Yumurta bağışı nedir?
Yumurta bağışı, sağlıklı yumurtaları bulunan verici bir kadından alınan yumurtaların, başka bir alıcı kadının hamile kalması için kullanılmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde tedaviye iki kadında da eş zamanlı başlanır ve öncelikle hormon baskılama gibi yöntemlerle iki kadının adet döngüleri birbirine uyumlanır. Daha sonra verici kadının yumurtaları, klasik tüp bebek tedavisinde olduğu gibi uyarılmaya başlanır. Çeşitli ilaçlar ve hormon takviyeleri ile sağlıklı yumurta üretimi desteklenir. Alıcı kadında ise rahmi hamileliğe uygun hale getirmek için rahim iç zarını kalınlaştıracak bir tedavi uygulanmaya başlanır.
Vericideki yumurtalar olgunlaştığında, yumurta çatlatma iğnesi yapılır ve bu işlemden 36 saat sonra da yumurta toplama işlemi yapılır.
Elde edilen sağlıklı yumurtalar, alıcı kadının eşinin spermleri ile laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenir ve olgunlaşan sağlıklı embriyo, alıcı kadının rahmine ‘embriyo transferi’ işlemi ile yerleştirilir.
Bu aşamalardan sonra, adet döngüsü sonladığında gebelik testi yapılır.
Yumurta bağışı işlemleri sırasında alıcı ve verici hiç karşılaşmaz, hatta özellikle kişilerin bilgileri gizli tutulur ve tüm süreç, gizlilik içerisinde devam eder.
Yumurta paylaşımı nedir?
Tüp bebek tedavisi gören kadınlar, tedavi gören başka bir kadının da kendi yumurtalarından faydalanabilmesi için yumurta paylaşımı yapmayı tercih edebilirler. Genellikle bu uygulama 35 yaş altı kadınlarda tercih edilir ve onay veren kadınların bilgileri de birbirlerinden gizlenerek süreç ilerletilir.
Yumurta bağışı ile gebe kalındığında bebek kimin özelliklerini taşır?
Yumurtalar başka bir kadından alındığından tamamen vericinin genetik yapısını taşır. Alıcı ise eşi ve vericinin genetik yapılarından oluşan çocuğu taşır ve doğurur.
Yumurta bağışı ile gebe kalma şansı ne kadar?
Yumurta bağışı sonrası gebe kalma olasılığı, herhangi bir nedenle tüp bebek tedavisine başlayan başka bir kadının gebe kalma şansı ile neredeyse aynıdır; yaklaşık %50 civarındadır.
Menopoza girmiş bir kadın hamile kalabilir mi?
Menopoza girince hamile kalmak, nadir bir ihtimal de olsa mümkündür. 50 yaşın altında menopoza girmiş kadınların 2 yıl, 50 yaş üzerinde menopoza girip adetten tamamen kesilmiş kadınların ise 1 yıl kadar hamile kalma ihtimalinin bulunduğu bilinmektedir. Ancak bu, menopozda genellikle yumurtalıklarda hiç yumurta kalmamış olduğu için oldukça düşük bir ihtimaldir. Hiç yumurtası kalmadığı bilinen kadınlar da, yumurta bağışı yoluyla gebe kalmayı deneyebilirler.
Yumurta bağışı Türkiye’de yasal mı?
Dünyada birçok ülkede yumurta ve sperm bağışına izin veriliyorken, ülkemizde bu konudaki uygulamalar yasalarla kısıtlanmıştır. Yumurta bağışı yoluyla hamile kalmayı planlayan kadınların yurt dışı seçeneklerini değerlendirmesi gerekmektedir.
YORUMLAR