Ada çayı, yaprakları griye çalan yeşil renkte sivri uçlu olup oldukça belirgin damarlara sahip bir bitkidir. Yumuşak ve tatlı bir tada sahiptir. Kurutulmuş yapraklar ve toz şeklinde de bulmak mümkün. Anti-bakteriyel bir bitkidir, mikroplarla savaşır, Alzheimer’a karşı koruyucudur ve daha birçok faydası bulunur.
Adaçayı nedir?
Bilimsel adı Salvia Officinalis olan adaçayı, griye çalan yeşil yapraklı ve odunsu bir sapı olan bir bitkidir. Ballıbabagiller familyasındandır. Bu familyada bulunan diğer bitkiler kekik, lavanta, nane, biberiyedir. Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde ortaya çıkmıştır. Yaz başına doğru beyaz, pembe ve mor renkli çiçekler açar. Sağlık için birçok faydası bulunan adaçayı, sabun ve kometik ürünlerinde de kullanılır.
Adaçayında bulunan vitamin ve mineraller
Adaçayı içerisinde K, B6, C, E, A, B3, B9 vitaminleri bulunur. İçerdiği mineraller ise potasyum, kalsiyum, demir, manganez, çinko, magnezyum ve bakırdır.
Adaçayı türleri nelerdir?
Dünyada 5600’den fazla adaçayı türü bulunmaktadır. Türkiye’nin Anadolu bölgesinde ise adaçayı bitkisinin 565 türü vardır.
Tıbbi adaçayı: Salvia officinalis adı verilen türüdür. İlaç sektöründe, hastalıkların tedavisinde kullanılır. Aromaterapi için de bu tür adaçayının yağı kullanılır.
Anadolu adaçayı: Salvia triloba adı verilen türüdür. Sağlığa çok faydası vardır. Genellikle çay olarak tüketilir. Kuru hali tütsü olarak da kullanılır. Yağı acı elma yağı olarak bilinir.
İspanyol adaçayı: Salvia lavandulifolia adı verilen türüdür. Yetişkin insanlarda hafızayı güçlendirir. İspanya ve Fransa’da yetişir.
Adaçayının faydaları nelerdir?
Menopoz ve adet için faydalı
Menopoz döneminde östrojen eksikliğinden oluşan hormonal dengesizlikleri düzenler. Adaçayının içeriğindeki bileşikler östrojen özelliklere sahiptir ve bu sayede menopoz döneminde yaşanan aşırı terleme, sıcak basmaları ve sinirlenmeleri yatıştırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda adet düzensizliğine, adet sancılarına ve adetten kesilme sorunlarına yardımcı olur.
Sindirim sistemi için faydalı
Adaçayı içerdiği rosmarinik asit sayesinde mide ve bağırsak spazmlarını önler, ishal ve gastritle savaşır. Sindirim sistemine iyi gelir, mideyi rahatlatır. Bağırsaklarıda oluşabilecek iltihap, enfeksiyon gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir.
Kötü kolestrol ve diyabete faydalı
Adaçayı 2-3 hafta boyunca, günde 2 fincan çay olarak tüketildiğinde kolestrol seviyesini yükselterek kötü kolestrole iyi gelir. Yaprakları tip 2 diyabet hastalarına faydalıdır. Karaciğerde depolanan glikoz salınımını düzenler ve tip 2 diyabetinin oluşumunun önüne geçebilir. Karciğeri temizler.
Kanserle savaşır
İçerdiği karnosol, kuersetin ve rosmanirik asit gibi güçlü antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini engeller ve ağız kanseri, cilt kanseri, meme kanseri, karaciğer kanseri, servisk kanserine karşı savaşır.
Kemiklere iyi gelir
İçeriğinde bulunan K vitamini, kemik yoğunluğunu korumada gereklidir. Adaçayını günlük beslenme rutininize dahil ederek kemik incelme ve kırılmalarının önüne geçebilirsiniz.
Cilde iyi gelir
Antibakteriyel özelliğiyle, adaçayı içeren kremler egzama, sedef hastalığı ve akne gibi cilt sorunlarında yardımcıdır. Ciltteki yaşlanma belirtilerinin giderilmesinde yardımcı olur.
Ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir
Antimikrobiyal özelliğe sahip olan adaçayı, boğaz enfeksiyonları, diş apseleri, diş eti enfeksiyonları ve ağız yaralarının hızlı iyileşmesini sağlar. Demlenmiş ve soğutulmuş adaçayı ile günlük ağız gargaranızı yaparak boğaz ağrılarından kurtulabilirsiniz. Her gargaradan sonra 1 saat hiçbir şey yiip içilmemesi gerekir. Adaçayının aynı zamanda dişleri beyazlatma özelliği de vardır.
İşte adaçayının diğer faydaları:
- Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve hasta olmayı engeller.
- Strese iyi gelir, sinir sistemini rahatlatır. Bu sayede stres kaynaklı uyku problemlerine de çözüm getirir.
- Depresyona iyi gelir.
- Baş ağrılarını hafifletir.
- Bronşit ve astım tedavisine yardımcı olur.
- Alzheimer’a yardımcı olur ve aynı zamanda hafızayı güçlendirir.
- Safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur.
- Romatizmal sorunların ve enfeksiyonların iyileşmesini sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyonunun geçmesine yardımcı olur.
- Cildin pürüzsüz ve esnek olmasını sağlar.
Adaçayı yağının faydaları:
- Bellek performansını arttırır.
- Dermatit ve cilt mantarlarına iyi gelir. Bir başka taşıyıcı yağ ile seyreltilerek kullanılması tavsiye edilir.
- Saç bakımında yardımcıdır. Kepekli ve yağlı saçlara iyi gelir. Adaçayı yağını seyrelterek saç derinize uygulayın, 15 dakika bekledikten sonra şampuanla durulayın.
- Ağız ve diş sağlığına iyi gelir. Yarım bardak suya 1-2 damla adaçayı yağı ve nane yağı dökün ve gargara olarak kullanın.
- Regl ağrılarına iyi gelir. Yağı seyrelterek karın bölgenize masaj yapabilirsiniz.
- Enerji verir ve yorgunluğu atar.
- Uykusuzluğu giderir.
- Afrodizyak etkisi vardır, masaj yağı olarak kullanılabilir.
Adaçayının zararları:
- Hamile ya da emziren kadınların tüketmesi önerilmiyor.
- Epilepsi hastalarının tüketmesi önerilmiyor.
- Kronik rahatsızlığınız varsa ve düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.
- Kadınlık hormonuna destek olduğu için erkeklerin tüketmesi pek önerilmiyor, sprem kalitesinin ya da sayısının düşmesine sebep olabileceği düşünülüyor.
- Günde 2 fincandan fazla tüketilmemeli, aksi halde alerjik reaksiyonlar, mide problemleri ve kalp çarpıntılarına sebep olabilir.
Adaçayı nasıl yapılır?
Bir fincan kaynamış suya 1 tatlı kaşığı adaçayı koyun ve 5-8 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından yaprakları suyun içerisinden çıkartın ve içmeye hazır. Afiyet olsun.
Adaçayı tütsüsü nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?
Tütsü olarak kullanmak için en uygun adaçayı türü, beyaz adaçayıdır. Birkaç dal adaçayını ya da bir avuç adaçayı yaprağını ucundan yakın ve üfleyerek alevi söndürün. Bir pencereyi aralık bırakın ve tütsüyü de pencereden uzak bir yere koyun.Adaçayı yakmak bulunan ortamın havasını mikroplardan ve zararlı bakterilerden arındırır. Aynı zamanda kötü enerjileri de dağıttığına inanılmaktadır.
Facebook Yorumları