabiliriz ama en azından çok hafif bir şekilde atlatmamız mümkün olur. Ayrıca yeterli derecede (15-20 dakika) güneş ışığında kalırsak D vitamini almış oluruz. Belli oranlarda süt, yoğurt tüketmemiz gerekiyor ki kemiklerimiz güçlenebilsin.
Sonbahar detoksunun ayrıntıları nelerdir?
3 gün yeterli olur. Zaten 3-5 günlük uygulamadan sonra vücut toksinlerden arındığı için, tekrar normal gıdaya geçtiğinizde fazlalıklarınızdan 1-2 kilo kadar gitmiş olacaktır. Detoks halsizliğe yol açtığı için en fazla 5 gün uygulayabiliriz. Detoks ile birlikte normal temponun biraz üzerinde, yarım saatlik bir egzersiz de faydalı olacaktır. Dengeli bir biçimde beslendiğimizde, egzersiz ve bolca su tüketimi de zaten bizi sağlıklı beslenmeye doğru itmiş oluyor. Detoksunuzu yaparken bir ürüne yönelmektense, bıkmamak ve uzun vadeli sürdürebilmek için değişik ürünlere yönelip yelpazenizi daha geniş tutabilirsiniz. Mesela her gün yeşil çay içmekte ısrar ederseniz kısa süre içerisinde bıkkınlık verebilir, ama bir gün yeşil çay, bir gün mate çayı, bir gün zencefil çayı şeklinde ikame yapmanız daha yerinde olur.
Sonbahar detoksu
Kahvaltısı: 1 kase sade mısır gevreği ve 1 bardak az yağlı süt
Ara: 1 porsiyon meyve
Öğle yemeği: Sebze çorbası, bol miktarda sebze (zeytinyağlı, haşlanmış veya buharda pişmiş), bol limonlu salata + 1 elma
Ara: 1 porsiyon meyve
Akşam yemeği: Sebze çorbası, bol miktarda sebze (zeytinyağlı, haşlanmış veya buharda pişmiş), bol limonlu salata + 1 elma
Ara: 1 porsiyon meyve
1 porsiyon meyve ölçüleri: 1 elma, veya 1 armut, veya muz (ithal ise 1/2 yerli ise 1 adet), veya 1/2 nar, veya iri üzüm (15 adet), veya çekirdeksiz üzüm (20 adet), veya 1 kivi, veya 1/4 ayva vb.
İçmeniz gereken su miktarı: 2-3 litre
İçebileceğiniz çaylar: 3 fincan yeşil çay veya mate çayı veya zencefil çayı
Gün içinde yiyebileceğiniz kuru yemiş miktarı: 6-8 tane tuzsuz fındık + 4 tane tuzsuz badem + 2 tane ceviz
Yazı: Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Yılmaz
Sağlıklı beslenmek için bunlara dikkat!
Sonbahar ile birlikte havaların soğumasıyla vücut direncimiz de düşer. Bu aylarda hava, çok ani değişimler gösterir. Bu ani hava değişimleri ile vücut direncimiz olumsuz etkilenir ve hasta olmamız an meselesidir. Enfeksiyon hastalıkları sonbahar ve kış aylarında büyük bir artış gösterir. Doktorlar, enfeksiyon hastalıklarının, bağışıklığı zayıf kişilere çok rahat ulaşabileceğine ve bu hastalıklardan korunmamızın sağlıklı uyku ve sağlıklı beslenme ile mümkün olacağına dikkat çekiyorlar.
Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın!
İhtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri ancak yeterli beslenme ile alabiliriz. A ve C vitaminleri, antioksidan vitaminlerdir. Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı direnç kazandırır.
- Yeşillikler, "C vitamini" deposu olduğundan bolca yeşillik yiyin.
- Doğal meyve suyu için.
- Kuşburnu çayı için! Kuşburnu çayı "C vitamini" yönünden zengindir.
- Öğün aralarında ve yemeklerde bolca salata tüketin.
- Protein yönünden zengin olan besinleri tüketin! Protein yönünden zengin olan besinler, doku onarımı ve doku yapımını sağlar.
- Özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin açısından zengindir.
YORUMLAR