Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı olan Ramazan ayı İslamiyet'te oruç tutma ayı olarak kabul edilir. Müslümanlar için kutsal kabul edilen Kadir Gecesi de bu ayın içindedir.


Ramazan ne zaman başlıyor?

Ramazan ayı bu yıl, 26 Mayıs 2017 Cuma sahuru ile başlıyor; 24 Haziran 2017 Cumartesi iftarı ile son buluyor.


Ramazan Bayramı tatili ne zaman?

Ramazan ayının bitmesi ile başlayan Ramazan Bayramı'nın ilk günü bu yıl 25 Haziran 2017 Pazar'a denk geliyor. 3 gün sürecek olan bayram 27 Haziran 2017 Salı günü ise son buluyor.



Kadir Gecesi ne zaman?


Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an-ı Kerim'in Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed'e iletilmeye başladığı geceye verilen isim olarak kabul ediliyor. Tüm meleklerin yeryüzüne indiğine, tüm duaların kabul olduğuna ve tövbekarların günahlarının affedildiğine inanılan gece İslam alemi için büyük önem taşıyor.


Hangi gün olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. 2017 yılının Ramazan ayında Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 Çarşamba gününe denk geliyor.


"Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır"


Kur'an-ı Kerim'de de Kadir Gecesi ile ilgili bir ayet yer alıyor. Kadir Ayeti'nde şu ifadeler yer alıyor: "Gerçek biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Rûh, Rablerinin izni ile, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır". (Kadir, 97/1-5)


Yine Hz. Muhammed;“Faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı” (Buhârî, İman, 25, 27, 28; Müslim, Müsafi rîn, 173-176) bu gecede“Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle”(Tirmizi, Deavat, 84; İbn Mâce, Dua, 5) diyerek Kadir Gecesi'nde dua edilmesini tavsiye ediyor.


Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan’ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksek kabul ediliyor. Peygamber Efendimiz Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” demiştir.



Vücudunuzu Ramazan'a hazırlayın

Ramazan yaklaşıyor. Vücudun oruca hazırlanması, hava sıcaklıkları da dikkate alınırsa, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi önemli bir konu. Uzmanlar gerekli önlemleri baştan almazsak birçok sağlık problemi yaşayabileceğimiz konusunda uyarıyorlar. Oruç tutmak tüm dinlerde vücudu arıtmanın bir yolu olarak görülür. Ramazan son dönemlerine yaz aylarına denk geldiği için uzmanlar vücut ısısını dengeleyecek soğuk ve sulu gıdalar tercih edilmesini öneriyorlar.


Oruç tutmanın vücuda sayısız yararı var. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, canlıların sağ kalım süresini uzatmanın en iyi yollarından birinin kalori kısıtlaması olduğu belirtiliyor. Bir hafta öncesinden bile aşağıdaki önerilere uyarsanız vücudunuzu oruca alıştırmış olacaksınız.


Orucu bozan şeyler nelerdir?

Ramazan ayında oruç tutmaya niyetlenen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri orucu bozan şeylerin neler olduğu ile ilgilidir. Orucu bozan şeyler genel olarak Diyanet İşleri tarafından şöyle açıklanmıştır: "Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mutat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, Beyrut 2000, II, 394). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir."



Kadınlar adet döneminde oruç tutabilir mi?

Oruç tutmaya niyetlenen kadınların merak ettiği sorulardan olan “Kadınlar adet döneminde oruç tutabilir mi?” sorusunun cevabını Diyanet şöyle vermiştir: "Kadınların adet dönemlerinde, -regl bitene kadar- cinsel ilişkide bulunmaları, namaz kılmaları, oruç tutmaları ve Kabe’yi tavaf etmeleri yasaktır. Kadınlar regl döneminde kılmadıkları namazı kaza etmezler, fakat tutmadıkları oruçlarını temizlendikleri zaman kaza ederler (Şafii, el-Ümm, I, 130-131; Sahnun, el-Müdevvene, I, 49; Merğinani, el-Hidaye, I/30-32; İbn Kudame, el-Muğni, I, 198; İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, II/371).


Hz. Peygamber birçok hadis-i şerifte hanımların adet dönemlerinde oruç tutmayacaklarını beyan etmiştir. (bkz. Buhari, Hayız 6; Savm 41; Müslim, İman 132). Hz. Aişe de kendisine neden adet gören bir kadın, adet bittikten sonra adet günlerinde kılmadığı namazları kaza etmiyor da tutmadığı oruçları kaza ediyor? ‘ diye soran Muaze adlı hanıma: “Sen Haruriyye’den (Haricilerden) misin?” demiş; bu kadının: “Hayır, Haruriyye değilim, ama (öğrenmek için) soruyorum.” cevabı üzerine de, Hz. Aişe: “Vaktiyle bu iş bizim başımıza geldiğinde, orucu kaza etmekle emrolunduk, namazın kazasıyla emir olunmadık.” (Müslim, Hayız, 76-69) demiştir."

Hamileler ya da emzirenler Ramazan ayında oruç tutabilir mi?

İşte kadınların merak ettiği bu sorunun yanıtı: "Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesai, Sıyam, 51, 62; İbn Mace, Sıyam, 12). Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127)."



Ramazan ayında cinsel ilişki

Çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan Ramazan ayında cinsel ilişkinin nasıl olacağı, “İftar ve sahur arasında cinsel ilişki caiz midir?” sorunuza karşılık olarak Diyanet İşleri şöyle bir açıklama yapıyor: “Oruç, imsak (fecr-i sadık) vaktinden, güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için hiçbir yasak söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile sahur arasında yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmak serbesttir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz.” (Bakara 2/187)



Tüm bu sorularınızın yanıtını bulduysanız oruç tutarken bilgi sahibi olmanız gereken en önemli konulara değineceğiz. İşte o konular:


Bu hastalıklardan birini yaşıyorsanız oruç tutmanız zorlaşabilir. İşte oruç tutmayı zorlaştıran 7 hastalık:


Devamı için tıklayın!



Ramazan ayında spor yapılmalı mı?


Ramazan ayında uygulanacak doğru egzersizler ile hem spor alışkanlığını sürdürebilir hem de kilo almayı önleyebilirsiniz. Fitness eğitmeni Aytekin Osmanoğlu oruç tutarken sağlıklı ve formda kalmanın püf noktalarını anlattı. Ramazan ayında aşırı sıcaklara maruz kalınması, günlerin uzun olması vücudumuzun normalden daha fazla su ve mineral kaybına uğramasına neden olmaktadır. Uzun süre aç kaldığımızda, vücudumuz enerji kaynağı olan besinlerden de mahrum kalmaktadır. Bu yüzden oruç tutarken sporun ne zaman, nasıl ve hangi şiddette yapıldığı hayli önem kazanmaktadır. İftardan hafif tokluk hissi ile kalkılması gerekir, oruç açıldıktan sonra uygulanabilecek en sağlıklı egzersiz programını da şöyle:


İftarda dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri


  • Küçük bir başlangıçla iftar açılmalıdır. Bu zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem veya küçük bir parça cevizli sucuk gibi tercih edilmelidir. Bol suyu yanında ihmal etmemek gerekir.

  • Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmelidir. Çorbanın hem sıvı ihtiyacını karşılaması hem içeriğindeki besin öğeleri hem de doygunluk verici özellikleri vardır. Ayrıca sindirime de iyi gelmektedir. Yavaş bir şekilde yarım ya da 1 kase kişiye göre değişmek kaydıyla tüketilmelidir.

  • 15 -20 dakika sonrasında ana yemeğe geçmek en doğrusudur. Ana yemeği; etli sebze yemeği, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak hazırlanan; et, tavuk veya balık yemekleri yapılabilir.

  • Pilav ya da makarna haftada en fazla 2 ya da 3 kez tüketilebilir. Kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı tercih etmek en sağlıklısıdır. Devamı...



Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ile birlikte uzun süren oruç, kişilerin iftarda her şeyi yeme isteği duymasına neden olabiliyor. Ramazan ayında sağlıklı beslenme nasıl olur? Sorunuzun yanıtı aşağıdaki haberlerimizde:




Oruç tutmak için sahura kalkan kişilerin sahur sofralarında dikkat etmesi gereken şeyler var. Neler mi?


İftar ve sahur sofralarında en çok yapılan yanlışlar arasında çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yemek olduğu belirtiliyor. Sindirim ağızda çiğnemeyle başlıyor ve beyin “Doydum” sinyalini 15-20 dakikada veriyor. Bu nedenle çabuk yemek yediğimizde doyma sinyalini henüz alamadığımız için, kendimizi hâlâ aç hissedip gereğinden fazla yemek yiyoruz. Gerek iftarda gerekse sahurda, yiyeceklerin mümkün olduğu kadar yavaş yenmesi ve çok iyi çiğnenmesi öneriliyor.


Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, “İftar veya sahurda gereğinden hızlı ve fazla yemek; şişkinlik, hazımsızlık, gaz, kabızlık, mideden yemek borusuna asitli mide sıvısının geri kaçması durumu (reflü), mide tahrişi (gastrit), kilo alımı ve bunun sonucunda diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabiliyor” diyor.



Ramazan ayında oruçla birlikte beslenme alışkanlıklarımız da tamamen değişir. Özellikle uzun süre aç kalıp iftarda yemeğe fazla yüklenmek ne kadar yanlış bir davranışsa, sahur öğününü atlamak da sağlık açısından bir o kadar zararlıdır. Sahur öğünü atlanır veya sahurda doğru beslenilmezse; kişi kendini gün boyu halsiz, yorgun ve bitkin hissedebilir. Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt Deniz Şafak “Sahur kesinlikle atlanmamalı, bu öğünde vücudu rahatsız edecek besinlerinden de uzak durulmalıdır. Özellikle mide yanması şikayeti olan veya reflü hastası kişilerin daha özenli davranmaları gerekir” diyor.



Oruçluyken ağzım kokuyor!


Oruçlu iken kişilerin en çok tedirgin olduğu konulardan de olan ağız kokusu... Peki ağız kokusunu giderecek yöntemler neler?


Ramazan’da ağız bakımı hakkında bilgiler aldığımız Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemenin en basit yolunun sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamaktan geçtiğini belirtiyor. “Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncasının olmadığı din adamları tarafından da defalarca onaylanmıştır” diyen Diş Hekimi Alper Çıldır, diş fırçalamanın vücudu besleyen bir durum olmadığı için yutmamak kaydıyla oruca bir zararı bulunmadığını ifade ediyor. Ağız kokusunun yüzde 87’sini dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklanıyor. Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu oluşabiliyor. Ağız kokusunun önüne geçmek için önerilenler:

  • Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka en az iki dakika fırçalanmalı. Diş fırçalama sırasında dilin üstü ve bununla birlikte yanakların iç yüzeyleri de iyice fırçalanmalı. Ayrıca diş ipi ve ağız gargarası kullanarak ağız kokusu oluşumunun önüne geçmekte mümkün.
  • İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin.
  • Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını, dolayısıyla sabahları uyanıldığında ağız kokusunun oluşmamasını sağlar.
  • Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecek olduğunu için asla boş mideye olmamak koşulu ile yemeğin yanında limonlu su içebilirsiniz.




RAMAZAN MENÜSÜ


Ramazan'da ne pişirsem diye düşünenler için gün gün Ramazan menüleri:

















Ramazan Bayramı'nda bunlara dikkat!


Bir ayı sağlıklı bir şekilde atlattıp bayram günlerine geldiğinizde de yine dikkat etmeniz gereken şeyler var. İşte Ramazan Bayramı'nda dikkat etmeniz gerekenler:



YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.