Acil hastalara bakma servisi mi, hastalara acilen bakma servisi mi?

Acil servis, aciliyeti olan hastalara bakılmak üzere kurulmuştur. Tıpta acil kavramı, müdahale edilmezse 24 saat içinde uzuv, işlev yada can kaybına yol açabilecek durumları tanımlar.


Acil servise gelen hastalara triaj denen bir işlem yapılır. Hastanın ne kadar acil bir durumu olduğuna karar verilir. Bir hastanın kalbi durmuş ya da nefes almıyorsa bu zaten en en acildir ve hemen kırmızı alan denen yere alınarak müdahalesi yapılır. Kalp krizi, inme, ağır yaralanma gibi bir durum varsa hasta sarı alana alınır ve orada müdahale edilir. Burada yapılan müdahalelerden sonra bakılmayı bekleyebilecek hastalar yeşil alanda bakılır. Ve ideal koşullarda acil kabul edilmeyen hastalar acil servise kabul edilmez, polikliniğe başvururlar.


Ancak günümüzde acil servisler acil servis gibi değil, 7/24 açık aile hekimliği polikliniği gibi çalışmaktadır. Gece 22 sularında geçen bir konuşma ile örnek vereyim:


Doktor: Ne şikâyetiniz var?

Hasta: 3 aydır belim ağrıyor

Doktor: Bugün, bu saatte neden geldiniz, ağrıda bir değişiklik, tutulma vs. mi oldu?

Hasta: Yoo, ben gündüz çalışıyorum da, anca bu saatte vakit buldum


Hastaların çoğu kışın akşam 7 ile 12 arasında, yazında gece yarısına doğru gelirler. Çünkü işten çıkılmış ya da gezmeden dönülmektedir. Aksine tüm doktorlar bilir ki, sabah 4 ila 5 civarı gelen hasta muhakkak acildir. O saatte acil bir sorunu olmayan kimse yataktan kalkıp acile gelmez


Acil servis demek gelen her hastaya hemen bakılacak servis demek değildir. Hemen bakılması gereken hastaya bakabilmek için acil servisler vardır.


“Ama ben acile geldim, saçlarım dökülüyor dedim bana neden hemen bakmıyorsunuz?”

“Acilde sıra mı olurmuş!? Gidiyorum ben, işim gücüm var, yarın gelirim!”


Bu tarz cümleleri acil servis bekleme salonunda 1 saat bekleyin, mutlaka duyarsınız. Neden sıra var biliyor musunuz? Çünkü acil servisi yanlış kullanıyoruz. Bugün siz zahmet edip de poliklinik randevusu alıp usulüne uygun muayene olmadığınız için gerçek acil olan birilerine bakacak enerji ve vakitleri kalmıyor doktorların ve hemşirelerin. Yarın da siz gerçek acil bir durumda geldiğinizde başkaları acil servisi 7/24 açık poliklinik gibi kullandığı için bekleyeceksiniz. Bu anlayış değişmezse durum bu.


Bugün her acil serviste bir ayda bakılan hasta sayısı, o hastanenin hizmet ettiği nüfus kadar. Acile eğer sadece gerçek aciller başvuruyorsa o bölgede yaşayan herkes ayda bir acillik oluyor demek. Ne yani, o kadar mı sağlıksızız? Kurşun döktürelim bari toplucana…


Bekleme konusunda terbiyesizliğe de bir örnek vereyeyim. CPR yapılmaktadır, yani kalp masajı, suni solunum vs. ile hasta hayata döndürülmek üzere herkes canla başla çalışmaktadır. O sırada odanın kapısı açılır, biri sorar: “Daha çok bekleyecek miyiz?” Ya da hasta kaybedilir, herkeste bir hüzün hali vardır, ama yazı çizi işleri yapılmalıdır, yoksa yakınları cenazelerini alamaz. O sırada dışarıdan bir ses: “Öldü adam işte! Çıkın da biraz bizimle ilgilenin, gripten başımı kaldıramıyorum zaten”


Bir de şu serum ile iğne meselesi var. 6 sene tıp okudum, 5 sene uzmanlık yaptım, 22 senedir tıp camiasındayım, henüz o her derde deva serumu hiç görmedim. “Serum takmayacak mısınız?!” Yahu serum dediğin bildiğin tuzlu su. Bazen de hafif şekerli su. Başka bir şey değil. Ama hastalarımızın gözünde sanki sihirli değnek. O serum için koluna iğne takılacağına gidip yarım litre su içebilirsiniz. Canınız yanmaz, kolunuz morarmaz, sarf malzeme ve sağlık çalışanı emeği harcanmaz, gözlem odasını 1 saat meşgul etmezsiniz.


Acil servise bu kadar çok başvuru olması doktorların çalışma şevkini de kırıyor. Günde 500-600 hastaya bakarken ne kadar güler yüzlü ve anlayışlı olabilirsiniz? Elbet gözünüzden bir şey kaçabilir, elbet asabileşirsiniz. Aslında yapılması gereken hastanın acil olmadığının anlaşılması durumunda daha fazla işlem yapılmadan normal muayene için gönderilmesidir. Ama bizim hastalarımız bunu da kabul etmez. Gelmişken kolesterolü bile bakılsın ister.


Doktor sayımız belli. Bu kadar yüksek talebi karşılamaya yetmediği için aile hekimlerinin acil servislere destek olması istendi, ancak onlar toplu halde davranarak bu uygulamanın hayata geçmesini engellediler. Şimdi neredeyse her hastanede uzman hekimler acil servislerde çalışmak zorunda kalıyor. Elbette hepimiz uzmanlığımızdan önce pratisyen hekimiz ve acil durumlara nasıl müdahale edeceğimizi biliyoruz. Ancak acil serviste acil hasta yok ki! Sırayı kendi gibilerin yarattığının farkında olmayan, beklemek istemeyen, hemen ve uzun uzun onunla ilgilenemediği için kapris yapan bir hasta popülasyonuna hizmet edebilmek için o gün o doktorun uzmanlığını almak için 5 sene ter döktüğü alandaki hastalar mağdur oluyor, kimse farkında değil.


Bu sağlık iş kolunda emeğin yanlış kullanımıdır. Yapılması gereken toplumda acil servis imajını düzeltmek ve acil servislerin gereksiz meşgul edilmesinin önüne geçecek yasal tedbirler almaktır.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Durum madem dediğiniz gibi acil yeri olup acil hastalarin gelemediği yer. Gelen hastayida kovamiyorsunuz o zaman doktor sayısını arttirirsiniz hem doktorlar yorulmaz hem de hasta acil olmasa da geliyorsa bile gerçek acil hastalarin eziyet çekmesine sebep olmaz. Yeşil alan kırmızı alan diye zaten katagorilendirmissiniz. Yeşil alan acil gorunupte acil olmayan hastalar için doktor sayısı artar.Yesil alan sorununda yaşanmaz. Önümde 150 hasta var ayakta duramıyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Durum madem dediğiniz gibi acil yeri olup acil hastalarin gelemediği yer. Gelen hastayida kovamiyorsunuz o zaman doktor sayısını arttirirsiniz hem doktorlar yorulmaz hem de hasta acil olmasa da geliyorsa bile gerçek acil hastalarin eziyet çekmesine sebep olmaz. Yeşil alan kırmızı alan diye zaten katagorilendirmissiniz. Yeşil alan acil gorunupte acil olmayan hastalar için doktor sayısı artar.Yesil alan sorununda yaşanmaz. Önümde 150 hasta var ayakta duramıyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Performansı kısınca nasıl bskuyor ne demek seni terbiyesiz insan. Acile ölüm döşeğinde yolun düşünce görürsün insanların canla başla çalıştığını. Hadsiz ve nankörsünüz! Aynı parayı heryerde kazanır o foktorlar dediğin hatta tıbbı seçmese bırçoğunuzu işsiz bırakır evinde aç kalırsın.
    CEVAPLA
  • Misafir performansa dayalı ücret alan doktorların suyunu kıs bak bakalım kaç hastaya bakıyo o cefakar o 6 sene tıp 5 sene uzmanlık yapmış güzel insanlar.....
    CEVAPLA
  • Misafir Kırmızı alan hastaları harici ücretli olsun herşey düzelir ama hatırı sayılır bir ücret
    CEVAPLA
  • Misafir Gerçekten toplumun kanayan yarasıdır acil servis hizmeti bu kadar güzel dile getirilebilirdi umarım yetkili birileri de duyar da çözüm üretilir
    CEVAPLA
  • Misafir Yemeğe çıkarken bile allah belasını versin bize film çekmeden çıktı diyen patavatsız insanlarla çalışıyoruz Türkiye'de hangi iş olursa olsun çalışanın kıymeti yok personelin mutluluğu önemli olmayan bu ulkede karşıdaki de güler bir yüz beklemesin bi zahmet
    CEVAPLA
  • Misafir Amerikan metodunu savunanlardanım, ücretli yaparsınız acili örneğin 200 TL hasta parayı öder muayene olur eğer acil bir durumsa muayene evraklarını alır, bir tıbbi komisyona gönderir ücretini tahsil eder, komisyon acil olmadığına karar verirse ücret kalır. Olay bu kadar basit.
    CEVAPLA
  • Misafir Kamu spotu olarak tv de okunmali. Okunmali diyorum zira okumazlar hatta mümkünse evlendirme yarisma programinda okunmali ki dinlensin bir kişi anlasa kardır :)
    CEVAPLA
  • Misafir ya bana göre çok yorucu
    CEVAPLA
  • Misafir Ben ek yapayım acilde bır svo bir mı var enjeksiyonu niye yapılmıyor denen adama dümdüz girdim ödülüm : akşam 8 de tutanak için gelen il müdürü ve kınama cezam bana az bıle
    CEVAPLA
  • Misafir maalesef sadece bu ülke böyile bişey yaşanır başka ülke göremezsin
    CEVAPLA
  • Misafir Ellerinize sağlık acil servis nedir acil hasta nedir çok güzel anlatmışsınız .
    CEVAPLA
  • Misafir 3. basamak branş hastanesi acil nblerimin yüzde 90a yakını polk hastası.Allah devlet hst dekilere yardım etsin onlar kimbilir ne durumdadır. bazen sıra oluyor 112 hemen alalım dediğimizde olay çıkaranlara rastlıyoruzsıra bizim diye. insafsız sedyeyle içeri gelmiş
    CEVAPLA
  • Misafir Herkes önce kendisini düşünüyor bu ülkede.Bi düşünüp yorum yapın ya. Acile gelenlerin en az % 70 i poliklinik te sıra beklememek için acil serviste ilaç yazdırıp gidiyor. Hiçkimse sağlık sorunları ve tedavisini 12 sene eğitim almış hekim kadar bilemez.
    CEVAPLA
  • Misafir Basri Kurt Her sey elinin altinda olana ne yapacagini bilene kolay girip, o yazdigin insan belkide burun tikanikligindan o saate kadar uyuyamadi, belki calistigi yer gunduz viziyeye cikmasina izin vermiyor, belki isyeri hsstaneye gitti diye parasini kersiyor, puanini dusuruyor, kapitalist duzendeyiz
    CEVAPLA
  • Misafir Serumun tuzlu yada şekerli su olduğunu önce dr lara öğretmek lazım Bi de acilde eksik olan bişey varsa o da seçim sandığı.
    CEVAPLA
  • Misafir hala abuk sabuk yorum yapıyorsunuz, doktor serumun ne olduğunu ne olmadığını gayet iyi biliyor, doktorlara bir şey öğretme işi size düşmez, biraz haddinizi bilin
    CEVAPLA
  • Misafir Cümle içinde acili kullanıyorsa acildir ben de dişhekimiyim 150 hastalı nöbetler tuttum ve aynı şeyleri yaşadım bizim saygınlığımız kalmadı tüccara dönüştürülmeye çalışıyoruz hepimize yazık
    CEVAPLA
  • Misafir elinize...dilinize..yüreğinize sağlık amcak bu kadar güzel anlatilabilirdi...
    CEVAPLA
  • Misafir Çok güzel özetlemişsiniz. Yaklaşık on yıl acilde çalışmış biri olarak tamamına katılıyorum hatta katılmak bir yana tamamını da yaşadım. Vatandaşın gözünde "Kutsal Su" anlamına gelen serum maalesef her derde deva sanılıyor. Aslında tek eksiğimiz EĞİTİM. İnsanları bilinçlendirmek gerek.
    CEVAPLA
  • Misafir Dediğiniz her şeye kelimesi kelimesine katılıyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Harika bir yazı yüreğine sağlık teşekkür ederiz hocam
    CEVAPLA
  • Misafir Elinize sağlık
    CEVAPLA
  • Misafir Acil hastaların hayatı acilin haksız meşgul edilmemesine bağlı Bir gün herkes kalp krizi geçirebilir. Karşınızda konuya odaklı , dinamik, enerjisi tüketilmemiş bir hekim mi istersiniz ? Sabahtan beri aciliyeti olmayan onlarca hastaya laf anlatmaya çalışan , bu arada önemli bir ayrıntıyı kaçırma
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.