Sözcük haznesi anne karnında oluşmaya başlıyor...
Hamile bir kadının yanında sarf ettiğiniz sözcüklere dikkat edin: Bir annenin karnında büyüyen fetüs, dış dünyadaki sesleri duyabilir, dahası doğduktan sonra kelimeyle ilgili hafıza oluşturacak şekilde anlayabilir…
Böyle diyor Helsinki Üniversitesi'nde yapılan yeni araştırma.
1998 yılında yapılan bir çalışma, yenidoğanların annelerinin en sevdiği dizideki müziği tanıdığını söylüyordu. Sonraki çalışmalardan ise ana raminde gelişen ceninin öğrenme sürecine tabi olduğunu ve anadiline ait sesleri ayırt edebildiklerini öğrenmiştik.
Peki Partanen ve ekibinin yaptığı son çalışma neyi açığa çıkarıyor?
“Bir fetüsün ana rahminde bir konuşmayı dinliyor olması fikri akla makul gelmiyor olabilir, ancak beynin sesi işleyen ve son trimester'da aktif hale gelen kısımları, fetüsün konuşmayı ve müziğin ritmini duymasını sağlıyor. Bu aşamada fetüsün duyacağı ses, elinizi ağzınıza kapatıp konuştuğunuzdaki seslere benzer” diyor araştırmayı yapan ekipten Eino Partanen zerotothree.org’da.
“Duyduğumuz bir ses, yeteri kadar tekrar edilirse, o sesi tekrar duyduğumuzda aktive olacak bir anı oluştururuz. Bu anı ana dilimizdeki seslere aşina olmamızı sağlar ve rahimdeyken dili öğrenmeye başlarız.
Ancak…
“Ana rahmindeyken öğrenme sürecine başlıyor olması, müzik ya da dil kasetleri dinletmenin fetüse yarayacağı anlamına gelmiyor” diyen Partanen uyarıyor: “Günlük yaşamın dışındaki seslerle uyarılmanın bebeğe uzun vadede fayda sağladığına dair elde edilmiş somut bir kanıt yok. Tersine, karnınıza koyduğunuz hoparlörler, rahimde gelişmekte olan kulağı ve hızla gelişmekte olan beyni etkileyebilir. Çok fazla gürültü, işitme sistemine zarar verebileceği gibi ve bebeğin uyku döngülerini bozabilir.”
Karnındaki meleğe kulaklıkla Mozart dinleten anneler dikkat!
YORUMLAR