Pişik nedir?
Bebeklerde bez bölgesinde, kasıklarda, bazen kalçalara kadar yayılan kızarıklık, pullanma veya sulantılı yaralar şeklinde görülen belirtiler pişik veya bez dermatiti olarak adlandırılır. Bu belirtiler birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir veya ciddi hastalık belirtisi de olabilir.
Bebeklerde pişik neden olur?
İdrar ve dışkı nedeniyle tahriş: İdrarın içerisindeki üre veya dışkı, başlı başına pişik nedeni değildir. Ancak uzun süre cilde temas eden idrar ve dışkının içeriğindeki bazı maddeler, zamanla cildi tahriş edecek bakterilerin ve mantarların üremesine neden olabilirler.
Alerjik etkenler: Bebeklerde kullanılan çeşitli temizlik malzemeleri, sabunlar, kremler, ilaçlar ve annenin veya bebeğin tükettiği bazı besinler, alerjik reaksiyona neden olarak pişiğin ortaya çıkmasında etkili olabilirler.
Sıcak ve nem: Bebeğin bezinin yeterli sıklıkta değiştirilmemesi, sıcak ve nemli havalar, terleme gibi sebeplerle de ciltte pişik oluşabilir.
Enfeksiyonlar: İdrar ve dışkı dışında sebeplerle gelişen mantar enfeksiyonları veya bakteriyel enfeksiyonlar da pişiğe neden olabilir.
Çeşitli hastalıklar: Çinko eksikliği veya bazı kalıtımsal sistemik hastalıklar pişiğe neden olabilir.
Pişik ve mantar nasıl ayırt edilir?
Bebeklerde pişik üzerinde mantar enfeksiyonu oluşabilir. Özellikle antibiyotik kullanan bebeklerde, kortizonlu krem kullanımı sonrası mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Sıcak ve nem de mantar enfeksiyonu olasılığını artırır. Pişikte mantar enfeksiyonu olduğu zaman parlak kırmızı renkli ve nemli pişik alanının çevresinde küçük, kırmızı serpinti şeklinde çevre döküntüleri olur. Yani belirtilerin kenarında küçük kırmızı benekler görülür ve pişik alanı çevreye doğru genişler. Pişiklere gereksiz yere mantar ilaçları kullanımı sakıncalıdır hatta bazen yan etki de yapabilir. Mantar kremleri ve kortizon içeren kremler doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Pişiği önlemenin yolları nelerdir?
- Bebeğin altı günde en az 5-6 kez değiştirilmelidir. Alt değiştirme esnasında kimyasal içermeyen temizleme mendilleri ya da suyla ıslatılmış pamuklu bezler kullanılarak bebeğin poposu ve dış genital organları iyice temizlenmeli ve tamamen kuruduktan sonra yeni bez bağlanmalıdır. Yeni bezi bağlamadan önce 5 dakika kadar popoyu açıkta bırakıp biraz havalanmasını sağlamak da pişiği önlemek için etkili bir yoldur.
- Pişikten korumak için pudra kullanımı yerine çinko oksit içeren bebek kremleri ince bir tabaka olarak sürülmelidir. Çinko oksitli kremler “yenidoğan dönemi” olarak bilinen ilk 4 hafta içinde %10–15 daha sonraki aylarda %20–40 oranında olmalıdır.
- Doğru ölçülerde bebek bezi kullandığınızdan ve bebeğin altını çok sıkmadan, hava alacak şekilde bağladığınızdan emin olmalısınız.
- Pişik önleyici krem kullanıyorsanız çok fazla miktarlarda kullanmamalı, bir sonraki alt değiştirmede kremin kalıntılarının ciltte birikmemesine özen göstermelisiniz.
Bebeklerde pişik nasıl geçer? Pişiği ne geçirir?
- Bebeğinizde pişik oluştuğunu fark ederseniz, altını daha sık değiştirmeye ve her seferinde bölgeyi daha iyi temizleyip kuruladığınızdan emin olmaya çalışın. Özellikle ishal olan bebeklerin altını temizlerken doğrudan ılık su ile yıkamak, dışkının pişik oluşan bölgeleri daha fazla etkilememesini sağlar.
- Çinko içerikli kremler kullanın. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece antibiyotik ve benzeri ürünler kullanmamalısınız.
- Kantaron yağı ve benzeri doğal ürünleri de cildin daha hızlı iyileşmesi için, az miktarlarda olmak koşuluyla kullanabilirsiniz.
- Eğer emziriyorsanız, asitli gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Eğer bebeğiniz ek gıda alıyorsa, onun da pişik sorunu iyileşene kadar yediklerine daha fazla özen gösterin, asitli ve alerjik olabilecek gıdalar tüketmemesini sağlayın. Emziren anne beslenmesi hakkında daha fazla ipucu için tıklayın.
Pişik kremi alırken nelere dikkat edilmeli?
Pişik kremleri olarak kortizon ve mantar ilaçları, doktor tavsiye etmedikçe kullanılmamalıdır. Beyaz renkli, yumuşak kıvamlı çinko oksit içeren kremler pişik önleyici olarak seçilmeli ve her bez değişiminde temiz cilde ince tabaka olarak sürülmelidir. Pişik kremleri kız bebeklerde cinsel organın iç bölümüne sürülmemelidir.
Pişik için hangi doktora gidilir?
Pişik sorunu olan bebeğiniz için bir çocuk doktoruna ya da dermatoloğa başvurabilirsiniz.
Bebek cildi son derece hassastır, bu yüzden bebeklerde kızarıklık önemli bir sorundur. Yazımıza göz atarak detayları öğrenebilirsiniz.
Facebook Yorumları