Nefes alıyor musunuz?
Her gece kızım odasında, yatağında mışıl mışıl uyurken; onun nefesini dinler, huzurlu uykusunu seyrederim.
32 aydır hiç aksatmadan yaptığım bir davranış bu. Hayatımın bir parçası olmuş, hatta neredeyse bir rutin haline gelmiş.
Söyleyin bana, bebeğinin nefes alıp almadığını kontrol etmeyen anne var mıdır? Sanırım yoktur. Daha bebeğiniz minicikken başlar bu alışkanlık.
Nefestir bizi bu hayata bağlayan.
Nefestir, bizim bu hayatta kalmamızı sağlayan.
Nefes ile birlikte hayatımızda, bedenimizde bir kapı açılır ve bu kapı nefes ile birlikte kapanır.
Hiçbir insanın son nefes alışına şahit oldunuz mu? Gerçekten dedikleri gibi oluyor. Aldığın son nefes içine saklanıyor, seninle birlikte yok oluyor bu dünyadan.
Bu hayatta var olduğumuz sürece sürekli nefes alıp veriyoruz. Peki, bunu yaparken fark ediyor musunuz? Yani nefes alıp verdiğinizi fark ederek mi yapıyorsunuz? Hepiniz bir şaşırdınız değil mi?
Fark etmek mi, nefes alırken “nefesi fark etmek mi?”
Nefes alırken farkında olmak da nereden çıktı şimdi?
İçsel Doğum Doula eğitimim sırasında ilk öğrendiğim şeylerden biridir. Fark etmek, farkındalık, nefes farkındalığı.
Zen Ustası Thich Nhat Hanh Farkındalığın Mucizesi (Kuraldışı Yayıncılık) kitabında der ki; “İnsanın vücudu hangi pozisyonda olursa olsun, o durumun bilincinde olmalıdır. Her nefesin, her hareketin, her düşüncenin ve duygunun, kendimizle olan her şeyin bilincinde olmalıyız.”
Örneğin; elinizi yıkarken, elinizi yıkadığınızın farkında olmanız; bu yazıyı okurken, okuduğunuzu farkında olmanız; yemek pişirirken, pişirdiğinizi farkında olmanız.
“Bu farkındalığı uygulayabilmeniz için dikkatinizi odaklamayı sürdürün” der Hanh.
Peki,neden farkında olmalıyız?
“Farkındalık kendimizi ustalaştırmamızı ve düzeltmemizi sağlar. Farkındalığı sağlamak için de nasıl nefes alındığını bilmeniz gerekir. Nefes almak nefesi farkında olmak dağılmayı önleyebilen doğal bir araçtır. Nefes, bedeninizle düşüncelerinizi birleştiren bir köprüdür.“
Nefes aldığınızı ve verdiğinizi her zaman farkında olun. Nefes bir araçtır, nefesin kendisi farkındalıktır.
Uzun bir nefes aldığınızda bilin ki, “Uzun bir nefes alıyorum.” Uzun bir nefes verdiğinizde bilin ki; “Uzun bir nefes veriyorum.”
Kısa bir nefes aldığınız da bilin ki, “Kısa bir nefes alıyorum.” Kısa bir nefes verdiğinizde bilin ki, “Kısa bir nefes veriyorum.”
Ben nefes farkındalığını genelde; sakinleşmek istediğim zaman, kafamın çok yoğun olduğunu hissedip, dinlenmek istediğim zaman, ya da rahat sakin uykuya dalmak istediğim zaman kullanırım.
Bu tekniği sık sık kullanmaya başladıkça bedeniniz, zihniniz alışkanlık kazanır. Nefes almak bir araç haline gelir ve ruhunuz ile karşılaşabileceğiniz bir yolculuğa çıkarsınız.
Ayrıca nefes farkındalığı size zorlanmadan odaklanma ve dikkati toplama becerisi de kazandırır.
Zihninizdeki düşünceleri bir kenara koyma yoludur nefes farkındalığı.
Şimdi siz de gözlerinizi kapatıp, derin bir nefes alıp ve ruhunuz ile bir gezintiye çıkmak ister misiniz?
YORUMLAR