Sosyal medya “etkileşim” mantığı
Yeni medya düzeni ile her “parası olan”ın medya mensubu olduğu yıllardayız. Biraz bütçe ayırdınız mı Twitter’da biraz takipçi satın alırsınız… Sonrasında biraz RT paketi ya da siteleri ile paylaşımlarınızı RT ettirirsiniz… Üç beş de yazılı medyadan tweet kopyalayıp paylaştınız mı işlem tamam…
Gazeteci oldunuz!
Geçenlerde iletişim fakültesi mezunu bir çalışma arkadaşımız daha oldu. Hevesli de tabii… Hemen verdik bizim yazılım kurtlarından birisinin yan sandalyesinde staja… 1 saatlik bir çalışma yapmışlar… Ben de bu hafta aklıma yazacak bir şey gelmeyince, sizinle çalışmanın sonuçlarını paylaşayım dedim… Biraz çalışma hırsızlığı oldu ama mesai arkadaşlarımın emeklerine peşin peşin teşekkür ediyorum…
Yazılımcı arkadaşım, gerçek mesleğinin vermiş olduğu popülarite ile sonradan gazeteci ve televizyoncu olan ama ikisini de başkalarının emekleri ile başaran bir “sabun köpüğü” ağabeye yönelmiş. Ağabeyin Twitter’da yüzbinlerce takipçisi, yazılı basında tanıdıklar vasıtası ile düzenli olarak çıkarttırdığı haberler…
Bu sistem nereye kadar devam eder diye geçenlerde konuşuyorduk ki araştırmaya vesile olmuş… Ağabey’in medya hayatı bitmek üzere ama hala Twitter’ında her yazdığı olay…
Arkadaşlar da merak edip Facebook Hayran Sayfasını incelemişler. Orada da takipçi sayısı yüz binler ama her paylaşımını beğenen sayısı ya 1 ya da 2… Bazı “başarılı!” paylaşımlarını 3 kişinin de beğendiği olmuş tabii…
Sonra araştırmayı yapan arkadaşlar demişler ki “Hemen fesat düşüncelere kapılmayalım” ve Instagram profilini incelemişler. Takipçi sayısı on binler ama her paylaşımını beğenen 10 ila 50 kişi arası…
Yine iyi niyetlerini korumuş arkadaşlar ve bloguna yönelmişler. Google Analytics ve Alexa değerlendirmelerine bakmışlar ki Türkiye’de sıralamaya bile girememiş…
Peki, bu Twitter’daki “Yüzlerce RT ve favori nereden geliyor o zaman”a odaklanınca işin aslı ortaya çıkmış. Sanal gazeteci ağabeyin Sırbistan’da çok geniş “Türkçe bilen!” bir hayran kitlesi varmış. Tabii ki bu işin şakası çünkü şimdilerde moda Sırbistan menşeli web sitelerinden düzenli RT ve favori paketi satın almak… Nasıl mı işliyor sistem?
PayPal üzerinden ayda sadece 20 $ ödüyorsunuz ve günlük 1000 kredi Twitter hesabınıza tanımlanıyor. Sonra sıra geliyor ayarlara… Ayarlarda her bir tweet’inizin rastgele olarak hangi rakam aralıklarında RT ve favori yapılacağını ayarlıyorsunuz. Örneğin günde 20 tweet atıyorsanız her bir tweet’imi “30 ila 60 arası RT et” ve “18 ile 34 arası favorilere al” gibi seçenekler işaretliyorsunuz ve paylaşım yaptığınız anda siz hiç suya sabuna dokunmadan, sistem otomatik olarak çalışıyor. Bu arada ayarlarda “Cevap olarak yazdığım tweet’lerimi sisteme dahil et/etme”, “RT ettiğim başka kullanıcıların tweet’lerini sisteme dahil et/etme” seçenekleri de var. Sistemdeki tüm kullanıcılar gerçek ama maalesef hepsi Sırp… Deneme amaçlı olarak siteden bir hesabımız için biz de paket satın aldık ve yazılımın sorunsuz olarak çalıştığını gördük. Yazılımın tek kötü tarafı kullanıcıların Sırpça küfür etmelerini engelleyememiş olmaları…
Hadi bu sistemi uyguladın “gazeteci” ağabey… Bari Instagram, Facebook ve Blog’un için de bir çare bulsaydın ya…
Bu RT ve favori sayısına fazla kafanızı takmayın çünkü Twitter her geçen gün okunandan çok yazılan bir mecraya dönüşüyor. Yani Twitter kullanıcıları, takip ettikleri kişilerin tweet’lerini okumaktan çok tweet yazma peşindeler. Bunun nedeni sosyal medyanın ego odaklı çalışması… Hele hele RT edilmeyi beklemeyin artık.
ABD’li bir şirketin bir araştırmasından kopya bir fikir vereyim ki gerçekten şaşırtıcı şekilde işe yarıyor. Düzenli olarak insanların beğendikleri tweet’ler atıyorsanız takipçileriniz bunları RT etmiyor ya da favorilerine almıyor (her dönem takdirname alan bir öğrenci gibi)… Oysa ara ara başarılı tweet’ler atıyorsanız bu tweet’inizin RT ve favori ortalaması çok yüksek oluyor (başarısız bir öğrencinin takdirname aldığında ailesinin bayram ilan etmesi gibi)... Deneyin… İşe yaradığını göreceksiniz…
Sosyal medya ile ilgili her gün DGT, GDY, EYU, RPO, BDH, EQR gibi isimler verilen onlarca bilimsel yöntem “uyduruluyor”… Hani bir ara arabalarda modaydı ya… ASR, EBS, ESR, CSU, PRT,… gibi anlamını bile bilmediğimiz onlarca özelliği sıralıyordu satıcılar… İşte bu da öyle…
Sosyal medyada önemli olan insanların “dijital psikoloji”lerini kavramak…
Dijital düşünüp dijital markanız ile dijital başarıya ulaşmanız dileğim ile…
Dijital kalın…
YORUMLAR