Hamileliğin 34. haftasında bebeğinizin kilosu ve gelişimi
Bebeğiniz şu an yaklaşık 2150 gram ve 46 cm, yaklaşık bir kavun kadar. Cildi hiç olmadığı kadar yumuşak. Merkezi sinir sistemi ve akciğerleri de olgunlaşmakta. Eğer erken doğumdan endişeleniyorsanız şunu bilin ki genelde 34-37 hafta arası doğanların hiçbir sağlık problemi olmaz. Sadece doğduklarında yenidoğan ünitesinde bir süre kalırlar ama büyük ihtimalle önemli bir sorunu olmaz.
34 haftalık bebek nasıl görünür?
Hamileliğin 34. haftasında sizde meydana gelen değişiklikler
Kilonuz
Eğer ortalama kiloya sahip ve tek bir bebeğe hamileyseniz 34. hafta itibariyle önerilen kilo artışı 11 ya da 12 kilodur. Bazı kadınlar bundan daha az ya da daha fazla alabilirler. Eğer ikiz taşıyorsanız şimdiye kadar biraz daha fazla almanız beklenir.
Hamilelikte göz sorunları
Hamileliğinizin 34. haftasında gözlerinizde birtakım belirtiler hissedebilirsiniz. Hamilelik hormonlarından dolayı son haftalarda gözlerde kuruluk, görüşün eskisi gibi keskin olmaması, miyop veya hipermetrop şikayetlerinin artması gibi durumlar görülmesi normaldir.
Hamileliğin 34. haftasında yorgunluk
Bu haftayla beraber yeniden yorgunluk belirtileri hissedebilirsiniz ve bu his ilk üç aylık dönemdekinden daha farklıdır. Bu yorgunluk altında olduğunuz fiziksel zorlama ve sık sık idrara çıkma, huzursuz geceler geçirmenizden dolayı gayet anlaşılır bir durumdur. Şimdi biraz yavaşlama ve doğum ve sonrası için enerji depolama zamanı. Uzun zaman oturduktan ya da yattıktan, sonra hemen kalkmayın. Ani kalkışlarda başınız dönebilir.
Hamilelikte kaşıntılar
Eğer karnınızda, kalçanızda ya da poponuzda kaşıntılı kırmızı şişlikler fark ederseniz, bunun nedeni "kaşıntılı ürtikeryal papüller” denilen zararsız ama rahatsız edici bir hastalık olabilir. Ciddi bir soruna yol açmaması için doktorunuza bunları gösterin. Gerekirse doktorunuz sizi dermatoloğa yönlendirecektir.
Hamilelikte hemoroid
Hemoroidler bağırsaklardaki varis damarlarıdır. Büyüdükçe acısı artabilir. Eğer zamanınızın çoğunu oturarak harcıyorsanız ağrılar daha şiddetli olabilir. Buz torbaları, hamamelis ve sıcak bir duş bunlara iyi gelir.
Hamilelikte gaz sorunu
Hamilelikte midede ve bağırsaklarda biriken gazdan dolayı şişkinlik ve bitkinlik hissedebilirsiniz. Gaz hissini geçirmek için, amacınız her gün küçük porsiyonlarla 6 öğün yemek olsun (veya 3 tam büyük öğün) böylece sindirim sisteminizi zorlamamış olacaksınız.
Vücudunuz artık bebeğinizi de beslemek için ekstra çaba harcamak zorunda, dolayısıyla metabolizmanız her zamankinden biraz daha yavaş çalışıyor. Bu durum da şişkinlik ve gaz sorunlarına neden olabilir. Gebelik beslenmenize odaklanın ve kabızlıktan kaçınmak için bol su tüketin.
Bacak krampları
Bu aralar en yoğun yaşadıklarınızdan biri bacak ağrılarınız, bunun ise 3 nedeni var; hamilelik kilosu, şişme ve yorgunluk en tepe noktasındadır. Eğer bir kasılma hissediyorsanız, soğuk bir yüzeyde ayakta durmayı deneyin.
Hamilelik çatlakları
Sarışınsanız ve genetik olarak çatlaklara eğiliminiz varsa, çatlağınızın olma oranı koyu renk saçlılardan (tenlilerden) daha fazladır. Ama teniniz ve saç renginiz ne olursa olsun vücut çatlaklarını önlemek için doğuma kadar az kilo almaya çalışın. Aynı zamanda karnınızı doğal yağlarla veya kremlerle nemlendirmeniz de çatlakları engellemenize yardımcı olacaktır.
Hamilelikte el ayak uyuşması ve şişmesi
Hamileliğinizin bu haftalarında el ve ayak parmaklarınızda, bileklerinizde acı, hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organ gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir. Bu da el bileklerinde bulunan kemikli bir kanal olan Karpal Tünel'deki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun.
Hamilelikte saçlar ve tüyler
Biliyorsunuz hamileyken saçınız daha hızlı uzamaya başlayacak ve daha fazla parlak olacak. Aynı şekilde, beklenmedik yerlerde de tüylerinizin normalde olduğundan daha farklı şekilde uzadığını fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin, bildiğimiz hamilelik hormonları! Ağda yaptırmak gebelikte güvenlidir ama cildiniz her zamankinden daha hassas olduğundan dolayı normalde olduğunuzdan biraz daha dikkatli olmanız gerekecektir.
Nefesin kısalması
Hamilelik boyunca karnınız büyür de büyür ancak ciğerleriniz de aynı oranda büyümeye müsait değil, bu yüzden banyoyu ziyaretinizden sonra soluksuz kalabilirsiniz. Sol tarafınızdan uyumak gece uykunuzu rahatlatabilir. Arada sırada nefes egzersizleri yapabilirsiniz.
Uyumada güçlük
Yaklaşan doğumdan korkmuyorsanız, öyleyse bacak krampları ve banyo yolculukları gözünüzü kırpmanıza izin vermeyecek. Kendinizi sakinleştirmek için sıcak su doldurduğunuz küvette uyumaya çalışın, bir bardak sıcak süt için veya internette gezinin ya da televizyon yerine kitap okumayı veya müzik dinlemeyi seçin.
Kolostrum sızıntısı/ Süt sızıntısı
Doğum yaklaştıkça göğüslerinizden sarımsı süt öncesi bebeğinizin ilk içeceği kolostrum sızıntısı olabilir. Sızıntı birkaç damladan fazla olmayacaktır ama eğer kendinizi rahatsız hissederseniz göğüs pedlerinden deneyin.
***
İpucu: Bebeğiniz hakkındaki anıları kaydedin
Bebeğiniz hakkında çok fazla umudunuz, hayalleriniz var ve her biri hatırlanmaya ve paylaşmaya değer. Bunları unutmadan önce bir mektup yazarak kaydedin. Karnınızdaki hiç tanışmadığınız o küçük komik şeyi hissedin. Sadece içinizden konuşmayın. Bebeğinizi hayalinizde canlandırmaya başlayın ve gözlerinizin önüne gelen şeye içinizden gelenleri yazın.
Hamileliğin sizin için ne ifade ettiğinden bahsedin, hayatınızın ve dünyanızın nasıl değiştiğinden de. Aşerdiğiniz yiyecekleri yazın ve bu aşermelerinizin ne kadar zamanınızı aldığından bahsedin. Bebeğinizin ismine nasıl karar verdiğinizden bahsedin. Hamileliğinizi ilk öğrendiğinizde, ilk tekmelediğinde, cinsiyetini öğrendiğinde hissettiklerinizi anlatın. Gelecekte nasıl olacağınıza dair hayallerinizi yazın (kendinizi onun salıncağını sallarken, bahçede futbol oynarken, mutfakta kek yaparken hayal edin) ve bebeğinizin geleceğinin nasıl olacağına dair hayaller kurun. Mektup içeriğini koyun ve öpücüğünüzle mühürleyin. Bebeğinize mektuplar sizin ve bebeğiniz için en değer varlığınız olacak.
***
Gebeliğin 34. haftası ile ilgili uzman görüşü
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 34. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
- Cilt altı yağ dokusu artan bebek artık daha tombul gözükmeye başlar. Doğumdaki yağ oranı civarındadır. Cilt altında depoladığı yağ hem ısı koruyucu hem de enerji depoladığı bölümdür. Artan cilt altı yağ dokusu ile cildi daha pürüzsüzdür.
- Erkek bebekte testisler skerotumda izlenir. Ultrasonografide gözlenir.
- Bu haftalardaki amnios mayi oluşan rahim kasılmalarından bebeğin basınca maruz kalmasını önler.
- Oluşan bağışıklık sistemi nedeniyle bebek daha dirençlidir. Doğumdan sonra ilk anne sütünün de bağışıklık özelliği yüksek olmaktadır. Bu nedenle bebeğin doğum sonrası hemen emzirilmesi daha uygundur.
- Hormonal değişimler, alınan kilolar yaklaşan doğum nedeniyle oluşan kaygılar gebenin bazen uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Uykusuz geceler ve sürekli yorgunluk hali oluşabilir. Bu durumları en aza indirmek amacıyla düzenli yürüyüşler yapmak, egzersizler yapmak iyi gelecektir. Dinlenme dönemlerinde ayakları uzatmak, bacaklardaki basıncı da rahatlatır.
- Psikolojik olarak beynimizdeki tüm düşüncelerde uzaklaşıp burundan nefes alıp yavaş yavaş ağızdan vererek rahatlayabiliriz. Gün içinde birkaç kez rahatlatıcı uzun solunum egzersizleri ile rahatlama olur.
- Dönem dönem enerji dolu, dönem dönem yorgunluk atakları olabilir. Bazen bu dönemlerde iştahsızlık olabilir. Kimi zaman 1-2 kilo kaybı da izlenir. Gebenin açlık hissetmemesi bebeğin aç olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle doğuma kadar az ve sık öğünlerle bebeğin gelişimine yardımcı olmak gerekir. Hızlı kilo alan gebelerde de direk diyet olmaz. Bu dönemde beslenme düzenlenmesine gidilir. Gebelerde metabolizma bu dönemde % 25 artar.
- Gebelerin bir kısmında tek taraflı kalça ağrıları olabilir. Siyatalji denilen sinir sıkışma ağrıları da artan kilolar, hormonal değişimler ve kontrolsüz hareketler ile gebelikte sık ortaya çıkar.
YORUMLAR