İlkokul Seçim Kriterleri
“Norveç eğitim sistemini değiştiriyormuş. Hayırlı olsun ne diyelim. Reformun başlangıç yılı ne zaman biliyor musunuz? 13, yanlış okumadınız tam 13 yıl sonra. Peki neden? Devlet 1. sınıfa başlayan çocuğa sisteme dair bir söz verdiği için. Türkiye'de bu tip kararların 1 gecede alındığını, 1 gecede de yapılandan vazgeçildiğini düşünecek olursak, sisteme dair bir öngörüde bulunmak gelecek okuyuculuğu olur.”
… böyle der egitimpedia.com 'un kurucusu ve deneyimli eğitimci Ali Koç. Cumartesi günü fikirdenk.com'un ev sahipliğinde Tavsiye Evi'nde bir araya geldik ve okul kararı nasıl verilir, 10 başka hassas anne ile beraber kafa yorduk.
İlkokul'da biriciğimin nereye gideceği, henüz 1 yıl sonra verilecek bir karar olsa da bizi oldukça geriyor. Pek çok ailede de durum aynı. Gerilim arttıkça da ibre, özel okula doğru kayıyor. Doğru yerde duruyor mu peki?
Temel Eğitimde Özel Okul Gerekli mi?
Temel eğitimde aslında çocuğunu devlet okuluna vermek isteyen ama öngöremedikleri sistem değişiklikleri yüzünden özel okul kararı alan pek çok aile var.
Özel okul dediğimiz de yurtdışında örneklerini gördüğümüz gibi felsefesi olan bir kurum değil, müdürü ve öğretmen kadrosu nispeten uzun zamandır orada olan, tuvaleti –tesisi temiz, müzik, dil ve sporu aynı kampüste verebilen şık bir bina çoğu kez.
Zira Ali Koç ve tecrübeli aileler üzerine basa basa söylüyor: Temel eğitimde devletle özel arasında müfredat açısından çok büyük fark yok. Fark çoğunlukla yapıda ve servisin sunumunda.
Zira ülkemizde laboratuar okul olmadığından, özgün müfredat diye bir şey yok. Devlet çocuklar ne öğrensin istiyorsa, müfredat o. Bunun istisnası IB yani Uluslararası Bakalorya uygulayan okullar. Bu gruptaki okullar 1 kulvar üstte kabul ediliyor. Felsefeleri var ve yazık ki ücretleri ateş pahası, minimum 40.000’den bahsedebiliriz.
Mütevazı ya da 2. çocuk kararını almış bir bütçenin bu harcamaları yemek + servis gibi yan giderlerle kaldırması zor.
Makul bir orta karar ise yılda 20.000 ila 30.000 arası bir harcama gereği ile geliyor. 4 yılda 100.000 civarı bir parayı eğitim servisinin sunumuna mı, çocuğun adına bankaya mı yatıracağız sorusunun cevabı için şu kriterlere bakılabilir:
Devlet okulu mu, özel okul mu? Seçimi neye göre yapalım?
Bir kere çocuğunuz okulu sevsin istiyorsanız, o masumu servis işkencesine maruz bırakmayın, n'olur! Filtredeki ilk kriter bu olsun. En yakındaki okullardan başlayın bakmaya, özel ya da devlet, her ikisi için de.
Başlıktaki soruya cevabı ise aslında cevabı evin nerede olduğu veriyor.
Kemerburgaz, Ataşehir, Sarıgazi gibi sosyo-ekonomik farkın sitelerle daha keskin hale geldiği bir yerde oturuyorsanız, devlet okulu seçimi bir nebze daha zor. Size benzer çoğunluk çocuğunu özele göndereceğinden, devlet okulunda ait olmadığınız bir tabaka ile başbaşa kalabilirsiniz.
Suadiye, Acıbadem, Erenköy gibi benzer sosyo-ekonomik düzeyin aynı mahallede toplandığı bir yerde oturuyordanız, devlet pekala olabilir.
Soru şu o zaman: Doğru devlet okulu nasıl seçilir?
Bu da sonraki yazıda.
YORUMLAR