Hamileliğin 34. haftasında bebeğinizin kilosu ve gelişimi


Bebeğiniz şu an yaklaşık 2150 gram ve 46 cm, yaklaşık bir kavun kadar. Cildi hiç olmadığı kadar yumuşak. Merkezi sinir sistemi ve akciğerleri de olgunlaşmakta. Eğer erken doğumdan endişeleniyorsanız şunu bilin ki genelde 34-37 hafta arası doğanların hiçbir sağlık problemi olmaz. Sadece doğduklarında yenidoğan ünitesinde bir süre kalırlar ama büyük ihtimalle önemli bir sorunu olmaz.



34 haftalık bebek nasıl görünür?




Hamileliğin 34. haftasında sizde meydana gelen değişiklikler

Kilonuz

Eğer ortalama kiloya sahip ve tek bir bebeğe hamileyseniz 34. hafta itibariyle önerilen kilo artışı 11 ya da 12 kilodur. Bazı kadınlar bundan daha az ya da daha fazla alabilirler. Eğer ikiz taşıyorsanız şimdiye kadar biraz daha fazla almanız beklenir.


Hamilelikte göz sorunları

Hamileliğinizin 34. haftasında gözlerinizde birtakım belirtiler hissedebilirsiniz. Hamilelik hormonlarından dolayı son haftalarda gözlerde kuruluk, görüşün eskisi gibi keskin olmaması, miyop veya hipermetrop şikayetlerinin artması gibi durumlar görülmesi normaldir.


Hamileliğin 34. haftasında yorgunluk

Bu haftayla beraber yeniden yorgunluk belirtileri hissedebilirsiniz ve bu his ilk üç aylık dönemdekinden daha farklıdır. Bu yorgunluk altında olduğunuz fiziksel zorlama ve sık sık idrara çıkma, huzursuz geceler geçirmenizden dolayı gayet anlaşılır bir durumdur. Şimdi biraz yavaşlama ve doğum ve sonrası için enerji depolama zamanı. Uzun zaman oturduktan ya da yattıktan, sonra hemen kalkmayın. Ani kalkışlarda başınız dönebilir.





Hamilelikte kaşıntılar

Eğer karnınızda, kalçanızda ya da poponuzda kaşıntılı kırmızı şişlikler fark ederseniz, bunun nedeni "kaşıntılı ürtikeryal papüller” denilen zararsız ama rahatsız edici bir hastalık olabilir. Ciddi bir soruna yol açmaması için doktorunuza bunları gösterin. Gerekirse doktorunuz sizi dermatoloğa yönlendirecektir.


Hamilelikte hemoroid

Hemoroidler bağırsaklardaki varis damarlarıdır. Büyüdükçe acısı artabilir. Eğer zamanınızın çoğunu oturarak harcıyorsanız ağrılar daha şiddetli olabilir. Buz torbaları, hamamelis ve sıcak bir duş bunlara iyi gelir.



Hamilelikte gaz sorunu

Hamilelikte midede ve bağırsaklarda biriken gazdan dolayı şişkinlik ve bitkinlik hissedebilirsiniz. Gaz hissini geçirmek için, amacınız her gün küçük porsiyonlarla 6 öğün yemek olsun (veya 3 tam büyük öğün) böylece sindirim sisteminizi zorlamamış olacaksınız.


Vücudunuz artık bebeğinizi de beslemek için ekstra çaba harcamak zorunda, dolayısıyla metabolizmanız her zamankinden biraz daha yavaş çalışıyor. Bu durum da şişkinlik ve gaz sorunlarına neden olabilir. Gebelik beslenmenize odaklanın ve kabızlıktan kaçınmak için bol su tüketin.




Bacak krampları

Bu aralar en yoğun yaşadıklarınızdan biri bacak ağrılarınız, bunun ise 3 nedeni var; hamilelik kilosu, şişme ve yorgunluk en tepe noktasındadır. Eğer bir kasılma hissediyorsanız, soğuk bir yüzeyde ayakta durmayı deneyin.


Hamilelik çatlakları

Sarışınsanız ve genetik olarak çatlaklara eğiliminiz varsa, çatlağınızın olma oranı koyu renk saçlılardan (tenlilerden) daha fazladır. Ama teniniz ve saç renginiz ne olursa olsun vücut çatlaklarını önlemek için doğuma kadar az kilo almaya çalışın. Aynı zamanda karnınızı doğal yağlarla veya kremlerle nemlendirmeniz de çatlakları engellemenize yardımcı olacaktır.


Hamilelikte el ayak uyuşması ve şişmesi

Hamileliğinizin bu haftalarında el ve ayak parmaklarınızda, bileklerinizde acı, hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organ gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir. Bu da el bileklerinde bulunan kemikli bir kanal olan Karpal Tünel'deki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun.


Hamilelikte saçlar ve tüyler

Biliyorsunuz hamileyken saçınız daha hızlı uzamaya başlayacak ve daha fazla parlak olacak. Aynı şekilde, beklenmedik yerlerde de tüylerinizin normalde olduğundan daha farklı şekilde uzadığını fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin, bildiğimiz hamilelik hormonları! Ağda yaptırmak gebelikte güvenlidir ama cildiniz her zamankinden daha hassas olduğundan dolayı normalde olduğunuzdan biraz daha dikkatli olmanız gerekecektir.


Nefesin kısalması

Hamilelik boyunca karnınız büyür de büyür ancak ciğerleriniz de aynı oranda büyümeye müsait değil, bu yüzden banyoyu ziyaretinizden sonra soluksuz kalabilirsiniz. Sol tarafınızdan uyumak gece uykunuzu rahatlatabilir. Arada sırada nefes egzersizleri yapabilirsiniz.




Uyumada güçlük

Yaklaşan doğumdan korkmuyorsanız, öyleyse bacak krampları ve banyo yolculukları gözünüzü kırpmanıza izin vermeyecek. Kendinizi sakinleştirmek için sıcak su doldurduğunuz küvette uyumaya çalışın, bir bardak sıcak süt için veya internette gezinin ya da televizyon yerine kitap okumayı veya müzik dinlemeyi seçin.


Kolostrum sızıntısı/ Süt sızıntısı

Doğum yaklaştıkça göğüslerinizden sarımsı süt öncesi bebeğinizin ilk içeceği kolostrum sızıntısı olabilir. Sızıntı birkaç damladan fazla olmayacaktır ama eğer kendinizi rahatsız hissederseniz göğüs pedlerinden deneyin.



***



İpucu: Bebeğiniz hakkındaki anıları kaydedin

Bebeğiniz hakkında çok fazla umudunuz, hayalleriniz var ve her biri hatırlanmaya ve paylaşmaya değer. Bunları unutmadan önce bir mektup yazarak kaydedin. Karnınızdaki hiç tanışmadığınız o küçük komik şeyi hissedin. Sadece içinizden konuşmayın. Bebeğinizi hayalinizde canlandırmaya başlayın ve gözlerinizin önüne gelen şeye içinizden gelenleri yazın.


Hamileliğin sizin için ne ifade ettiğinden bahsedin, hayatınızın ve dünyanızın nasıl değiştiğinden de. Aşerdiğiniz yiyecekleri yazın ve bu aşermelerinizin ne kadar zamanınızı aldığından bahsedin. Bebeğinizin ismine nasıl karar verdiğinizden bahsedin. Hamileliğinizi ilk öğrendiğinizde, ilk tekmelediğinde, cinsiyetini öğrendiğinde hissettiklerinizi anlatın. Gelecekte nasıl olacağınıza dair hayallerinizi yazın (kendinizi onun salıncağını sallarken, bahçede futbol oynarken, mutfakta kek yaparken hayal edin) ve bebeğinizin geleceğinin nasıl olacağına dair hayaller kurun. Mektup içeriğini koyun ve öpücüğünüzle mühürleyin. Bebeğinize mektuplar sizin ve bebeğiniz için en değer varlığınız olacak.


***


Gebeliğin 34. haftası ile ilgili uzman görüşü

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 34. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Cilt altı yağ dokusu artan bebek artık daha tombul gözükmeye başlar. Doğumdaki yağ oranı civarındadır. Cilt altında depoladığı yağ hem ısı koruyucu hem de enerji depoladığı bölümdür. Artan cilt altı yağ dokusu ile cildi daha pürüzsüzdür.

  • Erkek bebekte testisler skerotumda izlenir. Ultrasonografide gözlenir.

  • Bu haftalardaki amnios mayi oluşan rahim kasılmalarından bebeğin basınca maruz kalmasını önler.

  • Oluşan bağışıklık sistemi nedeniyle bebek daha dirençlidir. Doğumdan sonra ilk anne sütünün de bağışıklık özelliği yüksek olmaktadır. Bu nedenle bebeğin doğum sonrası hemen emzirilmesi daha uygundur.

  • Hormonal değişimler, alınan kilolar yaklaşan doğum nedeniyle oluşan kaygılar gebenin bazen uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Uykusuz geceler ve sürekli yorgunluk hali oluşabilir. Bu durumları en aza indirmek amacıyla düzenli yürüyüşler yapmak, egzersizler yapmak iyi gelecektir. Dinlenme dönemlerinde ayakları uzatmak, bacaklardaki basıncı da rahatlatır.

  • Psikolojik olarak beynimizdeki tüm düşüncelerde uzaklaşıp burundan nefes alıp yavaş yavaş ağızdan vererek rahatlayabiliriz. Gün içinde birkaç kez rahatlatıcı uzun solunum egzersizleri ile rahatlama olur.

  • Dönem dönem enerji dolu, dönem dönem yorgunluk atakları olabilir. Bazen bu dönemlerde iştahsızlık olabilir. Kimi zaman 1-2 kilo kaybı da izlenir. Gebenin açlık hissetmemesi bebeğin aç olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle doğuma kadar az ve sık öğünlerle bebeğin gelişimine yardımcı olmak gerekir. Hızlı kilo alan gebelerde de direk diyet olmaz. Bu dönemde beslenme düzenlenmesine gidilir. Gebelerde metabolizma bu dönemde % 25 artar.

  • Gebelerin bir kısmında tek taraflı kalça ağrıları olabilir. Siyatalji denilen sinir sıkışma ağrıları da artan kilolar, hormonal değişimler ve kontrolsüz hareketler ile gebelikte sık ortaya çıkar.



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir bende 34
    CEVAPLA
  • Misafir 34 2 günlük hamileyim bebeğimin kilosu 2300 maşallah çok şükür sağlıklı bir şekilde hepimiz tek nefeste doğurmak nasip olur
    CEVAPLA
  • Misafir Bende Azərbaycandanim 33 hafta 5gunluk hamileyim Allahin izni ile oğlum olcaq yuregim çok sıklıyor nefes almıyorum Allah hepimizin çocuğunu selamet etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 34 haftalık hamileydim sancım vardı hastaneye gittim serum verdiler sancım durmadı ve beni acil sezeryan ettiler bebeğin iyi dediler sonra bebeğin ciğerleri gelişmemiş dediler kuveze koydular sonra başka bi hastaneye götürüldü ve bebeğin ciğerleri kana mış benim bebeğim öldü sizce ihmal varmı lütfen bana yardım edin
    CEVAPLA
  • Misafir 34haftalik hamileyim bebek2700 kg dediler iki hafta onden gidiyor kilosu ne yapmam gerekir
    CEVAPLA
  • Misafir 34 havtalık hamileyim çamaşırımda lekelenme gördüm acaba bir sıkıntı olurmu ne yapsam acile gitmem gerekiyormu
    CEVAPLA
  • Misafir 33+1 günlük hamileyim. Heyecanlı bekleyişteyiz hastane çantamızı tamamlamaya çalışıyoruz bir yandan bir yandan da hayal kuruyoruz ikinci kızım olacak bir kızımın adı Beste karnımdakini adını da Beyza vereceğiz inş.
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamileyim ve ayaklarim ellerim yüzüm şiş ve miydemde bogazimda aceyip bir yanma var ve neden oldugunu bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Selam aleykum 35+5gunluk hamileyim nefes darligindan oluyorum saniyorum bazen bnmde kizim olacak adı aybuke INŞALLAH
    CEVAPLA
  • Misafir Sakın yazın hamile kalmayın
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftayım çok agirlastim 3 hafta sonra falan doğurmak istiyorum sıcak havalar beni mahvetti. plânlı gebelik düşünenler yaza hamilelik getirmesinler çok zor ????????
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftayım çok sıcak ve bugün özellikle kızım sağ tarafa ciddi toplandı acaba dönüyor mu çok merak ediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Slm
    CEVAPLA
  • Misafir 34.haftadayım kızım olacak adı allah nasıp ederse Duru olacak rabbim herkese sağlıklı dogumlar nasıp etsn
    CEVAPLA
  • Misafir 34 hafta 2 günlük erkek çocuk bekleyen bi anneyim allh herkese kolay Doğum sağlıklı evlatlar versin tek nefeste günahlardan arınmış olarak yavrularımızı kucağımıza almayı nasıp etsin inslh allh bana dua edın kızlar
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftanın içindeyim bebeğin 2100 gram bizde kordonda damar eksikligi var ama doktorumuz hiç bir sorun yok dedi çok saglikliymis adıda ege olacak
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 34 haftalık hamileyim ve canım sürekli kuru kahve istiyor ne yapmalıyım nedeni ni bilen var mı acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 34 haftalık hamileyim ve canım sürekli kuru kahve istiyor ne yapmalıyım nedeni ni bilen var mı
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba 32 hafttada 1 947
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalık hamileyim 53 kiloyum
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 34 4 hamileyim bebeğin kilosu 1.700 normalmi birde pılesentada erken yaşlanma var kilo almasına neden olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Onu tabi Allah bilir canım ama 9 ay on gün derler normalde kilosu ayına göre iyi bende 33hafta4 günlük falanim artık çok sabirsizlaniyoruz eşimle Rabbim hepimizi en yakın zamanda kurtarsin inşallah ne diyim
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalik hamileyim dogum ne zamn olur 2 kilo bebek
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba 33 hafta 4 günlük hamileyim bebeğim 2000g sizce normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir 40 haftalık hamileyim 3600 gr doğurmak istiyorum artıkkkkkkk
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba 34 haftalik hamileyim ama bebek 10 gün öndedi bunu anlamadim ne demek
    CEVAPLA
  • Misafir bayramda doğarsa adını bayram koycam diyen eşim var kızlar yardım edin :)
    CEVAPLA
  • Misafir :)) bayramda güzel isim :) isim konusu çok zor iş miş meğer << bende isim konusunda çok kararsızım doğuma kadar bulamazsam içime sinen bir isim eşime bırakcam oda nüfus memurunun adını sorarım yaz hocam der yazdırırım adamın adı ne ise bebeğe koyarız artık dedi bunlar çekilir dert değil :))
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamileyim 57 kiloyum
    CEVAPLA
  • Misafir nasıl insansın sen vicdansız :)
    CEVAPLA
  • Misafir bende34
    CEVAPLA
  • Misafir 5aylık hamileyim 52 kilodayım sizce normal mi?
    CEVAPLA
  • Misafir hamilelikte oruc tutulurmu sen salak mısın
    CEVAPLA
  • Misafir sacma sacma seyler yazmayın
    CEVAPLA
  • Misafir ben 13 haftalık hamileyim ama geç döllenme ultrasonda 16 haftalık çıkıyo çok kafam karisti
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftadayim bebeği hareket merrill çok yavaşladı normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftadaym bebeğmn hareketlrri çpk yavaşladı normslmi
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık hamileyim bebeğim 2 200 gr iyice aşşağı indi baskı artıyo gittiğim doktorlar gayet iyi sağlıklı diyor normal mi?
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık hamileyim bebegim 2 200 civarında kilosu var iyice aşşağı indi kendim sadrce 5 kilo aldım gittiğim doktorlar iyi sağlıklı diyor normal mi ? rahmime baskı arttı
    CEVAPLA
  • Misafir dr'unuzu normal diyor ve siz hala soruyor musunuz?
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftalik hamileyim bebegim cok oynuyor bu sorun oldugunumu gosteriyor acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Selam ben tam 34 haftaya gwldim ancag sud yok bende birinci cocumda vardi ama az miqdarda ama simdi yok doumdan sonra olacaqmi acaba tesekkur ederim
    CEVAPLA
  • Misafir Bendede karin cevresi geriligi var 30. Haftada 1300 gr nasil doguma akdat kac kilo olur
    CEVAPLA
  • Misafir bende 34 haftalik hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir Ben de 34 haftalik hamileyim oglu olucak is no mert
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamilleyim benimde oglum olacak bu ikinci olacak hadi hayirlisi
    CEVAPLA
  • Misafir 32+6 haftalik hamileyim.ve maalesef Henuz tam olarak cinciyetini bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum olacak adı Nazmi olacak 30 günlük
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftalik hamileym benimde oglum olacak bu ikinci dogumum ve tup bebek adi muhammed aras olacak insallah
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftalik gebeyim oglum olacaj ve sabirsizlikla bekliyorum.adi deniz olscak:)
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamileyim kiz bebek bekliyorum adı nefes su olacak kanin 9.2 doğuma kadar daha ne kadar düşer tehlikeli olur mu
    CEVAPLA
  • Misafir Bende hamileyim oruç tutsam sakincali olurmu 34 haftalik
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamileyim bende erkek bebek bekliyorum rabbim nasip ederse tabi allah herkese anne olmayi nasip etsin isim konusunda cok dusunuyorum yardimci olur musunuz
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftalik hamileyim ismi ali mert
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalık erkek bebisim oldu şuan kuvozde okuyan herkes sen dua bekliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 33 hafta 2 günlük hamileyim erkek bebek bekliyorum Rabbim herkese bebeğini sağlıklı kucağına almayı nasip etsin banada
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalik hamileyim kizim olcak adida asya olcak
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalık hamileyim erkek bebek bekliyorum adıda ilhan ege olucak heycanla bekliyoruz hayırlısı
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamileyim erkek bebek bekliyorum adi hamza olucak insalah cok sabırsızim bakalim hayirlisi
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalik hamileyim erkek bebek bkliyorum ismi muhammet mirac.
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalık hamileyim. Inşallah oğlumuz olacak ismi Nihat.:)
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik hamileyim ve zor ama asinarak geciriyorum mutlu hecanli benim icin bu zaman fakat merak ettigim bisey bebegim karnimda hic durmadan yakalsik 25dakka kalp atar misali vurma hisediyirum acaba hickirikmi bunun sebebe
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde oglum olacak isallah saglikli ve huzurlu hayirlisi
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 35haftalık hamileyim benimde kısmet olursa bi oğlum olacak sizin hamileliğiniz nasıl geçiyo kızlar
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftalık hamileyim kız berra
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftadayim oğlum olucak kısmetse cok heycanlıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba bende 33 haftalık gebeyim ve kızım olucak asel bahar
    CEVAPLA
  • Misafir Ben ve bebeğim 32 haftadayız az kaldı bebeğim nilsunun gelmesine
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftama yeni girdim kızım olacak
    CEVAPLA
  • Misafir Bend 34 haftalık hamileyim daha bakmadım kızmı erkekmi yani bir ay kaldı doğuma
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 Haftalık hamileyim ve oğlumun hareketleri azaldı endişe ediyorum cok
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 haftalik hamileyim kaç kilo almanız uygundur
    CEVAPLA
  • Misafir Hanımlar bende 34 haftalık hamileyim Allah'a Şükür doğumuma az kaldı eee sen gripsen sakın eee parol gibi ilaçlar içme hamile isen tmm hadi bb
    CEVAPLA
  • Misafir Ben bunları istemiyorum ki
    CEVAPLA
  • Misafir herşey için teşekkürler ederim
    CEVAPLA
  • Misafir qrıp oldum ne yapa bılırım
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.