Çocuklarınızla birlikte dikiş dikmeye var mısınız?
Çocuğunuzla beraber dikiş dikmeyi hiç düşündünüz mü? Zannettiğinizden daha becerikli olduklarını görmek için onlara fırsat tanıyın!
-
1. Gerçek ve kaliteli eşyalar kullanın! Gerçek iğne, gerçek iplik!
Genelde çocuklar için kullanılan malzemeler ucuz. Evet, belki çocuklar için çok güvenliler ama ucuzlar. Peki böyle olunca ne oluyor? Çocuklar için tatlı sonuçlar çıkmıyor. Aktivitenin gerçekliğini anlamamış oluyorlar ve daha da önemlisi, yarattıkları şey pek de güzel olmuyor.
Çocuk bu süreçte sizin gözetiminizde olacak, neticede bu aktiviteyi birlikte yapacaksınız ve aslında risk faktörlerini güzelce azaltabileceksiniz. Bu yüzden, sözün özü, gerçek iğne kullanın!
1 / 10 -
2. Çocuklara dikişi öğretmek için hiçbir zaman çok erken değildir
Burada korkunuzdan dolayı olsa gerek, ufacık çocuğun elinde ne işi var iğnenin, ipliğin diye düşünebilirsiniz. Ama şunu söylemekte fayda var ki, 2 yaşında bile bu aktiviteyi yapmaya başlayabilirsiniz. Mühim olan, bunu öğretmeye başladığınızda ilgi göstermesi. Eğer ilgisi varsa, hangi yaşta olursa olsun, devam edin! Şunu unutmamak lazım, bu bir "birlikte yap" aktivitesi, yani aslında aktivitenin başından sonuna kadar onunla birlikte olmak ve her şeyi gözlemlemek zorundasınız. Ona ufak tefek şeyler gösterin ve bırakın, çılgınlar gibi dikişler atsın, sevdiği gibi dokusun elindeki işi!
2 / 10 -
Başladığınızda, 2, 3 yaşında çocukların bile ne işler çıkarabileceğini asla tahmin edemezsiniz. Her şey sizin kontrolünüzde ilerlerse ve bütün aşamalarda onlara yardımcı ve destek olursanız, sabrın sonu selamet, göreceksiniz!
3 / 10 -
3. Azar azar, ama sıklıkla dikiş dikin! Basit, kısa işler yapın
Ufak, basit ama fonksiyonel işlerle başlayın. Azar azar yapın, bir iki dikişle başlayın, sonra o başladığınız yastık projesine devam edin. Fonksiyonel şeyler yapmak onlarda işe yarama hissini de uyandıracaktır. Evdeki ayısına ev terliği dikin mesela, keçeden. Ufak ufak kumaşları birleştirip yastık kılıfı yapın, sonra da onu doldurun. En sevdiği oyuncağın yatağı için renkli bir yastığı olsun!
4 / 10 -
Bütün bunlardan sonra onun da kendisi için projeler geliştirdiğini göreceksiniz. En sevdiği bebeği için parti elbisesi dikmek isteyen kızınız, yastığına yama yapmayı isteyen oğlunuz, sizden proje talebinde bulunacaklar ve malzemeleri isteyecekler. O zaman, hem işe yaramanın, hem de yaratmanın onlarda yarattığı hazzı, gözlerinde göreceksiniz.
5 / 10 -
4. Projenin yarısını onların yapması, normal bir durum
Her ne kadar o projenin tamamını siz yapmışsınız gibi hissetseniz de, eksikleri gidermiş olsanız, son dikişi siz yapmış olsanız da, o hala onların projesi ve onların emeğinden geçiyor. Çocuklar, gerçekten çocuklar ve konsantrasyon süreleri oldukça kısa. Bu yüzden, çevresel etkenlerden ötürü, dışarıdan çağırmakta olan nispeten daha keyifli şeylerden ötürü, projeyi öyle hemen bitiremeyebilirler. Ama, bu oldukça normal bir durum.
6 / 10 -
Bunlar, çocuğunuza dikiş dikmeyi öğretirken yaşayacağınız bazı durumlar. Örneğin, şöyle zorlu bir köşeye gelecek ve o dikişi nasıl atacağını bilemeyecek, tam dikişi tutturmuş giderken yastığa doldurduğu pamuklar dökülecek ve panikleyecek, bazen sadece sizin bitirmenizi isteyecek. Dikiş bittiğinde ipliği çıkarmasını beceremeyecek örneğin. Bu ve bunun gibi şeyler, onun için yaptığınız tüm yardımlar onun öğrenmesini sağlayan şeyler. Zamanla, o sizin hamlelerinizi izledikçe ve öğrendikçe, sizin için daha az iş kaldığını siz de göreceksiniz.
7 / 10 -
5. Bir kere tadına vardılar mı, bırakın dikişe devam etsinler!
Mesele yalnız dikiş dikmek değil, birlikte aktivite yapmak, birlikte yeni şeyler öğrenmek ve bu öğrenilenleri projelendirerek işe yarar şeyler ortaya çıkarmak. Eğer ki bunun onun gelişimi için faydalı bir şey olduğuna siz de inandıysanız, o zaman onun gelişiminde daha fazla faydası olacak şekilde geliştirin bu dikiş dikme keyfini.
8 / 10 -
Çoğu zaman dikiş dikerken, projeleri sizin ona önerdiğinizi fark edeceksiniz. O güzelim fikirlerin çoğu her ne kadar sizden gelse de, o şeyin fikir aşaması ona da çok şey öğretecektir. Öğrendiği onca şeyden sonra ona, birlikte tasarım yapmayı önerin. Tasarımlarını sonradan nasıl dikişe dökeceği konusunda onunla fikir alışverişi yapın. Bazı şeyleri önermesini ve düşünmesini bekleyin. Kendince çözümler üretmesi, kritik düşünme ve karar alma becerilerini ne kadar geliştirebileceğinizi düşünün.
9 / 10 -
Zamanla, daha fazla şeyi kendi başına yapabileceğini gördüğünüzde, onunla gurur duyun ve öğrendiklerinin ona dikiş dikmekle birlikte, daha ne faydalar sağlayacağını düşünün.
10 / 10
YORUMLAR