Sezaryen doğum gerçekleri
Normal doğum yapmayı düşünüyor olsanız da sezaryen ihtimali her zaman vardır. İşte size sezaryen doğum hakkında bilmeniz gereken 11 şey…
-
Efsane 1: Epidural canınızı yakmaz.
Bu bir bakıma doğru. Epidural iğnesinin kendisi çok can yakmıyor. Ancak anestezi uzmanınız omurganıza iğneyi yerleştirirken hala sancılarınız geliyorsa, orada öyle hareketsiz durmaya çalışmak biraz sıkıcı olabilir...
1 / 11 -
Efsane 2: Ameliyathane biraz serin olur.
Hislerinizi kaybetmeye başladığınızdan dolayı bir an epidural kaynaklı uyuşmanın diğer uzuvlarınıza da yayılmaya başladığını düşünebilirsiniz. Ancak bunun gerçek sebebi ameliyathanede, hijyen sebebiyle, ısının çok düşük derecelerde tutuluyor olması. Endişeye gerek yok.
2 / 11 -
Efsane 3: İlaç kaynaklı hafif titremeler normal.
Titremekten azı dişlerinizden birini zedelemekten korkabilirsiniz - ya da sıfırın altındaki sıcaklık yüzünden hipotermi yaşamaktan. Telaşlanmayın, hepsi ilaçlar yüzünden!
3 / 11 -
Efsane 4: Bebek çıkarken hafif bir çekme hissine kapılabilirsiniz.
Karnınızın içinden küçük bir insanı çıkarmaya çalışacaklar. Yani hafif bir çekiş hissine kapılmak çok normal. Tamamen uyuşmuş olacağı için karnınızda herhangi bir şey hissetmeniz mümkün değil ancak bebeği çekerken biraz sallanabilirsiniz, bu da muhtemelen ilk kez yaşadığınız ve benzeri olmayan bir şey olduğu için, biraz garip gelebilir. Yavaşça nefes almaya devam edin, bebeğinize kavuşacağınız ana odaklanın!
4 / 11 -
Efsane 5: Uyuşmaya gidene dek belden aşağı bölgenizdeki hareketleriniz sınırlı olacak.
Sınırlı demeyelim, aslında belden aşağınızda hareket kabiliyetinizi tamamen yitireceksiniz. Telaş etmeyin! Hastane personeli ve araçları sizi o durumda bile rahat ettirebilecek şekilde tasarlandı. Elbette yatağınızda uzanmak kadar rahat olmayacak ama, yardım alıyor olacaksınız.
5 / 11 -
Efsane 6: Morfin sisteminizi terk ederken hafif bir kaşıntı isteği duyabilirsiniz.
Bu doğru. Sadece bazen, kaşıntı hissi 'hafif'in biraz üzerinde olabilir. Geçicidir.
6 / 11 -
Efsane 7: Elektrik kompresyon cihazları dolaşıma yardımcı olur.
Siz bacaklarınızı kaşımaya ya da bebeğinize sarılmaya çalışırken biraz rahatsızlık verici olabilir ancak bacaklarınızdaki kan dolaşımının doğru bir şekilde sağlanması önemli. Sabredin.
7 / 11 -
Efsane 8: Ameliyat bölgesinde bir süre uyuşukluk ve şişkinlik hissedebilirsiniz.
Ameliyattan sonra hiçbir şey hissetmemek kulağa hoş geliyor olabilir; ancak vücudunuzun bir kısmının tuhaf bir şekilde uyuşuk kalması bazen garip hissettirebilir. Endişelenmeyin. Yaranız iyileşmeye başladıkça daha iyi olacaksınız.
8 / 11 -
Efsane 9: Karnınız harekete karşı biraz hassas olacak.
Ne de olsa büyük bir operasyon geçirdiniz... Her şey yerli yerine oturana kadar ilk günlerde sürekli eliniz karnınızda gezmeniz normal.
9 / 11 -
Efsane 10: Hapşırırken ya da öksürürken ameliyat bölgesine bir yastık tutmak acıyı durdurur.
Kahkaha şifadır! Lohusa hormonlarınızı dengelemeye çalışırken bol bol kahkaha atmaktan çekinmeyin, ancak karın kaslarınız ve yaranız hala hassas olabilir. Hapşırık, öksürük ve kahkahaya dikkat, minik bir yastıkla karnınızı desteklemek iyi bir fikir olabilir.
10 / 11 -
Efsane 11: Bebeğinizle aranızda aynı bağ oluşmayabilir (normal doğumla karşılaştırılırsa)
Anne ile bebeği arasındaki bağ yalnızca çocuğun nereden çıktığıyla ilgili değildir. Haftalardır rahminizde büyüyen bebeğinizi göğsünüze koydukları anda benzersiz bir sevgiyle dolar ve isteseniz de istemeseniz de, bebeğinizle bağlanırsınız. Normal doğumda çoğunlukla anne ve bebeğin kavuşması daha hızlı olur, anne de kendini sezaryen sonrasına kıyasla biraz daha dinç hissedebilir. Ancak bu sezaryenle doğum yapan annelerin bebekleriyle hep uzak kalacakları anlamına gelmez. Her fırsatta göğsünüze yatırdığınız bebeğinizle uzak kaldığınız zamanları telafi etmek ve bağ kurmak için bol bol vaktiniz olacak!
11 / 11
YORUMLAR