Bebek uykusu konusunda yapılan hatalar
Bebeğin annesini kendi üzerinden en çok etkilediği parametre uyku... O yemiyorsa moraliniz bozuluyor tamam ama uyumuyorsa fizyolojiniz... O yüzden o bebek uyuyacak arkadaş.
Peki nasıl?
Bebeği gece uyutmanın yolu, geceyi gündüzden programlamaktan geçiyor. Özellikle de akşam saatini...
‘Mahallenin En Mutlu Bebeğinin Uyku Kitabı’nda işe yarayan stratejiler veriyor Harvey Karp.
Stratejinin en önemli bacağı, bir bebeğin ailesinden göreceği sevgiden sonra sahip olması gereken en önemli şey: Rutin...
Bebeğinizin bir yatak vakti rutini olmalı yani...
Uyku vakti rutini nasıl kurulur?
-
Evde büyük çocuğunuz varsa yatak saatinden en az 1 saat önce ekran gürültüsünün ve ışığının kesilmiş olmasına özen gösterin.
-
Banyosunu yaptırın.
-
Evdeki ışıkları kısın, müziği kapatın.
-
Ne kadar küçük olursa olsun ona bir kitap okuyun.
-
Gurultuyu andıran beyaz gürültüyü açın.
Yatış saati için 20.30 ile 21.30 arası ideal. Ancak yatak saatinden önceki 2-3 saat içinde bebeğin kestirmiş olması elzem.
Zira gün içinde çok uyanık kalan bebeğin kanında stres hormonu olan kortizol aşırı yükseldiğinden, uykuya rahatça geçemez. Büyüklerin de çok yorgunken uyuyamama sebebi budur.
Peki kortizolü ne düşürür?
Ağlamak ve tuvalete gitmek.
1 yaştan büyük çocuğun ağlamasına izin vermek kortizolü düşürmekte işe yarar tamam ama ağlamasına izin vermenin nasılı var... Zira onu ağlatmanın, gelecekteki davranışları üzerine yansıyan maliyetleri var.
Uyku için bebeği ağlatmak doğru mu?
Bir odada kendi başına ağlayarak uyuyan çocuk, bir sonraki gece daha kolay uyuyor doğru. Ama “ben değersizim” yargısını yükleniyor ve doğal olarak ebeveynlerine daha az güveniyor.
Ne fena!
Ağlatacaksanız, yanında olup onu sevgi dolu sözlerle pışpışlamak daha doğrusu.
1 yaşın altındaki bebek de ağlatılmasın zaten. Hem de hiç...
Ama memede de uyumasın. Bu bence bu yaş grubu için en önemli bilgi. Memede uyuyan bebeğinizi yatağına koymadan hafifçe uyandırın. Böylece kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenir ve gece uyandığında bu bilgisini hayata geçirebilir.
Kendini sakinleştirebilen bebek, memeyi doyum ve sakinleşme aracı olarak göreve çağırmayacak, sizin de uyumanıza izin verecektir.
İlk 2 ay kesintisiz 5 saat, sonra kesintisiz 7 saat gerçekçi bir uyku beklentisi. Bunun tek istisnası mümkün olduğunca sık emip sarılığı atması gereken yenidoğan sarılığı dönemi...
Sonra uyku mu besin mi derseniz uyku diyorum. Zira büyüme hormonu uykuda salınıyor...
YORUMLAR