Dünya Doula Haftası
Dünya Doula Haftası tüm dünyada 22/28 Mart haftası kutlanan, doula mesleğini tanıtmak, doulaların kendi aralarında bilgi paylaşımı yaptığı bir haftadır. Neden tüm yılda bu hafta dünya doula haftası olarak seçilmiş diye sorarsanız manası bence derindir.
20/21 Mart Sümerlerden bu yana aydınlık günlerin habercisi olmuştur. İlkbaharın başlangıcı ve eski kültürlerde yılbaşı sayılan 21/22 Martta manası şimdilerde unutulan Nevruz bayramı kutlanır. Güneş koç burcuna girer. Doğa uyanır. Bahar umut ve sıcaklığı toprak anaya ve derinlerde tohumlar kımıldamaya başlar. Tanrıça uyanır. Doğurganlığı artar ve dağlar papatya tarlalarıyla dolar.
“Tanrıça doğanın ve toprağın kendisidir. Mevsimlerle birlikte nabız gibi atar, ilkbaharda hayatı ve kışın ölümünü getirir.”
Marija GIMBUTAS 1999
Biz, kadınlar içinde bu uyanış gerçekleşsin istiyoruz. Kadının kadına dişiliğini hatırlatması ve içindeki gücü keşfetmesi için tüm dünya doulaları olarak 22/28 Mart arası daha çok çalışıyoruz. Doulalık mesleğini tanıtmak, görevlerini, sorumluluklarını açıklamak, anne adaylarına ve tüm aileye doğum öncesi, doğum sürecinde ve lohusalık döneminde verdiği desteği anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Etkinliklerimizi “Dünya Doula Haftası” facebook ve instagram sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Çok eski değil bundan dört sene önce, Türkiye’de ilk defa açılan İçsel Doğum Doula Eğitimi'ne katılan sadece sekiz kadındık. Doulalık diye bir meslek olduğundan kimsenin haberi yoktu. Şimdi ise sadece aradan dört sene geçmesine rağmen, insanlar artık doula nedir bilmeye, doğumlarında doula desteği alan anneler ve doula desteğinin faydalarını gören kadın doğum uzmanları diğer anne adaylarına doula desteğini tavsiye etmeye başladılar.
Geçtiğimiz yıllarda doğumda kesintisiz profesyonel desteğin yararları kanıtlandı. Bu bağlamda profesyonel bir doulanın kesintisiz destek verdiği doğumlarda;
%31 suni sancı kullanım ihtiyacını azaltır.
%28 sezaryen ihtiyacını azaltır.
%12 spontan vajinal doğum olasılığını arttırır.
%9 annenin ağrı kesici kullanma ihtiyacını azaltır.
%14 yenidoğanın özel tıbbi bakıma ihtiyaç duymasını azaltır.
%34 annenin doğum deneyiminden memnuniyetini arttırır.
% 25 doğum sürecini kısaltır.
Doula ne yapar?
KESİNTİSİZ duygusal ve fiziksel destek verir.
Nefes, gevşeme, masaj, meditasyon, hareket, pozisyon ve doğum sürecinde konfor sağlayabilecek herşeyi anneye hatırlatır ve uygular.
Süreç ve yaşananlar hakkında bilgi verir.
Sürekli annenin yanındadır. Zaman zaman pek çok şey yapar, zaman zaman bir hayalet gibidir. Gerekli olduğunu hissederse anne ve babayı kısa süreler için yalnız bırakır ama her oradadır. Anahtar kelime budur; KESİNTİSİZ DESTEK!
Anne ve sağlık personeli arasında iletişimi kolaylaştıran bir köprüdür.
Doğumda bir doula varsa baba da arada tuvalete gidip, birşeyler atıştırabilir. Şaka bir yana, baba adayları da doğum sürecinde büyük bir deneyim yaşarlar ve tüm sorumluluk onların omuzlarındadır. Doula bu sorumluluğu paylaşabilir ve babaya da doğum sürecinde destek olur.
Doulalar her türlü doğumda (epidural, doğal, sezaryen, ev doğumu) annelere kesintisiz destek verirler.
Doula ne yapmaz?
Doula sağlık konusunda uzman bir kişi DEĞİLDİR. Doktor, ebe ya da hemşire değildir.
Doula vajinal muayene, bebeğin kalp atışlarını izleme gibi klinik görevler yapmaz. Anne ya da yenidoğanın sağlığından sorumlu değildir.
Sağlık personeline medikal tavsiye ya da teşhis vermezler.
Aileyi (anne ve baba adayı) kararları için yargılamaz ve aile adına kararlar vermezler.
Doulalar destek oldukları doğumun kendi doğumları olmadığının farkındadırlar ve şahsi duygu, düşünce, karar ve yargılarını ailenin doğum deneyimlerine asla yansıtmazlar.
Babanın ya da diğer doğum destekçisinin rolünü elinden almaz.
Bebek doğurtmazlar.
Vardiya değiştirmezler.
Negatif sözcükler kullanmazlar.
“Eğer doula bir ilaç olsaydı, onu kullanmamak etik dışı olurdu”
John H. Kennel MD.
Ülkemizde yaşayan her insanın bir gün her durum ve her koşul altında insanca muamele edildiği günlerin geleceğini ümit ettiğim gibi, bebek bekleyen her kadının da tüm doğum sürecinde kesintisiz duygusal ve fiziksel destek alacağı günlerin geleceğini ümit ediyorum.
Dünya doula haftamız kutlu olsun...
Kaynaklar:
Caton, D., M. P. Corry, et al. (2002). “The nature and management of labor pain: executive summary.” Am J Obstet Gynecol 186(5 Suppl Nature): S1-15.
Declercq ER, Sakala C, Corry MP, Applebaum S. (2007). “Listening to mothers II: Report of the second national U.S. survey of women’s childbearing experiences.” The Journal of Perinatal Education 16:9-14.
Hodnett, E. D. (2002). “Pain and women’s satisfaction with the experience of childbirth: a systematic review.” Am J Obstet Gynecol 186(5 Suppl Nature): S160-172.
Hodnett, E. D., S. Gates, et al. (2012). “Continuous support for women during childbirth.” Cochrane database of systematic reviews: CD003766.
5. Hofmeyr, G. J., V. C. Nikodem, et al. (1991). “Companionship to modify the clinical birth environment: effects on progress and perceptions of labour, and breastfeeding.” British journal of obstetrics and gynaecology 98(8): 756-764.
YORUMLAR