Siz doğurduktan sonra bebeğinize ne yapıyorlar?
Bebeğinizi siz doğurduktan sonra ne yapıyorlar, biliyor musunuz?
Ben size anlatayım:
Bebeğiniz doğduktan sonra hemen göbek kordonunu keserler. İlk rutin muayenesinin yapılması için size bebeğinizi havaya kaldırıp şöyle bir gösterip alırlar. Bebeğinizin sağlıklı olup olmadığına dair ilk ölçümleri yapılır. Burnunu hortum sokup, aspire ederler. Sonra bebeğinizi kalınca bir battaniyeye sarıp, gene size havada şöyle bir gösterip, bebek odasına götürürler. Bebek odasında hemen bebek kuvözüne yerleştirip biraz bekledikten sonra ilk banyosunu yaptırırlar bu arada yıkama seansında uygulama hastaneye göre değişir. Şanslı iseniz sadece su ile yıkarlar ya da ilk kozmetik ürünleri ile tanışmasını sağlarlar. Sonra ilk aşılarını yaparlar. Sonra kıyafetlerini giydirirler, tekrar bebek kuvözüne koyarlar. Bebeğiniz tek başına o kuvözde acaba anneme ne zaman kavuşacağım diye endişelenmeye başlar, ağlamaya başlar. Şanslı iseniz 30-40 dakika sonra bebeğinize kavuşursunuz.
Bu durumun bir de öteki yüzü var, eğer siz talep ederseniz bebeğinizi sizden hiç ayırmazlar.
Tıbbı bir gereksinim olmadığı sürece bebeğinizi doğar doğmaz kucağınıza vermelerini isteyebilirsiniz. Bebeğiniz de sizin çıplak göğsünüzde yatarken, üzerini bir havlu ile örtebilirler. Bebeğiniz tanıdık olduğu ses ile karşılaşsın hemen, sizin kalp sesiniz, sizin sesiniz. Sizin sıcaklığınız ile nefes almaya devam etsin. Anne ve bebek bağının gücü açısından çok ama çok önemli bir mesele.
Bu konu ile ilgili yapılan birçok araştırma var.
Moore, Anderson ve arkadaşlarının 2012 yılında yayınladıkları 34 rastgele kontrollü çalışmanın meta analizde, doğumda ten tene temas yapılan bebekler ile rutin hastane bakımı yapılan bebekler karşılaştırılmış ve 3. ve 6. ayda sadece anne sütü ile beslenme oranının ten tene temas yapılan bebeklerde 2 kat fazla olduğu tespit edilmiş.
Rutin olarak anne ile bebeğin birbirlerinden ayrılmasının birçok risk içerdiği tespit edilen çalışmada ten tene yapılan doğumlarda;
Annenin:
- 3. günde meme angorjmanı/ağrısının daha az olduğu
- 3. günde daha az anksiyete (kaygı-korku hali) yaşadığı
Bebeğin
- İlk emzirmede daha etkili emdiği
- 12 kat daha az ağladığı
- Kalp atışı, solunum ve vücut ısısının daha sabit olduğu
- Kan şekerinde anlamlı bir yükseklik olduğu görülmüş
Ten tene temasın faydası o kadar nettir ki, Dünya Sağlık Örgütü 2003’ den beri bebeğin kilosu, gebelik haftası, doğum şekli, klinik durumu ne olursa olsun tüm yeni doğanların ten tene temas bakımı almalarını önermektedir.
Normal ve sorunsuz bir doğumda ve sezaryen doğumda bebek ile anne arasında ten tene temas sağlamak aslında olması gerekendir. Ailelerin bugün kendileri için ten tene teması talep etmeleri gerekmektedir. Ancak en kısa zamanda doğumhanelerin ve ameliyathanelerin ten tene temasın rutin bir uygulama haline getirmeleri yeni nesillerin sağlığı için şarttır.
Doktorunuzdan doğumdan hemen sonra, tıbbi acil bir sorun yoksa bebeğinizin doğrudan kucağınıza verilmesini ve ilk kontrollerinin de orada yapılmasını talep edin. Bakım adı altında başka bir odaya götürülmesi yerine mümkün olan en uzun süre kendi göğsünüzde kalmasını ve ilk emzirmenin de orada gerçekleşmesini isteyin. Bunu yaptığınızda bebeğinizin kendiliğinden memeyi bulduğunu ve emmeye başladığını göreceksiniz. Yeter ki talep edin ve bebeğinize bu yeteneğini göstermesi için fırsat ve süre tanıyın.
Bu arada annenin çıplak göğsünün en iyi kuvözden bile daha sıcak olduğunu biliyor musunuz?
YORUMLAR